E-nummers

e-nummersOp diverse blogs heb ik kritische posts gelezen over E-nummers.

E-nummers zijn voor veel mensen een reden om hun eigen voedsel ‘from scratch’ te maken. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld geen Knorr macaronimix meer, maar maken hun eigen sausje. Ik ben daar altijd van onder de indruk, en denk dan: ‘Dat zou ik ook moeten doen!’ Maar ik val nog steeds voor het gemak van die kant-en-klare mixen… Toch denk ik vaak aan het devies: ‘Als het klinkt als een laboratorium, of als je oma het niet in haar kast had staan, dan moet je het niet kopen.’

Door de blogs over E-nummers, pakte ik in de bibliotheek het boek E=eetbaar? van Dr. J. Kamsteeg mee. Een boek dat ik anders geen blik waardig had gekeurd.

E=Eetbaar?

E=eetbaar? gaat over E-nummers, conserveermiddelen, kunstmatige zoetsteoffen en andere geur-en smaakstoffen.

Dr. Kamsteeg geeft informatie over de herkomst en functie van E-nummers en beschrijft de bijwerkingen van toevoegingen. E=eetbaar is vooral handig als naslagwerk denk ik. Je koopt bijvoorbeeld iets in de winkel, en checkt thuis wat al die nummers eigenlijk betekenen. En wat ze precies doen.

Symptomen koppelen aan E-nummers?

Persoonlijk had ik het handig gevonden als je symptomen kon opzoeken, en dat dr. Kamsteeg daar dan de E-nummers bij zou noemen! Dat lijkt me veel interessanter eigenlijk. Bijvoorbeeld, je hebt een kind met symptomen van ADHD. Je zoekt in de legenda ‘ADHD’ op. En dat daar dan alle E-nummers bij staan die dat kunnen veroorzaken. En waar die E-nummers in zitten.

Analyse van een brosreep met het boek E=eetbaar

Maar goed. Ik heb met behulp van E=Eetbaar eens even een brosreep geanalyseerd! Mijn paashazen zijn helaas op.

Volgens de wikkel zijn dit de bestanddelen van een Brosreep. Er achter heb ik gezet wat E=Eetbaar over het bestanddeel zegt. Zoals je kunt zien zitten er eigenlijk maar weinig E-nummers in een brosreep. Voor mijn diepgaande onderzoek vond ik dat erg jammer, want daardoor viel er niet zoveel te onderzoeken. Maar voor het eten van een brosreep is het natuurlijk juist goed nieuws.

 • Ten minste 28% cacaobestanden
 • Suiker
 • Cacaoboter
 • Volle melkpoeder
 • Cacaomassa
 • Magere melkpoeder
 • Melkvet
 • Zonnebloemlecithine. Zonnebloemlecithine stond niet in het boek! Balen. Dus toen heb ik lecithine maar op gezocht. Lecithinen zijn een groep verbindingen die horen tot de fosfatiden of fosfolipiden. Het zijn wasachtige, zeer hygrosopische stoffen. Chocola wordt er zachter van. In het lichaam wordt het afgebroken tot vetzuren, fosforzuur, glycerol en choline. Lecithinepreparaten bevatten vaak een vaatverwijdend middel. Er is geen limiet voor de hoeveelheid lecithine die je mag binnenkrijgen.
 • Polyglycerolpolyricinoleaat. Hier had ik meer geluk! Deze staat wel in het boek. Deze stof wordt gesynthetiseerd uit wonderolie en polygelycerol. Ook dit maakt chocola zachter. Er zijn geen bijwerkingen van bekend, maar de ADI* is tot 7,5 mg per kg lichaamsgewicht.
 • Mogelijke sporen van pinda’s, noten en soja

Praktische informatie

De versie uit 2011, die ik uit de bibliotheek haalde, is bij bol.com niet meer te koop! Maar de ebook versie heeft bol.com nog wel voor 9,99.
* ADI + de dagelijkse hoeveelheid van een stof in milligram per kilo lichaamsgewicht die bij gemiddelde consumptie door de mens gedurende het hele leven als aanvaardbaar wordt beschouwd.

Hoe denk jij over E-nummers?

