Keuzestress verminderen: 7 tips
Veertien jaar geleden schreef ik over keuzestress. Moest toen namelijk veel keuzes maken vanwege onze verhuizing naar het platteland, en de daaruit voortvloeiende verbouwing van ons toekomstige huis. Ik schreef daar toen onderstaande post over, en heb die helemaal geüpdatet!
Wat is keuzestress?
Keuzestress is stress die je krijgt doordat er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Daardoor voel je je overweldigd, en weet je helemaal niet meer wat je moet kiezen. Dat heet dan keuzestress.
Stress omdat de keuze reuze is!
Je hebt dan moeite om te beslissen tussen verschillende dingen omdat je bang bent de verkeerde keuze te maken. Het is alsof je vastzit in je hoofd en niet weet wat je moet kiezen.
Keuze stress aesthetic: Voorbeeld van keuzestress
Stel je bijvoorbeeld voor dat je naar de ijssalon gaat en er zijn enorm veel smaken om uit te kiezen: aardbei, chocolade, vanille, en nog veel meer! Je wilt graag het lekkerste ijsje, maar het wordt steeds moeilijker om te kiezen. Je begint je af te vragen:
‘Wat als ik de verkeerde smaak kies? Wat als ik iets mis?
Dit maakt je onzeker en het kan je zelfs een beetje gestrest maken. De angst om iets te missen heet overigens FOMO: Fear Of Missing Out!
Kiezen geblazen!
Wáár moest de houtkachel komen, wat voor soort vloer wilden we, en toen de keuze op laminaat viel: welk motief?! Verder moesten we kleur bekennen voor de slaap – en woonkamer, aangeven hoe we de muren wilden bekleden, wat voor keuken we wensten, en wat voor tegels er in de wc moesten komen. En toen dat klaar was, moesten we even aangeven hoe we ons tuinpad willen. En omdat het allemaal keuzes zijn met langdurige consequenties, ben ik net een konijn in de koplichten van een aanstormende auto. De druk om de júiste keuze te maken, vind ik groot.
Keuzestress
Loop bijvoorbeeld een willekeurige Praxis binnen, en aanschouw de enorme keuze aan laminaatvloeren. Persoonlijk word ik er niet goed van, hoewel ik besef dat dit een luxe probleem is. Gelukkig worden al die keuzes enigszins ingeperkt door budgetoverwegingen: het mag niet te duur zijn, en ik wil het zo simpel mogelijk houden. Maar dan nog, is de keuze overweldigend.
Keuzestress bij Ikea
Afgelopen dinsdag waren we bij de Ikea, en hadden warempel een bed gevonden. Omdat onze slaapkamer een soort wigwam vorm heeft, het is namelijk een zolderkamer, is het belangrijk dat het bed láág is. Het Mandal bed voldeed hieraan, en had bovendien handige lades. Dus wij vroegen het nummer van dit bed bij een medewerkster om het te gaan ophalen in het magazijn, maar dat was veels te makkelijk.
‘Heeft u al een lattenbodem uitgezocht?’ vroeg ze.
En voegde er aan toe:
‘En een matras?! Want dat heeft u er bij nodig.’
Niet alleen kwamen er dus nog een boel kosten bij, nu moesten we nóg weer gaan kiezen! Toen hebben we ervoor gekozen niets te kopen. Op dit moment lijkt het mij een goed idee om gewoon het matras op de grond te leggen, zonder gedoe! Want ik heb officieel keuzestress!
Wat is het optimale aantal opties?
Het lijkt tegenstrijdig: is het niet juist fijn om zoveel mogelijk opties te hebben? Nee dus! In 1956 publiceerde de Amerikaanse psycholoog George A. Miller een onderzoek dat beroemd werd. Daarin concludeert hij: Ons brein kan gemiddeld maar zeven (plus of min twee) dingen tegelijk onthouden. Dit werd bekend als het magische getal 7 ± 2. Dit verklaart waarom we keuzestress krijgen als we uit meer dan 7 à 9 dingen moeten kiezen.!
Het optimale aantal keuzemogelijkheden ligt tussen de 3 en 5.
Drie tot vijf opties geven een prettig gevoel van kunnen kiezen zonder dat je overweldigd raakt. Meer dan 6 opties kan leiden tot keuzestress en uitstelgedrag. En al helemaal als de verschillen tussen de opties klein zijn en de gevolgen groot. Zoals bij een keukenvloer kiezen. Hoe moeilijker de keuze, hoe beter minder keuzes hebben is! Dus kiezen uit 15 ijssmaken is minder een probleem dan kiezen uit 15 soorten laminaat voor je vloer, verzekeringen, huizen, etc.
7 Tips tegen keuzestress
Natuurlijk zijn er talrijke experts die tips geven tegen keuzestress. Hieronder een greep uit de adviezen:
- Maak een lijst: Schrijf alle opties of mogelijkheden op een stuk papier. Hierdoor word je hoofd rustiger én je krijgt meer overzicht.
- Stel prioriteiten: Bedenk wat echt belangrijk voor je is en wat minder belangrijk. Focus op de opties die het meest aansluiten bij je doelen, behoeften en waarden. In mijn geval zijn dat ‘rust’ en ‘stilte’!
- Beperk de keuzemogelijkheden: Soms kan het helpen om het aantal opties te beperken. Kies bijvoorbeeld van tevoren een aantal favoriete opties en beperk jezelf tot die selectie.
- Doe onderzoek: Verzamel informatie over de verschillende keuzes. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt kiezen. Maar pas op dat je niet overspoeld wordt door informatie.
- Schrijf de voor- en nadelen van elke optie op.
- Vraag om advies: Bespreek je opties met maximaal 2 anderen. Soms kan een buitenstaander je een frisse kijk of nieuwe perspectieven geven. Houd het bij twee, want anders word je weer gek van alle verschillende meningen.
- Accepteer imperfectie: Onthoud dat er meestal geen perfecte keuze is. Het is normaal om af en toe een fout te maken of achteraf te denken dat je iets anders had moeten kiezen. Realiseer je dat het maken van een keuze beter is dan geen keuze maken en vastlopen in besluiteloosheid.
Het belangrijkste is om geduldig te zijn met jezelf. Geef jezelf wat ruimte en wees lief voor jezelf. Het hoeft niet perfect!
Keuzestress quotes
Hier zijn enkele quotes die je kunnen helpen omgaan met keuzestress:
- “De beste manier om vooruit te komen is door een keuze te maken, zelfs als die niet perfect is.” – Onbekend
- “Het maken van keuzes is de kunst om van het ene dilemma naar het andere te gaan met een glimlach.” – Onbekend
- “Elke keuze sluit een andere mogelijkheid uit, maar creëert ook weer nieuwe kansen.” – Ralph Waldo Emerson
- “Wanneer je niet kunt kiezen, heb je al gekozen om niets te doen.” – William James
- “Het moeilijkste aan keuzes maken is dat je het onbekende moet omarmen.” – Lailah Gifty Akita
- “De vrijheid om te kiezen komt met de verantwoordelijkheid om een richting te kiezen.” – Steve Maraboli
- “Het geheim van geluk is niet het vinden van de juiste keuze, maar het waarderen van de keuzes die je maakt.” – Onbekend
- “Keuzes definiëren wie we zijn; maak ze wijs, maar wees niet bang om fouten te maken.” – Onbekend
- “Het leven gaat niet over het maken van de perfecte keuze, maar over het leren van de keuzes die je maakt.” – Onbekend
- “Niet kiezen is ook een keuze, maar meestal de minst bevredigende.“ – Onbekend
Pin voor later!
Keuzestress is normaal
Keuzestress is iets waarvan veel mensen last hebben. Vooral mensen die bovendien neigen naar perfectionisme. Dan wil je het zo goed doen, dat je helemaal dichtklapt.
Het helpt om te onthouden dat er meestal geen perfecte keuze is.
En het is oké om af en toe een fout te maken. Soms kun je gewoon een keuze maken en ervan genieten. Zelfs al weet je dat het niet de enige juiste keuze is.
Wat zijn jouw ervaringen met keuzestress?
Eh ja… rust er maar even lekker van uit zou ik zo zeggen… om er vervolgens toch maar weer fanatiek tegenaan te gaan. Nog even doorzetten, ´t is voor het goede doel, toch??
@Sannah: dat wist ik niet, van die lucht! Bedankt voor de tip.
@Mosterdzaadje: wat een briljant idee! Zouden ‘gewone’ pallets ook sterk genoeg zijn?!
Ik neem aan dat gewone pallets sterk genoeg zijn. Maar ik las net in je blogstukje dat je al het e.e.a. aan het uitzoeken bent ;-) Succes!
Bij keuzestress kies ik altijd de goedkoopste optie;). Als ik bijvoorbeeld schoenen ga kopen en ik vind twee paar leuk, kies ik altijd het goedkoopste paar. Maar ja, bij een huis inrichten ligt dat weer net anders…
Dat vind ik een handige en slimme vuistregel Naomi.
Gelukkig heb ik er meestal geen last van.
Behalve toen we een paar jaar geleden een andere badkamer en toilet uitzochten.
Het ging in die periode niet zo goed hier thuis.
Achteraf had ik voor iets anders gekozen qua kleur. Nou, ja, het is nu heel neutraal en het is weer netjes :-)
In een stressvolle tijd dat soort keuzes maken valt niet mee denk ik.
Ik heb zelden last van keuzestress. Als ik er wel last van heb, dan laat ik het gewoon liggen.
Fijne tips. Vooral het prioriteren is lastig als je last hebt van stress, maar daardoor des te belangrijker.
Ik heb meestal niet zo veel last van keuzestress, omdat herl veel dingen mij niet kunnen schelen. En wat ook helpt is jezelf voorhouden dat als die bank/tafel/kast eenmaal thuis staat, je je die andere 200 niet meer kunt herinneren.
Dat is een goed punt Hermieneke.
Keuzestress heb ik niet veel. Ik weet op voorhand wat ik wil.