Verstopte wc : (

verstopte wcHeb je wel eens een verstopte wc gehad?

Dat is niet fijn, en een oncharmant probleem om te hebben. Niemand wordt blij van het beeld van ronddrijvende drollen… In het ergste geval stroomt de wc-pot over en duikelen de keutels zelfs over de vloer.

Een verstopte wc betekent stankoverlast, wateroverlast en je kunt het toilet niet meer gebruiken. Dus het is zaak om te voorkomen dat je er mee te maken krijgt! Maar hoe doe je dat? Door mogelijke oorzaken te kennen en te vermijden.

Oorzaken van een verstopte wc

1. Teveel toiletpapier gebruiken

Als je heel veel toiletpapier gebruikt vraag je nogal wat van de spoelcapaciteit van je wc. Zeker kinderen hebben soms de neiging om heel veel toiletpapier te gebruiken. Leer je kinderen, en jezelf aan om zo min mogelijk toiletpapier te gebruiken.

2. Dingen doorspoelen die niet in de wc horen

Denk bijvoorbeeld aan billendoekjes voor baby’s! Ik vond het altijd verleidelijk om die eventjes door de wc te spoelen, maar dat is dus echt heel onverstandig! Billendoekjes zijn relatief dik, en kunnen daardoor een verstopping van je wc veroorzaken. Tampons horen ook niet in de wc! Waak ook voor peuters die het leuk vinden om Duplo blokjes in de pot te gooien en vervolgens weg te spoelen. Voor een kind kan het fascinerend te zijn om een speeltje te zien verdwijnen in de wc.

3. De wc is niet goed geplaatst.

Dit is een snert oorzaak, want dit kun je niet even snel zelf oplossen. Bel in dit geval een loodgieter, want die kunnen onderzoeken wat de oorzaak van de verstopte wc is. Soms gaan ze zelfs met een camera de pijp in om te kijken of er ergens een blokkade zit!

Wc verstopt: tips

  • Neem een lange plastic handschoen en ga met je hand in de wc. Voel of ergens een blokkade zit, en verwijder die als het kan.
  • Neem 1 kopje zuiveringszout en 2 kopjes azijn. Gooi het zuiveringszout ook bekend als baking soda in de wc. Giet vervolgens langzaam en voorzichtig de azijn er bij. Door de chemische reactie die dan ontstaat kan een verstopping soms worden opgelost.
  • Bovenstaande oplossing is een natuurlijk middel. Je hebt ook speciale huishoudproducten om een wc te ontstoppen. Zoals Cillit Bang en HG wc ontstopper.
  • Probeer de wc te ontstoppen met een zuignap.

Wie moet je bellen bij een verstopte wc?

Als bovenstaande methodes niet helpen is het tijd om professionele hulp in te schakelen voor je verstopte wc. En dat is een loodgieter! In de provincie Noord-Holland hebben ze zelfs een heuse ontstoppingskoning. Ik vind dat werkelijk een briljante naam! Als de ontstoppingskoning in de Achterhoek zat zou ik hem zeker bellen : )

Hoe vind je een goede loodgieter?

Ken je geen loodgieter? Google dan gewoon even op een combinatie van loodgieter + je woonplaats. Bijvoorbeeld loodgieter Amsterdam. Let daarbij op of de loodgieter bijvoorbeeld het keurmerk UNETO-VNI heeft. Want als er dan iets mis gaat, kun je terecht bij de onafhankelijke geschillencommissie van de branchevereniging van loodgieters. Een ander keurmerk kan ook.

Rondvragen in de buurt is ook altijd een goede manier om een vakman te vinden.

Lees ook Hoogte toiletpot: wat is de optimale hoogte? en Je gootsteen ontstoppen!

Heb jij wel eens een verstopte wc gehad? Heb je nog aanvullende tips?

24 Comments

  1. Yvonne van Bommel
  2. greet
  3. Lot
  4. Els
  5. Hannah
  6. Leonoor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh