Reacties

Wie is er verantwoordelijk voor huiswerk: school, kind of ouders? — 7 reacties

 1. Ik vind dat kinderen en ouders verantwoordelijk zijn voor het al dan niet maken van huiswerk. Wel vind ik dat de school tijdig aan de bel moet trekken als het niet goed gaatop school, want kinderen blijven kinderen en staan niet altijd te springen om ook slechte resultaten te communiceren. Ouders kunnen dat met zo'n magister dan in de gaten houden, maar dat ontslaat de school wmb niet van een meldplicht. Ik vind dat scholen en ouders zich samen in keten zetten voor het kind.

 2. Ik ben het met LLMM eens; er zou sprake moeten zijn van communicatie (al is het maar een mailtje oid) tussen ouders en school. Zeker in de eerste jaren op de middelbare school. Persoonlijk zou ik niet kiezen voor een huiswerkinstituut. Schooldagen zijn al lang zat, namelijk. Als zoonlief naar de middelbare school gaat, mag hij eerst even thuis lekker bijkomen. Maar ik zou hem in het begin wel leren leren. Leren om zijn zaakjes te regelen. Dat kunnen ze natuurlijk niet zomaar vanzelf.... Gelukkig heb ik er de tijd voor en ervaring in (leren/studeren). Mochten er vakken moeilijk blijken te zijn die verplicht zijn, dan zou ik wel een bijles-gever misschien inschakelen. Al denk ik dat manlief en ik samen wel een eind zullen komen; ik ben goed in talen, geschiedenis, maatschappijleer, creatieve vakken en manlief is weer goed in de exacte vakken. Dus ik verwacht het niet nodig te hebben, eigenlijk. Maar je weet het nooit, natuurlijk.
  Dus de ouders hebben wat mij betreft wel een groot deel van de verantwoordelijk over of kinderen huiswerk maken.
  Pas in de hogere leerjaren mag je verwachten dat he kind het zelfstandiger doet. Het heeft dus een 'begeleide verantwoordelijkheid'.
  Omdat zoonlief op een jenaplan-school zit, leert hij nu al zijn taakjes zelfstandig in te delen. Dat zal de overgang wel makkelijker maken, denk ik.

 3. Tja, ik heb inmiddels de jongste in de eindexamenklas VWO. Oudste twee studeren nu.
  Een paar anekdotes:
  Maakte mee dat in de eerste en tweede klas leerlingen als 'tutor' werden ingezet: elkaar bijles geven. Maar bij een toets bleek dat de tutoren hun medeleerlingen e.e.a. toch verkeerd hadden aangeleerd, moest er voor iedereen een punt bij het cijfer opgeteld worden, als compensatie.
  Ik heb meegemaakt dat er een leraar-in-opleiding (zij-instromer uit het bedrijfsleven) voor de klas stond en natuurkunde, plus Natuur, Leven en Technologie moest geven. Maar hij beheerste de stof niet. Hij wilde de vakken niet geven, vertelde hij de klas, maar moest wel van de directie. Eén leerlinge beheerste de stof wel, en legde het de klas haarfijn uit. De leraar luisterde toe. In het begin was het lachwekkend, maar later niet meer. Later, dat betekende in dit geval toen de helft van de klas bijles nodig had, of afstroomde. Betavakken snap je echt niet zomaar, ook al ben je nog zo zelfstandig, die moeten meestal uitgelegd worden (een uitzondering daargelaten). Wij maakten mee dat zeer zelfstandige leerlingen (Montessori en Jenaplan achtergrond) zeer zelfstandig met de betavakken aan de slag gingen en zelf wat gingen modderen. Uiteraard haalden ze dan een 3 voor het examen.
  Maakte mee dat er een docente wiskunde A werd aangesteld voor de bovenbouw havo. Ze had zo'n zwaar Russisch accent dat ze niet te verstaan was. Mind you, voor de maatschappijprofielen Havo, die meestal al niet zo goed in wiskunde zijn. Wij spraken de docente op een ouderavond en schrokken ons wezenloos. Hoe kon zo'n onverstaanbaar brabbelende vrouw onze zoon en zijn klas nu wiskunde uitleggen? Ze is na 4 maanden 'vakkkundig weggewerkt', maar toen was de schade, de achterstand, al een feit.
  Zo, genoeg anekdotes. Wil je meer hierover weten: http://www.beteronderwijsnederland.nl.
  Groet, Hsm

 4. @ HSM: Wat jij zegt is natuurlijk heel erg gekleurd. Echt niet elke school in Nederland is zo, er bestaan ook hele goede scholen. Een openbare of een christelijke school bijv. vind ik al een wereld van verschil in kwaliteit. Ik heb zelf op een keurige, witte, christelijke school gezeten waar docenten stuk voor stuk enorm bekwaam waren. En de slagingspercentages behoorden tot de hoogste van ons land(en nee, er werd niet gerotzooid met schoolexamens, deze waren juist van een moeilijker niveau dan de centrale examens).

 5. @Ecofabulous, dit was een goede school. Stond te boek als 'stabiele kwaliteitsschool'. Algemeen bijzonder (dus doorgaans welgesteld) en gelegen in de streek waar men met een bepaalde 'r' spreekt..
  Het kost wat moeite om achter de schermen te kijken en te ontdekken wat 'kwaliteit' nu echt is en vooral wat het niet is. Groet, Hsm.

 6. Ik ben het eigenlijk vooral met jou eens Vlijtig Liesje. Ik vind het de taak van school om te communiceren met de ouders en grotendeels de taak van de ouders om hier mee te werken in de opvoeding. Ook wat huiswerk betreft. Maar ik vind wel als leerlingen echt extra uitleg nodig hebben dat de school verantwoordelijk is om die te geven. Niet een of ander huiswerkbedrijf. Uiteindelijk biedt de school onderwijs aan en dat moet goed gegeven worden, en aangepast aan de leerling. Op voorwaarde dat de leerling zich natuurlijk 100% inzet! Als de leerling er met de pet naar gooit vind ik dat de verantwoordelijkheid niet meer bij de school mag gezocht worden. Op de school van mijn dochter is er nog geen sprake van huiswerk (kleuterschool) maar hier laten ze al fameuze steken vallen wat opvoeding en communicatie betreft. Je moet zelf vragen wat je wilt weten en dit wordt dan nog niet altijd in dank afgenomen. Vraag je niets, weet je niets. Leerlingen worden geen respect voor materiaal en elkaar bijgebracht... Ik vind het soms triestig gesteld met het onderwijs tegenwoordig. Al zijn waarschijnlijk niet alle scholen hetzelfde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder