Magister: wat is het, en wat kun je ermee?

Magister

Maak kennis met het magister!

Een schoolagenda kan een flinke kostenpost zijn. Voor een standaard ‘leuke’ agenda betaal je rond de 15 euro. Denk aan een Garfield agenda, Pipp, Meidenagenda etc. Maar in de toekomst zouden ze wel eens overbodig kunnen worden door het magister!

Magister: wat is het?

Een magister is een zogenaamde elektronische leeromgeving. Maar sommige scholen noemen het ook wel een administratiepakket. Het is een pagina op de website van een school. Je vindt er in het algemeen de volgende informatie:

  • Het lesrooster
  • Het huiswerk
  • De cijfers van je kind
  • Agenda met data. Bijvoorbeeld ouderavond
  • Berichten
  • Documenten: je kind kan altijd en overal over documenten beschikken!

Dit is het logo:

Magister

Op Wikipedia omschrijven ze het als volgt:

‘Een Nederlandstalig web toegankelijk administratiepakket, leerlingvolgsysteem en elektronische leeromgeving (ELO) voor scholen waarin data van leerlingen opgeslagen worden. Leerlingen, ouders en docenten maar ook administratie, zorgcoördinatie en management kunnen met behulp van magister op verschillende niveaus toegang krijgen tot cijfers, lesroosters, huiswerk (agenda), afwezigheid, studiewijzers, leermiddelen (ELO) en managementinformatie.’

Het magister werd in eerste instantie vooral gebruikt op middelbare scholen, maar inmiddels zijn er ook basisscholen en mbo scholen die het gebruiken.

Voorbeeld

Hier onder zie je een voorbeeld. Deze is van de school van mijn zoon. Het schooljaar is net begonnen, dus er staat nog niet zoveel op!

magister

Magister inloggen

Zowel jij als je kind krijgen een gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarmee kun je inloggen. Als ouder kun je zo heel makkelijk de cijfers van je kind bekijken. En of hij elke dag aanwezig is. Magister inloggen doe je als volgt:

Magister.me – Leerling – Inloggen en starten from Iddinkgroup on Vimeo.

Magister app

Je hebt tegenwoordig overal apps voor, dus ook voor het magister! Je kind kan Magister Meta downloaden voor op zijn mobieltje. En voor een tablet is er de Magister Mata app.

Magister 6 en verder

Naar goed gebruik wordt het magister regelmatig vernieuwd en geupdate. Dan krijgt het bijvoorbeeld een nieuw design. De laatste update was in 2017. Toen werd Magister 6 geïntroduceerd als de opvolger van magister 5. Sinds augustus 2018 werken alle scholen met versie 6. Eén van de grote voordelen van versie 5 is dat je er geen speciale plugin meer voor nodig hebt. Iedereen kan het gebruiken op zijn of haar computer.

Magister Me: wat is dat?

Het Magister Me is een onderdeel van het algemene magister. Het is bedoeld om onderwijs persoonlijker te maken, en meer op maat voor leerlingen.

‘Het biedt vakoverstijgend inzicht in de voortgang en prestaties van leerlingen en daarmee kun je coaching gesprekken met leerlingen concreet handen en voeten geven.’

Wie kunnen er op het magister kijken?

Verschillende groepen mensen hebben toegang tot het magister van een middelbare school.

  1. Met stip op 1: natuurlijk je kind! Die vindt daar zijn huiswerk, cijfers, lesrooster en eventuele wijzigingen
  2. De leraren van de middelbare school. Leraren gebruiken het voor administratie, lesmateriaal, berichten doorgeven, cijfers bekend maken, aanwezigheid kind in klas noteren.
  3. De ouders. Als ouder kun je zien welke cijfers je kind heeft gehaald, welk huiswerk hij moet maken en of hij al dan niet aanwezig was op school. Overigens leert de ervaring dat dit niet foolproof is. Als je kind niet genoteerd is als ‘afwezig’ wil dat helaas niet persé zeggen dat hij of zij ook echt in de klas was. Je gebruikt het magister trouwens ook om je op te geven voor ouderavonden en dergelijke.
  4. Onderwijs ondersteunend personeel

Hieronder zie je de presentatie voor ouders:

Wat doet u met Magister? from Iddinkgroup on Vimeo.

Is het niet overdreven?

Ik heb altijd gemengde gevoelens gehad over het magister. Inmiddels heb ik al heel wat jaren kinderen op de middelbare school. En eigenlijk heb ik er zelden gebruik van gemaakt. Of er in gekeken. Ik ben er altijd van uitgegaan dat de kinderen hun cijfers heus wel vertellen. Bovendien vind ik dat een kind ruimte moet hebben. Zonder dat zijn of haar moeder alles meteen weet.

