Gootsteen zeef: voorkom een verstopte afvoer!

gootsteen zeef

Een gootsteen zeef kost bijna niets, maar kan een verstopte gootsteen voorkomen! In deze post lees je welke soorten gootsteen zeven er zijn, en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Een zeef je in de gootsteen is een snelle en budgetvriendelijke methode om problemen met je afvoer voor te zijn.

Een verstopte gootsteen is namelijk waardeloos!

Ik spreek helaas uit recente ervaring.

Hoe weet je dat je gootsteen verstopt is?

Je hebt geen kennis van zaken of diploma's nodig om te zien of je gootsteen verstopt is. Dat wordt namelijk pijnlijk duidelijk. Als je gootsteen verstopt is, blijft het water in de gootsteen staan. Het kan namelijk niet goed meer weg. Dat water ziet er in de regel viezig en onsmakelijk uit. In ernstige gevallen kan het zelfs gaan overstromen, en dan zit je dus ook nog met een natte en vieze keukenvloer.

Zoals zo vaak in het leven is voorkomen beter dan genezen. Daarom een post met als onderwerp: 'Hoe voorkom je een verstopte gootsteen? zodat je gootsteen ontstoppen niet nodig is.

Hoe voorkom je je een verstopte gootsteen? O.a. met een gootsteen zeef!

1. Gooi geen etenswaren in de gootsteen!

Gooi geen etenswaren en dergelijke in de gootsteen! Dat klinkt heel logisch, maar je zou ze de kost moeten geven die hun bord met etensresten 'even afspoelen' in de gootsteen voordat ze het in de afwasmachine zetten. Die etensresten lijken weliswaar te verdwijnen in de afvoer, maar eenmaal daar hebben ze de onhebbelijke gewoonte om lekker te gaan samenklonteren. Met als gevolg, jawel, een verstopping! Een gootsteen zeef kan hierbij helpen. Die voorkomt dat het eten je afvoer in gaat.

2. Gooi nooit maar dan ook nooit een pan met vet leeg in de gootsteen!

Denk niet: oh, het vet in deze pan is vloeibaar, dus ik kan het gerust in de gootsteen schenken. Eenmaal in de afvoer kan vet voor verstoppingen zorgen. Eén van de redenen dat ik een verstopte gootsteen + wc had was doordat er teveel vet in onze afvoer zat.... Ik schaamde me best toen de aardige meneer die de boel kwam ontstoppen me alle drijvende vetogen aanwees... En ik gooi niet eens vet in de gootsteen. Een gootsteen zeef helpt dan ook niet meer.

3. Neem vettige pannen eerst af met keukenpapier voor je ze afwast

'Maar ik gooi nooit vet in de gootsteen!' sputterde ik dan ook. Maar een vettige pan afwassen in de gootsteen zorgt ook voor vet in de afvoer en dus voor een verstopte gootsteen. Veeg zo'n pan daarom eerst altijd schoon met een stuk keukenrol of toiletpapier.

4. Reinig maandelijks je hele afvoer met soda en heet water

Deze tip kreeg ik van de meneer van de riolering. Gooi elke week een zak kristalsoda in de gootsteen en giet daar vervolgens een emmer kokend heet water overheen. Je kunt ook zuiveringszout gebruiken.

 1. Doe 1 kop heet water in de gootsteen
 2. Voeg vervolgens een kop zuiveringszout oftewel baking soda toe
 3. Giet kokend heet water in de gootsteen

Kristalsoda vind je onder andere voor zo'n 80 cent bij de Action. Zuiveringszout vind je onder andere bij de Jumbo.

5. Leg een gootsteen zeef in de afvoer en voorkom een verstopte gootsteen!

Koop zo'n handig zeefje wat je in de afvoer legt. Dit houdt een heleboel etenswaren en andere zooi tegen.  Hier onder een selectie van je mogelijkheden op het gebied van gootsteenzeefjes.

Gootsteen zeef: wat zijn je opties?

Gootsteen zeef met nappen

Onderstaande zeester zuigt zich met nappen vast aan je gootsteen. Hij blijft dus goed stevig zitten en houdt vuil en haren tegen. Hij kost 11,90 bij bol.com en is ook nog in zwart en blauw verkrijgbaar. Omdat hij vuiligheid tegenhoudt voorkomt hij een verstopte gootsteen.

zeester

Gootsteen zeef: korfplug zeef

Hieronder een zogenoemde korfplug zeef:

korfplug zeef

Deze kost 17,95 bij de Spoelbakkenshop.

