Van mavo naar havo ervaring
Last updated on May 31st, 2023 at 12:39 pm
- Van mavo naar havo ervaring
- Van mavo naar havo: verschil tussen mavo en havo
- De cultuur op het Gymnasium: tegenvaller!
- Naailes
- Leestip
Wat is het verschil tussen mavo en havo? En hoe is de overgang van mavo naar havo?
Mijn oudste dochter (16) deed vorig jaar examen Mavo.
In haar klas had ze weinig aansluiting, maar werd wel geaccepteerd. De meeste kinderen uit haar klas dronken al alcohol, en gingen vaak laat ‘s avonds uit, en mijn dochter is wat dat betreft een heel ander type. In het derde jaar vond ze twee vriendinnetjes, en had het prima naar haar zin.
Van mavo naar havo ervaring
Dit jaar is ze begonnen op de Havo van dezelfde school, en ze mist de Mavo behoorlijk! Omdat ze daar weinig aansluiting had, verrast dit mij. Mijn dochter zegt dat de Mavo veel gezelliger was: daar riepen de leerlingen regelmatig van alles door de klas, wat de boel levendig hield. De indruk die ik er van krijg is dat de Mavo-leerlingen vrij direct waren. De Havo vindt mijn dochter erg saai.
Qua niveau was het eigenlijk alleen de eerste drie weken even wennen. Daarna vond mijn dochter de havo niet lastiger dan de mavo.
Van mavo naar havo: verschil tussen mavo en havo
Ook een opvallend cultuurverschil is dit: het is verboden te drinken in de klas (frisdrank, energydrinks e.d.). Maar waar de Mavoleerlingen dit verbod openlijk aan hun laars lapten, door hun flesje pontificaal op hun tafeltje te zetten, verstoppen de Havoleerlingen het in hun tas, en nemen telkens stiekem een slok.
De cultuur op het Gymnasium: tegenvaller!
En dan is er nog mijn jongste dochter die is gestart op dezelfde school op het Gymnasium. Van die leerlingen had ik hoge verwachtingen: als je op het Gymnasium zit ben je immers behoorlijk intelligent?
Naailes
Maar in één van de eerste lessen moesten de leerlingen zich voorstellen en hun hobby’s noemen. In haar onschuld vertelde mijn jongste dochter dat ze op naailes zit. Hilariteit alom. Sowieso schijnt seks een hot item te zijn en die klas, en ze hebben een flauw rijmpje gemaakt over mijn dochtertje en een jongen in haar klas:
‘Retteket, Teuntje en Kees in bed!’
Het valt me zwaar tegen van die gymnasiasten. Wat een niveau, en hoe kinderachtig kun je zijn!
Kortom ik leer dit schooljaar als moeder weer ontzettend veel, en mijn ideeën over Mavo, Havo en gymnasium gaan op de schop!
Lees ook alles over het magister!
Leestip
- Wat is de makkelijkste hbo opleiding?
- Nadat ze haar Havo diploma haalde deed mijn dochter een HBO opleiding via LOI
Herkennen jullie deze cultuurverschillen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ja, dat valt tegen idd. Mijn ervaring is juist dat VMBO leerlingen meer gericht zijn op seks en alcohol enzo. Onze middelste dochter zit in 5 havo en daar wordt ook door de klas geroepen. Zelf lijkt me dit storend maar ik zal wel van een te ouwe generatie zijn…
Ik hoop dat je dochter tegen dat flauwe rijmpje bestand is.
Hoi Jolanda,
nou mijn dochter vindt het heel akelig! Mijn oudste dochter laat dit soort dingen altijd heel makkelijk van zich afglijden, maar mijn jongste vindt het rot. Gelukkig hebben ze binnenkort allemaal ‘mentorgesprekken’ en ik heb haar aangeraden het tegen hem te vertellen!
Ik herken het heel erg, S zit ook net op havo/atheneum maar hij heeft het ook erg moeilijk. Hij vind ook niet echt aansluiting, dat komt ook omdat hij op een echte stadse school zit en hijzelf van het “platteland’komt de jongens hebben een echt grote mond en zijn nogal vervuld vanzichzelf. Soms twijfel ik of we wel de goede keuze hebben gemaakt.
Ik denk dat het meer aan de klas ligt dan aan het soort onderwijs. Ik heb en hele slechte en hele goede ervaringen met Mavo en Havo.
Herkenbaar. In mijn groep op de universiteit zitten ook een paar ex-havisten, die via een (soms behoorlijke) omweg op de universiteit terecht zijn gekomen. En dat is duidelijk te merken: ze zijn veel minder zelfstandig, hebben een minder brede algemene ontwikkeling en komen amper door de Engelstalige, academische literatuur heen.