Verstopte wc : (

verstopte wcHeb je wel eens een verstopte wc gehad?

Dat is niet fijn, en een oncharmant probleem om te hebben. Niemand wordt blij van het beeld van ronddrijvende drollen… In het ergste geval stroomt de wc-pot over en duikelen de keutels zelfs over de vloer.

Een verstopte wc betekent stankoverlast, wateroverlast en je kunt het toilet niet meer gebruiken. Dus het is zaak om te voorkomen dat je er mee te maken krijgt! Maar hoe doe je dat? Door mogelijke oorzaken te kennen en te vermijden.

Oorzaken van een verstopte wc

1. Teveel toiletpapier gebruiken

Als je heel veel toiletpapier gebruikt vraag je nogal wat van de spoelcapaciteit van je wc. Zeker kinderen hebben soms de neiging om heel veel toiletpapier te gebruiken. Leer je kinderen, en jezelf aan om zo min mogelijk toiletpapier te gebruiken.

2. Dingen doorspoelen die niet in de wc horen

Denk bijvoorbeeld aan billendoekjes voor baby’s! Ik vond het altijd verleidelijk om die eventjes door de wc te spoelen, maar dat is dus echt heel onverstandig! Billendoekjes zijn relatief dik, en kunnen daardoor een verstopping van je wc veroorzaken. Tampons horen ook niet in de wc! Waak ook voor peuters die het leuk vinden om Duplo blokjes in de pot te gooien en vervolgens weg te spoelen. Voor een kind kan het fascinerend te zijn om een speeltje te zien verdwijnen in de wc.

3. De wc is niet goed geplaatst.

Dit is een snert oorzaak, want dit kun je niet even snel zelf oplossen. Bel in dit geval een loodgieter, want die kunnen onderzoeken wat de oorzaak van de verstopte wc is. Soms gaan ze zelfs met een camera de pijp in om te kijken of er ergens een blokkade zit!

Wc verstopt: tips

 • Neem een lange plastic handschoen en ga met je hand in de wc. Voel of ergens een blokkade zit, en verwijder die als het kan.
 • Neem 1 kopje zuiveringszout en 2 kopjes azijn. Gooi het zuiveringszout ook bekend als baking soda in de wc. Giet vervolgens langzaam en voorzichtig de azijn er bij. Door de chemische reactie die dan ontstaat kan een verstopping soms worden opgelost.
 • Bovenstaande oplossing is een natuurlijk middel. Je hebt ook speciale huishoudproducten om een wc te ontstoppen. Zoals Cillit Bang en HG wc ontstopper.
 • Probeer de wc te ontstoppen met een zuignap.

Wie moet je bellen bij een verstopte wc?

Als bovenstaande methodes niet helpen is het tijd om professionele hulp in te schakelen voor je verstopte wc. En dat is een loodgieter! In de provincie Noord-Holland hebben ze zelfs een heuse ontstoppingskoning. Ik vind dat werkelijk een briljante naam! Als de ontstoppingskoning in de Achterhoek zat zou ik hem zeker bellen : )

Hoe vind je een goede loodgieter?

Ken je geen loodgieter? Google dan gewoon even op een combinatie van loodgieter + je woonplaats. Bijvoorbeeld loodgieter Amsterdam. Let daarbij op of de loodgieter bijvoorbeeld het keurmerk UNETO-VNI heeft. Want als er dan iets mis gaat, kun je terecht bij de onafhankelijke geschillencommissie van de branchevereniging van loodgieters. Een ander keurmerk kan ook.

Rondvragen in de buurt is ook altijd een goede manier om een vakman te vinden.

Lees ook Hoogte toiletpot: wat is de optimale hoogte? en Je gootsteen ontstoppen!

Heb jij wel eens een verstopte wc gehad? Heb je nog aanvullende tips?

Similar Posts

24 Comments

 1. Wat bij ons geweldig hielp bij een verstopte wc en ik had het ‘in paniek’ ook maar snel op internet gevonden was het volgende …. en geen vieze handen!:

  Doe een lege zak / plastic tas in de wc en vul die met water. Daarna beweeg je die zak met water heen en weer in de toiletpot, je laat hem als het ware steeds vallen op het water wat al in de pot staat. Door de schokgolf die dat geeft schiet de verstopping door. Je kunt ook je had in de zak met water stoppen om de zak dieper te krijgen.

 2. Een verstopte wc is inderdaad een zeer acuut en groooot probleem!
  Die tip van Yvonne (hierboven) ga ik onthouden. Als je het probleem zelf kunt oplossen zonder loodgieter, scheelt dat weer…
  Mijn wc is ooit overgestroomd doordat de gemeente mijn leidingen doodeenvoudig niet op het riool had aangesloten!

 3. Sinds onze nieuwe afvoer hebben we het gelukkig niet meer aan de hand gehad.
  Toch denk ik ooit, als ik zie welke hoeveelheid papier mijn zoontje soms gebruikt dat het er nog wel eens aan zit te komen.
  Ik probeer hem de hele tijd duidelijk te maken dat minder ook echt wel goed genoeg is en dat, als het misloopt, er nog zoiets is als de zeeppot en water…

 4. Er is nog een oorzaak van verstopte of overlopende wc…regenoverlast en overvolle riolering. Hier betekent dat dat er bij regenbui van formaat de wc overstroomt, en de wasbakken. Vreselijk. Ik doe sowieso bij vertrek van huis de wc-deksel dicht zodat er geen opspetterende rioolwatervlekken komen op de muren. De wasbakjes sluit ik ook af met een universele stop.

  Groet,Greet

 5. We hebben dat gelukkig nog nooit gehad, maar vorige week gooide onze peuter een aantal billendoekjes in de wc en trok door.. Ik was net te laat, maar gelukkig doet hij dit anders nooit, hij weet… Billendoekjes in de prullenbak en wc papier in de wc, maar was even in de war ;)

 6. Ik het huis waar ik 2 jaar geleden ben komen wonen liep de wc slecht door. Achteraf bleek dat hij van binnen bijna totaal geblokeerd was door urinesteen. De oude man die er eerst woonde trok maar 1-2x per dag door en daardoor kon zich zoveel steen binnenin verzamelen.

 7. ieuwwwhhh! Ja, ik moet eerlijk bekennen: ook wij hebben weleens een vertopte wc. Komt volgens mij doordat we met 5 mensen leven, maar één wc hebben en daar soms achter elkaar een grote boodschap op moeten doen. Hilarisch? Ja! Vervelend? Dat ook! Oplossing: de ouderwetse ontstopper werkt het beste!

 8. Hier een regelmatig terugkerend probleem op dagen dat de hele familie thuis is (verjaardag, Kerst enz.).
  Wat bij ons enorm helpt: als iemand regelmatig niet gewoon doortrekt, maar de spoelknop ingedrukt houdt tot de bak helemaal is leeggelopen. Blijkbaar spoelt de toilet gewoonlijk niet met veel water door. Als we af en toe op zo’n drukke dag de volle dosis water geven, is er niets aan de hand!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.