Duurzaam beddengoed: hoe milieuvriendelijk is het jouwe?

duurzaam beddengoed

Toen ik hoorde over duurzaam beddengoed, krabde ik mezelf een beetje beschaamd achter het oor.

Want hoe duurzaam is mijn beddengoed eigenlijk?

Eerlijk gezegd heb ik bij het kopen van mijn hoeslakens en dekbedovertrekken vooral gekeken naar het mooie uiterlijk en de prijs… Terwijl ik wel degelijk graag een steentje wil bijdragen aan het instandhouden van onze planeet.

Maar wat is duurzaam beddengoed? Waar moet je dan op letten, en waar kun je het kopen?

Wat is duurzaam beddengoed?

Duurzaam beddengoed belast het milieu niet, of in ieder geval zo min mogelijk. Dat is meteen slecht nieuws voor mensen die graag katoenen dekbed hoezen kopen. Want wist je dat voor elke kilo niet–biologische katoen 1 kilo gif nodig is?!

Aargh.

Maar als ‘gewone’ katoen niet duurzaam is, welke materialen zijn dan wel goed?

Duurzaam beddengoed: kies deze materialen

Als je geen zin hebt om zelf op te letten, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor kopen bij Yumeko. Zij zijn gespecialiseerd in duurzaam beddengoed. Dus als je bij hen koopt, weet je automatisch dat het op het gebied van duurzaamheid goed zit.

Keurmerken

Soms is het als consument best lastig om te bepalen of iets duurzaam is of niet. Omdat duurzaamheid tegenwoordig zo belangrijk  is, roepen veel winkels en bedrijven dat hun producten duurzaam zijn. Daarom is het handig dat er keurmerken zijn. Met andere woorden: deskundigen hebben de producten, zoals duurzaam beddengoed, beoordeeld op duurzaamheid. En als de claim van de fabrikant klopt, dan krijgt het een keurmerk.

‘Keurmerken geven aan dat het materiaal en het productieproces onderworpen zijn aan de eisen van toonaangevende instanties en dat er strikte controles op plaatsvinden.’ Bron: Yumeko)

Het Gots keurmerk

Gots staat voor Global Organic Textile Standard. GOTS is wereldwijd het toonaangevende keurmerk voor biologische textielproducten. Denk aan katoen en wol, kleding maar ook bed- en badproducten.

GOTS stelt strenge eisen aan de milieuaspecten van het gehele productieproces: van verwerking, productie, tot de verpakking, etikettering, handel en distributie van het textiel. Jaarlijks worden controles gedaan op milieu, dierenwelzijn en de sociale omstandigheden van de mensen die de producten maken. Hieronder zie je het keurmerk:

duurzaam beddengoed

Daarnaast heb je ook nog andere keurmerken zoals OEKO-TEX Standard 100 en OEKO-TEX Made in Green. Deze keurmerken stellen strenge eisen voor restanten van zware metalen, schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen. Ook milieu-eisen en eisen aan goede arbeidsomstandigheden tijdens het productieproces tellen mee.

Op Milieucentraal vind je een lijst met in totaal 7 keurmerken op het gebied van duurzaam beddengoed en textiel in het algemeen.

Samenvattend

Als je beddengoed wilt kopen dat duurzaam is om bij te dragen aan een beter milieu dan kun je dat op twee manieren doen:

 1. Kies voor specifieke materialen als Tencel, biologisch katoen, linnen en bamboe. Zo heb je een duurzaam dekbedovertrek.
 2. Controleer of het beddengoed het GOTS keurmerk heeft, of één van de andere 7 keurmerken die je vindt op keurwijzer.nl.

Is jouw beddengoed duurzaam?

Volgens mij is mijn beddengoed niet duurzaam… Toen ik het kocht heb ik mij vooral laten leiden door uiterlijk en prijs. Maar omdat ik het nu al heb, is het duurzamer om het zo lang mogelijk te gebruiken dan om naar de winkel te rennen en nieuw beddengoed te kopen.

Maar voor de toekomst ga ik er zeker op letten!

Leestips

Hoe duurzaam is jouw beddengoed denk je? Ook duurzaam is een pallets bed!

Gebruikte bronnen o.a. Yumeko, Milieucentraal, Keurmerkenwijzer, GOTS, Consumentenbond, Change inc.

Similar Posts

59 Comments

 1. Ik probeer ook heel bewust te winkelen en voor de betere materialen te kiezen. Beddengoed gaat gelukkig lang mee, dus dan vind ik het ook niet erg om wat extra geld uit te geven. Het idee dat ik niet tussen chemicaliën lig vind ik al heel wat waard 😃

 2. Ik doe heel lang met mijn spullen, ook met beddengoed, dus wat dat betreft een beetje duurzaam bezig. Maar bij een volgende aankoop zal ik er zeker op letten

  1. Als je er lekker lang meedoet is dat inderdaad meteen duurzaam : ) Dat vind ik ook zo handig aan tweedehands kopen: dan ben je ook meteen goed bezig.

 3. Dat van mij is vast niet duurzaam. Ik let vooral op de prijs, omdat ik het zonde vind om er veel geld aan uit te geven. Het moet toch regelmatig vervangen worden en er groeit geen geldboom in m’n tuintje…

 4. Niet, alhoewel als ik na ga hoelang ik er mee doe, dan is het heel duurzaam. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik met erg veel producten duurzaam koop, maar bij mijn beddengoed heb ik hier nooit op gelet.

 5. Duurzaam is weer iets waarmee ze je geld uit je zakken willen kloppen.
  voorbeeld water wij betalen bijvoorbeeld voor 1000 liter water € 1,00
  de bedrijven betalen voor 1000 liter water
  € 0,50, dus waarom de kleine man altijd een schuldgevoel aanpraten.
  degene met een laag inkomen die kunnen geen scharrelkip betalen, dus die krijgen de schild t.o.v. degene die wel een scharrelkip kopen.
  Én zo zijn er nog heel veel voorbeelden.

 6. Ik moet ook echt leren om bewuster te gaam shoppen…weet helemaal niet of mijn dekbed duurzaam is maar denk het haast niet.

 7. ik beken dat ik ook alleen maar naar prijs en uiterlijk kijk….ik ben blij met je uitleg want ik ben nogal wantrouwen als het om kermerken gaat!

 8. Erg lang met iets doen is waarsschijnlijk duurzamer. Mijn 2e hands dekens zijn al zeker 30 jaar oud en doen het nog prima. Onderlakens en kussenslopen slijten sneller, maar gaan bij mij ook jaren mee. Ik haal het goedkoopste bij de Hema en ga er vanuit dat zij duurzaam inkopen. Gooedkoop betekent ook dat er niet iemand bezopen rijk van wordt (zoals bij Apple) waardoor die persoon ipv ik roofbouw pleegt op natuur en milieu.

 9. ‘k Koop katoenen lakens. Als ik de keus heb -> bio. ‘k Verslijt ze tot op de draad. ‘k Koop ze dus zelden.
  Lie(f)s.

 10. Ons beddengoed gaat jaren mee, en wordt daarna nog gebruikt om mee te poetsen en uiteindlijk beland het in de textielbak en wordt gerecycled. Als dat niet duurzaam is.

 11. Ons beddengoed stamt nog van uit de tijd dat Tencel en bio katoen niet bestonden. Duurzaam, in de zin van lang meegaan, zal het dus in ieder geval wel zijn. Ik hoef in ieder geval nog lang geen nieuw.

 12. Mijn dekbedovertrek gat dezelfde dag van het wassen terug op mijn bed. Ik heb er dus één.
  Dit is de derde die ik heb…de vorige scheurde toen ik naar dit huis verhuisde, 22 jaar geleden. Die ik nu heb is zo dun dat die eerdaags ook wel zal scheuren. Ik heb al een nieuwe liggen, want dit dekbedovertrek was in de aanbieding toen ik hem kocht, tweede voor de helft van de prijs, dus ik kocht er toen twee.
  Ik denk niet dat ik zo oud word dat ik nog eens een dekbedovertrek zal kopen.

  1. Dat is efficiënt huishouden Greet! Hoe zorg je dat hij zo snel weer droog wordt? Bijvoorbeeld in de winter lijkt me dat best wat lastiger.

 13. Wij hebben maar twee sets dekbedovertrekken en hoeslakens en die gebruik ik totdat ze echt versleten zijn. Ze zijn wel van gewoon katoen. De volgende keer zal ik beter opletten met wat ik koop. Synthetisch wil ik echt niet, dan drijven we ons bed uit, dus dan zal het bio-katoen worden.

 14. Ik wist dit niet :( Ik koop altijd mijn dekbed spul zo goedkoop mogelijk. Ik heb een deken van 260×220 dus dekbedovertrekken daarvoor zijn super prijzig. Ik neem altijd de goedkoopste, net zo als mijn hoeslaken..

 15. Ha Nicole,

  geen idee of mijn beddegoed duurzaam is.
  Ik denk het wel, want ik heb al in geen jaren nieuw beddegoed gekocht en het is nog steeds lekker stevig en niet sleets…

  Slaap lekker!
  Marlou

 16. Ik let er bij beddengoed eigenlijk nooit op…. wel goed om er volgende keer bewust van te zijn.

 17. Duurzaam beddengoed is in opkomst omdat er een markt voor is, dus een commerciële achter deur is er wel.
  Ik let er wel op, zo is er ook het Better Cotton Initiative (BCI) keurmerk.
  Maar goed samen kunnen we werken aan een duurzame wereld en daar kun je een hele lijst van maken over dingen die mensen beter niet kunnen doen. hans

 18. Goed om bewust te zijn van wat er op je bed ligt. Mijn voorkeur gaat zeker uit naar duurzaam beddengoed. Natuurlijke materialen en het liefst met een ecolabel. Wel even een investering, maar blijven uiteindelijk langer mooi dan goedkoop beddengoed. Mijn tip: Koop vooral niet teveel.

 19. bedankt voor dit artikel. ik wist dit niet maar ik ga hier zeker op letten als ik weer beddengoed koop.

 20. Ik heb nooit geweten dat er duurzaam beddengoed bestond. Althans ik weet wel dat er duurzaam katoen bestaat maar ik heb nooit verder gedacht dan dat. Als ik kijk naar mijn beddengoed, dan is dat zeker niet duurzaam nee. Wel ben ik bereid om hier toch naar te kijken wanneer ik weer ga shoppen voor nieuw beddengoed. Ik vind het een interessant artikel wat mij toch aan het denken zet!.

 21. Heel eerlijk? Ik heb er nog nooit bij stilgestaan om duurzaam beddengoed te kopen, ik let vooral op de prijs en of ik het mooi vind of niet, dus ja, duurzaamheid staat daar niet echt hoog op mijn lijstje.

 22. Ik weet niet of het duurzaam is ons beddengoed
  Maar we zijn zuinige types
  Gooien niet gauw iets weg als het goed is

 23. Ik word er een beetje opstandig van dat álles duurzaam moet zijn. Prima, hoor. Maar laatst zag ik een tv reclame over verantwoord beddengoed. Dus ik dacht ‘Oh, even kijken’. Dan betaal je ruim honderd euro voor een dekbedovertrek. Ja, dág! Daar begin ik niet aan. Ik koop wat ik mooi vind. En betaalbaar. Mijn beddengoed gaat echt jarenlang mee. Dus ik vind het prima zo.

 24. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er bij mijn beddengoed nooit zo goed op heb gelet of ik wel of niet duurzaam beddengoed heb. Zal er in de toekomst zeker op gaan letten.

 25. Duurzaamheid is wel een heel belangrijk onderwerp, ook als het je beddengoed aangaat. Fijn dat je er over hebt geschreven want dat draagt bij aan bewustzijn. Al moet ik wel toegeven dat al mijn beddengoed van de Ikea komt…

 26. Bij beddengoed heb ik daar gek genoeg nog nooit echt op gelet. Toch bemerk ik hierbij dat ook ik duurzaam bezig ben, want ik heb veel tweedehans beddengoed. Dat pleit ook voor duurzaamheid, vind ik.

 27. Hmm ik moet zeggen dat ik een heel fijn, zacht dekbedovertrek van AliExpress heb.. wat na tig keer wassen nog van goede kwaliteit is.

 28. Ik heb zelf geen flauw idee en sta er eigenlijk niet zo bij stil, ik kijk wat ikooi vindt eigenlijk en wat fijn slaapt

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.