Similar Posts

25 Comments

 1. Nou, ik ben niet zo gek op al die E-nummers die overal inzitten al moet ik ook eerlijk zeggen dat ik toch soms ook voor het gemak ga in noodgevallen. Maar ik probeer zoveel mogelijk toch zelf te maken omdat dat ook gewoon lekkerder is (meestal).
  Sinds ik sausjes zelf maak koop ik ze echt bijna nooit meer terwijl ik eerder altijd pakjes kocht daarvoor.

 2. Ik hou niet zo van al die toevoegingen. Maar ik ben ook nuchter. Dus in de praktijk maak ik zoveel mogelijk zelf (is ook veel leuker en vaak lekkerder!), maar ga ook voor realiteit, dus soms voor het gemak en neem ook gewoon chips en dergelijke mee voor de jeugd hier.

 3. Hier zijn we daar niet zo mee bezig maar ik gebruik enkel stoofvleessaus uit een zakje en af en toe eens pepersaus ofzo dus niet erg veel

   1. nee dat bestaat niet. Wel dat het gedrag triggerd, maar het veroorzaakt het niet. De oorzaak is zeer waarschijnlijk een genetische afwijking die nog niet geduid is. Plus een stuk omgeving die het versterkt of afzwakt.

 4. Ik vermijd e-nummers zoveel mogelijk door heel veel zelf te maken. Van sommige toevoegingen zoals sulfiet en vanilline krijg ik altijd last. Het lijkt me gewoon gezonder zonder al die toevoegingen. Het is waar dat ze getest zijn. Maar sommigen zijn al lange tijd geleden getest en dan is het de vraag of ze bij nieuwe methodes ook toegestaan zijn. Verder zijn ze alleen getest op gezonde jonge mannen die toch een heel ander lijf hebben dan bv babies, ouderen, zwangere vrouwen, zieken etc.
  Ook is er nooit een combinatie van de e-nummers getest en de stapeling die iemand gemiddeld op een dag binnen krijgt.

 5. “wat zit er in uw eten” is een handig naslagwerk over de E-nummers met index op E-nummer en op benaming. Met indeling op groen – oranje – rood.
  Voor ADHD zijn het de kleurstoffen!

 6. Tot voor kort heb ik me er nooit mee bezig gehouden. En als ze er inzitten zal het vast getest zijn en verantwoord. Door op andere blogs te kijken kwam ik het steeds tegen en ging er eens op letten. Maar tegenwoordig maak ik alles zelf dus geen e-nummers. Joh eet nog wel eens een koekje waar ze inzitten maar verder eet hij vaak van mijn brouwsels mee. Het is lekkerder maar ook een stuk voordeliger dan uit een zakje.

 7. Ik heb zelf “Wat zit er in uw eten”van Corinne couget.
  Dat is handzaam en makkelijk mee te nemen in je handtas.
  Niet alle e-nummers zijn slecht, maar sommige nummers zijn uiterst kwalijk te noemen en zitten in onverwachte dingen verwerkt. In het boekje staat ook bij welke ziektebeelden iets niet handig is.

  1. het boek van mw Couget is gebaseerd op zeer veel aannames en slecht geinterpreteerd wetenschappelijk onderzoek. Juist niet een boek dat je moet aanraden.

   Dhr Katan schrijft objectiever en beter verantwoord over allerlei voedselaangelegenheden.

   1. Het boek van Couget is heel beknopt en gaat wellicht in sommige dingen wat kort door de bocht. Katan doet echter soms ook aannames die te betwisten zijn en niet objectief zijn. Ik zou Katan aanraden voor uitgebreidere informatie. Couget als zakformaat.
    Maar misschien moeten mensen beide boeken lezen en zelf beoordelen

    1. zelf ben ik een groot gebruiker van food-info van de wageningen universiteit.
     Dan kun je gelijk doorlinken naar de onderbouwende onderzoeken.

 8. Hier eten we in principe zoveel mogelijk zonder E-nummers. Maar ik lust af en toe ook wel een stukje chocola, een snoepje of chippie. Aangezien dit dingen zijn die ik niet dagelijks eet, doe ik daar niet moeilijk over en haal gewoon de goedkoopste/lekkerste in huis. Met E-nummers.

  Nouja, snoepen doe ik vooral op mijn werk waar de kinderen niet bij zijn. ;) Want voor hen haal ik geen snoepjes in huis. Alleen wat we krijgen bij jarigen op school of wat ze van de buuf krijgen gaat in de snoeptrommel.

