Reacties

Hoeveel servies heb je nodig + goedkoop servies tips — 48 reacties

 1. Geen aardewerk alsjeblieft! Ik heb een Wedgewood servies van aardewerk.... Allemaal stukjes eraf. De pubers zijn minder voorzichtig dan ik dus in de magnetron.... kan het niet tegen, gaat barsten Plus een goedkoop Blokkerservies van porselein: nog helemaal heel. Ik ga voor porselein. Hen nu 4 soorten borden, zou graag alles van hetzelfde hebben!

  • Dat klopt Pakketje: porselein is sterker dan aardewerk. Bijzonder dat zo'n goedkoop porseleinen servies van de Blokker sterker is dan zo'n Wedgewoodservies!

 2. We hebben geen echt compleet servies, maar uiteraard wel een paar borden,zes platte, 4 ontbijtbordjes, en schaaltjes wel 8 want die gebruik ik ook om dingen afgedekt in te zetten in de koelkast. Gebakbordjes hebben we er nog 5 van, zijn nog van ouders van manlief geweest.
  Kleuren verschillen nogal, tis een bonte mengeling.

 3. Wij hebben toen de zoon zijn eerste communie deed bij de wat nu blokker is van alles24 stuks gekocht wit met een rood randje er is eigenlijk nog niet veel van gesneuveld maar de tassen worden alleen gebruikt als we volk hebben want die zijn vervangen door mokken verder heb ik nog een antiek koffieservies van boch en een heel oud koffieservies van mijne man zijn overgrootouders dat staat veilig te pronken achter glas en verder een hele verzameling van oude schalen en zo voort, mijn vriendin die verzamelt allerlei serviezen en die heeft er meer dan 20

 4. Ons dagelijks servies is ook een mengelmoes van verschillende soorten doordat ik die 'verzameld' heb uit de steencontainer van het containerpark. Jaren geleden was het hier op het containerpark toegelaten om gerief uit de containers te halen en mee te nemen naar huis maar dat is al meerdere jaren verboden. Vaak lagen in de steencontainer borden, tassen, kommen,.... die nog volledig intact waren en elke keer ik er 'tegenkwam', nam ik die mee. Vandaar dat ons servies een mengelmoes is van verschillende soorten. Toen onze kinderen zelfstandig gingen wonen, hebben ze geen borden, tassen moeten kopen maar konden kiezen uit de voorraad op onze zolder. Nu de kinderen het huis uit zijn, hebben we minder serviesgoed nodig in onze keukenkasten en hetgeen ik 'teveel' had op zolder, heb ik naar de kringloopwinkel gebracht.

  We hebben ook twee 'mooie' koffieserviezen die eigenlijk nooit gebruikt worden maar die kreeg ik destijds toen we huwden. Die serviezen staan gewoon plaats te nemen in de kast in de living maar ik vind het te jammer om die weg te doen.

  Verder hebben we ook nog een volledig eetservies voor 24 personen omdat we dat destijds gekocht hebben voor de communies van de kinderen. Een servies huren zou ons een pak duurder uitgekomen zijn aangezien we dat servies 'toen' meermaals gebruikt hebben. Dat servies zit nog in de originele dozen en staat op zolder maar wordt ook niet meer gebruikt aangezien we geen feesten meer geven voor zo'n grote groep mensen.

  Ik heb ook nog een volledig inoxen bestekservies in ene koffer : allerhande messen, lepels, vorken,...... Ik kreeg dat bestek van mijn ouders toen ik 18 werd. Dat bestek werd gebruikt op de communiefeesten van de kinderen en staat gewoon in de kast in de berging.

  Ik gebruik die 'mooie' serviezen niet maar vind het jammer om ze weg te doen. Momenteel zijn onze kinderen er niet in geïnteresseerd maar wie weet,kan één van hen later toch nog serviesgoed gebruiken.
  Wordt het niet meer gebruikt, dan kan onze oudste het nog altijd weggeven via freecycle.....

  Mijn moeder is onlangs verhuisd van een groot huis volgepropt met kasten met... je raadt het al, serviezen, linnengoed,..... Een groot deel van haar serviezen hebben we naar de kringloop gebracht en enkel gehouden wat ze eigenlijk gebruikt. We hebben van ons moeders huis wel nog een volledig eet- en koffieservies van mijn grootmoeder zaliger op onze zolder gestockeerd omdat ons ma niet wil dat 'dat servies van bomma' weggegooid wordt en aangezien wij plaats hebben op zolder, verlangt ons ma dat wij dat daar bewaren. Vanzelfsprekend is geen van onze kinderen er in geinteresseerd.... Mijn moeder heeft bij de verhuis naar het appartementje al zoveel moeten weggooien en ik wil het haar niet aandoen om 'dat' servies ook weg te doen. Ze is gelukkig dat het 'in de familie' blijft maar binnen enkele maanden ben ik wel van plan om het servies aan onze oudste mee te geven om het via freecycle weg te geven want het neemt hier plaats in en zal toch nooit gebruikt worden.

  • Wat bijzonder dat je zoveel mooie dingen vond in de steencontainer! Dat lijkt me net een schatplaats!

   Ik kan me voorstellen dat je je mooie serviezen niet graag weg doet. Hopelijk gaan je kinderen ze later nog waarderen. Dat lijkt mij ook altijd leuk, om iets bijzonders door te geven aan mijn kinderen zodat het in de familie blijft.

   Heb je anders niet een mooie vitrinekast waar je de mooiste spullen in ten toon kan stellen?

 5. Zijn er werkelijk nog jonge mensen die vla van hun bord lepelen waar eerder nog bloemkool met saus op lag. Ik kreeg dat vroeger alleen bij oma maar toen ik een jaar of 10 of 11 was kwamen ook daar bakjes (ik ben 45).
  Wij mochten van mijn ouders een servies uitzoeken toen we 12 1/2 jaar getrouwd waren. Ze hadden geen maximaal budget aangegeven. We kochten uiteindelijk na een zoektocht van enkele maanden bij de Xenos een wit vierkant (met afgeronde randen) servies. Van alles twaalf en ook schattige expresso kopjes en drie schalen. Aangevuld met lange bordjes (voor kaas/worst etc) en schaaltjes. Helemaal niet duur (toevallig ook in de aanbieding want toen nieuw). Mijn ouders waren eerst wel verrast over de prijs maar hebben een half jaar na ons hetzelfde servies gekocht.
  Het blijft prima, ook in de vaatwasser. Inmiddels zijn we bijna 19 getrouwd en het kan nog wel een aantal jaren mee.

  • Bij ons thuis was het de gewoonte om zowel de soep als het middageten uit hetzelfde diepe bord te eten. Mijn moeder was het thuis altijd zo gewoon geweest en zette die gewoonte voort na haar huwelijk. Wij aten ook nooit met mes en vork en ons vader sneed voor iedereen het vlees met een keukenschaar. Als er eens iemand bleef mee eten, dan kreeg die persoon wel mes en vork en die moest zijn middagmaal ook niet uit het diepe soepbord eten....
   Ik was 11 jaar toen ik op school moest blijven middagmaal eten en ik had nog nooit met mes en vork gegeten en was 'de klungelaar van de tafel'....
   Mijn moeder eet nog steeds op dezelfde : soep en middagmaal uit hetzelfde bord en zonder mes.

  • Wat grappig dat je vader het vlees sneed met een keukenschaar! Dat heb ik nog niet eerder gehoord. Maar wel vervelend voor je, dat je er later last van had dat je niet ervaren was met mes en vork. Wat dat betreft is leren eten met mes en vork toch wel een belangrijk onderdeel van de opvoeding.

  • Zelf huiver ik altijd een beetje van het idee om het toetje van hetzelfde bord te eten als de warme maaltijd. Maar er zijn best mensen die dit doen.

   Wat leuk dat je van je ouders een servies mocht uitzoeken voor je 12,5 jarige huwelijk. En ook weer mooi dat je niet voor het duurste ging, maar gewoon voor wat je mooi vond.

