Hoe vaak bed verschonen? Het antwoord + 3 tips!

hoe vaak je bed verschonen

Hoe vaak het bed verschonen?

Ik verschoon ons bed wekelijks, en altijd op woensdag. Dat ik dit klusje op woensdag doe is simpelweg zo gegroeid. Het was geen bewuste keuze om op woensdag de bedden te verschonen, maar nu zit het in mijn routine. En door het altijd op woensdag te doen, zorg ik dat het wekelijks gebeurd, want dat vind ik toch wel frisser. Mijn antwoord op de vraag: 'Hoe vaak bed verschonen?' is dan ook: 'Eén keer per week!'

Hoe vaak bed verschonen?

Het bed verschonen staat op nummer 6 als het gaat om klusjes waar mensen een hekel aan hebben. En ik snap best waarom. Zo ook Judith, die voor Huisvlijt onderstaand artikel schreef met 3 tips voor je bed verschonen.

Maar eerst, voor de mensen die haast hebben, het antwoord op de vraag: 'Hoe vaak moet je het bed verschonen?' in de vorm van een handig tegeltje:

Hoe vaak bed verschonen?

En dan nu over naar Judith!

Het bed verschonen: waarom veel mensen er tegen opzien

Je bed verschonen, het is iets waar de meeste mensen enorm tegen opkijken. Het is dan ook geen prettige klus. Je zit niet alleen direct met een berg wasgoed, het is ook altijd weer een gedoe om het bed weer op te maken. Soms leidt dit er dan ook toe dat we het beddengoed minder vaak wassen dan eigenlijk nodig is. Met alle gevolgen van dien. Tijdens het slapen verlies je namelijk ontzettend veel vocht, huidschilfers en haar. Daardoor is het geen wonder dat je bed er na verloop van tijd niet lekkerder op gaat ruiken.

Bovendien is een slechte hygiëne in de slaapkamer ook funest voor mensen die allergiegevoelig zijn. Kortom: wie de nachtrust wil verbeteren, heeft er baat bij om het bed regelmatig te verschonen. En met regelmatig je bed verschonen bedoel ik 'Minimaal 1x per week!'

Maar hoe pak je dit precies aan?

Ik geef 3 tips voor het verschonen van jouw bed.

1. Deze dingen worden vaak vergeten bij het verschonen

De meeste mensen weten wel dat ze hun hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek minimaal één keer in de week moeten wassen. Veel van ons doen dit dan ook trouw. Toch zijn er een aantal elementen die vergeten worden. Dit zijn dan ook dingen die niet iedere week gewassen hoeven te worden, maar zeker niet geheel vergeten mogen worden. Denk hierbij vooral aan het kussen zelf, het dekbed en de molton of matrasbeschermer.

Het advies is om een molton of matrasbeschermer wekelijks mee te wassen.

Zo blijft je bed heerlijk fris ruiken. Het dekbed en het kussen hoeven uiteraard niet iedere week gewassen te worden. Dat is ook niet goed. Toch is het wel van belang om deze zaken minimaal eens in het kwartaal te wassen of op een andere manier op te frissen.

Let op: houd altijd de wasvoorschriften in de gaten. Donzen en wollen dekbedden mogen bijvoorbeeld nooit gewassen worden. Die kun je beter buiten laten luchten.

2. Was het beddengoed minimaal op 60 graden

Door de jaren heen hebben we geleerd om op zo laag mogelijke temperaturen te wassen. Toch is dat niet altijd de beste keuze. Bijvoorbeeld in het geval van beddengoed. Een hoeslaken vangt iedere nacht soms wel tot 2 liter vocht op. Om over huidschilfers, haren en bijbehorende bacteriën maar te zwijgen. Bij een temperatuur van 40 graden zullen bacteriën niet gedood worden. Daarom is het belangrijk om minimaal op 60 graden en het liefst zelfs op 90 graden te wassen. Let hierbij wel altijd op de wasvoorschriften, want sommige materialen kunnen beter niet op 90 graden gewassen worden.

3. Vervang je beddengoed op tijd

Eens is de koek op. Je kunt niet eeuwig van hetzelfde matras, dekbed of kussen genieten. Daarom is het ook verstandig om in gedachten te houden dat deze dingen gewoon ook een keer aan vervanging toe zijn. Het wisselt natuurlijk per matras, maar in de meeste gevallen moeten deze toch wel eens in de 5-10 jaar vervangen worden. Met behulp van moltons kun je de levensduur nog wat verlengen. Maar op een gegeven moment zal je toch moeten toegeven aan iets nieuws.

Zo frist je bed lekker op en begin je weer (letterlijk) met een schone lei.

Zie ook mijn mooie Action dekbedovertrek!

Hoe vaak bed verschonen? Even wat cijfertjes!

Dankjewel Judith. Altijd als ik lees over de huidschilfers, haren, zweet, huismijt etc in beddengoed, ben ik blij dat ik mijn bed elke week verschoon! Het is ook één van mijn favoriete momenten van de week: als ik in een vers opgemaakt bed stap. Ik zorg er die dag altijd voor dat ik als eerste naar bed ga, zodat mijn man er niet al in ligt want dan is het niet hetzelfde.

De vuistregel is duidelijk: je moet je bed minimaal 1 keer per week verschonen. En langer dan 14 dagen onder hetzelfde beddengoed slapen is echt niet fris.

Ik was nieuwsgierig: hoe vaak verschonen mensen hun bed?

 • 44% van 1000 Amerikanen verschonen hun bed 1 of 2 keer per maand. (Bron Cnet)
 • 11% verschoont het bed per seizoen, oftewel 4 keer per jaar... (Bron Cnet)
 • Gemiddeld verschonen mensen hun bed 1 keer per 25 dagen (Bron Cnet)
 • 1 op de 3 Engelsen verschoont hun bed, houd je vast, 1 keer per jaar! (Bron DailyMail)

Hoe vaak bed verschonen? 1x per maand bed verschonen is niet genoeg.

Het antwoord op de vraag: Hoe vaak moet je het bed verschonen is: minimaal 1 keer per week. En stel dit klusje nooit langer uit dan 2 weken. En dan heb ik het over je hoeslaken, je dekbedovertrek en de kussenslopen. Zelf vind ik 1x per maand het bed verschonen te weinig.

Je dekbed wassen is goed om elke 3 maanden te doen. Bijvoorbeeld bij de wisseling van seizoen. Hetzelfde geldt voor je kussen.

Leestip

Smulders dekbedovertrekken

Hoe vaak wasmachine reinigen?

Wat is jouw antwoord op de vraag: 'Hoe vaak moet je het bed verschonen?' 

Similar Posts

55 Comments

 1. Ieuw... 1 keer per jaar? pfffffffffff hahahaha

  Hier hetzelfde als jij met uitzonderingen in het jaar, in de wintertijd, eens per week, standaard, als we tropenhitte hebben verschoon ik zelfs twee keer per week, zweten gaat immers sneller etc. dus de lakens plakken om je lichaam en als ik iets erg vind? Dan zijn het lakens die plakken of niet meer lekker liggen, fris en knisp wil ik graag op mijn bed hebben.

  Mijn verschoondag is meestal op vrijdag of zaterdag, lekker in het weekend, een schoon bed! Dat is bij mij zo gegroeid, en dan in de zomers met hele warme dagen, op de helft ongeveer, de dinsdag of woensdag... Dan kan het nog weleens verspringen.

  X

  1. Ik elke 2 weken, ik slaap alleen dus dat scheelt. Na dit artikel gelezen te hebben ga ik het wel vaker doen denk ik.

 2. Wat een handig artikel! Ik verschoon mijn bed ongeveer 1x in de week soms is het anderhalve week. Ik kan het namelijk niet alleen dus als mijn vriend bijv nachtdienst heeft wil het wel eens een paar dagen schelen.

 3. Wauw, 1 keer per jaar, dat is echt bizar! Hier is het een klusje dat niet wekelijks gebeurt. Ik vind het altijd zo'n gedoe met dat beddengoed dat dan al mijn droogrekken bezet houdt. Het opmaken is ook niet mijn hobby, maar het scheelt dat we 2 aparte matrassen en dekbedden hebben.

 4. Ik zie er ook best tegenop...gelukkig hebben we twee aparte matrassen en twee aparte dekbedden, dat is nog iets makkelijker dan zo'n grote lap....maar ik vind het ook best zwaar, dat gesjouw met die lakens over de matrassen e.d. .... mis eigenlijk wel zo'n groot houten "kloprek"van vroeger, waar je de dekbedden lekker over kunt gooien zo dat ze kunnen luchten. Zoek eigenlijk altijd nog zoiets, of een "bouwtekening"zodat ik het kan laten maken.

 5. ieksssssss, ben ik blij dat ik niet in Engeland woon ! en als ik dit artikel zo lees, ben ik een keurige huisvrouw. Maar ik vraag manlief altijd even om hulp bij dat ellendig grote dekbed, met z'n 2-en is het een klusje van niks

 6. Oeps, 1 keer per week halen wij niet. Ik heb er zo'n hekel aan, haha! Met mijn korte armpjes is het een drama om het bed op te maken. Maar pas bij elk seizoen? Ieuw! Wij zitten toch nog wel net onder dat gemiddelde van elke 25 dagen. Ongeveer elke 2 tot 3 weken verschonen we het bed wel. Al streef ik ernaar om het vaker te doen, zeker na het lezen van deze blog over huidschilfers en dergelijke...

 7. Ha Nicole,

  ja... mooi artikel en... lekker schoon.
  Ik vind niets zo fijn als in een schoon bedje stappen.
  Dus... wat mij betreft ook: iedere week.
  En bij mij is dat elke vrijdag!

  groetjes, Marlou

 8. Mijn man en ik genieten zo van een schoon bed hahaha! Het is net alsof dat we dan ook beter slapen haha. Wij hangen het dekbed ook vaak buiten om te luchten! We verschonen het bed elke week!

  1. Heerlijk inderdaad zo'n vers gelucht dekbed. Ik kan het helaas niet zo makkelijk uit het raam hangen omdat het dan op het (vieze) schuine zolderdak ligt. Maar ik drapeer het wel over de deur, om het op die manier te luchen.

 9. Mijn man en ik genieten altijd zo van een schoon bed. Het is dan ook net alsof we dan beter slapen. We verschonen het bed 1x per week en in de tussentijd. hang ik het dekbed vaak buiten om te luchten.

 10. Oké dan, één keer per jaar? Brrr... Mijn bed wordt soms dagelijks verschoond, omdat ik helaas 's nachts regelmatig badend in het zweet wakker word. Geloof me, tussen dat beddengoed wil je niet nog een nacht slapen. Maar als het niet dagelijks of na een paar dagen hoeft, doe ik het één keer per week (en gaat de vlag uit, want wát een rotklus!)

 11. Oei, ik wist niet dat Engelse zo ehhh... onhygienisch waren. Ik kan mijn wollen dekbed gelukkig gewoon wassen. En ik vind het heerlijk om het elke dag even buiten in de vrieskou te hangen. Misschien ben ik dan toch een voorbeeldige huisvrouw ;-)

 12. Ik vind het ook een rot klus, terwijl het achteraf eigenlijk altijd zo weer gedaan is. Hier wekelijks en in t slechtste geval een keer in de 2 weken.

 13. Eens per week is wel het uitgangspunt. Ik vind een schoon bedje zooooo lekker. Maar het is een klus. Ik heb twee bedden van 180x220, dus altijd even klooien. Het babybed gaat gelukkig snel :)

 14. Ik heb een groot Queen size bed waar ik alleen met mijn Teckeltjes in slaap. Om de 14 dagen doet mijn poetshulp alles verschonen. Dat vind ik genoeg.

 15. Noem mij maar een viespeuk. En daar komt nog bij dat ik in Engeland woon! Als weduwe slaap ik een heerlijk super kingsize bed met een zwaar donzen dekbed waar nog eens een voering over zit. En b eddegoed verwisselen op mijn eentje is een rotkarwei. En dankzij lockdown komt er weinig bezoek van m'n kinderen. Kussens: na 2 weken omdraaien, dekbed: van links naar rechts draaien en ook nog eens omkeren, onderlaken: ook een halve cirkel ronddraaien zodat de linkerkant de rechterkant wordt, de topper op het matras: ga ermee naar een wasserette op een droge zonnige, winderige dag en droog het in de tuin. En neem het bezoek in de arm om me even te helpen met het wisselen van de hoes op het dekbed. En verwissel vaak je nachtjapon!

