Keuzestress: 7 tips

keuzestress

Ik heb keuzestress!

De laatste maanden heb ik namelijk veel keuzes moeten maken vanwege onze verhuizing naar het platteland, en de daaruit voortvloeiende verbouwing van ons toekomstige huis.

Wat is keuzestress?

Keuzestress is stress die je krijgt doordat er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Daardoor voel je je overweldigd, en weet je helemaal niet meer wat je moet kiezen. Dat heet dan keuzestress.

Stress omdat de keuze reuze is!

Je hebt dan moeite om te beslissen tussen verschillende dingen omdat je bang bent de verkeerde keuze te maken. Het is alsof je vastzit in je hoofd en niet weet wat je moet kiezen.

Voorbeeld van keuzestress

Stel je bijvoorbeeld voor dat je naar de ijssalon gaat en er zijn enorm veel smaken om uit te kiezen: aardbei, chocolade, vanille, en nog veel meer! Je wilt graag het lekkerste ijsje, maar het wordt steeds moeilijker om te kiezen. Je begint je af te vragen:

‘Wat als ik de verkeerde smaak kies? Wat als ik iets mis?

Dit maakt je onzeker en het kan je zelfs een beetje gestrest maken. De angst om iets te missen heet overigens FOMO: Fear Of Missing Out!

Kiezen geblazen!

Wáár moest de houtkachel komen, wat voor soort vloer wilden we, en toen de keuze op laminaat viel: welk motief?! Verder moesten we kleur bekennen voor de slaap – en woonkamer, aangeven hoe we de muren wilden bekleden, wat voor keuken we wensten, en wat voor tegels er in de wc moesten komen. En toen dat klaar was, moesten we even aangeven hoe we ons tuinpad willen.

En omdat het allemaal keuzes zijn met langdurige consequenties, ben ik net een konijn in de koplichten van een aanstormende auto. De druk om de júiste keuze te maken, vind ik groot.

Keuzestress

Loop bijvoorbeeld een willekeurige Praxis binnen, en aanschouw de enorme keuze aan laminaatvloeren. Persoonlijk word ik er niet goed van, hoewel ik besef dat dit een luxe probleem is. Gelukkig worden al die keuzes enigszins ingeperkt door budget overwegingen: het mag niet te duur zijn, en ik wil het zo simpel mogelijk houden. Maar dan nog, is de keuze overweldigend.

Keuzestress bij Ikea

Afgelopen dinsdag waren we bij de Ikea, en hadden warempel een bed gevonden. Omdat onze slaapkamer een soort wigwam vorm heeft, het is namelijk een zolderkamer, is het belangrijk dat het bed láág is.

Het Mandal bed voldeed hieraan, en had bovendien handige lades. Dus wij vroegen het nummer van dit bed bij een medewerkster om het te gaan ophalen in het magazijn, maar dat was veels te makkelijk.

‘Heeft u al een lattenbodem uitgezocht?’ vroeg ze.

En voegde er aan toe:

‘En een matras?! Want dat heeft u er bij nodig.’

Niet alleen kwamen er dus nog een boel kosten bij, nu moesten we nóg weer gaan kiezen!
Toen hebben we ervoor gekozen niets te kopen. Op dit moment lijkt het mij een goed idee om gewoon het matras op de grond te leggen, zonder gedoe!

Want ik heb officieel keuzestress!

Tips tegen keuzestress

 1. Maak een lijst: Schrijf alle opties of mogelijkheden op een stuk papier. Hierdoor word je hoofd rustiger én je krijgt meer overzicht.
 2. Stel prioriteiten: Bedenk wat echt belangrijk voor je is en wat minder belangrijk. Focus op de opties die het meest aansluiten bij je doelen, behoeften en waarden. In mijn geval zijn dat ‘rust’ en ‘stilte’!
 3. Beperk de keuzemogelijkheden: Soms kan het helpen om het aantal opties te beperken. Kies bijvoorbeeld van tevoren een aantal favoriete opties en beperk jezelf tot die selectie.
 4. Doe onderzoek: Verzamel informatie over de verschillende keuzes. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt kiezen. Maar pas op dat je niet overspoeld wordt door informatie.
 5. Schrijf de voor- en nadelen van elke optie op.
 6. Vraag om advies: Bespreek je opties met maximaal 2 anderen. Soms kan een buitenstaander je een frisse kijk of nieuwe perspectieven geven. Houd het bij twee, want anders word je weer gek van alle verschillende meningen.
 7. Accepteer imperfectie: Onthoud dat er meestal geen perfecte keuze is. Het is normaal om af en toe een fout te maken of achteraf te denken dat je iets anders had moeten kiezen. Realiseer je dat het maken van een keuze beter is dan geen keuze maken en vastlopen in besluiteloosheid.

Het belangrijkste is om geduldig te zijn met jezelf. Geef jezelf wat ruimte en wees lief voor jezelf. Het hoeft niet perfect!

Keuzestress is normaal

Keuzestress is iets waarvan veel mensen last hebben. Vooral mensen die bovendien neigen naar perfectionisme. Dan wil je het zo goed, dat je helemaal dichtklapt.

Het helpt om te onthouden dat er meestal geen perfecte keuze is.

En het is oké om af en toe een fout te maken. Soms kun je gewoon een keuze maken en ervan genieten. Zelfs al weet je dat het niet de enige juiste keuze is. Het belangrijkste is dat je doet waar jij je goed bij voelt en probeert te ontspannen.

Zelfs als het even moeilijk lijkt om te kiezen.

b01e745fc56bd0c875d82ada990bb0a1

Similar Posts

13 Comments

 1. Ja, verhuizen is leuk, maar ook heel inspannend.. Ik ben twee keer verhuisd de afgelopen jaren en voorlopig blijf ik zitten waar ik zit!
  Succes met de aankomende verhuizing!

 2. Je hebt helemaal gelijk. Ons oude bed waar de kinderen nu op slapen als ze komen heeft een losse spiraal bodem die in 2 gedeelt’s is vanwege de trap heeft helemaal geen ombouw nodig. Die zit er wel om maar je zou hem best zonder kunnen gebruiken. Hiet staan altijd de prachtigste bedden bij de kringloop.

 3. In het begin is het wel leuk, kijken wat er allemaal is en hoe je het zou willen. Maar dan zijn er 50 soorten houten vloeren met 60 soorten afwerkingen en 100 soorten olie. En 500 soorten badkamertegeltjes met de uitstraling van natuursteen. 50 manieren om wanden af te werken.
  Gelukkig is budget een fijne beperkende factor. En weten wat het allemaal simpel en naturel of wit moet wezen ook! We werden vaak nogal vreemd aangekeken als we een winkel ingingen en na 10 minuten zeiden: doe deze bank / vloer / tegels maar… :)

  Hopelijk hoef je hierna niet meer te verhuizen. Uiteindelijk komt toch alles wel goed. Maar het is heerlijk als je eenmaal op je plek zit. Hoop dat alles snel & makkelijk verloopt voor jullie! :)

 4. Ik kan ook altijd zenuwachtig worden van zóveel keus.
  (Maar beluchting onder een matras is ook belangrijk, dus laat ‘m niet te lang op de grond liggen. Wanneer gaan jullie eigenlijk over?)

 5. Gelijk heb je hoor. Neem lekker de tijd meid dit heeft niet zo,n haast. Tijdelijk op de grong moet kunnen. Zeker tot het moment dat je een juiste keuze kunt maken.
  Succes met alles!

 6. Heel herkenbaar! En keuzes als een vloer oid denk je vaak eerder ook al over na, maar dingen als: wil je een rechte of een schuine vensterbank bij je dakraam, wil je afwerklatjes van 10 mm of 14 mm, wil je dit schuin of recht, wil je randje dit of randje dat… Ik kan er een boek over volschrijven, maar word al moe van de gedachte ;-)

  Zo’n matras op de grond is zo gek nog niet, mits je dan goed kunt slapen. Het veert natuurlijk wat minder dan een lattenbodem.

 7. Dat vond ik dus ook altijd zo vreselijk aan verhuizingen, verbouwingen.
  Kleur kiezen, materiaal , waar is het goedkoopste , dan heeft die weer een goede optie…zucht ik liet het altijd over aan mijn man, met het gevolg dat ik heel regelmatig een jaar na alles het zelf ging doen.
  In dit huis hebben we weinig gedaan en nu langzaamaan kies ik, denk ik hee dat is wel een leuke kleur en dan schrijf ik dat op.
  Maar dat kan niet altijd.

 8. Ja, wat een keuzes he…. 2 jaar geleden kocht ik mijn huis. En ik heb de 2 maanden ervoor mij erg verdiept in al die keuzes. En gelukkig kan je op internet veel sites vinden die je wat kunnen helpen bij keuzes. Vergelijkingssites bijv., of met reviews/ beoordelingen. Op die manier heb ik keuzes kunnen maken, zodat ik budgetvriendelijke en kwalitatief goede spullen kon aanschaffen.
  Over de keuze van bed: ik heb ooit bij Ikea een bed-onderstel gekocht dat erg leek op pallets. 2 naast elkaar was erg breed, en dus ook laag. Met 2 matrassen erop, en de nachtlampjes konden er zelfs nog naast staan op het bedonderstel. Het zag er sjiek uit, en het sliep heerlijk! Het is idd wel belangrijk dat je je matras van onderen goed laat luchten, anders gaat het matras schimmelen.
  Succes met alles!
  Groetjes!

 9. Laatst gingen we naar de bouwmarkt om ons te ‘orienteren’ op nieuwe laminaat voor de woonkamer. Ik wist al wat ik wilde; een witte vloer met ‘noesten’. Staan we te kijken naar het laatste pak (te weinig), komt een medewerker vragen of we de vloer willen zien bij de kassa (daar lag ie ten toon). Ok. Wij kijken. Zijn ze die vloer net aan het verwijderen. Roept iemand die daar bezig is in onze richting; voor honderd euro mogen ze het hebben.
  Manlief had zich nog willen verzetten tegen de vloer. Maar nu kreeg ik mijn zin wel heel erg makkelijk! Ik ben er super blij mee. Prima vloertje. Met zwaarbeladen winkelkarren overheen gereden en geen krasje te zien! Moest hem wel even goed schoonmaken, natuurlijk.
  Ik houd echt van dit soort dingen die enorm helpen met kiezen. Kunnen we het voor nop/weinig krijgen… dan doen we niet moeilijk. Een groene bank? Ik had hem in de showroom niet uitgezocht, maar deze was graties! Dus nu hebben we een groene bank (al is ie volgens anderen toch echt een soort grijs ;)
  Ik hartje krijgertjes! Ik hartje koopjes! Ik hartje afdankers/showroommodellen/weggevertjes. Gewoon rondpraten wat je nodig hebt en uiteindelijk komt het vaak vanzelf naar je toe! Soms moet je wel best lang wachten, maar het loont enorm!
  En het ziet er niet armoedig uit hier, vind ik. Gezellig juist met antieke meubeltjes van 200 jaar oud enzo. Sommige winkels vragen er goud geld voor. Maar ik ga geen 400 euro betalen voor oude kast! Tsss….

 10. Eh ja… rust er maar even lekker van uit zou ik zo zeggen… om er vervolgens toch maar weer fanatiek tegenaan te gaan. Nog even doorzetten, ´t is voor het goede doel, toch??

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.