Slaapkamer zonder raam

slaapkamer zonder raam

Een slaapkamer zonder raam.

Het lijkt me niet fijn.

Weliswaar hebben we zowel een badkamer als een wc zonder raam, wat ik ook niet ideaal vind, maar een slaapkamer zonder raam lijkt me pas echt niet fijn.

Ik slaap namelijk altijd met slaapkamerraam open, anders voel ik me opgesloten. Bovendien geloof ik er erg in dat slapen met een open raam gezond is.

Maar als je op forums leest, dan komt het regelmatig voor dat iemand een slaapkamer zonder raam heeft. Gezien de krapte op de woningmarkt, zien mensen het ontbreken van een raam eerder door de vingers.

Slaapkamer zonder raam

Officieel wordt een slaapkamer zonder raam afgeraden. Het is namelijk gewoon minder gezond. Bij brand of andere noodsituaties heb je geen uitweg of veilige ontsnappingsroute als bijvoorbeeld de deur geblokkeerd is. Daarnaast zijn ramen belangrijk voor een gezond leefklimaat in je slaapkamer. Via het raam komt frisse lucht binnen en wordt vocht en andere stoffen afgevoerd. Goede ventilatie voorkomt schimmelvorming en vochtproblemen. En tot slot is daglicht gewoonweg gezond.

Waarom een slaapkamer zonder raam?

Omdat slaapkamers dus doorgaans zeker niet gebouwd worden zonder een raam erin, ontstaan ze meestal min of meer per ongeluk. Bijvoorbeeld doordat een bestaande kamer in twee stukken wordt gesplitst. Dat levert een extra kamer op, maar dat kan dan dus wel een kamer zonder raam zijn. Of het gaat om een zolderverdieping waarvan een slaapkamer is gemaakt, maar er zijn geen ramen ingezet. Of om een kelderverdieping die is gepromoveerd tot een slaapkamer.

Ooit, heel lang geleden, toen mijn man en ik elkaar net kenden, gingen we met de boot naar Engeland. We sliepen op de boot, en ik herinner me dat er een gordijntje hing. Maar toen ik het opzij trok keek ik op een muur! Niks raam! Ik vond dat benauwend.

Van zolder naar slaapkamer: wij kozen voor een dakraam

Dit doet me meteen denken aan onze zolder slaapkamer. Toen we naar het platteland verhuisden, waren onze slaapkamers gewoon nog zolder zonder een raam. Wij hebben ervoor gekozen om aan één kant een dakraam te laten zetten. Een dakkapel had ik achteraf fijner gevonden, maar dat vonden we te duur. Ook heb ik spijt dat we slechts aan 1 kant van het dak een dakraam hebben gezet, want nu kan ik het niet lekker laten doortochten.

Sommige bezuinigingen zijn gewoon dom!

Maar goed, terug naar een slaapkamer zonder raam!

Slaapkamer zonder raam optimaliseren

Stel je hebt een slaapkamer zonder raam, hoe kun je daar dan het beste van maken?

Allereerst is het belangrijk dat je checkt hoe veilig het is. Omdat een raam dus kan fungeren als een nooduitgang, is het belangrijk te weten of je op een andere manier zou kunnen vluchten bij noodsituaties.

Wat betreft de kwestie ventilatie

En dan is er de kwestie van ventilatie. Een simpele methode is om de deur van je slaapkamer zoveel mogelijk open te laten staan.

 • Installeer een mechanisch ventilatiesysteem, zoals een ventilator of een luchtcirculatiesysteem, om de luchtkwaliteit in de kamer te verbeteren. Plaats de ventilator of het systeem strategisch zodat het lucht van buiten kan aantrekken en frisse lucht in de kamer kan laten circuleren.
 • Installeer een deur met een ventilatierooster om luchtcirculatie mogelijk te maken. Hierdoor kan lucht vanuit andere kamers of gangen de slaapkamer binnenkomen en kan de luchtstroom verbeteren.
 • Als de slaapkamer zich naast andere geventileerde ruimtes bevindt, zoals een badkamer of keuken, kunnen ventilatieschachten helpen om lucht vanuit die ruimtes naar de slaapkamer te leiden.
 • Een airconditioner kan ook helpen bij het circuleren van lucht en het handhaven van een comfortabele temperatuur in de kamer. Zorg ervoor dat het airconditioningsysteem goed is onderhouden en dat het filtersysteem schoon is.
 • Als de mogelijkheid bestaat, zorg er dan voor dat andere ramen en deuren in het huis openstaan om een luchtstroom te creëren. Hierdoor kan frisse lucht van buiten naar binnen komen en kan vochtige of vervuilde lucht worden afgevoerd.

Een slaapkamer zonder raam optimaliseren w.b. sfeer

Een slaapkamer zonder ramen kan benauwd of hokkerig voelen. Maar daar kun je wel aan doen.

Hang een grote poster of schilderij op van een raam met uitzicht! Oftewel 'Fake it, till you make it'.

slaapkamer zonder raam

Zo creëer je in ieder geval de illusie van een raam.

Een andere manier om een slaapkamer zonder ramen lichter te maken, is de muren in lichte tinten verven. En een spiegel ophangen zorgt voor meer diepte.

slaapkamer zonder raam

Of doe net als op de boot naar Engeland: hang een gordijntje op, zodat het lijkt alsof daar achter een raam schuil gaat.

Tot slot kan goede verlichting veel doen.

Hotelkamer zonder raam

Overigens zijn er ook best veel hotelkamers zonder raam. Dat zijn dan vaak budgetvriendelijke hotels. Ik moest glimlachen om hoe Design Hotel Maastricht hun hotelkamer zonder raam verpakt:

'Wil je helemaal tot rust komen? Dan raden wij je deze thema kamer zonder daglicht aan.'

LOL. Mooi geprobeerd, om een kamer zonder ramen te verpakken als rustgevend.

Maar als je hiermee genoegen neemt, kun je dus wel besparen. Ik  zou wel even navragen hoe het zit met de ventilatie.

Samenvattend

Een slaapkamer zonder raam is niet ideaal, en ze worden ook zeker niet actief zo gebouwd vanwege zowel veiligheids- als gezondheidsoverwegingen. Mocht jij zo'n slaapkamer hebben dan is het heel belangrijk om te zorgen voor zoveel mogelijk ventilatie.

En op de lange termijn zou het mooi zijn als je toch een raam kunt maken.

Hoeveel ramen heeft jouw slaapkamer? Ik heb dus helaas alleen 1 dakraam.

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik heb één raam in de slaapkamer en dat is 's nachts dicht, omdat ik anders van elk geluidje wakker word. Wel staat altijd het rooster aan de bovenkant van het raam open. Mijn badkamer heeft ook geen raam en ik moet zeggen dat ik het niet erg mis. Ik kan vrij goed ventileren daar.

 2. Haha, zo'n raampje op een schip kun je toch niet open zetten. Maar ik voel me zonder raam ook opgesloten. Had een zoldervetrekje toen ik op op kamers woonde, maar gelukkig met een piepklein dakraam.

 3. Volgens mij verbiedt het bouwbesluit slaapkamers zonder raam (die goed open moet kunnen) of 2e uitgang.
  Zelf heb ik een benedenwoning waar 2 slaapkamers in zaten. 1 onder een terras van de buren, waar een deur en een raam in zit, maar gehorig is. 1 inpandig met een raam naar de kamer. Mag volgens mij ook niet. De vorige bewoner had de muur daarvan weggehaald om zo de woonkamer te vergroten. Ik ben er weer gaan slapen en gebruik het als een flinke bedstee. Heb op de plek van de muur een gordijn dat dichtgaat als er visite is. Ik ervaar het zelf als een enorme slaapkamer, waar de woonkamer deel van uitmaakt. ;-)

  Ooit heb ik in Duitstalig Zwitserland een 1-persoonshotelkamertje gehad die volledig inpandig was en dus geen enkel raam had. Het bed pastte er maar net in en ze vroeger er 15 jaar geleden 80 CHF (zonder ontbijt) voor.

 4. Ik heb gelukkig wel ramen in mijn slaapkamer. In het vorige huis had ik dat niet, maar dan stond dus altijd de deur open.

  Love as Always
  Dimario

 5. Heb ook graag een raam in slaapkamer want slaap ook met raam graag open. En daarbij heb ik soms niet eens de gordijnen dicht zodat ik naar de maan of sterren kan kijken als ze er zijn als ik weer eens niet kan slapen gelijk. Ik zal mij zeker ook opgesloten voelen als er geen ramen zijn.

  1. Ik net als jij Tine. En ik heb ook nooit het gordijn/rolluik dat in het raam zit dicht. Het is een schuin zolderraam en ik kijk ook graag naar de maan en sterren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.