Ikea servies van arcopal en het heet OFTAST

Ikea servies

Arcopal is een servies van gehard glas, en staat bekend als heel sterk. Ik koop het graag in kringloopwinkels, en dan het liefst met bloemetjes erop. Ik beschouwde arcopal servies een beetje als een vintage vondst. Maar er blijkt ook gewoon Ikea servies van arcopal te bestaan!

Dus arcopal kun je ook gewoon spiksplinternieuw bij Ikea kopen.

Lees ook: Hoeveel servies heb je nodig?

Ikea servies van arcopal

Het Ikea servies van arcopal heet OFTAST. Een Arcopal bord van Ikea kost  maar 49 cent, dus voor de prijs hoef je het niet te laten. Ikea gebruikt de term arcopal niet, maar omschrijft het servies als volgt:

‘Gehard glas, waardoor het bord extra bestand is tegen stoten en daardoor slijtvast is.’

Het Ikea serviesgoed van arcopal kan in de vaatwasser en in de magnetron schrijven ze op hun website.

ikea servies
Bron: Ikea

Ikea servies van arcopal: reviews

De reviews over het Ikea servies OFTAST dat dus van arcopal is zijn lovend. Als kenmerken van dit Ikea serviesgoed worden genoemd:

 • Niet kapot te krijgen
 • Licht
 • Past goed in de vaatwasser
 • Dit Ikea servies is ovenbestendig
 • Wordt niet heet in de magnetron, maar het eten wel
 • Weinig kastruimte nodig voor dit Ikea servies

Het grote voordeel van het Ikea servies OFTAST vind ik is dat het wit is, niet duur en te koop in een complete set. Met andere woorden: het oogt keurig en rustig als je bijvoorbeeld mensen te eten krijgt.

Hoeveel borden heb je eigenlijk nodig?

Stel je bent zwaar geïnspireerd geraakt door het nieuws over dit Ikea servies van arcopal en je wilt een set kopen. Hoeveel borden heb je dan nodig?

Je kunt de volgende vuistregel gebruiken:

Voor een éénpersoonshuishouden wordt meestal een 16-delig servies geadviseerd: 4 ontbijtbordjes, 4 dinerborden, 4 schaaltjes, 4 gebaksbordjes.

Heb je een krap budget? Dan zou ik de gebaksbordjes wegbezuinigen. Je kunt daarvoor ook best een ontbijtbordje gebruiken.

Wat zeggen de experts over hoeveel borden je nodig hebt?

Groot Margriet Huishoudboek uit 1969

Het Groot Margriet Huishoudboek geeft als een minimum voor 2 personen de volgende hoeveelheden servies:

 • 6 platte borden
 • 6 diepe borden
 • botervlootje
 • brood schaal
 • theeservies voor 6 personen
 • 12 theelepeltjes
 • 2 dekschalen
 • 1 sauskom
 • nest schalen
 • koffiepot
 • 6 waterglazen

Deze lijst is behoorlijk gedateerd. Niet al deze onderdelen zijn beschikbaar in het Ikea servies. Ik denk niet dat er nog veel mensen een botervlootje of een broodschaal zullen willen hebben. Zelf heb ik dat tenminste niet. Wij hebben vooral grote borden, ontbijtborden en een aantal schaaltjes voor yoghurt en dergelijke.

Tot slot over het Ikea serviesgoed van arcopal

Ga je binnenkort op jezelf wonen? Of heb je een mengelmoes aan serviesgoed waarin je wat meer eenheid wilt hebben? Dan kun je uitstekend bij Ikea terecht : )

Voor een fijne prijs koop je daar een heel neutraal en sterk Ikea serviesgoed van arcopal.

Ikea starterspakket servies

OFTAST is bovendien een ideaal Ikea starterspakket servies.

Het bestaat uit de volgende onderdelen: bordje van 19 cm, schaal 15 cm, bord 24 cm, serveerschaal 23 cm, diep bord 20 cm. Je kunt één set kopen van dit Ikea serviesgoed voor 145,87!

Wil je mijn arcopal zien?

Nicole Orriën

Ik heb een heel mooi groot bord van arcopal met bloemen, en borden van arcopal servies Veronica!

