Duurzaam dekbedovertrek van 30% gerecycled materiaal

duurzaam dekbedovertrek

Ik mocht een duurzaam dekbedovertrek uitproberen van Circular Dreams. Het is duurzaam omdat het voor 30% bestaat uit gebruikt textiel afval (post-consumenten). Wat dat precies inhoudt leg ik hieronder uit!

Wat is Circular Dreams?

Circular Dreams is een start-up die dekbedovertrekken verkoopt voor 50% van de nieuwprijs (al vanaf 24,95!, die anders weggegooid zouden worden. Zo eindigen retourstromen vaak in de shredder en worden jaarlijks miljoenen dekbedovertrekken weggegooid, dus Circular Dreams is super duurzaam. Circular Dreams selecteert de beste kwaliteiten uit deze stromen en biedt ze opnieuw online aan op www.circulardreams.nl .

Zo heb je een zo goed als nieuw dekbedovertrek voor de helft van de prijs. De nieuwste innovatie in samenwerking met Beddinghouse is de gerecyclede lijn, die ik mocht uitproberen 🙂

Duurzaam dekbedovertrek van gerecycled materiaal

Dit dekbedovertrek van circulair dreams is gemaakt van ingezameld en gesorteerd gebruikt textiel. Daarna is het textiel in stukjes gehakt en vervezeld en zijn er nieuwe garens van gemaakt. Voor de best mogelijke kwaliteit is het gerecyclede katoen vervolgens gecombineerd met 70% ‘gewone’ katoen*.

Het dekbedovertrek dat ik mocht testen is gemaakt van dikke garens die zacht ‘gebrushed’ zijn. Daardoor voelt het overtrek heel zacht, dik en en warm. Het is van flanel! Ik kon kiezen uit vier kleuren, en alle dekbedhoezen hadden strepen. Ik had dus amper last van keuzestress ; )

Duurzaam dekbedovertrek Arvin Blue

Ik koos voor Arvin Blue in maat 200*200/220. De maat kiezen voor een dekbedhoes vind ik soms nog best lastig. Want zowel een te kleine als een te grote hoes is stomvervelend. Maar gelukkig paste deze dekbedhoes perfect om ons dekbed.

Royale instopstrook

Ook was ik erg blij met de zeer royale instopstrook van dit duurzame dekbedovertrek. Zie hieronder:

duurzaam dekbedovertrek

Hierboven zie je de instopstrook hangen. Je kunt het zo laten, maar ik stop hem altijd graag onder het matras. En doordat hij zo royaal is gaat dat ook prima, en blijft hij goed zitten.

Duurzaam dekbedovertrek motief

Het motief van dit duurzame dekbedovertrek ziet er uit alsof het gebreid is. Het is denk ik een fotoprint. Hieronder een close-up van het kussen en de dekbedhoes:

duurzaam dekbedovertrek

En hieronder het kussen met de hoes:

gerecycled dekbedhoes

Het idee achter circular dreams

De missie van circular dreams is een circulaire economie, oftewel een circulaire economie. Een circulaire economie wil zeggen dat er geen afval is! Alles wordt weer opnieuw gebruikt. en gerecycled. Daardoor hoeft de aarde niet meer te worden uitgeput voor nieuwe grondstoffen, want je recyclet gewoon wat je al hebt.

Ze hebben ook vintage en tweedehands dekbedovertrekken!

Het leuke is dat je bij circular dreams ook terecht kunt voor vintage  en tweedehands dekbedovertrekken! Ik viel onmiddellijk voor deze mooie met bloemen die Floris multicolor heet en van het merk Pip is. Op de site van Pip zag ik dat hij nieuw 89,95 kost. Zo’n vintage dekbedovertrek is dus ook nog eens lekker budgetvriendelijk.

vintage dekbedovertrek

Used Return dekbedovertrekken

Behalve gerecyclede en vintage dekbedovertrekken kun je bij circular dreams ook zogenoemde used return dekbedovertrekken kopen. Dat zijn dekbedovertrekken die in showrooms zijn gebruikt of kort gebruikt zijn en geretourneerd. Ze zijn praktisch nieuw, maar ze kunnen niet als nieuw worden verkocht. Door ze als used returns aan te bieden krijgen ze een tweede leven, en worden ze niet vernietigd of vuilnis.

Zijn tweedehands dekbedovertrekken niet vies?

Hoewel ik bijna alles graag tweedehands koop zijn er een aantal dingen waarvan ik het minder fris vind. Tweedehands ondergoed zal ik bijvoorbeeld nooit kopen, en tweedehands matrassen ook niet. Bij tweedehands dekbedovertrekken moet ik mezelf ook een beetje over de streep trekken. En ja, ik weet dat als je in een hotel slaapt je ook op een gebruikt matras en onder een gebruikte dekbedhoes ligt.

Circular dreams maakte onderstaand filmpje waarin je ziet hoe goed zij het beddengoed eerst wassen!

Duurzaam dekbedovertrek kopen?

Wil je een duurzaam dekbedovertrek kopen? Dat kan op de volgende manieren:

  1. Koop een tweedehands of vintage dekbedovertrek.
  2. Kies voor een dekbedhoes van gerecycled materiaal.
  3. Koop een zogenoemd ‘used return’ dekbedovertrek, oftewel eentje die eigenlijk amper gebruikt is, maar niet meer ‘als nieuw’ verkocht kan worden. In de wereld van computers en smartphones wordt dit ook wel refurbished genoemd.
  4. Kies voor duurzaam beddengoed door te kiezen voor bijvoorbeeld een dekbedhoes van biologische katoen.

Op circulair dreams vind je op z’n minst 3 van de vier duurzame opties!

Mijn conclusie over dit duurzame dekbedovertrek

Eerlijk gezegd had ik er niet zoveel  vertrouwen in… Ik houd namelijk niet zo van flanel. Het liefst heb ik mijn lakens lekker glad. Dus wie schetst mijn blije verrassing dat het flanellen dekbed van circular dreams zowel warm als glad is?! Ik heb volgens mij in lange tijd niet zo’n fijne dekbedhoes gehad. Dit flanellen dekbedovertrek is zowel behaaglijk warm als glad! Ik wist niet dat het kon.

Op basis van mijn ervaringen raad ik dit gerecyclede dekbedovertrek van circular dreams dan ook van harte aan.

*Waarom ‘maar’ 30% gerecycled materiaal?

Waarom ‘maar’ 30% gerecyclede katoen vroeg ik me af? Ik legde het voor aan circular dreams. Ze legden het als volgt uit:

‘Dat 70% procent van het dekbedovertrek nieuwe vezels zijn heeft er mee te maken dat de gerecyclede vezel iets korter is. Dus alleen deze vezel zou het dekbedovertrek niet genoeg stevigheid bieden. Besef wel dat het recyclen van ‘echt’ gebruikt textiel in dekbedovertrekken niet makkelijk is. Minder dan 1% procent van de gebruikte textiel wordt nu nog gerecycled.’

Ze gaven me ook de link naar dit interessante artikel over textielrecycling.

Leesstip: dekbedden luchten en je dekbed opbergen: 6 hacks!

Hoeveel dekbedovertrekken heb jij voor je bed? En van welk materiaal zijn ze?

Similar Posts

16 Comments

  1. Ik slaap onder een zomer dekbed in de winter en in de zomer onder een laken. Mijn vrouw heeft winter en zomer. 2de hands is de way to go voor de mens,

  2. Wat een mooie heb je uitgezocht! En die lange instopstrook is echt ideaal. Ik snap trouwens wel dat je je even ergens overheen moest zetten wat betreft hergebruik.

  3. Ik ben enorm fan van flanel beddengoed! Dit is trouwens ook een super mooi merk. Ga io onthouden, bedankt voor de tip!

  4. Ik heb twee eenpersoonsdekbedden op bed liggen en ik heb voor allebei maar één hoes. Beetje weinig maar ik kan niks vinden wat ik leuk vind. Voor noodgevallen heb ik nog één dekbedhoes liggen. Ik vind beddengoed ook best duur dus ik hoop ooit nog eens tegen een koopje aan te lopen.

  5. Leuk dat gebreide effect en weer een mooi initiatief op dit gebied. Ik ben zoals jij, ik koop veel tweedehands maar zou nooit voor tweedehands ondergoed of tweedehands matrassen gaan. Beddengoed vind ik een twijfelgeval. Ik vind het toch wat lastig merk ik.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.