 6. Indien ik serviesgoed zou moeten kopen, zou ik erop letten dat het makkelijk stapelbaar is, makkelijk af te wassen en af te drogen. Sommige borden en tassen hebben onderaan een 'verzonken' bodem met een boord en dat droogt niet zo snel af. Ik veronderstel dat er, bij gebruik van dergelijke borden in de vaatwasser, er water blijft staan in die boord. Ik weet het niet aangezien ik geen vaatwasser heb.Ik zou bij aankoop ook opteren voor een neutrale kleur die overal past en zeker niets kopen waar een gouden of zilveren randje aan is aangezien dat serviesgoed niet in de microgolfoven mag gebruikt worden.
  Ik zou zeker geen vierkante, rechthoekige borden nemen omdat ik veronderstel dat daar nogal makkelijk een hoek van afbreekt en die borden ook meer plaats innemen in de kast. De oren van een tas moeten stevig zijn en makkelijk af te drogen zonder extra hoekjes of fantasietjes.
  Indien ik tassen, borden zou kopen zou ik kiezen voor klassiek wit hotelporselein : oerdegelijk en zeer stevig

 7. Ik ben dol op aardewerk en dus voor mij geen volledig servies. Alleen al het idee dat ik nooit meer zomaar een bordje zou kunnen kopen wegens ernstige verliefdheid... ;-)

  Om het toch een beetje een eenheid te laten zijn houd ik wel vaste kleuren aan: wit en wit met blauw. Andere kleuren mogen niet van mezelf (uh... wel voor mokken ;-)) en van die glazen schaaltjes met reliëf erin.

  Gelukkig sneuvelt er ook nog wel eens wat, dus af en toe mag er weer een bordje of mok bij.

 8. Wat leuk jullie allegaartje Nicole. Als er een rode draad in kleur of patroon (bloemetjes?) zit, kunnen verschillende borden toch heel goed bij elkaar passen.
  Wij hebben jaren gegeten van een negendelig servies dat we voor verloving en huwelijk als kado hebben ontvangen. Met bescheiden decoratie, maar toch na ruim 20 jaar heel erg achterhaald. De ontbijt- en dinerborden sneuvelden nog wel eens, en ook wel eens een kopje. Eerst kochten we dat dan nieuw bij. Inmiddels zijn we overgestapt om wat strakker vormgegeven wit porselein, vaatwasbestendig, en allemaal B keus dus goedkoper. Ik zie er het verschil niet aan af. We hebben ontbijt en dinerborden gekocht, en een paar diepe borden die ook dienst doen als sla schaal. En compoteschaaltjes die ook als soepkom dienen. Verder gebaksbordjes. De grote slakommen en de vleeswaren schaaltjes zijn nog van het vorige, dure servies, die staan er prima bij. En op zolder staan nog wat restanten van het vorige servies, voor als we eens te kort komen.

 9. Ik heb een jaren vijftig/zestig servies. De pasteltinten van Maastrichter Regout. Als er wat stuk gaat koop ik via Marktplaats wat bij. Het servies past prima bij mijn grijsgewolkte emaille pannen en gietijzeren braadpannen en koekenpannen. Het geeft me rust dat ik nooit de nieuwste rage op het gebied van serveren hoef bij te houden. Uiteindelijk ben ik zelfs stukken goedkoper uit. De gietijzeren pannen verslijten niet, kwestie van goed onderhoud. De grijsgewolkte pannen verslijten ook niet en er zitten geen handgrepen op die kapot kunnen gaan. Wat het servies betreft, nu de kinderen uit huis zijn verwacht ik niet dat er wat sneuvelt en dat ik nog bij hoef te kopen.

  • Ik heb pasteltinten van Maastrichter Regout gegoogled, en wat een mooi servies is dat zeg! Dat zou ik echt zo kopen, en er staan niet eens bloemetjes op, dus kun je nagaan : )

 10. Ik hou van grote borden en zo plat mogelijk en zonder opstaande randjes. Het servies wat ik nu gebruik bestaat alleen uit grote, kleine en diepe borden en kwam ik jaren geleden in een supermarkt in Frankrijk tegen en ben er nog steeds blij mee en het is nog steeds intakt.
  Verder is er nog al wat ander spul in de vorm van kommetjes, bakjes, gebakstel en een paar grote schalen voor salades en hele grote pizzaborden die ik gebruik voor pannenkoeken.

 11. Ik heb een wit met een afschuwelijk blauw/geel randje
  Mijn moeder spaarde het bij de supermarkt bij elkaar.
  Ik heb ALLES van kleine kommen, suikerpot, melkpot, grote kommen en nee het is mijn ding absoluut niet.
  Ik denk dat ik het toen wel ok vond of zo, maar het past niet bij mijn stijl of bij de stijl van de keuken ... zo jammer.
  Maar het was niet goedkoop, ken je dat gevoel?
  Ik denk toch dat ik op een keer de boel buiten ga gooien.

