Onderwijs stapelen

stapelenVroeger hoorde ik het best vaak. Mensen die eerst hun Mavo diploma haalden, vervolgens hun Havo-diploma en daarna doorstroomden naar het Vwo.

Stapelen heet dat.

Mijn oudste dochter heeft het ook gedaan. Ze deed eerste Mavo, en vervolgens schoof ze aan in Havo 4 en haalde twee jaar later ook haar Havo diploma.

Stapelen in het onderwijs: wat is dat?

Stapelen wil zeggen dat leerlingen makkelijk naar een niveau hoger kunnen doorstromen. Dit werd mogelijk gemaakt met de Mammoetwet in 1968. Toen werd namelijk het systeem van mavo, havo en gymnasium ingevoerd. En het werkte goed. Een behoorlijk aantal leerlingen stapelde succesvol van Mavo naar Havo naar VWO.

Maar sinds de jaren negentig is stapelen steeds moeilijker geworden. Het onderwijs is namelijk minder flexibel geworden. Als je als 12-jarige wordt ingedeeld op vmbo-niveau is het nu veel lastiger om nog door te stromen naar de Havo.

In 2009 maakte 18,5 procent van de Mavo leerlingen de overstap naar de Havo. In 2013 was dat nog maar 13 procent.

Ook is het lastiger geworden om van mbo door te stromen naar hbo!

In de Volkskrant staat een interessant artikel over stapelen!

Heb jij ‘gestapeld’ in je opleiding? Zelf heb ik niet gestapeld. Ik ging van VWO naar de universiteit.

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik ging van de Mavo naar de Havo. Dat was in de jaren tachtig ook niet ideaal. Veel leerlingen bleven dan in Havo 4 zitten omdat het ook toen al niet goed aansloot.
  Mijn zoons zijn via Mavo (TL) naar MBO naar HBO gegaan.
  Manlief is van Mavo naar MBO, HBO, Post HBO naar de universiteit gegaan. De laatste drie opleidingen heeft hij naast zijn werk gedaan.

 2. Ik hen van mavo naar havo gestapeld. De brugklas enklas twee waren moeilijk. Toen ik in klas drie vakken kon laten vallen ging ik als een speer.

 3. Ik ben van de Mavo naar MBO, HBO en door naar de Universiteit gegaan. De Havo lukte niet, dan maar zo.
  Doordat ik al een beroepsopleiding had kon ik gemakkelijk werken naast mijn studie.
  Ook mijn oudste zoon heeft na zijn VMBO-K een MBO en HBO-opleiding gedaan. Hij kreeg afgelopen dinsdag zijn diploma.
  Het is wel een traject van de lange adem, stug doorgaan als het ware ;))

  1. Gefeliciteerd met het diploma van je zoon! Dat heeft hij mooi gedaan. Ik hoor soms dat de overstap van mbo naar hbo makkelijker is soms dan van havo naar hbo, omdat mbo-ers al meer vakkennis hebben.

 4. Vier van onze kinderen hebben gestapeld.
  Zoon 2 van MAVO naar HAVO naar HBO
  Dochter 1 van MAVO naar MBO naar HBO
  Dochter 2 van Speciaal basisonderwijs naar VMBO-TL naar HAVO naar HBO
  Dochter 3 van Speciaal basisonderwijs naar VMBO-TL naar MBO naar HBO

  Dat hebben ze van hun vader, dat was ook een behoorlijke stapelaar.

  Ik vind het heel belangrijk dat die mogelijkheid blijft. Sommige mensen doen er gewoon wat langer over.

 5. Jongste dochter is ook een echte stapelaar! Van speciaal basisonderwijs naar regulier basisonderwijs, daarna mavo, toen havo, toen HBO, daarna universiteit en daar doet ze nu promotie-onderzoek!
  Oudste deed VWO en meteen daarna naar de unjversiteit en aansluitend promotie-onderzoek.
  Partner en ik hebben alleen middelbaar onderwijs gehad en daarna werkgerelateerde cursussen.

 6. Soms krijg je ook een verkeerd advies mee :-( daardoor heb ik gestapeld van mavo, havo4, vwo5 en 6, universiteit bleek het toch niet te zijn en hbo geeindigt.
  Het is wel belangrijk dat de optie blijft sommige hebben (door omstandigheden) of faalangst (ikzelf) een langere adem nodig om op de goede plek terecht te komen.
  Olga

  1. Dat is een goed punt Olga: het schijn dat als je nú een verkeerd advies krijgt het moeilijker is om dit te compenseren met stapelen. En dit is extra vervelend nu de leraar zo’n belangrijke rol heeft bij het adviseren voor het vervolgonderwijs.

   Ik ben het helemaal met je eens dat het belangrijk is dat de optie van stapelen wel blijft.

 7. Zelf heb ik dat ook nooit gedaan, maar ik verbaasde me er al over vorig jaar toen ik een tiener begeleidde vanuit mijn werk, dat zij ook binnen VMBO-t en VMBO-K op een gegeven moment niet meer kon wisselen.

 8. Ik heb het destijds ook gedaan… van mavo naar havo… ideaal, want ik wilde graag naar de pabo. Alleen haakte ik na 1 jaar havo af, mijn interesse lag elders. Ik ben mbo onderwijsassistent gaan doen en van daaruit gestapeld naar hbo pabo :D

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.