Hoe vaak bed verschonen? Het antwoord + 3 tips!

hoe vaak je bed verschonen

Hoe vaak het bed verschonen?

Ik verschoon ons bed wekelijks, en altijd op woensdag. Dat ik dit klusje op woensdag doe is simpelweg zo gegroeid. Het was geen bewuste keuze om op woensdag de bedden te verschonen, maar nu zit het in mijn routine. En door het altijd op woensdag te doen, zorg ik dat het wekelijks gebeurd, want dat vind ik toch wel frisser. Mijn antwoord op de vraag: ‘Hoe vaak bed verschonen?’ is dan ook: ‘Eén keer per week!’

Hoe vaak bed verschonen?

Het bed verschonen staat op nummer 6 als het gaat om klusjes waar mensen een hekel aan hebben. En ik snap best waarom. Zo ook Judith, die voor Huisvlijt onderstaand artikel schreef met 3 tips voor je bed verschonen.

Maar eerst, voor de mensen die haast hebben, het antwoord op de vraag: ‘Hoe vaak moet je het bed verschonen?’ in de vorm van een handig tegeltje:

Hoe vaak bed verschonen?

En dan nu over naar Judith!

Het bed verschonen: waarom veel mensen er tegen opzien

Je bed verschonen, het is iets waar de meeste mensen enorm tegen opkijken. Het is dan ook geen prettige klus. Je zit niet alleen direct met een berg wasgoed, het is ook altijd weer een gedoe om het bed weer op te maken. Soms leidt dit er dan ook toe dat we het beddengoed minder vaak wassen dan eigenlijk nodig is. Met alle gevolgen van dien. Tijdens het slapen verlies je namelijk ontzettend veel vocht, huidschilfers en haar. Daardoor is het geen wonder dat je bed er na verloop van tijd niet lekkerder op gaat ruiken.

Bovendien is een slechte hygiëne in de slaapkamer ook funest voor mensen die allergiegevoelig zijn. Kortom: wie de nachtrust wil verbeteren, heeft er baat bij om het bed regelmatig te verschonen. En met regelmatig je bed verschonen bedoel ik ‘Minimaal 1x per week!’

Maar hoe pak je dit precies aan?

Ik geef 3 tips voor het verschonen van jouw bed.

1. Deze dingen worden vaak vergeten bij het verschonen

De meeste mensen weten wel dat ze hun hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek minimaal één keer in de week moeten wassen. Veel van ons doen dit dan ook trouw. Toch zijn er een aantal elementen die vergeten worden. Dit zijn dan ook dingen die niet iedere week gewassen hoeven te worden, maar zeker niet geheel vergeten mogen worden. Denk hierbij vooral aan het kussen zelf, het dekbed en de molton of matrasbeschermer.

Het advies is om een molton of matrasbeschermer wekelijks mee te wassen.

Zo blijft je bed heerlijk fris ruiken. Het dekbed en het kussen hoeven uiteraard niet iedere week gewassen te worden. Dat is ook niet goed. Toch is het wel van belang om deze zaken minimaal eens in het kwartaal te wassen of op een andere manier op te frissen.

Let op: houd altijd de wasvoorschriften in de gaten. Donzen en wollen dekbedden mogen bijvoorbeeld nooit gewassen worden. Die kun je beter buiten laten luchten.

2. Was het beddengoed minimaal op 60 graden

Door de jaren heen hebben we geleerd om op zo laag mogelijke temperaturen te wassen. Toch is dat niet altijd de beste keuze. Bijvoorbeeld in het geval van beddengoed. Een hoeslaken vangt iedere nacht soms wel tot 2 liter vocht op. Om over huidschilfers, haren en bijbehorende bacteriën maar te zwijgen. Bij een temperatuur van 40 graden zullen bacteriën niet gedood worden. Daarom is het belangrijk om minimaal op 60 graden en het liefst zelfs op 90 graden te wassen. Let hierbij wel altijd op de wasvoorschriften, want sommige materialen kunnen beter niet op 90 graden gewassen worden.

3. Vervang je beddengoed op tijd

Eens is de koek op. Je kunt niet eeuwig van hetzelfde matras, dekbed of kussen genieten. Daarom is het ook verstandig om in gedachten te houden dat deze dingen gewoon ook een keer aan vervanging toe zijn. Het wisselt natuurlijk per matras, maar in de meeste gevallen moeten deze toch wel eens in de 5-10 jaar vervangen worden. Met behulp van moltons kun je de levensduur nog wat verlengen. Maar op een gegeven moment zal je toch moeten toegeven aan iets nieuws.

Zo frist je bed lekker op en begin je weer (letterlijk) met een schone lei.

Zie ook mijn mooie Action dekbedovertrek!

Hoe vaak bed verschonen? Even wat cijfertjes!

Dankjewel Judith. Altijd als ik lees over de huidschilfers, haren, zweet, huismijt etc in beddengoed, ben ik blij dat ik mijn bed elke week verschoon! Het is ook één van mijn favoriete momenten van de week: als ik in een vers opgemaakt bed stap. Ik zorg er die dag altijd voor dat ik als eerste naar bed ga, zodat mijn man er niet al in ligt want dan is het niet hetzelfde.

De vuistregel is duidelijk: je moet je bed minimaal 1 keer per week verschonen. En langer dan 14 dagen onder hetzelfde beddengoed slapen is echt niet fris.

Ik was nieuwsgierig: hoe vaak verschonen mensen hun bed?

 • 44% van 1000 Amerikanen verschonen hun bed 1 of 2 keer per maand. (Bron Cnet)
 • 11% verschoont het bed per seizoen, oftewel 4 keer per jaar… (Bron Cnet)
 • Gemiddeld verschonen mensen hun bed 1 keer per 25 dagen (Bron Cnet)
 • 1 op de 3 Engelsen verschoont hun bed, houd je vast, 1 keer per jaar! (Bron DailyMail)

Hoe vaak bed verschonen? Samenvattend

Het antwoord op de vraag: Hoe vaak moet je het bed verschonen is: minimaal 1 keer per week. En stel dit klusje nooit langer uit dan 2 weken. En dan heb ik het over je hoeslaken, je dekbedovertrek en de kussenslopen.

Je dekbed wassen is goed om elke 3 maanden te doen. Bijvoorbeeld bij de wisseling van seizoen. Hetzelfde geldt voor je kussen.

Leestip

Smulders dekbedovertrekken

Wat is jouw antwoord op de vraag: ‘Hoe vaak moet je het bed verschonen?’ 

55 Comments

  • Marrie
 1. Jeannette
 2. Felice veenman
 3. Jouvence
 4. Joannes
 5. Anna Lines
 6. ingrid
 7. Caroline
 8. Dimario
 9. Ineke
 10. Frederique

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh