Ikea bezorgkosten: een ontmoedigingsbeleid? update 2023!

Ikea bezorgkosten

Bij Ikea bestellen scheelt tijd, maar houd rekening met soms pittige Ikea bezorgkosten.

Het leek me zo’n goed idee om mezelf de rit naar de winkel te besparen. Maar dat viel tegen.

Ikea bestellen: wat, en waarom ik wilde bestellen

Het begon allemaal op een kwade ochtend toen ik naar beneden kwam, en op de trap al een onaangename geur van kattenpis rook. Snuivend volgde ik het geurspoor dat naar mijn fijne rode stoel in de keuken leidde. De kleine kat had er op geplast. En niet zo’n klein beetje. Het hele huis stonk er naar.

Vol afschuw legde ik de stoelkussens buiten in de tuin, en bewerkte ze met spray om de geur er uit te krijgen. Maar eerlijk gezegd vond ik de kussens zo vies, dat ik de stoel eigenlijk niet meer in huis wilde hebben.

Mijn eerste stop werd de kringloop. Maar helaas zag ik daar geen leuke stoelen. Bovendien dacht ik nu wantrouwig:

‘Wie zegt dat op die stoel geen katten hebben gepist?!’

Dus zocht ik ook bij Leenbakker, Kwantum en Ikea.

Ikea bestellen: de stoel!

Bij de Kwantum zag ik een hele mooie stoel met bloemen. Maar ik vond de donkere kleur niet passen bij de keuken. Bovendien was het niet zo’n fijne wegkruipstoel. Een dergelijke stoel vond ik wel bij Ikea. Kijk maar:

ikea bestellen

Deze Jenny Lund stoel van Ikea voldeed aan al mijn wensen:

 • Hij is gezellig
 • De kleur is leuk in winter en zomer
 • Hij heeft een hoes die ik kan wassen
 • De prijs is redelijk, zij het geen kringloopprijs (199,-)

Bij Ikea bestellen: ik schrik van de Ikea bezorgkosten

N.B. Kijk voor de actuele Ikea bezorgkosten onderaan deze post! Daar vind je een update van deze post!

Ik deed de stoel in mijn virtuele winkelmandje want ik besloot dat bij Ikea bestellen de snelste en makkelijkste optie was. Maar dat viel tegen. Nadat ik mijn postcode had ingevuld bleken de Ikea verzendkosten maar liefst 45,- te zijn. En daar kwam nog bij dat de stoel pas over 3 weken bezorgd zou kunnen worden.

Nu bleven 2 opties over:

Zelf naar Ikea rijden, de hele winkel doorlopen en de stoel ophalen. Of de stoel laten klaarzetten, en dan ophalen. In dat geval hoef je niet de hele winkel door. Maar voor de service van ‘klaar laten zetten’ betaal je ook 15,-.

Ikea bestellen en Ikea bezorgkosten: Een ontmoedigingsbeleid?

Nu denk ik dus dat ze bij Ikea bestellen en laten klaarzetten ontmoedigen. En ergens snap ik dat ook wel. Want Ikea heeft net als de Action een effect op mensen waardoor ze van alles kopen waarvoor ze eigenlijk niet kwamen.

Ga je spullen bij mensen thuisbezorgen, dan mis je al die impuls verkopen. Dat verklaart de hoge Ikea bezorgkosten.

Toch vind ik het wel apart van Ikea. In deze tijd waarin online shoppen helemaal is ingeburgerd, en veel bedrijven zelfs niet eens verzendkosten meer rekenen, zijn de Ikea bezorgkosten hoog, én moet je heel lang wachten op je product.

Op de site van Ikea vind je een handig overzicht met alle mogelijkheden om hun meubels en spullen thuis te laten bezorgen.

Ikea bezorgkosten: voorbeeld

Laten we eens een praktisch voorbeeld maken over Ikea bezorgkosten. Stel ik wil een Ikea servies kopen. Dat is klein, maar door de brievenbus kan het niet.

Wat zijn dan de opties?

 • Ik kan naar Ikea rijden en het daar kopen. Dan heb ik geen verzendkosten, maar wel benzinekosten en het kost me tijd.
 • Ik kan het naar mijn huisadres laten versturen voor 2,99 want levering per pakketpost van 0 t/m 15kg kost 2,99
 • Ik kan het Ikea servies online bestellen en dan voor 4,99 ophalen bij een filiaal naar keuze. Ik kan het ook laten bezorgen bij PostNL en dan kan ik het ophalen voor 2,99 bij een PostNL punt. Dat is dus veel aantrekkelijker en de Ikea bezorgkosten zijn dan nog lager ook.

Het makkelijkst en voordeligst is in dit geval dus om het Ikea servies thuis te laten bezorgen. Qua Ikea verzorgkosten is dat niet duurder dan het ophalen bij een filiaal.

De opties van betalen en ophalen vind ik heel onaantrekkelijk.

Ikea bezorgkosten 2022: 5 euro duurder geworden

Hoe zit het 5 jaar later met de Ikea bezorgkosten? Is online bestellen bijvoorbeeld makkelijker geworden bij Ikea door de coronacrisis? Ik nam de proef op de som! Net als in 2017 koos ik een Jennylund fauteuil, die nu overigens verkocht wordt onder de naam Ektorp.

ikea bezorgkosten

De Ikea verzendkosten zijn hoger geworden: 49 euro kost het om de stoel bij mij thuis te laten bezorgen op basis van mijn postcode.

Maar de stoel laten klaarzetten, en vervolgens zelf ophalen kost hetzelfde: 4,99. Ook de bezorgkosten via de pakketdienst zijn hetzelfde: 2,99. Zo bestelde ik een Ektorp hoes bij Ikea en dat kostte maar 2,99 om bij mij thuis te laten bezorgen!

Ikea bezorgkosten 2023: bijna 11 euro duurder

Ik was benieuwd hoe het nu met de zorgkosten van Ikea zit. Ik deed weer een Ektorp fauteuil ‘in mijn mandje,’ en ging daarmee naar de virtuele uitgang.

De verzendkosten zijn op basis van mijn postcode inmiddels 59,99.

Ikea laten bezorgen kost dus bijna 11 euro meerdan vorig jaar.

Ophalen bij een Ikea winkel kan voor 3,99. Dat is dus zelfs iets goedkoper geworden.

Bezorgkosten Ikea versus bezorgkosten Bonprix

Hoe zijn de Ikea bezorgkosten als je ze vergelijkt met andere winkels? Stel ik bestel onderstaande stoel bij Bonprix. Zijn de bezorgkosten daar dan ook 49 euro?

15138286 iyD2Xm0D

Het antwoord is nee!

De verzendkosten zijn 4,95. Kortom de Ikea bezorgkosten zijn echt hoog! Maar zoals ik 5 jaar geleden al schreef: ze hebben er bij Ikea waarschijnlijk geen belang bij om het makkelijk te maken bij hen te bestellen.

Ze zullen ons liever de winkel inlokken, zodat we allemaal impulsaankopen doen ; )

Zie ook Online meubels kopen.

Wat zijn jouw ervaringen met bij Ikea bestellen en Ikea bezorgkosten? 

Similar Posts

76 Comments

 1. Tot een bepaalde maat en gewicht gaat de verzending met de reguliere pakketpost. Dan vallen de verzendkosten best mee (ik meen 5-6 euro). Bij een stoel gaat het niet, maar bestellingen van allemaal losse artikelen bestel ik in delen als dit voordeliger is.

  De Ikea is vanuit ons 45 minuten rijden, dus bestellen ‘loont’.

 2. Dit wist ik niet maar ergens wel slim. Vervelend voor jou en je nieuwe stoel natuurlijk, haha. Ikzelf vind ikea wel leuk om doorheen te lopen (zonder kinderen) en het lukt me meestal redelijk goed om niet vanalles mee te nemen. Oké dat is een leugen nu ik er zo over nadenk: ik dronk er koffie, at een hotdog en kocht een pan die weniet nodig hadden.

 3. Ik haak ook steeds af, vooral omdat ik het duur vind. Voor de kleine dingen die ik nodig had was wel een snelle levering. Als het zo zou zijn, snap ik het meteen. Je geeft in de winkel vaak toch een stuk meer uit!

 4. Handig dat je hierover schrijft. Dat zijn best hoge kosten. Mijn ouders komen vaak bij de ikea. Ik ben er maar een keer geweest. Ik koop meer acessoires mokjes en kussen enz. Maar vaak wordt dat gehaald voor mij.

 5. Herkenbaar. Dat weerhoud me er ook van om online bij de ikea te bestellen. Ik denk dat ze daardoor ook wel klanten mislopen, omdat ze juist geen zin hebben om door de hele winkel te moeten. Goede service en lage verzendkosten is ook een goede klantenbinding, jammer dat ze dat blijkbaar niet zo zien.

 6. Ik heb geen auto en de dichtstbijzijnde Ikea is een uur met de auto. Ik zou dus best willen bestellen daar, maar verder dan mijn mandje vullen en schrikken van de kosten komt het niet…

 7. Ik heb zelfs nog nooit van mijn leven iets bij Ikea gekocht. Ben wel eens in een winkel geweest, maar dan vooral om ideetjes op te doen. Ze zijn erg goed in het spul voor kleine ruimtes. Handige ruimtebespaarders en vrolijke spullen. Ik krijg ieder jaar de catalogus thuis en die kijk ik graag door, want die is gewoon leuk, maar ik heb niet de neiging om meteen iets te gaan kopen/bestellen. Als ik jouw verhaal zo lees, dan gaat dat niet meer gebeuren ook :-)

  1. Heel raar eigenlijk dat ik wel die catalogus krijg als nooitbijikeakoper en jij als welbijikeakoper niet. Misschien een administratiefout.

 8. In Belgie kan dit helaas nog niet, maar ik zou het wel doen denk ik! Lijkt me vooral handig als je je oog hebt laten vallen op een limited edition gamma en je niet meteen bij Ikea geraakt. Dan is de kans dat je favoriete item al weg is!

 9. Ik wil hier toch even een ander geluid laten horen. Ik werk bij een bouwmarkt, en als klanten iets willen laten bezorgen vanuit de winkel dan rekent het bezorgbedrijf daar 39 euro voor (mits de enkele reis maximaal 25 km is, anders stijgt de prijs). Wij wonen een uur rijden van de dichtstbijzijnde Ikea vandaan. Hebben een kleine auto zonder trekhaak, dus 2 weken geleden hebben wij (voor het eerst) gebruik gemaakt van het laten bezorgen van een Ikea bank.
  We zijn wel zelf naar de winkel gereden, omdat we eerst wilden voelen of de bank wel lekker zit (ik begrijp echt niet dat jij een stoel uit kiest vanaf een plaatje, de stoel ziet er leuk uit maar hoe ziet ‘ie?).
  Bank zelf uit het magazijn gehaald, afgerekend en toen naar de balie gebracht voor de bezorgafspraak. Kosten: 29,95 euro.
  Keurig vooraf nog een bevestiging over wanneer de bank zou worden bezorgd, de bezorger zelf belde keurig een half uur van te voren dat ze er aan kwamen, en de bank werd keurig afgeleverd in de woonkamer. Er werd een foto genomen als bewijs dat e.e.a. zonder beschadigingen was afgeleverd, en die foto stond ook in het mailtje wat ik achteraf ontving van het bezorgbedrijf.

  Nogmaals, waarom wil jij een stoel bestellen waar je nooit in hebt gezeten?
  Ook onze bouwmarkt heeft een website, waar mensen dan maar wat bestellen, en als ze het dan thuis gebracht krijgen, is het niet wat ze er van verwachten.
  Qua kleur, model, enz. En dan komen ze het terug brengen bij ons in de winkel!
  Dan denk ik vaak: misschien had je beter eerst naar onze winkel kunnen komen, had je het product kunnen bekijken, en had je geweten dat het niet was wat je ervan verwachtte. Nu komen ze achteraf naar de winkel, en worden wij opgescheept met voorraad waar we echt niet op zitten te wachten.

  Dit is dan misschien de andere kant van het verhaal, maar ik hoop dat het reden tot nadenken geeft, misschien kun je beter eerst producten in de winkel bekijken, zodat je weet wat je koopt.

  1. Een product ongezien kopen op basis van online foto’s is toch wel iets dat mensen tegenwoordig veel doen. Het is niet altijd mogelijk om naar de winkel te gaan om eerst te proberen. En gelukkig is de stoel helemaal geweldig : )

 10. Wij hebben onze gehele bijkeuken-meubel bij de ikea online besteld. Dat is een soort keuken maar dan zonder kookplaat enzo. Ideaal! Voor dat bedrag en de hoeveelheid pakketten was de 45 euro in verhouding niet veel. Dus wij waren er wel erg tevreden over.

 11. Ik snap dat ook niet. Shop daarom ook niet online bij de H&M. Duurt mij te lang voordat het dan binnen is. Gelukkig woon ik in de stad en ook niet te ver van een Ikea vandaan om het zelf te gaan halen

 12. Ik vind dat eigenlijk best wel normaal, die prijs en levertijd voor echte meubels. Kleine dingen bestel ik daar af en toe, die worden gewoon tegen 4,95 binnen een paar dagen geleverd door PostNL.

 13. Ik heb en hekel aan ikea omdat je nou net die hele winkel doormoet voor je hebt wat je hebben moet
  (ik kan de rest wel laten staan, want ik kijk er niet naar, gewoon dóórlopen….)

  Maar goed, ik dacht, og, je kun nu eindelijk online bestellen, is het dus nog steeds een huzarenstuk

  slechte zet ikea!

 14. Ikea werkt niet met en eigen logistiek bedrijf maar volgens mij met externen en dan zijn ditje standaard tarieven. Je hebt gelijk dat online de toekomst is, ben benieuwd of hier ooit verandering in komt

 15. Als ik al in de IKEA kom dan neem ik het liefst de kortst mogelijke route naar de ruimte waar je de meubels kunt halen (vlak voor de kassa).
  Ik vermijd de looproute langs de opstellingen en ook bij de accessoires afdeling, waar ik niet aan ontkom, kies ik wel altijd de kortste route. Ik weet waar ik voor kom en vermijd zo alle verleidingen. Voor mij is het op deze manier goed te doen.
  Een andere manier die ik gebruik om niet om niet overprikkeld te raken is dat ik in tegengestelde route door de winkel ga. Zo kan ik in eigen tempo de kortste route naar het product nemen wat ik wil zien of voelen. Voor mij werkt dit goed. Grtjs, Astrid C.

 16. Dol op Ikea… en regelmatig kijken2x wij bij Ikea zonder iets te kopen. Online bestellen nog nooit gedaan. Wat jammer dat zo lang duurt en kost ook geld de verzendkosten

 17. Als eerste moest ik erg glimlachen bij de titel en het woord ‘ontmoedigingsbeleid’, maar dat glimlachen werd hard lachen bij de foto :D Dat terzijde. Yes! Wij hebben onze driezitsbank online besteld. Ideaal. Want voor ons waren de verzendkosten (bij zo’n grote bestelling) prima. Met name omdat wij die bank zelf nooit in onze auto hadden kunnen vervoeren. Het werd precies op tijd gebracht en we hebben het zelf in elkaar gezet (maar ja, het was ook best heel makkelijk zo’n bank).

 18. Als je een stoel bij de kringloop zou halen en de stoel zou zijn onder gepist door een kat,dan zou je dat toch ook moeten ruiken,gewoon goed bestuderen en vooral even ruiken aan spullen zegt al heel wat.
  Misschien durven mensen dat niet te doen,maar ik zeg…gewoon doen,trek je niets aan van de mening van anderen,jij moet het in jou huis gaan zetten.
  je ziet inderdaad vaak vieze bankstellen staan bij de kringloop waar je van denkt…wie zou dat in hemelsnaam nu kopen!!! En vaak ook onder de vlekken,maar soms ook wel hele nette spullen die zo goed als nieuw zijn.
  gewoon al je zintuigen gebruiken,daar kom je een heel eind mee,maar dat geldt eigenlijk voor alles,ook trouwens voor over de datum spullen,zouden we minder gaan weggooien. je ZINTUIGEN,je hebt ze niet voor niets gekregen.

 19. Belachelijk ja. Ik dacht ook in januari met verhuizen. Ik bestel online en laat op ons nieuwe adres bezorgen.
  Mooi niet dus voor 45euro!!

  Gelukkig lukt het ons om snel door de winkel te rennen en alleen te halen wat nodig is.
  Heel af en toe gaan we voor de gezelligheid en hapje eten. Dan lopen we rustig rond.

 20. Ik kan helaas niet veel ervoor zeggen, als ik iets van Ikea wil ga ik liever naar de winkel, ook voor wat inspiratie hahah… Bedankt voor deze informatie x

 21. Ik hou juist van de Ikea! Toen m’n zoontje nog klein was ging ik best vaak een rondje doen, koffie drinken en ging hij lekker spelen. Ik snap het idee wel, ik denk eerlijk gezegd dat Ikea gewoon helemaal niet inzet op online bestellen. Ieder z’n businessmodel, toch?

 22. Ik vind Ikea leuk voor meubels, je komt er inderdaad wel altijd buiten met dingen “die je kan gebruiken”. Toch verkies ik naar Ikea zelf gaan, dan online mijn meubels te bestellen. Kleding, oké. Maar meubels.. ik weet het niet zo goed ????

 23. Ik snap je ergernis hoor. Voor dat geld rijd ik graag naar Ikea, maar wel belachelijk. Ik meende dat de levertijd zo lang is omdat het uit Scandinavie komt, ze schijnen in de buurt geen distributiecentrum te hebben.

 24. Argh dat vind ik altijd ontzettend vervelend als je een aankoop online wilt doen en dan pakken geld moet betalen om het aan huis te laten leveren! Ze zouden volgens mij nog veel meer kunnen verkopen als ze hun verzendkosten omlaag zouden doen, maar aan de andere kant… betalen de meeste mensen het ook gewoon, want de producten zijn al goedkoop.

 25. Ik heb nog nooit wat laten bezorgen bij de ikea omdat ik normaliter altijd alles zelf in de auto prop en ik ben er ook wel eens met een aanhangwagen geweest. Maar volgens mij rekenen alle meubelwinkels/bouwmarkten etc. zoveel bezorgkosten toch? Zal wel aan het gewicht/grootte liggen.

 26. Ikea vind ik rete-ouderwets wat betreft inpakken en verzenden naar een klant. Maar aan de andere kant zijn de prijzen er ook naar. Dus het is zo’n winkel geworden waar we met regelmaat heen gaan en dan de rest van de woonboulevard in Heerlen lekker meenemen. En wat betreft te veel kopen… geen last van! Ik neem altijd mijn vriend mee en op de een of andere manier geef ik dan veel minder uit.

 27. Toevallig had ik laatst dezelfde gedachten. Ik wilde wat spulletjes halen bij Ikea, toen ik zag dat je ook kon bestellen of iets kon laten klaarzetten. Maar voor die prijs haal ik het zelf wel. Begrijp wel waarom ze het doen, maar toch zonde dat het in deze tijden nog zoveel geld kost.

 28. Wij woonden redelijk dichtbij de Ikea. Nu niet meer. We haalden het altijd zelf op aangezien de bezorgkosten vrij hoog zijn. Hoe wij dat in de toekomst gaan doen weet ik eigenlijk nog niet.

 29. Herkenbaar, sinds kort kan je in België eindelijk ook online bestellen en laten leveren aan te dure prijzen. Voor prullaria maak ik op voorhand een lijstje, waar die items liggen, kastjes of kleine meubelen liggen in hun stockrekken, daar ga ik direct via de kassa’s naar toe, dan hoef ik helemaal niet door die vermoeiende winkel te spurten. In and out op 10 minuten indien nodig.
  Mijn vrouw en ik vinden winkelen in de Ikea geen ontspanning, het is geestelijk uitputtend, dus beperken we onze tijd in die winkel. Zeker het restaurant is bij ons in Antwerpen Wilrijk géén aanrader, het lijkt wel een sociale refter voor de arme mensen.

 30. zelfde hoogst irritante en NOOOIT MEER IKEA ervaring.
  Na eerst alles doorlopen toe hebben en thuis online willen bestellen en betalen is het vrijwel onmogelijk de juiste onderdelen bij elkaar te vinden, weet je niet of ‘dit’ of ‘dat’ inclusief is en als die uiterst trage klere site dan eindelijk is waar je moet zijn en wil gaan betalen (‘naar betalen”) komt er… een leeg scherm, ook na drie keer opfrissen/opnieuw laden en vijf min. wachten. Nog afgezien van alle andere onlogica op die site. dus na alle tijdvretende ergernis heb je nóg niets, wat een klote zaak zeg. Een bommelding waard, laat ze maar eens lekker zweten bij die doortrapte filosofie van een gedwongen rondrit waar je een schaats bij nodig hebt en bekaf bent na afloop. Nooit meer ikea.

 31. het was mij al eens eerder opgevallen dat Ikea ontzettend hoge bezorgkosten heeft, dat hadden ze ook in de Corona tijd toen je nergens naar binnen kon. Was gelijk afgeknapt op Ikea.

 32. Je gaat dan toch zeker met de kat naar de dierenarts. Het kan zijn dat ze een blaasontsteking heeft of iets dergelijks.

  Groet van Mariet

 33. Die 4,95 van BonPrix is alleen omdat zij prijsafspraken maken die bepaald niet goed zijn voor de bezorgers. Of een dusdanige marge dat het wel uit kan.
  Voor een poststuk bij postNL met dat gewicht betaal je ook geen brievenbusprijs.
  Als je weet waar het ligt in het magazijn van Ikea, hoef je niet de hele winkel door en kun je alle shortcuts pakken en ‘m zo uit het rek pakken. Met 10min kun je buiten staan.

 34. Ik heb onlangs een servieskast, een schoenenkast, een spiegel, een lamp, een garderobe rek/kast, een tafel en twee eetkamerstoelen bij ikea besteld. Kosten 59,00. Daar kan ik wel voor op en neer rijden, maar als ik van hun een boedelbak leen moet ik twee keer op en neer en dat wordt krap; huur ik zo’n ding maak ik ook kosten en het feit dat ik al dat zware spul niet zelf de trap op heb hoeven dragen vind ik het bedrag meer dan waard.
  PS. Als IKEA familielid kreeg ik een tientje korting op mijn bestelling, dus zeg 49,00 euro.

 35. Ik ben nog zo´n gelukkig persoon die nog maar twee keer in z´n leven in de Ikea is geweest. En ik ben er gelukkig om.

  Love as Always
  Dimario

 36. Ik heb mijn huis opnieuw ingericht tijdens een lockdown. Toen hadden ze bij Ikea een gratis ophaalservice. Dan reed je gewoon naar de parkeerplaats en dan kwam iemand van Ikea je bestelling naar de auto brengen. Dat werkte echt super en het kostte niks extra’s toen. Maar ja, daar zijn ze natuurlijk mee gestopt.

 37. Ik schrik ervan!!!
  Ik was lekker het huis aan het opruimen en updaten, elke maand een projectje. Dan blijft het leuk en haalbaar ipv lang sparen en dan in 1x een grote aanslag. Maar jeetje, het is inderdaad erg ontmoedigend. Trein reis naar de ikea is ook ruim 30 euro…. dan maar niet meer ikea…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.