 16. Op de vraag hoe vaak moet je je bed verschonen luidt mijn antwoord: dat is voor iedereen anders. Mensen die veel in bed liggen of overmatig zweten of allergieen hebben doen er misschien verstandig aan vaker te wassen en mensen die weinig in bed liggen en het bed nauwelijks vuil maken misschien wat minder. Het is maar net wat je fijn vindt en hoeveel tijd je daaraan kunt en wil besteden. Zelf vind zo ongeveer om de week wel prettig maar het is maar net hoe het uit komt in de planning. Dat kan de ene keer zondag middag zijn en de andere keer woensdagochtend ofzo. Er gaat overigens niet boven een heerlijk schoon bed met heerlijk frisruikend beddengoed!

  1. Hoe bepaal je of je het bed wilt verschonen Caroline, als je geen vaste routine hebt? Dat vind ik intrigerend, omdat ik zelf die routine wel nodig heb.

 17. Beddengoed gaat elke week in de machine. Maak t bed vaak meteen weer op als t droog is. De dekbedovertrekken helpt mijn dochter mee. Ik heb er altijd twee om. Eerder zalfde ik me in voordat ik t bed in ging vamwege maar eczeem. Daardoor werd de onderste rand toch smoezelig. Nu doe ik net als bij de kussens er twee om. De onderste was ik niet altijd mee. Ons dekbed zelf kan ik niet wassen is te zwaar en te groot. Ook ons echte veren kussen kan niet gewassen worden. Heb al diverse andere kussens geprobeerd maar elke keer halen we toch de oude van de zolder dus nu laat ik t zo.

  1. Het winterdeel van ons dekbed kan ik helaas ook niet snel wassen. Er is de tip om dat bij een pompstation met wasmachines te doen. Maar daar hoor ik dan weer over dat veel mensen er ook vieze paardendekens in wassen. En dat schrikt me dan weer af.

 18. Lekker joh.. een schoon bed... maar lees ik nou 1 keer per jaar... brrrr. dan zit je toch ondertussen echt wel vastgeplakt.

  Love As Always
  Dimario

 19. Haha 1 keer per jaar gaat me echt te ver, maar ik doe het wel te weinig. Wekelijks of tweewekelijks doe ik het echt niet, eerder maandelijks denk ik.

 20. hier standaard op zondag dat alle bedden verschoond worden! mijn man doet die van ons want ik trek dat niet en de meiden doen het zelf, heerlijk een fris bed wat het liefst buiten heeft gehangen :D

 21. Ik laat het wel eens een keertje schieten, maar regelmatig is wel zo gezond.
  De beloning is een schoon bed wat heerlijk slaapt. Hans

 22. Ik verschoon ons bed 1x per week, dat wil zeggen de kussenslopen, het hoeslaken en het laken wat ik gebruik onder het dekbedovertrek, het dekbedovertrek zelf kan dan een paar weken blijven liggen. Wel hang ik dan het dekbed (met overtrek) een poos uit het raam om te luchten.
  Zo 1 x in de vier weken gaat ook het dekbedovertrek en de molton in de was. Dit bevalt me prima!

 23. Elke donderdag! Zonder uitzondering. Ook bij mijn kind doe ik dat. Van het dekbed en kussen was ik niet helemaal op de hoogte eerlijk gezegd. Maar zowel onze dekbedden als kussens zijn gemaakt van dons dus dat is toch een ander verhaal. Uithangen zou ik inderdaad wel vaker mogen doen. Aldus verschonen een keer per week. Wassen op 60 graden. Bij kussens altijd twee slopen over elkaar gebruiken (en allebei na een week wassen). Sinds we nieuwe matrassen hebben 'mogen' we geen molton meer gebruiken. Dat door de samenstelling van het matras. Daar kunnen we de tijk (afritsbaar in twee delen) overigens wel van wassen. Maar dat moet ik natuurlijk wel een keer doen...
  Krijg heel veel jeuk van de statistieken die je noemt...

 24. Ik verschoon 1 tot 2 keer per week. Vond het vooral een crime toen de jongens een stapelbed hadden en dan die bovenste verschonen. Anders vind ik het niet zo'n vervelend klusje en een schoon bed vind ik zo fijn ook.

 25. Beddengoed: elke week
  Molton: om de week
  Dekbed en kussens: elk kwartaal.
  Ik ben goed bezig!
  En als ik ooit een miljoen win, huur ik iemand in om elke dag mijn bed te verschonen.
  Heerlijk, zo’n fris bedje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.