Epsom zout: wat is dat nou weer? En wat kun je ermee?

Epsom zout

Epsom zout, ook wel bitterzout, Engels zout of magnesiumzout genoemd.

Ik kwam er een pot van tegen bij de Kruidvat .

Epsom zout heeft net als baking soda een boel handige functies. (En ook weer irritant veel namen)

Ik zocht ze voor je uit!

Epsom zout: wat is het?

Epsom is een ‘magnesiumzout van zwafelzuur’. De scheikundige naam is magnesiumsulfaat (MgSO4). Het E-nummer van magnesiumsulfaat is E518. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in bier! Het is eigenlijk helemaal geen zout, maar kreeg die naam omdat het op zout lijkt.

Het staat bekend om de ‘sterk laxerende werking,’ aldus Wikipedia! Vroeger werd Epsom zout voor van alles en nog wat gebruikt, en was het een populair geneesmiddel! Het dankt haar naam aan het Engelse stadje Epsom, waar dit mineraalzout gevonden werd. De bijnaam ‘bitterzout’ dankt het aan het feit dat het, jawel, bitter is!

Hoe werkt Epsom zout?

Epsom zout is dus een mineraalzout dat bestaat uit magnesium en sulfaat. Magnesium is de belangrijkste werkzame stof van dit zout. Het werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend. Als je het in warm water doet, en daar je handen, voeten of je hele lichaam indoet wordt het zout door je huid opgenomen. Zwavel heeft een ontgiftende werking omdat het zich aan allerlei gifstoffen hecht. Die worden vervolgens via je huid afgevoerd. Dat is ook waarom zwavelbaden populair zijn.

Epsom zout werkt dus via magnesium en sulfaat.

Waar is Epsom zout goed voor?

Epsom zout kan in theorie zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. Maar ik zou inwendig gebruik echt eerst navragen bij je huisarts. Net als baking soda kun je magnesiumzout voor van alles en nog wat gebruiken!

Hieronder een overzicht van de verschillende toepassingen die op internet te vinden zijn:

 1. Als voorbereiding op een darmonderzoek vanwege de laxerende werking.
 2. Om te ‘floaten,’ oftewel gewichtloos te drijven.
 3. Om blessures en pijn te verminderen en te herstellen.
 4. Tegen stress! Als je een bad neemt met Engels zout dan wordt via je huid magnesium opgenomen in je lichaam. En die magnesium zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol wordt afgebroken.
 5. Epsom zout wordt in de tuin gebruikt om een eventueel magnesiumtekort van planten aan te vullen.
 6. Heb je oude boomstronken in je tuin, waar je vanaf wilt? Boor meerdere gaten in de stronk en vul die vervolgens met epsom zout en water. De boomstam zal in ongeveer een maand tijd afsterven, waarna je hem kunt verwijderen.
 7. Als je gebeten bent door een wesp, bij, mug of kwal. Meng twee eetlepels epsom zout met 250 ml water, en doop daar een doek in. Leg de natte doek vervolgens op de pijnlijke plek.
 8. Van epsom zout krijgt je haar meer volume zeggen ze. Combineer conditioner met epsomzout, en laat dit 20 minuten intrekken.
 9. Heb je slaapproblemen? Ook daarvoor kun je epsom zout gebruiken. Doe 500 gram in een warm bad, en ga daar minstens 12 minuten in liggen. Een bad met epsom zout zou ook helpen om sneller beter te worden van een griep. Ook helpt het tegen stress.
 10. Ondertussen kun je het ook gebruiken om je lichaam en gezicht te scrubben.
 11. Heb je vermoeide voeten, of voelen ze pijnlijk? Dan kun je een voetenbadje maken met bitterzout.
 12. Als je een ontstoken splinter hebt die je er niet uitkrijgt met een pincet, wordt een badje van epsom zout met warm water aangeraden. Magnesiumsulfaat zou de ontsteking verminderen.
 13. Je kunt het ook gebruiken om de pijn van een verstuikte enkel te verminderen.
 14. Epsom zout helpt tegen stinkende voeten en voetschimmel.
 15. Je kunt er tuintegels en voegen mee schoonmaken.
 16. Last van slakken? Sprenkel epsom zout als een soort barrière om de planten die de slakken willen oppeuzelen.
 17. Magnesium zout helpt ook om je planten beter te laten groeien.
 18. Kamerplanten worden sterker van epsom zout.
 19. Geef je wasmachine een frisse beurt met een combinatie van magnesiumzout en schoonmaakazijn: meng 1 kop magnesiumzout met 1 kwart azijn en giet dit in de trommel van de wasmachine. Laat even inwerken, en draai hem daarna op een kort programma. Zie ook mijn post Wasmachine reinigen!
 20. Een vrij bizarre toepassing lijkt me deze, die ik daarom even in de oorspronkelijke taal deel: ‘Regenerate a car battery – Give your battery a little more life with this potion – Dissolve an ounce of Epsom salt in warm water to make a paste and add it to each battery cell.’ Ik zou zeggen: ‘probeer dit niet thuis!’ Maar mocht iemand hier positieve ervaringen mee hebben, dan hoor ik het graag.

Borstontsteking verhelpen met magnesiumzout

Volgens lactatiedeskundige Laura kun je magnesiumzout ook gebruiken als je last hebt van een borstontsteking! Je lost 30 gram zout op per 1 liter flink heet water, en daar ga je met je ontstoken borst in hangen.

Is epsom zout hetzelfde als baking soda?

Epsom zout is niet hetzelfde als baking soda! Hoewel ze wel veel gemeenschappelijk hebben als het gaat om verwarrende namen, en de vele toepassingen. Maar met magnesiumzout kun je bijvoorbeeld niet een lekkere cake bakken.

Samenvattend

De simpelste manier om bitterzout te gebruiken is door het op te lossen in warm water, en op te laten nemen via je huid. Bijvoorbeeld door een voetenbad te nemen. Maar als je een bad hebt, dan kun je het natuurlijk ook gewoon in je bad doen. Het kan helpen bij pijnklachten, ontstekingen en om te ontspannen. Je kunt het ook voor persoonlijke verzorging gebruiken en in je huishouden.

De voordeligste versie die ik kon vinden is bij Kruidvat.

Epsom zout kopen

Misschien denk je nu wel: ‘Ik wil epsom zout kopen, maar waar doe ik dat?’ Heel eenvoudig!

Epsom zout Kruidvat

Je vindt het bijvoorbeeld al bij Kruidvat voor 4,19 voor 650 gram:

Epsom zout kruidvat

Epsom zout Etos

epsom zout etos
2,95 voor 275 gram

Epsom zout Albert Heijn

Anders dan baking soda vind je het niet bij Albert Heijn en Jumbo en dergelijke. Wel bij Holland & Barrett. Online epsom zout kopen is ook een prima optie.

Bijvoorbeeld in de vorm van een kant en klare bruisbal:

Screen Shot 2021 01 19 at 11.46.02
4,49 bij de Online Drogist

Bij bol.com kun je het ook kopen, maar dat zou ik niet doen. De prijzen zijn daar veel hoger voor magnesiumzout.

Epsom zout Action

Ik heb natuurlijk ook even gekeken of de Action Epsom zout verkoopt. De Action verkoopt Elysium Spa badzout Epsom Salts. Er is ook een versie met de geur lavendel. Er zit 500 gram in een zakje en het wordt verkacht on der de noemer badzout.

action epsom zout

Boeken over bitterzout

Wil je meer weten over de vele mogelijkheden van magnesiumzout? Dan zijn er diverse boeken beschikbaar. Wel zijn die in het Engels.

Let op: dit zijn huis, tuin en keukentips

Zoals altijd met huis, tuin en keuken middeltjes is het belangrijk je gezonde verstand te gebruiken. Denk aan de huis, tuin en keukentips voor waterwratjes.. Denk aan de huis, tuin en keukentips voor waterwratjes.

Vraag bij twijfel altijd eerst advies aan je huisarts.

Denk bijvoorbeeld aan Badedas als ontstekingsremmend en genezen middel. Op Thuisarts wordt dit niet geadviseerd, maar toch zweren veel mensen erbij.

De tips uit dit artikel zijn een verzameling van toepassingen van magnesiumzout zoals die te vinden zijn op internet.

Gebruikte bronnen o.a.: Wikipedia, Holistik, Santura, Dokter.nl, Lekker in mn vel, Mens en gezondheid, NootroFit, Vitalisé Shop, Kruidvat, One Hand in my Pocket, Tips en weetjes, Wikihow, Gezonder leven, For rent, PreparednessMama, Farmer’s Almanac, de Online Drogist

Similar Posts

30 Comments

 1. Wat zou het fijn zijn als dit echt zou werken bij muggenbulten! Ik wist dit niet (had nooit van dit zout gehoord), maar ik krijg van die grote ontstoken schijven. Niets helpt. Stel dat dit de oplossing is, zou dat geweldig zijn.

  1. Een wondermiddel tegen muggenbeten is een beetje tandpasta erop smeren.. heb je altijd in huis en werkt als een trein, en werkt bij iedereen!

 2. Hier had ik echt nog nooit van gehoord! Leuk om weer wat bij te leren, maar ik denk niet dat dit binnenkort te vinden is in mijn keukenkastjes…

  1. Waarom niet? 2 generaties terug had iedereen bitterzout in zijn medicijnkastje. Mijn indruk is dat de mensen toen meer algemene kennis hadden dan tegenwoordig. Het artikel is niet helemaal correct want het is wel degelijk een zout.

 3. Dit heb ik nooit van gehoord. Het wijs om te lezen. Ik wist nergens ervan.
  Handig tips heb je erbij geschreven. Helpt ook tegen kwaaltjes. Pffff… Nooit aan gedacht. Bruisbal is wel erg prijzig.

 4. weer iets bijgeleerd….
  maar ik herinner me in mijn jeugd waren er lekkere snoepzakjes met engels zout noemden ze dat toen,
  is dit ook zo zoet?(volgens de tekst niet)
  -Een @->- voor jou.

  1. Salmiak salt in de engelse taal, of salty salmiak licorice. Bij ons salmiak (drop) en ook zwart (op) wit heeft deze smaak. De ingredient die voor de specifieke smaak zorgt is ammonium-chloride.

 5. Ik koop grootverpakking. Vijf kilo, voor negen euro.
  Regelmatig vul ik een leeg Hak-potje en doe er gebruiksaanwijzing bij, strikje om het potje en geef het weg. Leuk cadeautje!

  1. Heeft maar één groot risco, als je er teveel van binnenkrijgt heb je héél gauw al een donkerbruine volle broek… Ruimt lekker op. ;-)

 6. Voordat ik de ICT inging was ik chef van een laboratorium. Een zout is een chemische verbinding tussen positieve en negatieve ionen, respectievelijk kationen en anionen. Een zout is in vaste aggregatietoestand een kristallijne stof waarin de positieve en negatieve ionen in een kristalrooster zijn gerangschikt. het geen wij in de keuken gebruiken als zout heeft als samenstelling NaCl, natruimchloride, maar is dus een van de vele zouten die er bestaan. Magnesiumsulfaat is dus gewoon ook een van alle zouten die er bestaan.

 7. Ik heb er nog nooit van gehoord. Ik ga het zo nog eens rustig nalezen om het goed op me in te laten werken.

  Love As Always
  Di mario

 8. Ik hou het wel bij baking soda, voor mijn planten gebruik ik weer andere mest mits nodig, voor wonden puur behandelen, heb ik weer zeezout of himalaya zout… puur, zonder de soda, of met de soda, puur zout alleen al doet een hoop…

  En verder zie ik weer met azijn, why, als de baking soda hetzelfde doet, maar goed. Dat warme bad? Natuurlijk ontspant dat, dat mis ik nu zelfs, de sauna in de avond uren, en dan heerlijk ontspannen genieten en slapen die nacht die volgt…. met of zonder geuren of zouten.

  x

 9. ha Nicole,

  ja… ik heb het wel gebruikt, na een vastenkuur.
  Oeioeioei wat is dat vies!!
  Maar omdat ik volgende maand weer een kuur ga doen weet ik nu, dat ik even bij het Kruidvat langs moet.

  Dank voor tip!

 10. Af en toe een theelepel magnesium opgelost in water voorkomt bij mij helse pijn van nachtelijke krampen waar je gillend gek van wordt.

  1. Magnesium is een metaal en niet oplosbaar in water. Magnesium is onontbeerlijk voor de gezondheid. Zijn in veel supplementen gebruikte oxide verschaft niet erg veel magnesium aan ons gestel, het is beter om magnesium-chloride in water oplossen en te drinken, of een flinke hoeveelheid in het bad te mikken. Dit magnesiumzout (MgCl2) is ook zéér bitter.

 11. Weer zo een mooi schrijven van je, maar voor mij is dit ook helemaal onbekend. Veel weetjes en tips er ook bij geschreven maar denk niet dat ik het ga kopen in welke vorm dan ook.

 12. Ik heb een grote verpakking van 5kg gekocht via internet, 15 euro. Ik gebruik het voor in bad. Dan was ik er juist niet mijn haar in want dan wordt het droog dus ik was wel verbaasd over die tip om het voor je haar te gebruiken. Maar de schoonmaak- en plantentips wil ik weleens proberen. Groetjes.

 13. Heel informatief dit Nicole.
  Ik had er al wel van gehoord en ook een keer gekocht, volgens mij heb ik het toen verwerkt in een mengsel met (?) ter vervanging van wasverzachter. Overigens gebruik ik nooit wasverzachter, dus was het in mijn geval niet echt een vervanger, maar ik hou er van om dingen uit te proberen.
  Zo te lezen heeft epsomzout wel wat voordelen ten opzichte van kristalsoda. Bijvoorbeeld bij het verwijderen van een splinter en bij zere voeten.

 14. Ja vanmiddag gelezen ergens op internet.
  Ben meteen naar Kruidvat gegaan en heb een 650 gr Epsom zout verpakking opgehaald.
  a €3,55.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.