Magister: wat is het, en wat kun je ermee?
Last updated on February 19th, 2024 at 04:04 pm
Maak kennis met het magister!
Een schoolagenda kan een flinke kostenpost zijn. Voor een standaard ‘leuke’ agenda betaal je rond de 15 euro. Denk aan een Garfield agenda, Pipp, Meidenagenda etc. Maar in de toekomst zouden ze wel eens overbodig kunnen worden door het magister!
Magister: wat is het?
Voor wie niet weet wat ‘het magister’ is, dit is een internetpagina op de website van middelbare scholen, waarop ouders de cijfers van hun kinderen kunnen inzien. Je krijgt hiervoor een inlogcode, en hebt dan dag en nacht toegang tot de prestaties van je kind.
In de vijf jaar dat mijn dochter naar de middelbare school gaat, heb ik hier nog nooit gebruik van gemaakt, en ondertussen ben ik mijn wachtwoord kwijt geraakt. Maar ik vind het wel prima: ik ga er vanuit dat de kinderen hun cijfers gewoon vertellen.
Hoewel het idee van een magister best handig is, verbaast het me ook. Hoe deden onze ouders dat vroeger? Zij kónden niet eens kijken hoe we er op school voor stonden.
Magister is een elektronische leeromgeving
Een magister is een zogenaamde elektronische leeromgeving. Maar sommige scholen noemen het ook wel een administratiepakket. Het is een pagina op de website van een school. Je vindt er in het algemeen de volgende informatie:
- Het lesrooster
- Het huiswerk
- De cijfers van je kind
- Agenda met data. Bijvoorbeeld ouderavond
- Berichten
- Documenten: je kind kan altijd en overal over documenten beschikken!
Dit is het logo:
Op Wikipedia omschrijven ze het als volgt:
‘Een Nederlandstalig web toegankelijk administratiepakket, leerlingvolgsysteem en elektronische leeromgeving (ELO) voor scholen waarin data van leerlingen opgeslagen worden. Leerlingen, ouders en docenten maar ook administratie, zorgcoördinatie en management kunnen met behulp van magister op verschillende niveaus toegang krijgen tot cijfers, lesroosters, huiswerk (agenda), afwezigheid, studiewijzers, leermiddelen (ELO) en managementinformatie.’
Het magister werd in eerste instantie vooral gebruikt op middelbare scholen, maar inmiddels zijn er ook basisscholen en mbo scholen die het gebruiken.
Voorbeeld
Hier onder zie je een voorbeeld. Deze is van de school van mijn zoon. Het schooljaar is net begonnen, dus er staat nog niet zoveel op!
Magister inloggen
Zowel jij als je kind krijgen een gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarmee kun je inloggen. Als ouder kun je zo heel makkelijk de cijfers van je kind bekijken. En of hij elke dag aanwezig is.
Magister app
Je hebt tegenwoordig overal apps voor, dus ook voor het magister! Je kind kan Magister Meta downloaden voor op zijn mobieltje. En voor een tablet is er de Magister Mata app.
Magister 6 en verder
Naar goed gebruik wordt het magister regelmatig vernieuwd en geupdate. Dan krijgt het bijvoorbeeld een nieuw design. De laatste update was in 2017. Toen werd Magister 6 geïntroduceerd als de opvolger van magister 5. Sinds augustus 2018 werken alle scholen met versie 6. Eén van de grote voordelen van versie 5 is dat je er geen speciale plugin meer voor nodig hebt. Iedereen kan het gebruiken op zijn of haar computer.
Magister Me: wat is dat?
Het Magister Me is een onderdeel van het algemene magister. Het is bedoeld om onderwijs persoonlijker te maken, en meer op maat voor leerlingen.
‘Het biedt vakoverstijgend inzicht in de voortgang en prestaties van leerlingen en daarmee kun je coaching gesprekken met leerlingen concreet handen en voeten geven.’
Wie kunnen er op het magister kijken?
Verschillende groepen mensen hebben toegang tot het magister van een middelbare school.
- Met stip op 1: natuurlijk je kind! Die vindt daar zijn huiswerk, cijfers, lesrooster en eventuele wijzigingen
- De leraren van de middelbare school. Leraren gebruiken het voor administratie, lesmateriaal, berichten doorgeven, cijfers bekend maken, aanwezigheid kind in klas noteren.
- De ouders. Als ouder kun je zien welke cijfers je kind heeft gehaald, welk huiswerk hij moet maken en of hij al dan niet aanwezig was op school. Overigens leert de ervaring dat dit niet foolproof is. Als je kind niet genoteerd is als ‘afwezig’ wil dat helaas niet persé zeggen dat hij of zij ook echt in de klas was. Je gebruikt het magister trouwens ook om je op te geven voor ouderavonden en dergelijke.
- Onderwijs ondersteunend personeel
Is het niet overdreven?
Ik heb altijd gemengde gevoelens gehad over het magister. Inmiddels heb ik al heel wat jaren kinderen op de middelbare school. En eigenlijk heb ik er zelden gebruik van gemaakt. Of er in gekeken. Ik ben er altijd van uitgegaan dat de kinderen hun cijfers heus wel vertellen. Bovendien vind ik dat een kind ruimte moet hebben. Zonder dat zijn of haar moeder alles meteen weet.
Toch heb ik het nu zelfs gebookmarkt. Omdat ik het gevoel heb dat ik het niet langer kan maken om het te negeren! Wat een bizarre ontwikkeling eigenlijk.
Voordelen magister
- Geen fouten bij het opschrijven van het huiswerk!
- Smoesjes als: ik wist niet wat ik moest doen hebben geen zin meer.
- Aangezien documenten online op het magister staan, heeft het argument: ‘Ik had mijn spullen niet’ geen zin meer!
- Als je kind spijbelt, kom je er zo achter.
- Als je kind eens ziek is, vind je op het magister makkelijk het huiswerk.
- Als ouder ben je niet afhankelijk van de informatieoverdracht van je kind. Je vindt informatie op het magister.
Nadelen magister
- De schaduwkant van het magister lijkt me dat je als ouder soms teveel weet. Je kind moet ook ruimte hebben om zijn eigen fouten te maken.
- Niet iedereen is een fan van een elektronisch overzicht.
- Er waren bij mijn zoon soms toch nog (vaak wat oudere) leraren die het magister vervelend vonden en het huiswerk er niet op zetten!
- Is dit niet de zoveelste uiting van Helicopter Parenting?
Verdrijft het magister schoolagenda’s?
Om nog even terug te komen op dure schoolagenda’s. Tegenover de dure agenda’s vind je de goedkope, eenvoudige agenda’s. Die hebben geen plaatjes, en zijn heel simpel vormgegeven. De goedkoopste kost 90 cent bij de Action.
Eenvoudige agenda’s vaak prettiger om huiswerk te noteren!
Het wonderlijke is dat zo’n eenvoudige ‘saaie’ agenda vaak geschikter is om huiswerk in op te schrijven! Want het papier van een simpele agenda schrijft prettig. En er is meestal meer ruimte voor het noteren van huiswerk. Bij de Leuke agenda’s zie je vaak dat het papier heel glad is. Dat ziet er mooi uit, maar schrijft niet zo prettig. Ook zie je vaak dat er weinig ruimte is om huiswerk op te schrijven.
Maar dit alles zou binnenkort wel eens helemaal niet meer relevant kunnen zijn!
Want steeds meer kinderen gebruiken het magister in plaats van een agenda! Mijn neefje bijvoorbeeld. En de zoon van één van mijn maandagochtendkoffievriendinnen.
Dus de vraag is: veegt het magister schoolagenda’s van de kaart?
Ervaringen uit de praktijk
Mijn jongste zoon en jongste dochter hebben allebei veel met het magister te maken gehad. Vooral mijn jongste zoon is er erg positief voor. Hij is ook degene die geen agenda meer nodig had, door het magister. Hij gebruikte altijd de app, omdat dit handiger en sneller was.
Het magister vanuit het perspectief van het kind
Mijn zestienjarige dochter vertelde dat een klasgenootje klaagde over haar moeder. Deze moeder wil elke dag de agenda van haar dochter inkijken om te zien wat het huiswerk van die dag is. Ook staat ‘het magister‘ bij moeders favorieten.
Eigen verantwoordelijkheid
Mijn ouders legden de verantwoordelijkheid voor mijn cijfers en prestaties altijd ferm bij míj neer. ‘Ik héb mijn examen al gehaald,’ zei mijn moeder dan. Deze aanpak vond ik destijds heel irritant, maar ik merk dat ik hem nu ook gebruik.
Ik ga er van uit dat de kinderen hun best doen, en als dat nodig is hun cijfers bij mij melden. Zo niet, dan zie ik de resultaten wel op hun rapporten verschijnen. Zelf vertelde ik ook altijd gewoon wat voor cijfer ik had gehaald. Ook als dat een wrede 0,9 voor wiskunde was!
Toch kan ik me voorstellen dat voor sommige ouders het magister een uitkomst is: als je kind slecht gemotiveerd is, en thuis niets vertelt, is het een uitstekende manier om je vinger aan de pols te houden.
Samenvattend
Meer dan 500 middelbare scholen in Nederland gebruiken het magister. Dat is een online administratiesysteem. Het was oorspronkelijk van het bedrijf Iddink, maar is inmiddels overgenomen door Sanoma Learning. Scholen betalen 19,95 per leerling voor het basispakket.Kinderen kunnen er zien wat hun huiswerk is, hun cijfers en wat hun lesrooster is. Ouders kunnen dit ook zien, en leerkrachten kunnen het bovendien ook nog gebruiken om cijfers te registreren etc. Tijdens de coronacrisis werd het magister intensiever gebruikt dan ooit!
Mijn kinderen vonden het wel handig, en mijn jongste zoon gebruikte niet eens meer een agenda.
Als de middelbare school het gebruikt, dan kun je er als ouder eigenlijk niet om heen om het ook te gebruiken. Al was het maar voor afspraken voor ouderavonden.
Magister ervaringen van Huisvlijt bezoekers
- Het klopt helemaal wat Singlemam zegt: scholen leggen steeds meer verantwoordelijkheid bij de ouders. De minster wil het zelfs in wetten vastleggen (aangenomen dat dat kan, ik denk dat het niet kan). Op de basisschool maakten wij zelfs mee dat de directeur in een nieuwsbrief ‘dreigde’ ouders die zich niet afmeldden voor de algemene ouderavond te melden bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Was zwaar overtrokken. Maar de ouders die protesteerden tegen deze intimidatie werden in de erop volgende week in de nieuwbrief nog eens op hun nummer gezet door meneer de directeur.
Op VO scholen is een hoog verloop aan personeel, en VO scholen willen dus steeds meer de verantwoordelijkheid bij ouders leggen, sommigen leggen dat zelfs in contracten vast (die overigens niet bindend zijn). groet, HSM - Mijn oudste dochter kreeg dit ook een aantal jaar geleden, ik heb er nooit in gekeken, net als bij de middelste. Ik wil ze niet continu op de vingers kijken en het is hun eigen verantwoording.
En een onvoldoende verbergen, mag rustig maar komt altijd weer boven water.
Eigen verantwoording vind ik erg belangrijk, zij moeten het doen, niet ik. (Mevrouw Williams) - Toen onze zoon in het middelbaar onderwijs zat had je zoiets gelukkig niet al was het wel heel fijn geweest met een kind dat niet erg uitbundig reageert. Toch is hij goed terecht gekomen. Vaak maak je je zorgen om niks. (Johanna)
- Ja, ik kijk wel eens op het magister.
Steeksproefgewijs. Puber weet dat ook. Er is een periode geweest dat puber de kantjes er behoorlijk afliep. Tijd voor een gesprekje vóórdat het rapport kwam. Ook kon ik daar terug lezen dat hij in de maand daarvoor in 1 week tijd drie keer de klas was uitgestuurd en ook 2 keer te laat was gekomen. Dan is er wel een gesprek over hoe dat heeft kunnen gebeuren ook al was het daarna niet meer voorgekomen. Later was er weer een periode van extreem slechte cijfers halen. Omdat ik het magister slechts steekproefgewijs check had ik dat niet meteen opgemerkt. Ik kreeg een tik op de vingers van school dat ik contact had moeten opnemen hier over. Het bleek niet hun verantwoordelijkheid om ons in te lichten maar onze verantwoordelijkheid school in te lichten ik behoorde immers het magister te raadplegen over zijn vorderingen.
Gelukkig zit hij nu in zijn examenjaar en ligt het meeste van zijn pubergedrag inmiddels achter ons. Hij weet nu ook wat hij na zijn examen wil gaan doen en zodoende lukt het hem beter zichzelf te vertellen waar hij het voor doet.
Maar als je zoals wij een puber hebt die school onzin vindt dan is het toch wel prettig als je vroegtijdig signaleert dat er weer wat motiverende imput vanuit ouders nodig is hem weer bij de les te krijgen. (Singlemam) - Rick heeft nog geen agenda, hij zit nog op de lagere school ;-)
Hij geeft nu nog altijd braaf zijn huiswerk aan mij en zegt dan wanneer het getoetst wordt, bovendien kan hij niet liegen, hij is (gelukkig) goudeerlijk!
Maar die braafheid zal vast en zeker wel een keer voorbijgaan ?! ;-) Goed dat je de verantwoordelijkheid bij de kinderen legt, volgens mij worden ze daar zelfstandiger van! (Lisette) - Nee, een magister is hier niet nodig om te weten wat voor cijfers er gehaald zijn op school. Misschien voor Junior, maar die school heeft er geen. Dus vraag ik er naar en kijk hem recht aan. Hij kan toch niet liegen ; )) Ach en daarbij, hij doet het tot nu toe prima, dus… (Trudy)
- Het punt is dat scholen zelf de verantwoordelijkheid hiervoor bij ouders leggen. Dus wat vroeger (uit de oude doos) gebruikelijk was, klinkt mooi, maar werkt niet meer zo. Tel daarbij op dat 1 op de 3 leraren tegenwoordig onbevoegd voor de klas staat (daarvoor is het eufemisme ‘zwakbevoegd’ uitgevonden) en je kijkt er heel anders tegenaan.
Je kunt ook een vertrouwensband met je kind opbouwen, i.p.v. het als ‘gluren’ te zien. Op 10 minutengesprekken, tafeltjesavonden of ouderavonden (elke school noemt het weer anders) kom je beter beslagen ten ijs als je wat meer van de hoed en de rand weet.Groet, Hsm. - Ik kijk nooit op Magister. Mijn dochter (16) kijkt er zelf af en toe op om te zien hoe ze er voor staat. Verder krijg ik net als Sillie een sms-je met welk cijfer ze heeft gehaald. Ze is goed gemotiveerd en haalt ondanks haar dyslexie en de bijbehorende moeilijkheden toch goede cijfers. Ik bemoei me nooit met huiswerk of leerwerk, dat regelt ze zelf (mijn andere dochters van 10 en 17 ook trouwens). En als er een moeilijk proefwerk is leert ze vaak samen met een vriendin die wel goed is in het desbetreffende vak. (Thara)
Ook ik zeg altijd dat ik mijn diploma’s al heb ;) - Wij hebben ook magister, ik kij wel de cijfers van Steinar na, maar op zijn eigen computer als hij het me vraagt. En ik maak samen met hem een planning.
Als ik dat niet doe dan doet hij helemaal niets.
En dat weet hij zelf ook hij vraagt me erom als ik het vergeet. Gisteren kregen wij een maandrapport en daar stonden drie onvoldoendes op.
Maar ik weet vanuit magister dat hij die allang weer heeft opgehaald. Alles is in het begin nog nieuw. Mijn man heeft de havo gedaan en ik de mavo. Steinar wil het VWO halen maar dan moet hij wel een 7,5 gemiddeld staan. Dat is wel zijn doel.
Die planning maak ik met hem op een groot stuk behang. Als hij het af heeft dan trekt ie de briefjes eraf. en doet hij ze in een bakje. Heel zorgvuldig. Mooi vind ik dat. (Mirjam) - Ik heb een keer gekeken, maar dat was meer om te kijken hoe het werkte.
Ik vertrouw op haar eerlijkheid (net het eerste jaar).
Als ik twijfels zou hebben, of vermoed dat ze veel spijbelt of enge vriendjes heeft, dan zou ik er zeker gebruik van maken.
Tegenwoordig kan het op de basisschool ook, eerlijk gezegd kijk ik daar meer op bij onze zoon, zo ontdekte ik dat hij het heel slecht deed met rekenen, dat was me niet verteld.. Ik vind dat de leerkrachten dat gewoon mondeling aan de ouders horen mede te delen. Maar ik ben natuulijk vreselijk ouderwets…. (Eefje) - Net als Sillie, ik kijk ook nooit. Wist niet eens van het bestaan af, de school waar onze meiden op zitten, heeft een eigen systeem maar daar kijk ik ook nooit naar. Ik hoor het wel (of weleens niet), ik vraag er weleens naar, ik zie de (tussen)rapporten en probeer wat te sturen als het eens wat minder gaat. Uiteindelijk moeten ze het idd zelf doen. (Jolanda)
- Ik vraag me ook wel eens af of het wel gezond is zo op je kinderen te zitten letten de hele tijd?
Zelf kijk ik bij beide pubers nooit via t ouderportaal zeg maar, meestal krijg ik een smsje of whatsappie met daarin behaalde resultaat( 7,2 ik ben zo blij, er waren 8 onvoldoendes in de klas, of ook wel 4,5—>balen ;-( ) (Sillie) - Tot nu toe vertellen ze altijd met veel trots welke cijfers ze gehaald hebben (8 en 10 jaar). Waar ik me wel aan erger is, aan al die cadeautjes die kinderen krijgen (of beloofd krijgen) voor een goed rapportcijfer. Mijn ouders deden dat vroeger nooit (hadden ze ook geen geld voor) en ik doe dat nu dus ook niet. Oh ja ze krijgen wat geld (bijv. 5 euro ofzo) voor hun eindrapport, maar verder vertel ik ze altijd dat zij goed hun best moeten doen, want het is in hun eigen belang om goede cijfers te halen. Sommige kinderen worden ‘gewoon’ playstations, Nintendo’s, vakantie naar Disneyland etc. in het vooruitzicht gesteld als ze een goed rapport halen. Ik doe echt niet mee aan deze gekte.
Ik geloof ook niet dat ik de cijfers zou gaan controleren, tenzij ik het gevoel heb dat ze niet de hele waarheid vertellen. Ze moeten wel eerlijk blijven. (Kaatje Kip) - Mijn kinderen zitten nog niet op het middelbare onderwijs, maar ik denk als het zover is, dat ik toch jouw manier hanteer. Ik vind de manier waarop je het doet erg goed. Je laat je dochter op die manier merken dat je haar vertrouwt, maar ook dat zij zelf verantwoordelijk is voor haar eigen schoolresultaten. Ik hield vroeger mijn cijfers bij in mijn agenda. Die pikte mijn moeder vervolgens in als ik lag te slapen of naar mijn bijbaantje was. Het ergste vond ik nog wel, dat ze overal in mijn agenda sarcastische en kinderachtige opmerkingen achterliet. Dat is echt niet tof als je 17 jaar oud bent en er staat in je agenda geschreven (die ook een hoop van je vrienden lezen) kusjes van je mammie. Blegh! (Eco Mama)
Handige links:
Ben jij al bekend met het magister? En gebruik je het?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb geen kinderen en zal hier dus ook niet snel mee in aanraking komen ;)
Het heeft inderdaad veel voordelen: persoonlijk zou ik ook nog een papieren agenda er bij houden. Dat vind ik ook net wat overzichtelijker
Ik had hier niet van gehoord
Maar lijkt mij reuze handig
Ik denk dat wij hier in België hetzelfde hebben maar hier heet het Smartschool. Zoontje is pas 4 dus wij hebben het nog niet nodig.
Toen ik op de middelbare school zat hadden we ook magister, maar vond t een rot programma. Helft van de tijd werkte het niet.
Ik moest in het begin echt wennen toen mijn zoon met magister ging werken. De agenda verdwijnt en het grote nadeel was dat een leraar of docent nog wel eens het huiswerk of een proefwerk vergat in te vullen in magister en mijn zoon dan vergat om het te maken. Maar dat was een jaar of drie geleden dus ik neem aan dat het nu wel beter gaat.
Mijn middelste werkt ook vanuit Magister. Aan de ene kant werkt het fijn aan de andere kant is niet altijd alles up to date