Toch heb ik het nu zelfs gebookmarkt. Omdat ik het gevoel heb dat ik het niet langer kan maken om het te negeren! Wat een bizarre ontwikkeling eigenlijk.

Voordelen magister

  • Geen fouten bij het opschrijven van het huiswerk!
  • Smoesjes als: ik wist niet wat ik moest doen hebben geen zin meer.
  • Aangezien documenten online op het magister staan, heeft het argument: ‘Ik had mijn spullen niet’ geen zin meer!
  • Als je kind spijbelt, kom je er zo achter.
  • Als je kind eens ziek is, vind je op het magister makkelijk het huiswerk.
  • Als ouder ben je niet afhankelijk van de informatieoverdracht van je kind. Je vindt informatie op het magister.

Nadelen magister

  • De schaduwkant van het magister lijkt me dat je als ouder soms teveel weet. Je kind moet ook ruimte hebben om zijn eigen fouten te maken.
  • Niet iedereen is een fan van een elektronisch overzicht.
  • Er waren bij mijn zoon soms toch nog (vaak wat oudere) leraren die het magister vervelend vonden en het huiswerk er niet op zetten!
  • Is dit niet de zoveelste uiting van Helicopter Parenting?

Verdrijft het magister schoolagenda’s?

Om nog even terug te komen op dure schoolagenda’s. Tegenover de dure agenda’s vind je de goedkope, eenvoudige agenda’s. Die hebben geen plaatjes, en zijn heel simpel vormgegeven. De goedkoopste kost 90 cent bij de Action.

Eenvoudige agenda’s vaak prettiger om huiswerk te noteren!

Het wonderlijke is dat zo’n eenvoudige ‘saaie’ agenda vaak geschikter is om huiswerk in op te schrijven! Want het papier van een simpele agenda schrijft prettig. En er is meestal meer ruimte voor het noteren van huiswerk. Bij de Leuke agenda’s zie je vaak dat het papier heel glad is. Dat ziet er mooi uit, maar schrijft niet zo prettig. Ook zie je vaak dat er weinig ruimte is om huiswerk op te schrijven.

Maar dit alles zou binnenkort wel eens helemaal niet meer relevant kunnen zijn!

Want steeds meer kinderen gebruiken het magister in plaats van een agenda! Mijn neefje bijvoorbeeld. En de zoon van één van mijn maandagochtendkoffievriendinnen.

Dus de vraag is: veegt het magister schoolagenda’s van de kaart?

Ervaringen uit de praktijk

Mijn jongste zoon en jongste dochter hebben allebei veel met het magister te maken gehad. Vooral mijn jongste zoon is er erg positief voor. Hij is ook degene die geen agenda meer nodig had, door het magister. Hij gebruikte altijd de app, omdat dit handiger en sneller was.

Samenvattend

Meer dan 500 middelbare scholen in Nederland gebruiken het magister. Dat is een online administratiesysteem. Het was oorspronkelijk van het bedrijf Iddink, maar is inmiddels overgenomen door Sanoma Learning. Scholen betalen 19,95 per leerling voor het basispakket.Kinderen kunnen er zien wat hun huiswerk is, hun cijfers en wat hun lesrooster is. Ouders kunnen dit ook zien, en leerkrachten kunnen het bovendien ook nog gebruiken om cijfers te registreren etc. Tijdens de coronacrisis werd het magister intensiever gebruikt dan ooit!

Mijn kinderen vonden het wel handig, en mijn jongste zoon gebruikte niet eens meer een agenda.

Als de middelbare school het gebruikt, dan kun je er als ouder eigenlijk niet om heen om het ook te gebruiken. Al was het maar voor afspraken voor ouderavonden.

Handige links:

Ben jij al bekend met het magister? En gebruik je het?

Similar Posts

41 Comments

  1. Ja, hier geen schoolagenda meer. Ze kregen een agenda van school, maar daar zijn ze sinds dit jaar meegestopt. Je kunt immers het zo op Magister zien. Voor het afstrepen van het huiswerk gebruikt ze een notitieboekje.

  2. Ik ken Magister omdat ik een tijd de leraaropleiding gedaan heb. Zelf zou ik er niet zo snel op vertrouwen dat álles in Magister staat: het kan voorkomen dat een docent zo druk is dat het er niet inkomt. Op de scholen waar ik stage liep werd het meestal wel gedaan, inderdaad omdat leerlingen dan niet konden zeggen: ‘ik wist niet wat het huiswerk was’, maar werd er steeds op gehamerd dat de leerlingen zelf verantwoordelijk zijn voor het opschrijven van het huiswerk. Dat het zelf opschrijven beter is voor het leren plannen is ook iets om rekening mee te houden.

    Oftewel: ik zou Magister wel als hulpmiddel gebruiken, zeker omdat planningsproblemen bij ons in de familie zitten xD, maar juist ook daarom zou ik mijn kinderen ook gewoon een agenda mee laten nemen.

  3. Kom ik uit een ouwe doos of zoiets, hihi.
    Ik heb er nig nooit over gehoord.
    Dochter 1 heeft tolk gebarentaal opleiding gedaan en nig maar 2 jaar klaar en echt ik heb haar er ik nooit over gehoord.
    En ze is nu getrouwd ( 2 jaar ) k ga er vanmiddag naar tie en zou t is vragen.
    Dochter 2 ok nooit over gehoord, zie ook vandaag, hihi
    Ben benieuwd.

    Groet van Hilda

  4. Hier heet het iets anders. Het leerlingweb en het ouderweb. Maar het idee is hetzelfde.
    Ik kijk er af en toe op, maar probeer het zo veel mogelijk te beperken. Je kunt je kinderen denk ik ook teveel op hun lip zitten. Mijn meiden weten dat ik af en toe kijk, maar dat heeft tot gevolg dat ze vaak niet meer vertellen wat ze voor cijfer hebben: mama heeft het toch vast al gezien. Dus ik wil niet te vaak kijken. Je kunt inderdaad ook te veel weten, denk ik. Ik vond het vroeger ook vreselijk dat we iedere 2 weken een cijferkaart mee naar huis kregen. Met iedere onvoldoende die dan weer voor een preek zorgde :-(
    Dit is het tweede jaar dat ze geen agenda van school krijgen (nou ja krijgen…we moesten hem zelf betalen ;-)) Maar toch hebben de dames een agenda. Geen dure, wel een leuke. De een heeft er een van de Hema en de ander heeft er een voor een paar euro kunnen vinden. Meer als een tientje wil ik er niet voor uitgeven. Ik heb wel het idee dat dat voor een meisje makkelijker is als voor een jongen.
    Ik heb wel een leuke site gevonden waar ik voor zoonlief (groep 8) een leuke heb gevonden.
    Ik denk dat de agenda’s nog wel blijven. Meiden vinden het vaak leuk om hem samen met hun vriendinnen vol te schrijven.
    Ik vind aan het web ook weer nadelen zitten. Vroeger was je als leerling verantwoordelijk voor het goed opschrijven van je huiswerk, nu hoor ik regelmatig: het staat niet op het web dus hoef ik het niet te doen. Als een repetitie te laat op het web staat, maar wel in de agenda wordt er alsnog geprotesteerd. Hij stond niet op het web!
    De verantwoordelijkheid wordt op die manier bij de leraar gelegd. Waar blijft dan de zelfstandigheid van de leerling?

    1. Goed punt Grietje! Dat is inderdaad de moraal: als het niet op het magister staat, telt het niet. En hoef je het dus niet te maken. Dat heb ik ook gehoord.

      Is het wel verstandig om die verantwoordelijkheid bij het kind weg te halen?!

  5. Onze oudste zit sinds 2 weken in de brugklas. Hij vindt magister heel fijn. Voor huiswerk en om te kijken wat hij mee naar school moet nemen.
    Ze hebben versie 6 maar die werkt volgens mij voor ouders niet goed. Je zou het e-mailadres moeten kunnen veranderen maar dit lukt niet omdat die optie niet te vinden is. Ook kom ik steeds een een soort loping als ik wil afsluiten. Hij blijft de pagina verversen en niet afsluiten.
    Iemand tips?

  6. Een ander nadeel van Magister is dat de leerlingen zo “lui” gemaakt worden en niet leren zelf dingen in hun agenda te noteren. Waarom moet tegenwoordig alles voorgekauwd worden? Na de middelbare school moeten ze dan opeens wel zelf hun agenda bijhouden.

  7. Hoii :) dit hoor ik voor het eerst! Ik heb zelf 3 kleine kinderen waarvan de oudste in groep 2 zit. Als het tegen de tijd dat hij naar de middelbare school gaat nog zo is. Vertrouw ik erop dat hij mij vertelt wat zijn cijfers zijn etc,. Ook vind ik dat ze zelf hun huiswerk etc moeten kunnen noteren. Waarom moet dat worden voorgekauwd zo leer je toch niet om het zelf te doen. Uiteindelijk moeten ze het weer zelf gaan doen als ze op de mbo etc zitten. Ik zou het niet leuk hebben gevonden als dit systeem er was in mijn tijd,..een beetje privacy en zelfstandigheid wil je denk ik wel op die leeftijd toch! X

    1. Dat vertrouwen dat je kinderen hun cijfers heus wel vertellen heb ik ook. Maar de impliciete boodschap lijkt toch te zijn dat dit naïef is geloof ik.

