E-nummers van E100 tot 1525 en meer

e-nummers

Op diverse blogs heb ik kritische posts gelezen over E-nummers.

E-nummers zijn voor veel mensen een reden om hun eigen voedsel ‘from scratch’ te maken. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld geen Knorr macaronimix meer, maar maken hun eigen sausje. Ik ben daar altijd van onder de indruk, en denk dan:

‘Dat zou ik ook moeten doen!’

Maar ik val nog steeds voor het gemak van die kant-en-klare mixen… Toch denk ik vaak aan het devies: ‘Als het klinkt als een laboratorium, of als je oma het niet in haar kast had staan, dan moet je het niet kopen.’

Door de blogs over E-nummers, pakte ik in de bibliotheek het boek E=eetbaar? van Dr. J. Kamsteeg mee. Een boek dat ik anders geen blik waardig had gekeurd.

E=eetbaar?

E=Eetbaar?

E=eetbaar? gaat over E-nummers, conserveermiddelen, kunstmatige zoetstoffen en andere geur-en smaakstoffen.

Dr. Kamsteeg geeft informatie over de herkomst en functie van E-nummers en beschrijft de bijwerkingen van toevoegingen. E=eetbaar is vooral handig als naslagwerk denk ik. Je koopt bijvoorbeeld iets in de winkel, en checkt thuis wat al die nummers eigenlijk betekenen. En wat ze precies doen.

Symptomen koppelen aan E-nummers?

Persoonlijk had ik het handig gevonden als je symptomen kon opzoeken, en dat dr. Kamsteeg daar dan de E-nummers bij zou noemen! Dat lijkt me veel interessanter eigenlijk. Bijvoorbeeld, je hebt een kind met symptomen van ADHD. Je zoekt in de legenda ‘ADHD’ op. En dat daar dan alle E-nummers bij staan die dat kunnen veroorzaken. En waar die E-nummers in zitten.

Analyse van een brosreep met het boek E=eetbaar

Maar goed. Ik heb met behulp van E=Eetbaar eens even een brosreep geanalyseerd! Mijn paashazen zijn helaas op.

Volgens de wikkel zijn dit de bestanddelen van een Brosreep. Er achter heb ik gezet wat E=Eetbaar over het bestanddeel zegt. Zoals je kunt zien zitten er eigenlijk maar weinig E-nummers in een brosreep.

Voor mijn diepgaande onderzoek vond ik dat erg jammer, want daardoor viel er niet zoveel te onderzoeken. Maar voor het eten van een brosreep is het natuurlijk juist goed nieuws.

 • Ten minste 28% cacaobestanden
 • Suiker
 • Cacaoboter
 • Volle melkpoeder
 • Cacaomassa
 • Magere melkpoeder
 • Melkvet
 • Zonnebloemlecithine. Zonnebloemlecithine stond niet in het boek! Balen. Dus toen heb ik lecithine maar op gezocht. Lecithinen zijn een groep verbindingen die horen tot de fosfatiden of fosfolipiden. Het zijn wasachtige, zeer hygrosopische stoffen. Chocola wordt er zachter van. In het lichaam wordt het afgebroken tot vetzuren, fosforzuur, glycerol en choline. Lecithinepreparaten bevatten vaak een vaatverwijdend middel. Er is geen limiet voor de hoeveelheid lecithine die je mag binnenkrijgen.
 • Polyglycerolpolyricinoleaat. Hier had ik meer geluk! Deze staat wel in het boek. Deze stof wordt gesynthetiseerd uit wonderolie en polygelycerol. Ook dit maakt chocola zachter. Er zijn geen bijwerkingen van bekend, maar de ADI* is tot 7,5 mg per kg lichaamsgewicht.
 • Mogelijke sporen van pinda’s, noten en soja

e-nummers

Ook Rosanne Hertzberger schreef een boek over e-nummers getiteld: Ode aan de E-nummers.

Rara, wat zijn deze ingrediënten:

 • Water (75 procent),
 • Suikers (12 procent): glucose, fructose, scharose, maltose, zetmeel, vezel E40.
 • Aminoinozuren (<1 procent): glutaminezuur, asparaginezuur, histidine, leucine, isoleucine, lysine, fenylalanine, arginine, valine, alanine, serine, glycine, threonine, proline, tryptofaan, cysteïne, tyriosine, methionine.
 • Vetzuren (<1 procent: palmitinezuur, a-linoleenzuur, linolzuur, oliezuur, palmitoleïnezuur, stearinezuur, laurinezuur, myristinezuur, caprinezuur E570), as, fystosterol, kaliumsulfaat (E515), oxaalzuur, ascorbinezuur (E300), tocoferol (E306), fyllochinon, thiamine, pectine (E440).
 • Kleurstoffen: riboflavine (E101) en bètacaroteen (E160a)
 • Smaakstoffen (3-methylbut-I-yl ethanoaat, 2-methylbutylethanoaat, 2-methylpropaan-I-ol ethanoaat, 3-methylbutyl-I-ol, 2-hydroxy-3methylethylbutanoaat, 3-methylbutanal, ethylhexanoaat, ethylbutanoaat, pentylacetaat, ethanol (E1510) en etheengas.

Al deze ingrediënten samen vormen een…. banaan!

Ode aan de E-nummers

Rosanne Hertzberger haalt bovenstaande ingrediëntenlijst van bananen aan als voorbeeld dat er niks mis is met E-nummers. Sterker nog: ze zitten van nature in ons voedsel. Rosanne heeft het dan ook het helemaal gehad met alle kruidenvrouwtjes, voedselbloggers, cupcakevrouwtjes en voedselgoeroe’s die zich erop laten voorstaan dat hun producten beter zijn omdat ze zo natuurlijk zijn. Daarom schreef ze het boek Ode aan de E-nummers.

Daarin verbaast ze zich er over dat we anno 2017 gretig gebruik maken van steeds slimmere smartphones, slimme meters, activity trackers. Maar als het om voedsel willen we alles ineens ambachtelijk en natuurlijk. Want oh wee, als er technologie aan voedsel te pas komt! Dan is het niet meer natuurlijk en dus slecht.

Angst voor E-nummers gaat ten koste van goede uitvindingen

De reden dat zij zich hier over opwindt is dat door die angst voor E-nummers goede uitvindingen teniet worden gedaan. Voedselproducenten zijn zo druk bezig met alternatieven voor prima E-nummers zoeken dat ze geen tijd meer hebben om te werken aan nieuwe ontdekkingen. Zoals alternatieven vinden voor de echte boosdoeners als zout, suiker en vet.

Met haar boek wil ze laten dat de angst voor voedseltechnologie onterecht is. Sterker nog, het werkt averechts. Hertzberger:

Voedsel moet niet simpeler, het moet slimmer, aldus Hertzberger.

De gedachte achter E-nummers

E-nummers zijn bewezen veilige stoffen die aan voedsel worden toegevoegd. Deze nummers werden ingevoerd zodat wij als consumenten kunnen zien wat er in ons voedsel zit, en zekerheid hebben dat het veilig is. Anders krijgt een stof namelijk geen E-nummer. Ze moeten bovendien voorkomen dat we misleid worden door de producenten.

Maar ergens is er dus iets misgegaan! Want in plaats van een geruststelling, zijn ze een vijand geworden die gemeden moet worden.

De 4 eigenschappen van E-nummers volgens Rosanne Hertzberger:

 1. Ze geven structuur
 2. Ze geven kleur
 3. Ze zorgen voor een betere houdbaarheid
 4. Ze zijn veilig

Rosanne Hertzberger aan het woord

Conclusie

Volgens Rosanne is koken niet meer en niet minder dan een chemische reactie. En dat proces moet je zoveel mogelijk optimaliseren. Daar zijn wij als mensen bij gebaat, en de aarde ook. Want er moeten vele hongerige monden gevoed worden.

En dus kun je beter de technologie achter voedsel omarmen, in plaats van die af te wijzen. De waarheid is volgens haar: ‘E-nummers maken ons voedsel beter, niet slechter.’

Wat ik vond van Ode aan de E-nummers

Ik vond Rosanne Hertzbergers boek erg interessant. Ook ik kreeg zo langzamerhand steeds meer het idee dat E-nummers slechteriken zijn. Maar Rosanne Hertzberger zet ze in een heel ander, positiever daglicht. De eerstvolgende keer dat ik boodschappen deed voelde ik me meteen minder bezwaard toen ik een zakje macaroni mix van Knorr in mijn karretje gooide… Hoewel daar natuurlijk wel weer teveel zout en suiker in zit.

Het boek heeft me beslist aan het dénken gezet over E-nummers, en ik kijk ineens met een nieuwe blik naar kreten als ‘Ambachtelijk gemaakt’ en ‘Puur natuur’. Want grote kans dat zo’n ambachtelijk product in een laboratorium is ontwikkeld, aldus Hertzberger.

Een ode aan E-nummers is te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een gratis inkijkexemplaar van het boek!

e-nummers

Praktische informatie

De versie uit 2011, die ik uit de bibliotheek haalde, is bij bol.com niet meer te koop! Maar de ebook versie heeft bol.com nog wel voor 9,99.
* ADI + de dagelijkse hoeveelheid van een stof in milligram per kilo lichaamsgewicht die bij gemiddelde consumptie door de mens gedurende het hele leven als aanvaardbaar wordt beschouwd.

Huisvlijt bezoekers over E-nummers

 • Er zijn natuurlijk goede en slechte e-nummers. Ik kijk er niet zo naar en ik eet gewoon wat ik denk dat gezond is. (Budgetella)
 • Ik moet bekennen, ik let er weinig op. Natuurlijk eten we hier niet alleen maar chips en snoep. Ik probeer altijd zo gezond mogelijk eten te bereiden maar af en toe een zakje van de honig gebruik ik ook. (Madelon)
 • De e-nummers werden/worden door de gezondheidsgoeroe’s inderdaad verkocht alsof het gif is. En eerlijk is eerlijk, ik denk ook dat koken zonder pakjes en zakjes gezonder is. Maar trek vervolgens weer net zo makkelijk een zak chips of snoep vol e-nummers open, dus fijn om eens een tegengeluid te horen. (Stephanie)
 • Je hebt verschillende E-nummers om verschillende redenen. Ze zijn niet allemaal slecht maar er bestaan toch ook lijsten om dit uit te zoeken. (Bouchra)
 • Ik kook zelf bijna nooit uit pakjes en zakjes. Vaak zit er wel wat zooi in, maar als je het gematigd eet net zoals de rest van eten en drinken, dan valt het best mee. (Thomas)
 • Wat goed dat er ook aandacht besteed wordt aan de andere kant van de E-nummers. (Janet)
 • Ik vind het altijd wel goed om op je eten te letten en zoveelste mogelijk zelf te maken. Toch vind ik het wel goed dat er ook van een andere kant naar e nummers is gekeken en dat ze niet allemaal slecht zijn. (Xenia)
 • Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik ben niet anti, maar wel voorstander van puur natuur. Waarom moet ons eten voorzien worden van structuur en kleur en langer houdbaar blijven? Is het oorspronkelijke voedsel niet goed genoeg? Ik koop overigens ook nog steeds genoeg spullen met E-nummers, vooral uit gemak ;-) (Dafne)
 • Zoals ik al schreef komt er een tegenreactie op gang. Zij is microbiologe, moet de voedingsindustrie beschermen en dus tegengas geven!
  Ik begrijp dat mensen die twijfelen nu denken zie je wel, ik kan dit met een gerust hart kopen en eten. Ik weet dat bv volkorenmeel bewerkt wordt en de tarwe van vroeger de tarwe niet meer is, door entingen, manipulatie en tal van andere oorzaken. Dit geld voor veel groenten en fruitsoorten.Zo ook bv mijn brood, deze bestaat uit vier ingrediënten, doch ik weet dat het meel, het zout, de roomboter bewerkt zijn en wat denk je van het water, wat daar allemaal nog aan toegevoegd is? Dus hoe puur en onbewerkt is het?? Ook al eet je uit eigen tuin, onbespoten en heb je biologische zaden. Toch ben ik de mening toegedaan, zoek daarin wat het beste is, bij je, je gezin/ jouw situatie past. Ook in deze geldt smaken verschillen zullen we maar zeggen!!! (Marrian)
 • Ik ben er eerlijk gezegd niet zo veel mee bezig. Het boek zou daarom ook niet iets voor mij zijn. (Volgmama)

Leestips

Hoe denk jij over E-nummers?

Deze post verscheen voor het eerst in 2013 en is helemaal geupdate!

40 Comments

 1. tio
  • Martine
 2. Ilse
  • Willemien
 3. VeggieMo
  • Willemien
  • Willemien
 4. Dee
 5. Thea Prinsen
  • Willemien
  • Thea Prinsen
 6. Pauline
  • Ilse
 7. Irene
 8. John
 9. johmar de Groot
 10. izerina
 11. Claire
 12. Linda schrijft 't op

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh