Slaapkamer inspiratie: 9 sfeerbepalende factoren op een rijtje!

slaapkamer inspiratie

Zoek je slaapkamer inspiratie?

Dan ben je op de goede plek!

Stiekem droom ik wel eens van zo'n boudoir-achtige slaapkamer. Zeker als ik bezig ben met het bed opmaken.

Zo'n slaapkamer die zo lijkt weggelopen uit een sprookje uit Duizend en één nacht. Met een hemelbed, weelderige draperieën en warme kleuren.

Maar tegelijkertijd weet ik dat zo'n slaapkamer me waarschijnlijk zou benauwen. Uiteindelijk heb ik toch liever licht en ruimte om me heen. Zeker in mijn slaapkamer.

Onze slaapkamer

Onze slaapkamer is op zolder, en heeft dus twee schuine wanden. Dat beperkt de mogelijkheden behoorlijk. Er past bijvoorbeeld geen kast in. Dat heeft als voordeel dat onze slaapkamer heel rustig is ingericht. Het is echt een minimalistische slaapkamer. Er staan in:

 • Een bed
 • Twee nachtkastjes
 • Een ladekastje dat ik kocht in de kringloopwinkel. Daarin zit onze nachtkleding.

De wanden zijn wit, en er ligt een lichte laminaat vloer in.

Maar er zijn natuurlijk veel meer manieren om een slaapkamer in te richten. Laten we eens een aantal verschillende interieurstijlen voor de slaapkamer op een rijtje zetten : )

Slaapkamer inspiratie: verschillende interieurstijlen

Landelijke stijl slaapkamer inspiratie

Een landelijke stijl krijg je makkelijk door voor hout te kiezen. Om te voorkomen dat het een allegaartje wordt, is het slim om de nachtkastjes in hetzelfde materiaal te doen. Zo wordt het een eenheid, en oogt je slaapkamer rustig. Dat is bij ons niet helemaal goed gegaan... Mijn man heeft een ander nachtkastje dan ik, en bovendien hebben ze niet dezelfde kleur als het bed.

bed

Moderne stijl

Een moderne stijl krijg je door een strak bed, maar ook door te kiezen voor specifiek behang. Zoals de verweerde achtergrond in onderstaande foto:

images blog aberson modern

Natuurlijke stijl slaapkamer inspiratie

Een natuurlijke stijl krijg je bijvoorbeeld met onbewerkt hout. En met lichte wanden!

bed

Romantische slaapkamer inspiratie

Een romantische look krijg je al snel met... bloemetjes! Bijvoorbeeld op je dekbedhoes : )

bed

Slaapkamer inspiratie samenvattend

Net als je woonkamer kun je voor je slaapkamer kiezen voor een bepaalde stijl. Zoals romantisch, landelijk, minimalistisch of modern. Bedden spelen daarbij een belangrijke rol. Een houten bed geeft bijvoorbeeld een andere uitstraling dan een stalen bed.

De 9 sfeerbepalende factoren op een rijtje:

 1. Het type bed. Ga je voor een industriële look, een vintage bed, of juist een bed met een romantische look.
 2. De wanden van je slaapkamer. Ga je voor bloemetjesbehang? Of voor behang met steigerhouten planken? Of gewoon simpele witte wanden?
 3. De vloeren. Vloerbedekking heeft een ander effect dan bijvoorbeeld houten planken.
 4. Het kleurgebruik: roodtinten roepen een andere sfeer op dan witte wanden.
 5. Materiaalgebruik. Hout roept een landelijk gevoel op, metaal meer een industriële sfeer.
 6. Dekbedhoezen. Bloemetjeshoezen zijn romantisch, geometrische patronen eerder modern.
 7. Slaapkamermeubels. Hoe minder, hoe minimalistischer de look.
 8. De gordijnen die je gebruikt
 9. Het verlichtingsplan oftewel de lampen en waar je die hebt opgehangen.

Slaapkamer inspiratie: pallets bed

In het kader van kostenbesparing, en het feit dat de muren van onze zolderslaapkamer erg schuin zijn en dus een laag bed vereisen, maakte mijn man een pallets bed.

Geïmpregneerde tuinvlonders?!