      En ik ben het helemaal met je eens dat het eigenlijk niet goed is dat kinderen hun huiswerk niet meer zelf moeten noteren.

      1. Het huiswerk in Magister levert de school heel veel tijdwinst op. Want het is de vervanger van het klassenboek. En dat was een ramp. Is dat wat er staat nu een toets, of een SO of huiswerk. En je mag er maar twee per dag, en dan… is hij kwijt en weet je niets meer. Blijk de ‘klassenboekdrager’ ziek te zijn en het ding in zijn tas te hebben. Een ramp was het. En onder dat mom, ik wist het niet, maakte meer dan de helft van de leerlingen zo het huiswerk niet (als de docent er niet ontzettend bovenop zat). Dit loopt nu allemaal met veeeeeel minder stress.

        1. Het klassenboek herinner ik me wel vaag. Maar ik geloof niet dat dit ooit actief benut werd. Wat dat betreft is het magister natuurlijk veel minder kwetsbaar voor vergeten en ziekte.

  8. Hm hier ook magister6, ik kijk er werkelijk nooit in/op. Ben vast mn wachtwoord ook al weer vergeten :-)
    Ik hoor het wel van de dochter allemaal. De cijfers etc etc.
    Op zich is het vast een handige tool, lijkt mij, als je huiswerk daar ook op staat?

  9. Hier krijgen ze op de elementary(lagere) school een agenda. Zelfs onze jongste die vandaag naar Kleuterschool gaat heft er een,maar meer voor contact. Dochter in High school heft er een gekocht voor een paar dollar. Niks geen poespas er in. Ze hebben via school een emailadres en kunnen ook veel nazoeken denk ik. Maar dat begint vandaag officieel dus dat moet nog even wennen, net als het vertrekken met de schoolbus.
    Groet, Wilma
    PS. Hier wordt elke dag het volkslied gezongen.

  10. Ik kan ook van de kinderen die nog op de basisschool zien wat hun cijfers zijn.
    Daar kijk ik al helemaal nooit. De paar keer dat ik dat heb gedaan schrok ik van de paar hele lage onvoldoendes die er op stonden. Maar dat kwam blijkbaar door het feit dat ze alles helemaal uitsplitsen. Dus voor een spellingtoets halen ze een mooi cijfer, met voor sommige onderdelen een heel hoge score en voor een ander onderdeel een 1 ofzo.
    Ik vond het niet nodig om me daar verder zorgen over te maken. Het lijkt mij dat een leerkracht wel aan de bel trekt als iets niet goed gaat. En tot nog toe kwamen ze allemaal met prachtige rapporten thuis.

    1. Tsjonge, ook al van de basisschool?! Dat wist ik niet. Het gaat wel steeds verder met dat ‘monitoring’.

      En je ziet dus ook aan jouw verhaal dat je als ouder soms onnodig schrikt!

  11. Wat leuk om te lezen. Ik beheer Magister op een middelbare school. Van origine is het een administratiepakket en nu kunnen dus ouders idd. meekijken. En of sommige ouders dat doen! Als een docent per ongeluk een hele klas absent ipv present meldt weten we dat binnen 5 minuten want dan hebben al minstens 1 ouder en 1 leerling geklaagd. Daarom hebben we ook wel eens de kleurtjes in de agenda uitgezet. Ziet het er niet zo dramatisch uit. Weer alle poppen aan het dansen want nu konden ze op werk niet snel zien of hun kind wel veilig op school was aangekomen. Daar lijkt het me helemaal niet voor bedoelt maar die kant gaat het wel op.
    Ik ben er ook helemaal voor het gesprek tussen de ouder en leerling bevorderen. En per klas zijn er wat uitzonderingen waarbij druk en meekijken echt nodig is en daar is dit heel handig voor. In Magister kunnen de leerlingen trouwens ook aanvinken als ze het huiswerk af hebben (dan moet dat wel door de beheerder zo ingesteld worden).
    Voor de roosterwijzigingen wordt het het veel gebruikt bij ons. Maar het meeste werd doe ik nog steeds voor de administratie, zodat zij hun werk kunnen doen.