Heb jij een complete set servies? Of meer een allegaartje?

Zie ook mijn post Ikea bezorgkosten!

Similar Posts

30 Comments

 1. Ha, ik heb meerdere serviezen, niet allemaal compleet. Maar o.a Ruska van Arabia. Ik vind dat nog steeds mooi, maar het is te zwaar. Veel te zwaar. Dus hebben we een aanvulling gedaan van dit Ikeaspul. En dat bevalt uitstekend. Alle voordelen die je noemt, die kloppen. Plus dat ik het mooi vind. Eenvoudig, mooi.

 2. Wij hebben heel veel serviesgoed en bestek. We hebben een paar keer met verhuizingen en overlijdens in de familie te maken gehad, waardoor er opgeruimd moest worden. Omdat ik het van sommige dingen zonde vond om het weg te doen, heb ik het gehouden. Het is daarom dus wel een allegaartje bij ons, wat dat betreft.

 3. Ik heb het gezien en vind het er gewoon goedkoop uitzien. het brengt in ieder geval geen sfeer op tafel. Wij hebben ons “servies” in de jaren afgestemd op onze behoeften en alles los gekocht. Waaronder ook een aantal Pizzaborden want de pizza’s die ik regelmatig maken passen niet op een normaal bord.

 4. Toen ik op mezelf ging, kocht ik een prachtige serviesset. Maar ja, een poosje geleden kwamen de borden vanuit de kast me tegemoet gevallen, dus toen heb ik niet-bijpassende borden gekocht. Gewoon de goedkoopste, want kapot gaat het toch wel bij mij;) En ik vind ‘t wel prima.

 5. Vroeger aten we thuis altijd warm van een diep bord, en daar aten we dan ook het toetje (zelfgekookte pap) uit.
  Daar moest ik aan denken toen ik een oudere post van Zuinigaan vond. Herkenning!

  Puddinkjes kun je ook in kopjes maken :-)

  1. Brrr, dat hoor ik wel eens vaker. Ik voel me erg verwend, maar het lijkt me toch niet zo fijn om een toetje te eten van een bord waar eerste het warme eten op lag.

 6. Vroeger had ik een compleet servies dat ik nooit gebruikte. Nu heb ik een allegaartje met allemaal verschillende borden en schalen die ik mooi vind. Het is misschien wat rommeliger op tafel, maar ik word er zo blij van en in mijn uppie vind ik het onzin om 2 serviezen te hebben.

 7. Ik ben ook liefhebber van servies uit de kringloop te halen. Onlangs nog dinnerborden voor een prikkie. Dat is gelijk duurzaam, dus 2 vliegen in een klap.

 8. Het arcopal servies ken ik nog wel van it mijn jeugd, wist niet dat IKEA het verkoopt.
  De uitvoering van IKEA past helemaal bij hun huisstijl en die van mij. Hans

 9. Ik ken het arcopal servies nog wel van uit mijn jeugd.
  Wist niet dat IKEA het arcopal servies verkocht, helemaal hun stijl en die van mij. Hans

 10. dit lijkt heel sterk op wat wij gekocht hebben in een carrefour hypermarkt, dat was alleen een pakket van 6 borden, 6 diepe borden en 6 kleine bordjes/ gebaksbordjes.

  1. nee het heette luminarc. Wit glas, net als dat van ikea. Ik gok erop dat het eigenlijk arcopal is maar met een andere naam. Luminarc heeft blijkbaar zowel glas servies als porselein.

 11. Wij hebben gewoon witte borden (en bekers, soepkommen en schaaltjes enzo). Ook van Ikea. Ik geloof dat dat de 365-serie is. Er is een nog iets goedkopere versie maar daar kwamen grijze krassen op door het bestek. Dat is bij deze niet dus we zijn er blij mee.

 12. Ik heb een servies van de Blokker, English rose, zoiets, bestaat niet meer, wel jammer eigenlijk, want ik was er nog niet, maar heb het thee servies, en de borden in elk geval. In Drachten gebruik ik het bruidsservies van Liefste zijn ouders, erg mooi! Vintage, simpel, en een maatje kleiner dan je nu koopt, handig ook met porties serveren, genoeg is genoeg ;-)

  X

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.