Dat sliep prima, tot iemand in een comment berichtte dat deze vlonders volgens haar geïmpregneerd waren met allerlei enge, schadelijke stoffen. En of het nou waar was of niet, ik sliep niet lekker meer. 's Avonds lag ik te woelen in bed en had visioenen van alle dodelijke ziektes die mij zouden treffen omdat ik op kwalijk geïmpregneerde tuinvlonders sliep.

Van bed naar hut

Dat de puistige jongen bij de Gamma had gezegd dat dit niet het geval was, deed niets meer voor mijn nacht- en gemoedsrust. Uiteindelijk hield ik het niet meer uit, en ontmantelde ons bed. Voortaan sliepen we op de grond, maar ik sliep tenminste weer. En de vlonders gaf ik aan de kinderen, die er prompt een hut van bouwden. De deuropening is nogal klein, waardoor het geheel nogal op een hondehok lijkt maar ze verzekerden mij dat het hier om een hut gaat.

slaapkamer inspiratie

Na een paar weken begon ik toch weer te verlangen naar een echt bed, en vond uiteindelijk op Marktplaats een tweepersoonsbed inclusief bedbodems voor 90 euro. Gisternacht heb ik voor het eerst weer in een officieel bed geslapen, en het was heerlijk.

dekbedhoezen

N.B. De plaats van het bed

Op vrijwel al deze foto's staat het bed midden in de slaapkamer. Met uitzondering van de sobere slaapkamer. Ook bij ons staat het bed midden in de slaapkamer. Voordeel is dat je er 's nachts en 's morgens vroeg dan makkelijk kunt uitstappen. Als het bed aan één kant tegen een muur staat, moet één van beide over de ander klimmen.

Huisvlijt bezoekers slaapkamers inspiratie

 • Wij hebben een bed, twee bijpassende nachtkastjes, een tweepersoonsklerenkast van 100,- die al na twee maanden van ellende uit elkaar viel en een klein kastje voor de tv. Een stapels kleren aan beide zijden van het bed, plus zakdoejes, boeken, schriften (ik ga weer naar school), kattenbakkorrels (ja echt, die katten lopen het door het hele huis!) en ander materiaal die me doen sterken in mijn geloof in kaboutertjes. En fel blauwe muren dat de vorige bewoner mooi vond, en wij uit financieel oogpunt niet hebben overgeschilderd. Al met al niet erg minimalistisch! ;) Sarah
 • Onze slaapkamer is pas opgeknapt. Er staat aardig wat in, maar wel op elkaar afgestemd. Ik ben er nog steeds heel blij mee. Liefs Frederique
 • Lijkt me heerlijk zo'n minimalistische slaapkamer!! Bij ons staan al maanden diverse kasten, kisten en dozen ivm onze verbouwing :-( Maar ooit komt het net als bij jou helemaal goed! (Hieperdepiep een feestje)
 • Onze slaapkamer is net zoals de beneden verdieping gehuld in een stoere sobere sfeer met een landelijk tintje! Ik heb aan 1 zijde een nachtkastje en aan de andere zijde een oud rekje.
  Fijne middag! Groetjes Els
 • Wij hebben een niet al te grote slaapkamer. Naast mijn kant van het bed staat een antiek grenen nachtkastje die ik gekregen heb van een familielid. Aan mijn man zijn kant staat een grenen kastje dat ik bij het grofvuil in de wijk heb gevonden ;) Verder staan er onder het raam 2 hockers, in de hoek een houten ladenkast met een tv erop, en in de andere hoek een boekenkast. Leuke hut ook trouwens!! heerlijk als de kids zo lekker bezig zijn. Groetjes Isabelle
 • Hey jammer, want ik vond het zo’n creatief idee! Leuk dat de kinderen er nu plezier van hebben. (Henderina)
 • Ha, fijn dat je weer een bed hebt en weer lekker slaapt! En de vlonders zijn toch nog goed terechtgekomen. (Spaarmoeder)
 • Wij hebben onze vrij ruime slaapkamer omgeruild met de jongens, zodat zij op de ruimere kamer konden. Nu slapen we in een kleinere kamer met alleen ruimte voor ons bed, een kast met schuifdeuren (ideaal), krap-aan twee nachtkastjes en een stoel. Er zitten ook twee inbouwkasten in de kamer. (Jolanda)
 • We hebben een heel grote slaapkamer, zou best in 2 kunnen. We hebben elk een kastje naast het bed. (Johanna)
 • ‘Ingericht’ is nog een groot woord. Onze slaapkamer moet nog aangepakt worden, dus ik kan wel slaapkamer inspiratie gebruiken. Maar er staat in: een bed, twee nachtkastjes, een stoel en twee kledingkasten. Wij hebben een vrij ruime slaapkamer, dus ondanks deze vulling lijkt het gelukkig nog niet heel vol. (Adine)

Leestips

Nou ben ik wel benieuwd: wat voor sfeer heeft jouw slaapkamer als je het zou moeten omschrijven? En waar staat jouw bed?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik heb een landelijke slaapkamer, maar zou nu voor een stoere en industriële gaan. Ze zijn allemaal wel mooi als het maar niet te druk is en te vol staat...

 2. Onze slaapkamer heeft niet echt een stijl. Ons bed staat in het midden. Was het handigst in combinatie met de kast. Ons bed en een nachtkastje is van donker eiken. De kast heeft een lichtere houtkleur. Op de muren nog de kleuren van de vorige bewoners. Donkerbeige en een raar soort hard blauw. Ik vind het echt lelijk. Het gaat deels roomwit worden en deels zacht blauw. De gordijnen zijn donkerblauw, dus ik denk dat het dan meer een geheel wordt.
  Jouw slaapkamer vind ik landelijk en die nachtkastjes passen best wel bij elkaar. Ik zou trouwens nog iets boven het bed hangen. Iets fleurigs waar jij zo van houdt :-)

  1. Onze muren hebben spachtelputz. Vandaar dat verven. Als we gladde muren hadden gehad dan had ik graag een muur gehad met een hele grote behangposter van een bos.

  2. Een hard blauw lijkt mij ook niet zo mooi. Roomwit met zachtblauw klinkt veel prettiger inderdaad.

   Bij ons staat het bed ook in het midden van de kamer, omdat dit nu eenmaal het beste paste.

 3. Ik heb eerder een landelijke slaapkamer geloof ik. Ik houd heel erg van de landelijke Engelse stijl, maar toch kan ik modern en strak ook waarderen en erg mooi vinden. Alleen meestal niet in mijn eigen interieur.

 4. Hier is het de slaapkamer nog van 45jaar geleden een volledige slaapkamer in lichtgrijs met zwarte knoppen alleen het bed is vernieuwd in twee afzonderlijke bedden aan elkaar ,maar sinds ik met een beschadigd been zit en mijn man een zeer onrustige slaper is en ik dikwijls wakker werd ben ik in een logeer kamer gaan slapen en dat gaat goed het was wel wennen maar uiteindelijk gaat het erom dat je een goede nachtrust hebt.

  1. Zo zie je maar weer dat lichtgrijs een goede kleur is. 45 jaar is best lang! Maar lichtgrijs is neutraal, en verveelt niet snel denk ik.

   Een goede nachtrust is wel heel fijn inderdaad. Ik word ook nog wel eens wakker van mijn man, die zich dan heel woest omdraait in bed.... Zwaar irritant!

 5. Onze kamer is groetendeels wit maar 1 muur heb ik behangen met heel licht groen behang met een fijn wit bloemetje. de vloer is wit laminaat en laatst hebben we de inbouwkast deuren behangen met behang wat op oude verweerde luiken lijkt. Ik zit alleen nog te bedenken of ik de balken wit zal verven of toch eenheid wil houden met de andere slaapkamers en het donker bruin laten.
  Het bed is ook wit de nachtkastjes ook, maar het dekbed overtrek is dan weer een mooie kleur groen.Naast het bed liggen nep schapenvachtjes van ikea. Heel rustig allemaal.

 6. Hmmm, tja geen idee. Ik heb gele muren, grenen ombouw van het bed en de kasten ook.
  Ik zou dolgraag wat anders willen maar ja het is allemaal nog goed......
  Ik wil graag een fotobehang op de muur tegenover het bed zodat je uitkijkt op een bos of bergen ofzo. Lijkt mij tegek.

 7. Van deze stijlen vind ik de moderne het leukst maar moet zeggen dat wij ook niet echt een stijl hebben. We hebben een donker bed en donkere gordijnen en nachtkastjes en verder zijn de muren en vloer wit. Niets bijzonders maar wel rustig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.