Gootsteen zeef plastic

Zelf zou ik hier niet zo gauw voor kiezen maar je hebt ook gootsteen zeven van wit plastic. Nadeel vind ik dat ze heel lichtgewicht zijn, en daardoor minder goed werken.

voorkom een verstopte afvoer
5,95 bij bol.com

Gootsteen zeef kopen

Hieronder een rijtje met winkels waar je terecht kunt voor zo'n zeef.

Gootsteen zeef Blokker

Een stuk goedkoper ben je uit bij de Blokker. Daar koop je onderstaande gootsteen zeefjes voor maar 5,95:

gootsteen zeef Blokker

Maar let op: dit type gootsteen zeef is letterlijk en figuurlijk een lichtgewicht! Omdat hij zo licht is, blijft hij vaak slecht zitten, en gaat soms zelfs drijven. Ik raad dit type zeefje daarom niet aan.

Gootsteenzeefje Action

Een gootsteen zeef bij de Action vind je niet op hun website. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet in de winkel verkrijgbaar zijn. Op dit moment kan ik helaas geen prijs geven van een gootsteen zeef van de Action.

Gootsteen zeef Hema

Voor een gootsteen zeef van de Hema geldt hetzelfde als bij de Action: de winkels zijn gesloten en daardoor niet bereikbaar en online is het product daar niet te vinden op dit moment.

Gootsteen zeef Praxis

Bij de Praxis vind je wel een gootsteen zeef. En nog een goede kwaliteit zeef ook:

gootsteen zeef praxis
13,59 bij de Praxis

Gootsteen zeef Gamma

Bij de Gamma koop je een gootsteen zeef voor de helft van de prijs:

gootsteen zeef gamma
6,49 bij Gamma

Gootsteen zeef Ikea

Bij Ikea hebben ze een relatief leuke gootsteen zeef, en hij is ook nog eens niet duur: 5,99!

gootsteen zeef ikea

Gootsteen zeef uit de afvoer halen

Ken je het probleem dat het lastig is om een zeefje uit de afvoer te halen? De makers van de TWEAK vonden dat een gedoe, en daarom ontwikkelden ze een zeefje dat je wel makkelijk kunt pakken. Kijk maar:

afvoerzeefje

Hij kost 8,75,

Samenvatting verstopte gootsteen

In deze post geef ik 5 tips waarmee je een verstopte gootsteen kunt voorkomen. Het is niet moeilijk! Het is een kwestie van opletten wat er in de gootsteen terecht komt, een gootsteenzeefje installeren en 1 keer per maand de boel goed doorspoelen met kristalsoda en zuiveringszout.

Dit probleem is eenvoudig te voorkomen!

Succes!

De Consumentenbond geeft in het boek Zelf klussen ook tips voor je afvoer ontstoppen.

Lees ook Koffiedik door gootsteen en mijn post over een verstopte wc.

Heb jij wel eens een verstopte gootsteen? Wat doe jij om het te voorkomen? Of op te lossen?

Similar Posts

33 Comments

 1. Ik heb een paar maanden getobt met een gootsteen die steeds verstopt raakte. Tót ik de vaatwasblokjes uit het 'oplosbare' plastic folie ging halen.

  Sindsdien is het probleem opeens opgelost.

 2. regelmatig gooi ik wat koffieprut door de gootsteen, dat schuurt de leidingen. Sinds ik dit doe heb ik geen problemen meer. (Met de gootsteen????) groet, madelief.

 3. Na een mega verstopte afvoer 2 jaar geleden, waardoor er terugslag heeft plaatsgevonden, gooi ik nog heel weinig door mijn putje. Vroeger gooide ik overtollig vet van braden of soepresten bv door het toilet, maar dat doe ik ook niet meer. We hebben een rioolgril vlak voor ons pad, dat doe ik daar direct in. Ik wil nooit meer een terugslag vanuit de afvoer meemaken.

  1. Waarom gooi je het dan verderop toch in het riool? Vet is een groot probleem, óók in de hoofdriolen. Jij verplaatst het probleem nu van je eigen afvoerleidingen naar de gemmeenschapelijke buizen. Vet hoor je af te gieten in bv een leeg blikje of pak en daarna in je afvalbak te gooien.

  2. Dit doe ik nadat het rioleringsbedrijf het probleem had verholpen en zij dit aan ons adviseerde te doen. Wel eerst het vet/olie verdunnen met warm water.

  3. Wat raar dat zij dit adviseren. In het riool koelt het water weer af en stolt alsnog. Vet in het rioleringsstelsel is echt een probleem, maar ik snap dat het logisch is dat je dit doet als je dat advies krijgt. Maar ik vind het dus geen netjes advies van dit bedrijf....

  4. Ik schraap pannen met een spatel leeg in een melkpak dat ik dicht bij het restafval doe. Hier in de gemeente voeren ze regenwater gescheiden af en krijg je boetes als je de auto op straat wast, er bladeren inveegt en ook als je afvalwater of de inhoud van de pan erin kiept.

   Ik denk dat het advies meer een terloopse opmerking was, in uw eigen huis maakt u dit niet meer mee als u het daar in die put gooit. Wat op zich wel waar is maar een heel slecht idee. Het is dan echter een overheidsprobleem en daar verdienen rioolreinigingsbedrijven beter aan dan aan particulieren.
   Als je het niet in je eigen afvoer wilt dan voer je het af in een fles of een pak, het heeft namelijk hetzelfde effect als je het elders het riool inflikkert.

 4. Ik heb al jaren zo'n zeefje op de afvoer en het werkt prima, alleen wil ik wel even aangeven, dat de getoonde zeefjes van Blokker waardeloos zijn!
  Het idee is prima, maar die zijn van zo'n licht metaal, dat ze heel makkelijk gaan drijven, wat dan ook niet opschiet als je toch wat frummeltjes in het water hebt.

  De mijne heb ik een paar jaar geleden bij Wibra gekocht, volgens mij voor 1 euro of 1,50, dat weet ik niet heel precies meer en deze is van zwaarder metaal met een pinnetje, zodat je het er gemakkelijk uit kunt halen om de restjes eruit te halen.
  Daarbij laat dit zeefje echt helemaal niets meer door door vrij kleine gaatjes.

  En wat betreft olie, dit vind ik echt heel lastig, wat ik daarmee moet doen, uiteraard onder geen voorwaarde in de afvoer en aangezien ik als alleenstaande geen frituurpan meer gebruik, maar in een klein wokje af en toe wat frituur zoals vissticks, waardoor ik ook maar weinig olie nodig heb.
  Die olie giet ik dan in een oude oliefles, maar zo'n fles raakt op een gegeven moment vol en wat doe ik dan met die volle fles???
  Er zijn nergens inzamelpunten en ik kan het wel naar het afvalstation brengen, maar dat is dan wel zo'n 10 km rijden.
  Met enig schuldgevoel doe ik die volle fles dan maar bij het restafval...

  In de woning van zo'n 15 jaar geleden kwam 1x in de maand de gifbus in de straat en kon je al je chemisch afval, oude medicijnen en dus ook olie inleveren.
  Gemeenten willen graag milieubewust zijn, gescheiden afval en dergelijke, waarom dan ook niet 1x in de maand dergelijk afval ophalen. Ieder huishouden daarvoor een geschikt containertje, wat je aan de straatkant zet en wat dan geleegd wordt.
  Juist dit afval vind ik persoonlijk veel belangrijker dat dit niet in het milieu komt dan een stukje plastic of een blikje.

  Groetjes Lily

  1. Hier in het dorp zijn er meerdere supermarkten die een bak voor olie hebben staan. Op deze site kun je zien waar je het allemaal in kan leveren. frituurvetrecyclehet.nl

  2. Bedankt voor de tip, Karin, gelijk even gekeken en er is inderdaad 1 supermarkt, waar je frituurolie kunt inleveren, wat ik voortaan ook zal doen, want het voelde toch wel vervelend om bij het restafval te doen.

   Groetjes Lily

 5. Dat zeefje vind ik ideaal. Ik wip die zeefjes heel makkelijk los. Ik ga niet elke maand in de weer met soda. Als een afvoer problemen geeft, pak ik hem wel meteen aan. Flinke schep soda op de afvoer, scheut huishoudazijn erop en na een minuut of tien kokend water eroverheen. Ik heb de indruk dat met de hand afwassen ervoor zorgt dat de afvoer minder snel verstopt raakt. Je gooit er tenslotte vaker een plens water doorheen.
  Over vet in pannen. Waar ik woon wordt geadviseerd om het kleine beetje vet in de pan met keukenrol uit te vegen en het papier in de gft bak te doen.
  Vaak kun je olie of vet nog een keer gebruiken. Van jus, kun je het gestolde vet afhale. En dit weer gebruiken om uien/groente in te fruiten. De jus kan als smaakmaker heel goed door het groentemengsel voor pasta, nasi etc.

 6. Wij gebruiken ook altijd zo'n zeefje. Maar ik ga nu zeker eens in de maand de gootsteen schoonmaken met zuiveringszout. Beter voorkomen dan genezen. Thanks voor de tip???? fijne dag gewenst!

 7. Oei hier ook een keer meegemaakt. Ik had plantjes overgepot van de ene pot naar de andere. Er was wat aarde doorheen geglipt. Ik heb daar wel van geleerd!

 8. Ik mis nog gootsteenontstopper van Kruidvat.

  Pure natriumhydroxide. Zooi voor je huid maar helemaal niet schadelijk voor het milieu.

  Als het bij ons niet doorloopt gaat dat erin, kokend water erop en opgelost :)

  Je kunt er trouwens ook olie mee verzepen, maar dat is een ander verhaal :)

 9. Wij gebruiken een zeefje en zijn zeer voorzichtig om geen vet in de gootsteen te laten verdwijnen. Wij gebruiken weinig vet, dus meestal volstaat het wegwrijven met keukenpapier. Oud frituurvet gaat in een fles en dan naar de 'vetçontainer' bij de supermarkt.
  Dat wil niet zeggen dat de gootsteen niet verstopt kan raken. Zo viel er ooit een zak couscous uit 'm'n handen in de gootsteen, die barstte open en in m'n onschuld spoelde ik het weg met warm water. De gootsteen heeft nog nooit zo verstopt gezeten. Maar goed door het losdraaien van de zwanenhals, wat gepulk en doorspoelen is het verholpen. Tikkie jammer van de couscous.

 10. Ik heb het een keer gehad na het afgieten van een pan pasta. De zwanehals zat vol ingedikt stijf geworden wit spul (giet altijd af zonder er koud water overheen te gooien zoals het zou horen)

 11. Ik doe het ook altijd met soda maar desondanks toch een verstopping gehad. Chemische middelen, trekveer etc het hielp niks. Toen de combinatie soda met azijn.Dit gaat borrelen. Wel een dubbele hoeveelheid gedaan zodat het voorbij de zwanenhals was. Nachtje laten staan en de volgende ochtend doorspoelen met kokend heet water. Weg verstopping. Ik gebruik de soda ook voor het reinigen van mijn vaatwasser en wasmachine. Werkt uitstekend!
  Ingrid

 12. Ik zweer bij de gootsteen-ontstopper. Het geluid dat het water weer door kan lopen kan mij zo blij maken. En ter voorkoming van dit ongemak pas ik natuurlijk al jouw tips toe.

 13. Met de gootsteen heb ik gelukkig nooit problemen gehad, maar met de wastafel wel. Van tijd tot tijd moet ik de hele zwanenhals losmaken en schoonmaken. Mijn zoon en ik delen die wastafel en we hebben allebei een volle bos haar, waarvan we nogal wat verliezen per dag. Ook al kam ik het niet boven die wastafel, op één of andere wijze komt er toch altijd een dikke prop uit die zwanenhals.
  Natuurlijk houd ook ik me braaf aan je waarschuwingen. Maar zoals je zelf ook weet: mannen zijn vaak eigenwijs. Wat ze niet zien, is er niet. (Net zoals de klacht:"De boter is op!" Dan haal je ḿ zelf even achter de jam weg et voilà :-) )

 14. Wij hebben een zeefje in de gootsteen. Ik moet wel bekennen dat wij ons ook schuldig maken aan het vet weggooien in het toilet. Toch eens mee stoppen!

 15. Oeps, die pannen met vet zet ik ook altijd zo in de vaatwasser. Misschien toch maar niet meer doen.
  Goed plan om maandelijks te reinigen.

 16. AI Verstopt riool...ik krijg er nog nachtmerries van als ik eraan terug denk. En dan vooral die stank die je zelfs boven rook.. Rioolproblemen kan je vaak ook echt niet zelf oplossen maar daar heb je dan een rioolservice voor nodig. Dit kan je beter dan ook snel inschakkelen hebben wij gemerkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.