  • Misschien kun je zo'n compleet servies wel op marktplaats verkopen? Met een beetje geluk is er iemand die altijd dit servies al wilde hebben? En dan kun je met een gerust hart een servies kopen dat jij mooi vindt.

 12. Ik heb nogal een verzameling! Ik hou erg van serviesgoed en het meeste hebben we enkelingen. Ik zou het naar vinden als ik elke dag van hetzelfde bord moest eten!
  Ik koop nu bijna nooit meer iets, maar, o, o, vandaag waren we in Amsterdam en waar kwamen we mee thuis? Twee witte borden met blauwe bloemen van de Xenos!
  De grootste verzameling is die van mokken en kopjes. Heerlijk!

  • Nee hoor, net waar ik zin in heb. Soms ook een hele poos van eenzelfde en dan wisselt het weer. Ik heb wel zo mijn favorieten :)

   Denk idd dat jij het bord van de Xenos mooi zou vinden ja. Ze hebben een heel blauw wit servies nu.

 13. Hier sneuvelen helaas te veel borden of glazen. We wassen met de hand af en dan gebeuren de meeste ongelukjes. Handige tips voor goedkope borden. Wij hebben er ook van de kringloopwinkel.

 14. Ik heb al vanaf dat ik verkering kreeg gespaard voor het Boerenbont servies. In de loop van de jaren is er wel een iets gesneuveld en dat werd soms aangevuld bij de kringloop of met verjaardagen. Laatst hadden ze bij Lidl een Boerenbont actie. Toen heb ik mijn slag geslagen, wat goedkoop was het daar! Nu heb ik van al mijn borden 12 stuks. Ook heb ik een koffie-en theepot. Mokken, schaaltjes, lepelvaasje gebaksbordjes enz... Staat mooi allemaal in mijn crème buffetkast te pronken! Ook mijn moeder en mijn beide zussen hebben die zelfde servies. Eerde had ik zelfs glazen ervan. Toen die kapot gingen kocht ik ze niet bij. Het printje ging er met de afwas toch af...

 15. Bij de Action kom je inderdaad het goedkoopst uit! Ik had in januari soepkommen nodig, maar bij normale winkels kom je al best duur uit. En bij de Action hebben ze best leuke designs :D

 16. Bedankt voor de tips. Dit komt goed van pas, want ik wil graag - voor het eerst in mijn leven - een compleet servies kiezen. Natuurlijk ga ik niet over een nacht ijs ;-)
  Belangrijk vind ik dat de vorm van alle onderdelen 'klopt'. Soms vind ik de dinerborden wel goed, maar de bijbehorende kommen niet. Of vind ik de mokken niet in het juiste formaat. Zelf hou ik niet van porselein, dus kies ik voor aardewerk.
  De prijs maakt me nog niet heel veel uit, maar het moet niet de spuigaten uitlopen. Ik dacht mijn ideale servies gevonden te hebben in het servies Gastro van Ron Blaauw, maar in het echt was het minder sprankelend dan op het plaatje, daar was ik wel teleurgesteld over. Dus voorlopig ben ik terug bij af.

  • Ik heb het servies even gegoogled, en het heeft een aparte vorm zeg! Een beetje organisch. Ze lijken me lastig opbergen in de afwasmachine en kasten.

   Ik ben benieuwd op welk servies je uitkomt. Veel plezier met je speurtocht : )

 17. Ik heb ooit toen ik op mezelf ging wonen een compleet octime servies gekocht, dit was toen heel populair. Dit is achthoekig van zwart gehard glas. Dit bestond uit 6 diner borden, 6 lunchborden, 6 ontbijtbordjes, 6 diepe borden, 6 kop-en schotels, een grote en een kleinere opdienschaal, een suikerpot en roomkannetje en diverse glazen. Hierbij ik nog apart 6 gebaksbordjes, 4 soepkommen, 4 desertschaaltjes, 4 kleinere schaaltjes, 4 ijscoupes, 4 mokken, 2 grote platte opdienbord/schaal (ook te gebruiken als pizzaborden), 1 platte ovale opdienbord/schaal, 1 diep bord/schaal en een peper en zoutstel gekocht en nog wat andere losse items. In de loop der tijden is slechts 1 dinerbord gesneuvel doordat ik er gloeiend heet water overheen goot in de gootsteen waardoor deze in honderden stukjes uiteen spatte. Verder is het ijzersterk.

  Ik woon alleen maar wil wel genoeg hebben voor wanneer de rest van de familie blijft eten, dan zijn we momenteel met zijn vijfen. Ook qua bestek heb ik dan genoeg.
  De diner, lunch en diepe borden staan boven elkaar in een hoek bordenrek om wat ruimte te besparen.

 18. Haha, wij hadden een servies van de Ikea waarvan de dinerborden inderdaad niet in de vaatwasser bleken te passen. Heel irritant! Nu weer Ikeaservies maar dan kleinere borden ;)

 19. Ik heb ooit( 100 jaar geleden) een me suf gespaard voor het D E servies ik was toen nog een stuk jonger. Ergens zal het nog wel op zolder staan. Nu natuurlijk niet echt hip meer. Wit met een gouden randje bbrbr hihi.
  Wij hebben nu niet echt een compleet servies. Toen we hier kwamen wonen hadden zowel Ellis en Ik delen uit een wat je noemt servies. We gebruiken ook nooit kopjes om uit te drinken maar meer leuke mokken. Er zijn van veel bordje hoekjes af dat is iets wat vaak gebeurd toch met de afwas of zo. Ik denk als ik eerlijk zelf niet gauw een heel duur servies zou kopen. Ik weet nog dat mijn vader en oma en geloof ook alle tante's een bepaald servies hadden met van die roosjes bloemen erop . Ben even de naam kwijt. maar een kop en schotel was destijds geloof ik al 25 gulden.Moet er niet aan denken als dat sneuvelt met een afwasje. Maar de meeste hadden dat ook al sier in een kast staan. je zult het vast nog kunnen krijgen ergens. het is heel bekend.

 20. Wit met een gouden randje spreekt mij ook niet aan. Zou je het niet op markplaats aan een liefhebber kwijt kunnen? Wie weet is het nog wat waard?

  25 gulden voor een kop en schotel vind ik heel veel. Dan zou ik het denk ik niet durven gebruiken uit angst het te laten vallen.

 21. Servies van de action niet doen. Een jaar geleden gekocht (simpel beige zonder versiering)het ziet er niet meer uit. Goedkoop was duur. Want ik moet een heel nieuw servies kopen enkel nog professionele (hotel)kwaliteit (blijkbaar ook soms niet zo duur dat word zoeken)de rest komt er niet meer in.Iets te heet op een bord leggen of in tas gieten.
  De bovenste toplaag barst ,craceleert volledig. Dus niet meer veilig om van te eten. Deze keer ga ik eerst op onderzoek en het zal magnetronbestendig moeten zijn. Veel van die goedkope zijn dit niet.
  Hopelijk kan ik zo iemand helpen om niet dezelfde fout te maken.
  Want met 2 serviesen ben ik nu waarschijnlijk even duur uit of nog duurder.

 22. Bij IKEA zijn ook witte borden en schaaltjes die je los kunt kopen. De goedkoopste versie zijn maar 0,49 per stuk (voor alle type borden en schaaltjes)

 23. Ik was een poos geleden op zoek naar een aanvulling op mijn Wedgewood Jade servies omdat in de loop van de jaren een flink deel gesneuveld is, helaas is deze serie eruit. Nu heb ik ondertussen een mooi merk gevonden met een lijn wat perfect bij mijn Wedgewood past en het daarmee aangevuld. Dit servies beviel mij heel erg goed, het is minder vlug breekbaar omdat het geloof ik van een ander soort porselein is dan het reguliere porselein. Ik ontdekte dat dit merk ongelooflijk veel mogelijkheden heeft en dat je vanalles kunt mixen en matchen , helemaal verliefd ben ik op hun pastel kleurige serviesgoed en heb hiervan inmiddels een aantal delen aangeschaft. Het is niet goedkoop maar wel de moeite waard. Dit serviesmerk heen GreenGate en ik heb het via het internet gekocht bij More2B.

  • Wat fijn dat je een goede manier hebt gevonden om je servies aan te vullen Anna. Ik heb GreenGate servies even gegoogled en ik vind het er bijzonder leuk uitzien.

   En fijn dat de kwaliteit ook nog eens steviger is!

 24. Zelf ben ik een groot fan van melamine servies. Ik gebruik dit sinds een paar jaar en ben erachter gekomen dat het veel minder breuken krijgt dan ieder ander servies, wat ik ooit heb gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder