Hoeveel dekbedovertrekken heb je nodig?

Hoeveel dekbedovertrekken heb je nodig?

Hoeveel dekbedovertrekken heb je nodig?

Ik vroeg me dit al af in 2013. En anno 2021 is de vraag nog even actueel!

Hoeveel dekbedovertrekken heb je nodig? - 2013

Als ik bij de Hema kom kijk ik altijd graag naar het beddengoed. Vooral de hoezen 'van hotelkwaliteit' kunnen mij erg bekoren. In gedachten zie ik de Hema dekbedhoezen dan al op ons bed liggen. Fris en wit. Je zou bijna met plezier je bed opmaken.

Dekbedovertrekken

Maar vervolgens loop ik braaf verder, want ik heb al genoeg dekbedovertrekken. Een stuk of vijf om precies te zijn. Meer heb ik er echt niet nodig. Ook al heb ik soms wel zin in een nieuwe hoes. Gewoon omdat het meteen zo'n andere 'look' geeft. Maar dan denk ik altijd aan mijn tante Dina die zei: 'Het is mooi spul voor wie het nodig heeft.' En ik héb dat beddengoed niet nodig. Ik heb er alleen heel veel zin in...

Zie ook mijn mooie Action dekbedovertrek!

Mijn 5 dekbedovertrekken

Elke woensdag verschoon ik de bedden, en trek ik mijn dekbed een andere dekbedhoes aan. En dan kan ik met welgevallen het resultaat bewonderen. Er gaat niets boven in een fris opgemaakt bed stappen!

Hieronder mijn dekbedovertrekken op een rijtje:

 1. Een groene hoes van hotelkwaliteit, die in de aanbieding was bij de Hema.
 2. Een lila dekbedhoes, van 'satijnachtige' kwaliteit. Dat is een hoes waarbij ik altijd de neiging krijg om de schoolslag in bed te doen. Gewoon omdat hij zo glad voelt.
 3. Een Pip-achtige hoes van de Kruidvat. (Zie foto linksboven) Die is een beetje irritant, want hij is eigenlijk te klein voor ons dekbed. Maar ik vind hem zo leuk dat ik hem toch vaak gebruik.
 4. Een donkerpaarsige hoes met witte bloemen die ik van mijn zusje heb gekregen
 5. Een witte hoes die ik ook van mijn zusje heb gekregen.

Persoonlijk denk ik dat 3 dekbedhoezen ideaal zijn: eentje op het bed, eentje voor ongelukjes, en eentje als reserve.

Lees ook mijn post over je dekbed wassen voor een echt fris bed!

Waar koop je zoal beddengoed

Je kunt eigenlijk op verrassend veel plekken beddengoed kopen! Bijvoorbeeld bij supermarkten als de Aldi en Lidl. Of een drogist zoals de Kruidvat. Maar ook postorderbedrijven zoals de Otto verkopen beddengoed. En één van mijn buurvrouwen waarmee ik altijd op maandag koffie drink heeft recent online een dekbekhoes gekocht bij de H&M! Ik wist niet eens dat de H&M ook spullen voor het interieur verkocht.

Je hebt natuurlijk ook speciaalzaken voor beddengoed, maar die zijn meestal schrikbarend duur.

Hoeveel dekbedovertrekken heb je nodig? - 2021

Sinds 2013 heb ik een aantal dekbedovertrekken weggedaan. Dat kwam onder andere door Marie Kondo, die menigeen aan het opruimen heeft gezet. Destijds peinsde ik dat 3 dekbedovertrekken mij ideaal leek.

En dat is ook het aantal dat ik nu heb. Twee dekbedovertrekken die ik wekelijks afwissel, als ik op woensdag de bedden verschoon. En eentje als back-up voor calamiteiten.

Leestips

Hoeveel dekbedovertrekken heb jij? Ik heb het idee dat ik er eigenlijk te veel heb...

Similar Posts

59 Comments

 1. Toevallig dat je dit onderwerp nu net post. Ik heb afgelopen zaterdag alle beddengoed uitgezocht. Had er 6 voor mijn eigen bed en 4 voor het logeerbed. Nu heb ik er nog 3 voor mijn bed (1 wit, 1 creme en 1 wit met paarse bloemen) en 2 voor het logeerbed (1 wit met pastel kringen en 1 geel met katten erop - ooit gekregen bij Royal Canin kattenvoer). Onderlakens 3 voor mijn bed en 1 voor het logeerbed.

 2. Wij hebben 2 dekbedhoezen voor onszelf. 2 dezelfde van heel fijn zacht katoen van hotelkwaliteit.
  Dan hebben we nog een extra tweepersoons dekbed voor logees, die heeft ook 2 hoezen en dan nog twee dekbedden voor kinderen die er nog niet zijn, 4 dekbedhoezen...

  Dus.... misschien moet je als excuus er gewoon een dekbed bij kopen... :-))))

 3. 'k Heb 3 sets voor de winter en 2 sets voor de zomer (dan gebruiken we 2 eenpersoonsdekbedden dus al met al 4 eenpersoonshoezen) en dan voor zoonlief nog 2, vind dat meer dan genoeg, die dingen nemen zoveul ruimte in (zelfs opgevouwen)
  groet

 4. Ik heb twee hoezen van katoen, dat is in mijn kamer meer dan genoeg. Het is er ook altijd warm dus meer heb ik niet nodig. Thuis hadden we altijd twee hoezen van katoen en twee van flanel. We konden dan altijd on bed verschonen en dan deed mijn moeder in het weekend de was. Flanel vond ik altijd lekker in de winter en moest in de lente dan altijd weer wennen aan het 'koude' katoen.

  1. Ja, van mijn overleden oma geerfd, ik vond het zonde om de overtrek weg te gooien maar niemand wil eronder liggen (veel te warm) Dus ze liggen nog in de kast, het gaat vast wel een keer 20 graden vriezen...... Overigens hebben we 4 - 1 persoons dekbedden en daarvoor heb ik 14 overtrekken. Twee overtrekken zijn echt alleen maar voor de jongste zoon (iets met een voetbal en een truck) en de rest rouleert over alle 4 dekbedden. Oudste dochter heeft een 2 persoons dekbed en eigen (3 stuks) overtrekken. En dan nog in de kast 2 flanellen overtrekken......

  2. btw ik koop ze altijd van Cinderella vaak 2 halen 1 betalen of een overjarig printje ('s nachts heb je toch de ogen dicht) Die van Cinderella zijn kreuk vrij en gaan jaren mee.

 5. Ik heb er twee. Één witte katoenen, die we vooral in de zomer gebruiken. En één donker bruine, die vooral in de donkere maanden op bed ligt. Dat overtrek hebben manlief en ik in Zuid Afrika gekocht na onze verloving daar. Er zat wel een flink prijskaartje aan, maar dat is het dubbel en dwars waard geweest! Ik gebruik wel altijd een laken onder het dekbed, de lakens was ik elke week. Dekbed gaat om de week of twee weken in de was.
  Gezellig "werkoverleg" toegewenst ;-)
  Gr Marike

 6. Oei, ik bedacht me toevallig vandeweek weer eens dat ik de kast beddegoed maar weer eens uit moest zoeken. Er ligt bv. nog behoorlijk wat één persoons spul in terwijl we geen eenpersoons bedden meer in huis hebben. (Ja straks een logeerexemplaar voor mini-Jutter) En van de hoezen voor de twee persoons bedden zijn er ook nog diverse lits-jumeaux oftewel te groot. Ik neem me steeds voor om die in te nemen maar dat komt er natuurlijk niet van........zucht. Toch maar eens actie ondernemen :-)

 7. Hallo Nicole,

  Ik heb 4 lezen in n Afrikaans motief van satijn, het merk is Essenza. Heerlijk zacht en ik koop de hoezen meestal bij Klaas Vaak naast de ANWB opende IJsselkade. Vaak hele goede aanbiedingen. Ga er maar eens kijken.
  Groet Marian

  1. Die winkel ken ik wel! Die zit ook in Varsseveld. Maar ik kom er eigenlijk nooit omdat ik dus het idee had dat ze afgrijselijk duur zijn. Ik zal er toch eens gaan kijken.

 8. Ik vind twee handig, maar heb ook heel lang maar 1 exemplaar gehad. Gewoon 's morgens heel vroeg in de was doen, de hele dag laten drogen en 's avonds er weer op. Vraagt wel wat meer planning, maar het kan wel.

  1. Wij hebben er 2. Gewoon voor zomer en winter (nooit bedacht dat er mensen waren die hier verschillende voor hadden). En voor de logeerbedden 4 eenpersoons, maar er zijn dan ook weekenden dat ik ze allemaal nodig heb! (Alhoewel: bij veel visite is het toch helemaal niet gek om te vragen of ze zelf een slaapzak meenemen? mmm, ik denk dat ik er binnenkort nog 2 minder heb!) Ik heb trouwens ook helemaal niets met dekbedhoezen, ze moeten lang meegaan en dat doen ze die van de V&D!

 9. Hm zoals ik dol ben op diggelengoed(mooiservies) ben ik ook wel gek op mooi beddengoed, satijn vind ik niks, dan glij je er aan een kant in de andere kant weer uit, brrr. Ik heb een echte mooie witte van italiaans linnen, erg mooi maar erg ehm kreukgevoelig ( ik strijk ze namelijk niet de dekbedhoezen, maar hang ze strak op zodat ze mooi kreukelarm opdrogen) een van Ikea die me kwaliteittechnisch tegenvalt(maarja was ook idd niet echt duur, dus als hij is versleten, snel dus, heb ik weer het geluk iets moois te kunnen uitzoeken :-) ), een flanelletje voor de koude winterse dagen, en dan mijn lieflings, een pipje en dan nog wat oude voor ziekzeer/vakanties/vouwwagen/logeetjes etc etc

  1. Linnen ademt denkt ik wel heel goed! Laatst hadden ze bij de Hema hele mooie linnen dekbedhoezen in de aanbieding. Ik heb er nog een tijdje bij staan kijken, maar vanwege kreukgevaar heb ik er maar vanaf gezien. Ik ben ook niet zo van het strijken namelijk.

 10. Ik heb er twee - een meer zou best eens handig zijn, maar ze zijn zo duur - en nemen veel ruimte in. Itt eerdere berichten houd ik van IKEA-overtrekken - die vind ik relatief goed, en vaak vrij neutraal - niet wit, maar bijv. lekkere blauwe "zeestreepjes"!

  1. Onze laatste twee lit jumeaux dekbedovertrekken (hotelkwaliteit). kocht ik bij de aldi uit zo'n uitverkoopbak.
   25 euro per stuk! Ik weet niet of je dat duur vind, maar meestak kun je met een beetje zoeken en wachten wel een mooie dekbedhoes vinden voor dat bedrag.

   Anders eens rondvrage. Er zijn altijd mensen die er eigenlijk teveel hebben ;-)

 11. Wij hebben er 2. Al doe ik het heel vaak, als het buiten kan drogen, zo weer op bed!
  Als ik echt een leuke tegenkom, dat koop ik vast nog eens eentje bij.
  Maar dat is dan meer voor de afwisseling!.....;-)

 12. Ik heb er 2 en mijn dochter ook. De logees nemen of zelf hun slaapzak mee of gaan onder ons dekbed en dan wij in onze eigen slaapzakken.

 13. Tot nu toe heb ik drie dekbedhoezen! Daarvan ligt er één op mijn bed, kan er één in de was zitten en kan er één gebruikt worden als er iemand komt logeren.
  Het zijn allemaal eenpersoonshoezen, nu nog. Tussen nu en mei, als we gaan trouwen, moet er nog een eenpersoonsdekbed aangeschaft worden. Ik denk dat we daarvoor twee dekbedhoezen kopen.
  We hebben dan drie dekbedhoezen over voor het logeerbed. Dat is wel erg veel vind ik, maar omdat ik ze toch al heb, laat ik het maar zo.

  1. Om op te maken lijken mij eenpersoonshoezen ook veel makkelijker! Mijn man wil per se een tweepersoons dekbed houden. Dat vind hij gezelliger. Maar het voordeel van eenpersoons lijkt me dus het gemak.

 14. Voor ons bed heb ik 'maar' twee dekbedhoezen en ik vind dat voldoende want dan ligt er eentje op en is er eentje op reserve. Ik combineer een dekbedhoes altijd met een laken omdat ik vind dat dat laken het dekbed zelf toch beschermt. In de zomer gebruik ik een katoenen laken, in de winter schakel ik over op flanel. Toen de kinderen nog thuis woonden, had ik voor elk bed 2 overtrekken en dan nog eentje op reserve voor 'ongevalletjes'. Ik vind het belangrijk dat de overtrek goed past over het dekbed en dat er achteraan een flessenhals zit waardoor het dekbed toch beter gefixeerd zit. De flessenhals moet ook lang genoeg zijn zodat ik die onder de matras kan steken.
  Bij de meeste gekochte dekbedovertrekken worden twee verschillende stoffen gebruikt voor boven- en onderkant. Om de prijs te drukken, haal ik de overtrek uit elkaar en vervang de ene kant van de overtrek door katoenen stof die qua kleur past bij de overtrek. Gekleurd katoen per m komt een pak goedkoper uit en door één deel van de overtrek te 'vervangen' haal ik uit één overtrek 2 verschillende overtrekken. Goede dekbedovertrekken zijn duur en zo 'druk' ik de prijs en het kost echt niet zo veel werk en moeite : gewoon naden losmaken (of losknippen) en de lap stof eraan naaien volgens 't zelfde model. Natuurlijk was ik eerst het dekbedovertrek en de stof die ik gebruik zodat beide stoffen kunnen krimpen voor ik ze verwerk.

  1. Heb ik vroeger nog gedaan maar je 'vindt' tegenwoordig niet zo makkelijk mooi bedrukt katoen op de breedte voor zo'n heel groot dekbed.

 15. Ik heb er vier voor mijn eigen bed.
  3 is absoluut genoeg maar ik kreeg er ooit twee cadeau toen ik van iemand een dekbed overnam.
  twee oranje en de twee gekregen zijn met smalle streepjes ala de overhemden van jan Lenferink.

  voor mijn logeerbed heb ik er drie.
  eentje zou genoeg zijn, want ik heb zelden logees, maar ze stammen nog uit de tijd dat ik zelf in een éénpersoonsbed sliep.

 16. Dezelfde gedachte.
  Afgelopen week heb ik voor zoonlief een overtrek gekocht. Hij had er één dat volledig scheurde van zijn favoriete voetbalclub. Helaas stuk en een kinderovertrek, dat met 14 jaar echt niet meer kan. Dus hebben wij een nieuwe gekocht.
  Dochter heeft een mooie nieuwe flanellen gekregen en ook daarvoor telt, dat de oude kinderachtige weggaan.
  Heb met manlief afgesproken dat wij deze week de kast zouden uitruimen en alle oude, versleten overtrekken wegdoen.
  MAAR door het superidee van hoe hou ik mijn portemonnee gevuld, maak ik daar doekjes van ipv keukenrol. Kan ik een hele tijd vooruit.
  Van ons zelf de dekbedden, liggen er ook teveel. Ik heb de hele oude nooit weggedaan. Ook dat gaat deze week gebeuren.

  1. Wat een goed idee! Zo komen die hoezen toch nog van pas, en kun je ze mooi recyclen. Je kunt er trouwens ook kussens van maken denk ik. En knikkerzakken om maar wat te noemen.

  2. Ik houd versleten beddegoed altijd goed tegen het licht. Als er stukken zijn waar je bijna doorheen kan kijken, knip ik die weg en maak er geen andere dingen meer van - want die zijn dan al sleets bij het in gebruik nemen. De nog goede stukken kun je prima doeken en zakken van maken. De dunne gesleten delen eindigen meestal als "verfdoek". Oude dekbedhoezen zijn daar ook perfect voor, om verfspetters op je vloer en meubels te voorkomen!

 17. Een paar jaar geleden heb ik bij Ikea een heel groot dekbek met daarbij vier overtreksets gekocht. Voor de overtrekken kies ik altijd voor de gladde katoen. Ik ben erg tevreden over de kwaliteit. Kleur en motief maken me niet zo veel uit. Als m'n slaapkamer er netjes uit moet zien, gooi ik een mooie quilt-achtige sprei over m'n bed.
  Mijn oude dekbedden - twee 1-persoons, heb ik ook nog; voor logés of noodgevallen. Ik geloof dat ik hiervoor nog twee overtreksets heb.

 18. Voor onszelf heb ik drie dekbedhoezen. Een oude lelijke heb ik bewaard, zodat ik in de kraamtijd genoeg reserve had. Ik gooi ze altijd gewoon in de droger en hup weer op het bed. Ikea en Hema geloof ik, dus die kunnen daar best tegen.

  Voor de jongens heb ik vijf dekbedhoezen voor twee jongensbedden. Bovendien heb ik een vier-seizoenendekbed extra gekocht voor de jongens, zodat ik drie dekbedsets heb. Vorig jaar in de kerstvakantie hadden ze tegelijk buikgriep, inclusief overgeven in bed. Dat kreeg de wasmachine niet aangewerkt...
  Ik heb toen spullen bijgekocht zodat ik nu voor loge's ook gelijk genoeg heb.

 19. Voor mijn eigen bed heb ik er drie.
  Voor oudste dochter ook drie. Ik heb nog oude setjes van thuis die afgelopen week heel handig bleken met een overgevend kind. Dus iets extra vind ik fijn en die oude setjes kan ik eventueel ook voor mijn eigen bed gebruiken.

 20. Wij hebben er totaal 8. 6 van katoen en 2 flanel. We slapen apart. Ik gebruik er altijd een laken onder en verschoon het 1 x in de 14 dagen. Voor het logeer bed heb ik er ook 3 waarvan ik ook altijd 1 mee neem in de caravan. De laatste 2 kocht ik als nieuw bij de kringloop voor 4 euro.

 21. 3 sets per bed; onder het motto; 1 op bed - 1 in de was - 1 in de kast ;-)
  In de lente en zomer ligt er bij ons katoen op en in de winter flanel!

 22. Ik val geloof ik een beetje uit de toon. Om te beginnen heb ik 2 eenpersoonsdekbedden bij 1 tweepersoonsbed. Ik vind dat lekkerder en mijn vriend gelukkig intussen ook, scheelt ook een hoop gedoe met opmaken. Ander voordeel is dat ik lekker aan mix en match doe met de eenpersoonsdekbedden die ik al had voor het een tweepersoonsbed werd. Hoeveel heb ik er dan wel niet? Nou, 6 sets van 2 dus 12! Die zijn ook nodig om het eenpersoonsbed bij mijn ouders van beddengoed te voorzien, daar liggen er twee. Blijven er dus nog 5 sets van 2, oftewel 10 over voor thuis. Veel? Ja, bestwel. Maar allemaal gekocht bij de faillissementsverkoop van bedden en beddengoed die in de stad bij mijn ouders zat. Die winkel kocht restpartijen op van faillissementen en verkocht voor de helft van de helft van de originele winkelwaarde, dus met 75% korting. Daarnaast was er een bak 'eenlingen' en dat was uitzoeken voor 3,- tot 5,- euro. Uit die bak komen dus mijn dekbedden. Toch is het duidelijk welke smaak ik heb want het koste totaal geen moeite om leuke mix en match sets samen te stellen. Ik vreesde wel even de reactie van anderen maar mijn vriend was daar heel duidelijk in: 'als ze dat zien zijn ze, 1 goed verdwaald want ze hebben niets in onze slaapkamer te zoeken en 2 niet goed opgevoed want hoezo zou je daar commentaar op moeten leveren?' Zelf was hij ook heel duidelijk: 'mij maakt het geen bal uit, ik slaap met mijn ogen dicht'.
  Een ding weet ik wel zeker, de boxen bovenop de kledingkast zitten goed vol dus voor er ooit nog iets nieuws komt moet er eerst iets versleten zijn en weggegooid worden.

