Koffiedik door gootsteen: voor- en tegenstanders!

koffiedik door gootsteen

De één zweert erbij, de ander raadt het af. Ik heb het over koffiedik door de gootsteen gooien om een verstopte afvoer te voorkomen.

Dus hoe zit dat nou?

Is koffieprut door de gootsteen gooien nou wel of niet een goed idee?

Koffiedik door gootsteen: voorstanders

Het idee achter koffiegruis door de gootsteen gooien is dat het het ‘schurende werking’ heeft op de leidingen.

Oftewel het koffiedik schuurt de boel als het ware schoon.

Bovendien zou het koffiedik het vet in de afvoer als het ware oplossen, waarna het wegspoelt. Je gooit wat koffiedik in je gootsteen, en giet er kokend heet water achteraan.

Klinkt goed toch?

En het is ook nog eens milieuvriendelijker dan zo’n chemische gootsteenontstopper.

koffiegruis afvoer

Koffiedik door gootsteen: tegenstanders

Maar tegenstanders van deze methode waarschuwen dat koffiegruis juist voor verstoppingen kan zorgen.

Zeker als je leidingen al niet meer brandschoon zijn, kan het koffiedik zich juist gaan hechten aan vettige aanslag, en op die manier een verstopping creëren of verergeren.

Koffiegruis in afvoer: hoe zit dat dan met de succesverhalen?

Ondanks de waarschuwingen van tegenstanders over koffieprut door de gootsteen gooien om verstoppingen te voorkomen of te verhelpen, zijn er veel blije succesverhalen op internet. Bijvoorbeeld:

 • ‘Mijn 80-jarige moeder had vorige week een verstopte gootsteen. Ze heeft die zelf ontstopt met koffieprut en kokend water….’ (Startpagina)
 • ‘Mijn ouders overwinterden 10 jaar lang in Portugal. De riolering in het dorpje was slecht, en daarom gooide mijn moeder de koffieprut door de gootsteen. Mijn oma wist ook al dat koffiedrab vet bindt.’ (Ecologieforum)

Dat koffiedik door de gootsteen bij deze mensen succesvol was, zou kunnen komen doordat er nog wel een goede doorstroming was, en nog niet teveel vet in de leidingen.

Een andere verklaring is dat er maar weinig koffiedik per keer door de gootsteen is gespoeld. Dat is heel belangrijk! Als je een heleboel tegelijk door de gootsteen spoelt, is het risico op een verstopping groter.

Koffieprut gootsteen? Samenvattend!

Koffieprut door de gootsteen is een huismiddeltje, maar wordt officieel afgeraden.

In het ergste geval maakt het een verstopte afvoer zelfs erger. Lees mijn post over koffiedik over de vele handige toepassingen die wel oké zijn!

Wat kun je dan wel doen?

Je kunt bijvoorbeeld wel je gootsteen doorspoelen met soda!

En gebruik een gootsteen zeef om te voorkomen dat vieze troep je afvoer infloept.

Gebruikte bronnen: o.a. GoeieVraag, Klusidee, Libelle, Huishoudplaza, Ecologieforum, Ongelooflijk, Milieucentraal

Similar Posts

25 Comments

 1. Koffieprut uit het espresso-apparaat gaat door de gootsteen. We hebben daar sindsdien geen verstopping meer gehad. Wel toen we dit nog niet deden. Koffieprut wat in een koffiefilterzakje zit, gooien we gewoon in de groentebak of prullenbak.
  Soda of bakingsoda werkt hier niet. Dit gebruiken we bij de wastafel in de badkamer. Dan kunnen we alsnog met de draad de boel doorsteken.

 2. Wat heb je toch altijd leuke stukjes. Hoe kom je er iedere keer bij om zulke dingen te onderzoeken. Ik vind het echt leuk. En ik steek er ook nog wat van op. Ik denk dat een zeefje, met af en toe soda tegen het vet, het beste werkt.

 3. Bij ons thuis ging het altijd in de groene bak. En zelf heb ik een Senseo (die alleen wordt gebruikt voor bezoek, want zelf lust ik geen koffie) en bij mij gaat een gebruikte pad in de prullenbak.

 4. Ik doe eens in de maand, schoonmaakazijn in de gootsteen, dop in de wasbak, en was mijn handen tot de wasbak vol is en dan laat ik het water weglopen. Nooit geen verstoppingen in mijn huis. Zelfde doe ik bij het toilet, heb een bakje in de wasbak daar vang ik het water in op, gooi dat in een emmer en als die vol is gooi ik dat in het toilet.
  Maar verstoppingen in het toilet komen vaak door billendoekjes en tampons die de dames door het toilet spoelen, dit is mijn verteld door medewerker RRS.

 5. Sinds een week doe ik koffiedik op de aarde van de grote plantenpotten die buiten staan. Katten gebruikten die potten nogal eens als kattenbak, koffiedik schijnt dat te voorkomen. Hoop ik !!!!!
  Als de gootsteen verstopt is probeer ik het eerst met een plopper. Zo’n rubber ding met een stok. Als dat niet helpt dan soda maar in ernstige gevallen ook wel gootsteenontstopper.

 6. Koffiedik,….

  Kennen jullie de uitspraak,.. alles met mate?

  Dan hebben jullie al een aardige richtlijn,…

  Want regelmatig koffiedik in je gootsteen slijt de aanslag weg uit je afvoer van je gootsteen/wastafel.

  Je kan natuurlijk ook bakken vol er ingooien,.. wat als verrassing?,… een verstopping oplevert,…

  het is maar net wat je wil bereiken

 7. Hier gaat het in waar het hoort als stond wel in oma weet raad boekje ook dat het helpt bij een verstopping maar die heb ik nog nooit gehad want ik heb er zo een speciaal roostertje er in.

 8. Gootssteenzeef wordt hier steeds gebruikt en met soda en kokend water kan je ook al een en ander verhelpen. Met koffiedik totaal geen ervaring :-)

 9. zowel onze vaste loodgieter als de man van de riolering die hier een keer kwam raadden allebei af om koffie prut door de gootsteen te spoelen.

 10. Bij de garage waar ik ooit werkte, hadden we een supersonische koffiemachine. Dat ding was aangesloten op de waterleiding dus er hoefde nooit water in. De afvoer was ook rechtstreeks aangesloten op de waterleiding. Maar er waren ook vaak verstoppingen in de waterleiding van het keukentje. Volgens de monteur kwam dat door de koffiedrab die meekwam tijdens het spoelen. Dus ik zeg ‘nee’. Geen koffiedrap.

 11. De monteur van het koffiezetapparaat van het bedrijf waar ik ooit werkte, zei altijd dat het slecht was. Ik geloof die man dus ik zou het niet in mijn afvoer gooien. Maar ik zet koffie met cupjes dus ik heb niet eens drab meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.