    1. Bedankt voor je reactie Ellen! Wat leuk om het perspectief vanaf de kant van een beheerder te horen.

      En er zijn dus inderdaad ouders die dagelijks kijken, als ik je comment zo lees. Hoe zouden de percentages liggen? Ik ben nu wel benieuwd hoeveel ouders bijvoorbeeld dagelijks kijken, wekelijks, of maandelijks.

      Dat lijkt me een interessant onderzoekje!

  12. Onze jongste zit in de tweede en hij wilde dit jaar nog wel een agenda, de oudste zit in de vierde en hij wilde er geen meer, want het staat toch op magister.

    Zelf kijk ik regelmatig op magister en dan vooral om naar de roosterwijzigingen te kijken: dan weet ik om hoe laat we ‘s morgens moeten opstaan! Naar de cijfers kijk ik ook wel, maar zeker niet iedere dag.

  13. ik ken het niet, ik gebruik voor mijn werk nog gewoon een boekje omdat het gemakkelijk is om mijn uren bij te houden en verder gebruik ik google agenda

    * Warme groetjes, de beste wensen voor 2021 en een @->- voor U.***

  14. Mijn enige kind en dochter is 28 op naar 29, dus uhm nee.

    Ik ben net als de oudere leraren niet zo voor dit soort dingen elektronisch online. Waarom niet? Men gaat er maar vanuit dat internet het altijd doet bijv. Zelfs gisteren had ik even geen verbinding en dat gebeurd met regelmaat. Soms een paar uur, soms wat langer, kortom, als de stroom uitvalt bijv. in Almere, zitten we vaak een dag zonder, kan heel lang duren en dan?

    Laat staan de mensen in armoede of met minder geld, die niet eens een laptop of iets aan kunnen schaffen, die zijn er ook nog. En dan? Dat probleem had ik al toen mijn dochter dus ineens veel op de laptop moest doen, een laptop. Zit je in een schuldsanering en zo, kortom, nee ik ben er eerder tegen dan voor. Ik denk aan hen, die dit niet kunnen doen, en dan?

    X

  15. Als leerkracht stond ik ‘aan de andere kant’. Natuurlijk vond ik het prettig als ouders mee konden kijken, maar het was soms ook heel erg vervelend, om eerlijk te zijn. Zo ontstond er ineens druk om toetsen snel na het maken in te voeren (“Hij had vandaag een toets; resultaat staat er nog niet in.”) en het ontneemt je de kans om als leerkracht dingen uit te leggen. Als in een toets bijvoorbeeld een onderdeel zit waar ze geen uitleg over hebben gehad, scoort vaak de hele klas onvoldoende. Tja, dat snap ik, maar dat ziet een ouder niet. Gevolg: tien ongeruste aanvragen voor gesprekken. Geen paniek, mensen. Nouja, dat… Dus ja, ik zie zeker voordelen, maar ik vind het hele ‘Big brother is watching you’ effect heel naar.

  16. Ik heb geen agenda meer. Ik doe wel bij mobiel. Dan krijgt ik melding van. Is ook handig. Maar ik heb deze woord nooit van gehoord. Toch weer eens geleerd bij jou.

    Op deze mooie dag willen we graag gelukkig nieuwjaar 2021 wensen.
    Groetjes, Jacqueline en Ferry.

  17. Mijn kind is allang van school. Het lijkt me op zich best handig maar ik zou er, denk ik, niet veel gebruik van maken. Ik checkte ook nooit haar agenda, bijvoorbeeld. Dus dat zou ik online ook niet doen

  18. Ohhh!! Direct weer herinneringen. Ik vond het altijd zo handig dat ik mijn rooster en uitvallen kon zien via de app. Mn ouders hadden de gegevens niet dus ze konden mijn cijfers en mijn absentie uren niet zien lol

  19. Het heeft inderdaad veel voordelen: persoonlijk zou ik ook nog een papieren agenda er bij houden. Dat vind ik ook net wat overzichtelijker

  20. Ik denk dat wij hier in België hetzelfde hebben maar hier heet het Smartschool. Zoontje is pas 4 dus wij hebben het nog niet nodig.

  21. Toen ik op de middelbare school zat hadden we ook magister, maar vond t een rot programma. Helft van de tijd werkte het niet.

  22. Ik moest in het begin echt wennen toen mijn zoon met magister ging werken. De agenda verdwijnt en het grote nadeel was dat een leraar of docent nog wel eens het huiswerk of een proefwerk vergat in te vullen in magister en mijn zoon dan vergat om het te maken. Maar dat was een jaar of drie geleden dus ik neem aan dat het nu wel beter gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.