 23. Hier 5 stel dekbed overtrek voor ons bed.
  Ik hou van afwisseling, hihi.
  Maar pas dacht ik, ik zou best wel een nieuwe willen maar dat doen we echt niet.
  Voor de kinderen had ik ook 4 sets per bed.
  Maar ik was wel elke week m'n overtrekken, hang ze in t trapgat en als ze droog zijn strijk ik ze helemaal.
  Dan leg ik ze weer onderop de stapel want ik wissel wel echt per x de overtrekken.
  Ik zou ook nooit dezelfde erop leggen .

  Maar zo heeft een ieder z'n eigen ding wat betreft overtrekgebeuren.

  Groet van Hilda

 24. Ik heb er maar 1. Wassen, drogen en er weer op en ik heb er altijd een laken onder. Ik ben nog op zoek naar nog 1, want is wel een beetje weinig maar ze zijn zo vreselijk duur.
  Zoonlief heeft er 5, en krijgt er nog 1 bij met Sinterklaas. Ze zijn op 1 na allemaal gekregen, dus al redelijk verwassen. Maar met ongelukjes en ziekte vind ik het niet erg als ze er niet nieuw uitzien. Dochter heeft er ook nog maar 1, maar is 1 jaar en kan voor sinterklaas er ook nog wel 1 bij. Want ik gebruik bij haar nog maar kort een overtrek over het dekentje, daarvoor alleen een lakentje. Dus je hebt mij op een idee gebracht voor dochterlief, onszelf en sinterklaas :)

 25. We hebben lits jumeaux en daardoor alleen maar eenpersoonsdekbedden en hoeslakens in gebruik. Voor ieder bed 2 sets, en 1 oude set extra voor ziekte (spugen en zweten). Voor het tweepersoons logeerbed hebben we 2 hoeslakens, en ze slapen onder eenpersoons dekbedden. Daar zijn voldoende overtrekken voor tenslotte.
  Ik slaap heel graag met een flanel laken onder mijn dekbed. In de winter is het extra warm, en in de zomer bij extreme hitte is flanel lekkerder dan een glad katoenen laken. Als ik nog een eens een opvlieger krijg, wat niet vaak meer voorkomt, gooi ik het dekbed af en kan dan afkoelen onder mijn flanelletje. Voelt lekkerder aan de huid dan fleece, en kan op 60 graden worden uitgewassen! Ik hartje flanel.

 26. Veel, want we hebben soms nogal eens wat logees.. Dus er zijn een hoop dekbedden en dus ook hoezen voorradig.

  Love As Always
  Dimario

 27. Haha, de schoolslag op bed. Ik zie het al helemaal voor me. Ik heb er vier. Dat is vooral omdat ik ze soms dagelijks moet wassen (want nachtzweten nogal heftig) en dan moet je wat extra hebben voor 't geval een hoes er langer dan een dag over doet om te drogen;).

 28. Ik heb er maar twee. En ik gebruik altijd dezelfde. Die gaat uit de was op het wasrek en hop! Weer op bed. Dat scheelt vouwen. Dat vind ik namelijk zo’n gedoe. Vroeger deed ik dat in het trapgat. Kon je ‘m mooi naar beneden laten hangen en opvouwen. Maar ja, ik woon nu gelijkvloers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.