Reacties

E-nummers van E100 tot 1525 en meer — 40 reacties

  1. Nou, ik ben niet zo gek op al die E-nummers die overal inzitten al moet ik ook eerlijk zeggen dat ik toch soms ook voor het gemak ga in noodgevallen. Maar ik probeer zoveel mogelijk toch zelf te maken omdat dat ook gewoon lekkerder is (meestal).
    Sinds ik sausjes zelf maak koop ik ze echt bijna nooit meer terwijl ik eerder altijd pakjes kocht daarvoor.

  2. Ik hou niet zo van al die toevoegingen. Maar ik ben ook nuchter. Dus in de praktijk maak ik zoveel mogelijk zelf (is ook veel leuker en vaak lekkerder!), maar ga ook voor realiteit, dus soms voor het gemak en neem ook gewoon chips en dergelijke mee voor de jeugd hier.

  3. Hier zijn we daar niet zo mee bezig maar ik gebruik enkel stoofvleessaus uit een zakje en af en toe eens pepersaus ofzo dus niet erg veel

    • Eten zonder E-nummers is onmogelijk. Zelfs zuurstof heeft een E-nummer. (Stoppen ademen dan maar?) Ik las eens dat er in snoep banaantjes, die chemische schuimpjes, minder E-nummers zitten als in een echte banaan. Juist die E-nummers beschermen ons tegen een wildgroei aan ongecontroleerde toevoegingen zoals in bijvoorbeeld Amerika. En er zullen ongetwijfeld een aantal grondstoffen zijn waar mensen minder goed tegen kunnen. Die zou je dan kunnen vermijden.

  4. Ik vermijd e-nummers zoveel mogelijk door heel veel zelf te maken. Van sommige toevoegingen zoals sulfiet en vanilline krijg ik altijd last. Het lijkt me gewoon gezonder zonder al die toevoegingen. Het is waar dat ze getest zijn. Maar sommigen zijn al lange tijd geleden getest en dan is het de vraag of ze bij nieuwe methodes ook toegestaan zijn. Verder zijn ze alleen getest op gezonde jonge mannen die toch een heel ander lijf hebben dan bv babies, ouderen, zwangere vrouwen, zieken etc.
    Ook is er nooit een combinatie van de e-nummers getest en de stapeling die iemand gemiddeld op een dag binnen krijgt.

  5. "wat zit er in uw eten" is een handig naslagwerk over de E-nummers met index op E-nummer en op benaming. Met indeling op groen - oranje - rood.
    Voor ADHD zijn het de kleurstoffen!

  6. Tot voor kort heb ik me er nooit mee bezig gehouden. En als ze er inzitten zal het vast getest zijn en verantwoord. Door op andere blogs te kijken kwam ik het steeds tegen en ging er eens op letten. Maar tegenwoordig maak ik alles zelf dus geen e-nummers. Joh eet nog wel eens een koekje waar ze inzitten maar verder eet hij vaak van mijn brouwsels mee. Het is lekkerder maar ook een stuk voordeliger dan uit een zakje.

  7. Ik heb zelf "Wat zit er in uw eten"van Corinne couget.
    Dat is handzaam en makkelijk mee te nemen in je handtas.
    Niet alle e-nummers zijn slecht, maar sommige nummers zijn uiterst kwalijk te noemen en zitten in onverwachte dingen verwerkt. In het boekje staat ook bij welke ziektebeelden iets niet handig is.

    • het boek van mw Couget is gebaseerd op zeer veel aannames en slecht geinterpreteerd wetenschappelijk onderzoek. Juist niet een boek dat je moet aanraden.

      Dhr Katan schrijft objectiever en beter verantwoord over allerlei voedselaangelegenheden.

    • Het boek van Couget is heel beknopt en gaat wellicht in sommige dingen wat kort door de bocht. Katan doet echter soms ook aannames die te betwisten zijn en niet objectief zijn. Ik zou Katan aanraden voor uitgebreidere informatie. Couget als zakformaat.
      Maar misschien moeten mensen beide boeken lezen en zelf beoordelen

    • zelf ben ik een groot gebruiker van food-info van de wageningen universiteit.
      Dan kun je gelijk doorlinken naar de onderbouwende onderzoeken.

  8. Hier eten we in principe zoveel mogelijk zonder E-nummers. Maar ik lust af en toe ook wel een stukje chocola, een snoepje of chippie. Aangezien dit dingen zijn die ik niet dagelijks eet, doe ik daar niet moeilijk over en haal gewoon de goedkoopste/lekkerste in huis. Met E-nummers.

    Nouja, snoepen doe ik vooral op mijn werk waar de kinderen niet bij zijn. ;) Want voor hen haal ik geen snoepjes in huis. Alleen wat we krijgen bij jarigen op school of wat ze van de buuf krijgen gaat in de snoeptrommel.

  9. Ik maak sauzen en sausjes altijd zelf want dat is zo simpel.

    Mijn dochter, ze woont in Australië, staat altijd weer verbaasd over de E-nummers die hier bij de ingrediënten vermeld staan en bij hen al jaren verboden zijn!

    • Dat kun je andersom ook doen. Er zijn hier in Europa dingen verboden die in Australie weer gewoon toegestaan zijn. En zo maakt elk land / groep van landen zijn eigen afwegingen.

    • We hebben verschillend soorten voedsel vergeleken en Australië komt toch ech beter uit de bus!!

  10. Ik probeer E-nummers zo veel mogelijk te vermijden. Simpeler is beter. En sauzen maak ik (bijna) allemaal zelf, is budget technisch ook een stuk voordeliger.

  11. Adhd krijg je als je daar aanleg voor hebt in je genen (lang allel) wel zijn de symtomen soms in de hand te houden met dieet, soms met medicijnen en soms met een combinatie ervan. Helaas is het dus niet zo simpel dat je gewoon het een en ander niet meer eet en dan de adhd verdwijnt, maar dat terzijde.

    Wij letten ook op wat we eten, maar eten met mate ook ongezonde dingen. Sausjes maak ik altijd zelf (zo simpel!) omdat mijn dochter lactose intolerantie heeft. Klontje boter smelten, bloem erbij laten garen en dan kruidenbouillion of (soja)melk toevoegen. Dan heb je een handige basissaus waar je met wat kruiden of kaas zo een lekkere saus van maakt. Vandaag nog met lenteui en knoflook voor over de spercieboontjes :)

  12. Ik probeer er wel op te letten en er komen dus steeds minder E-nummers hier in huis. Maar soms ga ik toch overstag voor gemak of omdat ik gewoon zin heb in iets.

    Sinds ik natuurlijker eet ben ik wel afgevallen zonder er echt moeite voor te doen. Het kan toeval zijn, maar ik ben er wel erg blij mee, dus blijf vooral zo doorgaan.

  13. Mijn jongste heeft gegarandeerd adhd verschijnselen na het eten van bepaalde rode kleurstoffen (nrs 120 tm 129) 120, 122 en 124 zijn de ergste voor hem. Ook reageert hij heel sterk op chocolade. Al diverse mensen met adhdverschijnselkids aanbevolen suiker, rode kleurstof en cacoa eens in de gaten te houden en tot nu toe hebben van de mensen die dat deden (5 in totaal) pas 1 aangegeven geen effect te zien. Toch bleek ook hun kind te veranderen nadat ze stopten groene ranja te geven. Iets effectiever op lange termijn dan de befaamde ritalin...

    • Gelukkig nu is het weer de groene ranja of chocolade.
      Lieve mensen ADHD omvat zoveel meer dan druk en beweeglijk en het dieet daar voor vinden is zoveel complexer dan alleen suiker of ranja weglaten.
      En ja ons kind heeft ADHD. Drinkt nooit groene of andere ranja overigens. Bij zoon heeft alleen chocolade een lichte invloed van de "bekende" producten. Hij is 14 en wil dus geen dieet. Hij krijgt thuis alleen bio voedsel, geen snoep en weinig chips en fris. En Concerta want dat werkt veel prettiger voor hem.

  14. Ik heb nooit uit zakjes gekookt, dus kan eerlijk gezegd niets met zakjes... hahaha.

    Als wij eens elders eten, waar er met pakjes en zakjes gekookt wordt, dan is DH daarna altijd ziek (erge buikpijn - iets wat hij altijd had, maar met al dat natuurlijke koken van ons + vermijden van een aantal voedingesmiddelen bijna nooit meer voorkomt).

    Haal een paar goede kookboeken van de bieb (de zilveren lepel, boeken van Claudia Roden, de dikke vegetarier) en zoek mn ook de makkelijke en snelle recepten op om het koken zonder zakjes aantrekkelijker en makkelijker te maken!

  15. Ook hier zo min mogeljk pakjes en zakjes, ik maak veel zelf en vind dat ook leuk om te doen. Maar net als anderen vind ik chips heerlijk (te lekker...) en daar zitten natuurlijk smaakversterkers in.v

    Wat ik niet meer neem zijn zoetstoffen, ik nam laatst een paar slokken van cola light en kreeg het daar erg benauwd van.

  16. Volgens mij is er niks mis met een beetje E-nummers. Ze zijn inderdaad 'goedgekeurd' en 'veilig'. Ik let er dan ook nooit op. Ik kook niet met pakjes en zakjes, maar dat is vooral omdat ik dat allemaal hetzelfde vind smaken en niet vanwege de E-nummers.

  17. Mijn inmiddels volwassen dochter heeft ook ADHD en er zullen ongetwijfeld toevoegingen zijn die dat versterken, maar bij ons is inmiddels heel duidelijk dat prikkels van buitenaf en het ontbreken van regelmaat in haar leven en onbegrip van de omgeving meer consequenties hebben dan hetgeen ze eet mits er een goede balans is tussen gezonde en ongezonde voeding. Maar dat geldt natuurlijk voor ieder mens met of zonder ADHD. Eten uit pakjes en zakjes doe ik ook wel eens , maar kom er wel steeds meer achter dat ik zelfgemaakt gewoon lekkerder vind en ik bovendien zelf kan bepalen waar ik wat meer of juist wat minder toevoeg van bepaalde ingredienten . Mijn laatste experiment was het zelf maken van wiskey cocktailsaus en ik weet nu al dat ik dat nooit meer kant en klaar ga kopen net als knoflooksaus die maak ik al jaren gewoon zelf. Het is natuurlijk meer werk maar dat heeft ook als voordeel dat je veel meer nadenkt over wat je eet en hoeveel. En dat je bewuster eet , want als je er tijd instopt dan wil je er ook echt van genieten, terwijl als ik iets eet wat uit een potje/zakje komt ik toch meer het opeet zonder er echt de tijd voor te nemen.

    • Daar kan ik me zeker wat bij voorstellen Johmar: als je het zelf maakt eet je denk ik inderdaad bewuster. Wat goed dat je je eigen whiskey cocktailsaus kunt maken!

  18. Toen zeker 25 jr geleden er meer bekend werd over e-nummers,kocht ik dat boek E+eetbaar. Zocht de nummers op met mogelijke bijwerkingen. Om die zoveel mogelijk te vermijden. Maar ik kookte al zoveel mogelijk zelf,omdat ik het lekker vind

  19. Ik wordt helemaal kriegel van al die e-nummers. Het lijkt ook wel alsof het steeds vaker in producten zit. Ook in producten waar het eerst niet in zat.

  20. Om heel eerlijk te zijn houdt ik mijzelf niet zo bezig met e-nummers, maar ik denk dat het wel goed is om dit dingen in je achterhoofd te houden. Ik bedoel, voedsel wat 3 jaar lang houdbaar is kan eigenlijk niet goed zijn toch?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder