Baking soda: dit is het verschil met gewone soda

Baking soda Nederlands

Er zijn verschillende soorten soda. Zoals schoonmaaksoda en baking soda. En vaak hebben die soda’s zelf ook nog weer verschillende namen. Zo heet baking soda in het Nederlands zuiveringszout. Een mens zou er van in de war raken. En dat raken we dan ook. Daarom een post over de verschillende soorten soda. Zodat je weet welke soda je nodig hebt, over welke soda je hoort of leest en hoe het in het Nederlands heet.

Maar voor wie een kort en bondig antwoord wil:

Baking soda is zuiveringszout in het Nederlands.

Baking soda Nederlands

Eigenlijk zijn er twee soorten soda:

 1. Baking soda, in het Nederlands ook bekend als zuiveringszout: NaHC03 – Natriumwaterstofcarbonaat. Kan worden gebruikt als rijsmiddel in brood, cake etc. Het is dus eetbaar.
 2. Schoonmaaksoda: Na2C03 – Natriumcarbonaat.

Zie je hoe de chemische namen op elkaar lijken? Geen wonder dat mensen soms in de war raken. Maar wees voorzichtig. Je wilt de twee echt niet door elkaar halen. Het is bijvoorbeeld niet gezond om Na2CO3 te gebruiken om een cake mee te bakken. Andersom kun je wel prima schoonmaken met zuiveringszout.

Met baking soda kun je bakken en schoonmaken. Maar met gewone soda kun je alleen schoonmaken.

Om de verwarring voorgoed de wereld uit te helpen, hieronder een overzicht van de verschillende namen voor de soorten soda.

1. Namen voor baking soda oftewel zuiveringszout in het Nederlands

 • NaHC03
 • Natriumwaterstofcarbonaat
 • Baking Soda
 • Zuiveringszout
 • Baksoda
 • Natrium Bicarbonaat
 • Dubbelkoolzure soda

2. Namen voor soda waarmee je schoonmaakt

 • Schoonmaaksoda
 • Soda
 • Kristalsoda
 • Huishoudsoda
 • Wassoda
 • Na2C03 – Natriumcarbonaat

Deze tweede groep soda moet je beslist niet verwarren met de eerste. Deze soda is namelijk veel meer basisch en agressiever dan zuiveringszout. Het is zelfs bijtend.

Lees nu wat expert Rosanne Herbzberger zegt over baking soda schoonmaak en de andere versies!

Bakpoeder: wat is dat nou weer?

Als je een luchtig baksel wilt maken kun je gebruik maken van bakpoeder. Bakpoeder is niet hetzelfde als baking soda, maar baking soda is wel een belangrijk bestanddeel van bakpoeder. Maar in bakpoeder zit behalve bakingsoda/zuiveringszout ook zout, zuur en een stabilisator.

In onderstaand filmpje wordt in minder dan 1 minuut heel effectief het verschil tussen baking soda en bakpoeder even uitgelegd:

Voorbeelden van de verschillende soorten soda

Kristalsoda

kristal soda
2,06 bij Albert Heijn. Geschikt voor schoonmaken. Niet voor consumptie!

Zilver soda

schoonmaaksoda
73 cent bij Albert Heijn. Niet geschikt voor consumptie!
baksoda
69 cent bij AH. Geschikt voor consumptie. Niet zuiver zuiveringszout.
baking soda
Arm and Hammer zuiveringszout 1,60 bij Jumbo. Geschikt voor consumptie.

Schoonmaaksoda

Hier onder een handige infographic die ik vond over de verschillende toepassingen van schoonmaaksoda, oftewel kristalsoda/zilversoda/huishoudsoda:

schoonmaaksoda

Sinds we hier een enorme verstopping in de riolering hadden, pas ik vooral no.2 één keer per maand toe: soda in de gootsteen om de boel te ontvetten.

Baking soda Nederlands samengevat

Als het om soda gaat, is het soms onduidelijk welke soda bedoeld wordt. In deze post leg ik uit wat de verschillen zijn, en welke geschikt zijn voor consumptie. Baking soda ook bekend als zuiveringszout is geschikt om mee te bakken.

Leestips over baking soda:

En ken je alleskunner Epsom zout al?

Welke soort soda gebruik jij?

Similar Posts

42 Comments

 1. Duidelijke uitleg.
  Ik gebruik beide produkten.
  Ooit per abuis teveel baking soda in een browniebeslag gedaan,
  nam een hap…… werkelijk schuimbekken ( wb smaak)!

 2. Een heel essentieel verschil! Waar ik (als niet zo’n goede huisvrouw) nog wel benieuwd naar ben: wanneer gebruik je bij het schoonmaken nou soda en wanneer azijn?

  1. De keuze voor azijn of soda wordt bepaald door het soort oppervlak dat je schoonmaakt en persoonlijke voorkeur.

   Azijn is bijvoorbeeld niet verstandig op tegels waarin kalk zit omdat het dan de tegels aantast. Soda mag niet op tegels die met was bewerkt zijn.

 3. Kijk dat is eindelijk eens duidelijk…ik ben geen schoonmaakprinses én geen keukenprinses maar dat zuiveringszout heeft me altijd geïnteresseerd. Super dat je het zo even uitschrijft.

  1. Zuiveringszout/baking soda is ook een erg handig product. Je kunt er zowel mee koken als schoonmaken en het is ook nog geschikt voor persoonlijke verzorging.

 4. Dit wilde ik altijd al weten. Ik kwam er ook maar niet uit wat nou precies baking soda was. Ik ga maar eens een pak kopen bij de AH en eens kijken wat ik er allemaal mee kan dan.

 5. Duidelijk artikel, fijn! Volgens mij kun je schoonmaak soda ook gebruiken om bv een voet mee te ‘ontsmetten’. Paar lepels in een bak (warm) water oplossen en met de voetjes erin als je een wondje hebt…

 6. Toen ik nog in Nederland woonde, gebruikte ik altijd Driehoek om alles mee schoon te maken. Ik deed ook iedere maand mijn lege wasmachine met Tricel reinigen ter onderhoud. Ik deed dan 4 eetlepels in het wasmiddelbakje en de rest van het zakje in de lege trommel en stelde het 90 graden programma in. Werkte perfect en nooit problemen gehad met mijn wasmachine. We hebben dat ding al 11 jaar! Hier in Duitsland is Heitmann een goed merk!

 7. Vroeger gebruikte wij vaak een badje van soda om in te weken als je een ontsteking had ofzo. Ik was door de jaren heen vergeten welke variant dit ook alweer was. En heb al meerdere malen de verkeerde gekocht. Maar met dit artikel moet het wel goed komen :D Super handig!

 8. Ik doe ook elke maand een beetje soda met heet water door het afvoer putje, dat was een tip van degeen die de keuken hier kwam installeren. Duidelijk artikel.

 9. Grappig dat er eigenlijk zoveel verwarring ontstaat en niet zo gek ook. Stel je voor dat je precies het verkeerde gebruikt. Goed uitgelegd!

 10. Die pakjes van Arms&hammer zijn geweldig. En stukken goedkoper dan die zakjes van Oetker. Tenzij je het weinig gebruikt, want de werking loopt bij een geopende verpakking wel terug

 11. Ik gebruik alleen maar schoonmaaksoda. Maar wel een heel handig artikel. Baksoda heb ik nog nooit gebruikt. Ik zal dus niet zo snel in verwarring zijn????

 12. Vroeger als ik een zwerende vinger had moest ook altijd mijn vinger in een badje me soda houden. Welke soda is dit? baksoda of zuiverings- zilversoda?

 13. Het ingredient van dr. Oetker Baksoda is identiek aan Arm en Hammer, pure NatriumBiCarbonaat wat hetzelfe is als NatriumWaterstofCarbonaat.

  Bakpoeder dat al veel langer op de markt is in NL dan de Baksoda van dr. Oetker, is een mengsel van oa Baking Soda ea. De bewoording bij de foto ‘niet zuiver’ is scheikundig gezien niet helemaal correct aangezien de stoffen technisch gezien zuiver horen te zijn (foodgrade).

  Baking soda werd wel verkocht, onder een andere bekende naam Zuiveringszout. Wat wederom een benaming is voor NatriumBicarbonaat. Dit werd veelal bij apotheken en natuurvoedingswinkels verkocht.

  Mijn 2 ct

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.