 9. Ik maak sauzen en sausjes altijd zelf want dat is zo simpel.

  Mijn dochter, ze woont in Australië, staat altijd weer verbaasd over de E-nummers die hier bij de ingrediënten vermeld staan en bij hen al jaren verboden zijn!

  1. Dat kun je andersom ook doen. Er zijn hier in Europa dingen verboden die in Australie weer gewoon toegestaan zijn. En zo maakt elk land / groep van landen zijn eigen afwegingen.

   1. We hebben verschillend soorten voedsel vergeleken en Australië komt toch ech beter uit de bus!!

 10. Ik probeer E-nummers zo veel mogelijk te vermijden. Simpeler is beter. En sauzen maak ik (bijna) allemaal zelf, is budget technisch ook een stuk voordeliger.

 11. Adhd krijg je als je daar aanleg voor hebt in je genen (lang allel) wel zijn de symtomen soms in de hand te houden met dieet, soms met medicijnen en soms met een combinatie ervan. Helaas is het dus niet zo simpel dat je gewoon het een en ander niet meer eet en dan de adhd verdwijnt, maar dat terzijde.

  Wij letten ook op wat we eten, maar eten met mate ook ongezonde dingen. Sausjes maak ik altijd zelf (zo simpel!) omdat mijn dochter lactose intolerantie heeft. Klontje boter smelten, bloem erbij laten garen en dan kruidenbouillion of (soja)melk toevoegen. Dan heb je een handige basissaus waar je met wat kruiden of kaas zo een lekkere saus van maakt. Vandaag nog met lenteui en knoflook voor over de spercieboontjes :)

 12. Ik probeer er wel op te letten en er komen dus steeds minder E-nummers hier in huis. Maar soms ga ik toch overstag voor gemak of omdat ik gewoon zin heb in iets.

  Sinds ik natuurlijker eet ben ik wel afgevallen zonder er echt moeite voor te doen. Het kan toeval zijn, maar ik ben er wel erg blij mee, dus blijf vooral zo doorgaan.

 13. Mijn jongste heeft gegarandeerd adhd verschijnselen na het eten van bepaalde rode kleurstoffen (nrs 120 tm 129) 120, 122 en 124 zijn de ergste voor hem. Ook reageert hij heel sterk op chocolade. Al diverse mensen met adhdverschijnselkids aanbevolen suiker, rode kleurstof en cacoa eens in de gaten te houden en tot nu toe hebben van de mensen die dat deden (5 in totaal) pas 1 aangegeven geen effect te zien. Toch bleek ook hun kind te veranderen nadat ze stopten groene ranja te geven. Iets effectiever op lange termijn dan de befaamde ritalin…

  1. Gelukkig nu is het weer de groene ranja of chocolade.
   Lieve mensen ADHD omvat zoveel meer dan druk en beweeglijk en het dieet daar voor vinden is zoveel complexer dan alleen suiker of ranja weglaten.
   En ja ons kind heeft ADHD. Drinkt nooit groene of andere ranja overigens. Bij zoon heeft alleen chocolade een lichte invloed van de “bekende” producten. Hij is 14 en wil dus geen dieet. Hij krijgt thuis alleen bio voedsel, geen snoep en weinig chips en fris. En Concerta want dat werkt veel prettiger voor hem.

 14. Ik heb nooit uit zakjes gekookt, dus kan eerlijk gezegd niets met zakjes… hahaha.

  Als wij eens elders eten, waar er met pakjes en zakjes gekookt wordt, dan is DH daarna altijd ziek (erge buikpijn – iets wat hij altijd had, maar met al dat natuurlijke koken van ons + vermijden van een aantal voedingesmiddelen bijna nooit meer voorkomt).

  Haal een paar goede kookboeken van de bieb (de zilveren lepel, boeken van Claudia Roden, de dikke vegetarier) en zoek mn ook de makkelijke en snelle recepten op om het koken zonder zakjes aantrekkelijker en makkelijker te maken!

 15. Ook hier zo min mogeljk pakjes en zakjes, ik maak veel zelf en vind dat ook leuk om te doen. Maar net als anderen vind ik chips heerlijk (te lekker…) en daar zitten natuurlijk smaakversterkers in.v

  Wat ik niet meer neem zijn zoetstoffen, ik nam laatst een paar slokken van cola light en kreeg het daar erg benauwd van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.