De juiste verlichting in elke kamer
- De juiste verlichting in elke kamer
- Woonkamer: sfeervolle en functionele verlichting
- Keuken: heldere en gerichte verlichting
- Slaapkamer: rustgevende en flexibele verlichting
- Badkamer: heldere en veilige verlichting
- Thuiswerkplek: verlichting voor productiviteit
- Nawoord
- Leestip: 11% stroomverbruik gaat naar verlichting
Onderstaand gastartikel gaat over de juiste verlichting voor elke ruimte in je huis. Het schaamrood steeg me prompt naar de kaken. In onze keuken en woonkamer valt het wel mee, maar in mijn kantoortje hangt een sneu peertje en in onze slaapkamer is het al niet beter. (Zie foto hierboven)
De juiste verlichting in elke kamer
De verlichting van je huis is in eerste plaats functioneel, maar het bepaalt ook de sfeer in de ruimte. Wel heeft elke kamer zijn eigen behoeften en dus ook zijn eigen aanpak. Dat maakt de juiste verlichting kiezen er niet makkelijker op .
Daarom nood aan hulp?
In dit artikel lees je tips voor elke kamer.
Woonkamer: sfeervolle en functionele verlichting
De woonkamer is vaak de centrale plek van het huis waar je ontspant, gasten ontvangt en tijd doorbrengt met familie. Daarom is een combinatie van functionele en sfeerverlichting essentieel. Gebruik een mix van plafondlampen voor algemene verlichting en staande lampen of tafellampen voor sfeervolle accenten. Dimmerschakelaars zijn hier zeer nuttig, omdat ze je in staat stellen de lichtintensiteit aan te passen aan verschillende activiteiten en stemmingen. Moderne lichtsturing systemen maken het mogelijk om deze dimmers via een app of stemassistent te bedienen, wat zorgt voor extra gemak en flexibiliteit.
Keuken: heldere en gerichte verlichting
In de keuken is helder, gerichte verlichting cruciaal. Je wil natuurlijk goed zien wat je juist klaarmaakt. Werkverlichting onder kastjes bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je voldoende licht hebt bij het snijden en koken. Plafondlampen of ingebouwde spots zorgen voor algemene verlichting. Overweeg het gebruik van industriële schakelaars in de keuken. Deze zijn niet alleen stijlvol en robuust, maar ook bestand tegen de vaak vochtige en vuile omgeving in de keuken. Zo combineer je functionaliteit met een stoere uitstraling.
Slaapkamer: rustgevende en flexibele verlichting
De slaapkamer is een plek voor rust en ontspanning, dus zachte, rustgevende verlichting is hier essentieel. Bedlampjes met dimbare functies zijn ideaal voor het lezen in bed zonder je partner te storen. Overweeg ook slimme verlichting die je kan instellen om geleidelijk te dimmen als het bedtijd is of juist feller wordt als je ‘s ochtends wakker moet worden. Een goed lichtsturing systeem kan je helpen om deze overgang naadloos en automatisch te laten verlopen, waardoor je een betere nachtrust krijgt.
Badkamer: heldere en veilige verlichting
In de badkamer is goede verlichting cruciaal voor dagelijkse routines zoals scheren, make-up aanbrengen en tandenpoetsen. Helder, schaduwvrij licht rond de spiegel is dus een must. Ook waterdichte en dampbestendige lampen zijn hier noodzakelijk om veiligheid te garanderen. Qua bediening zijn industriële schakelaars een uitstekende keuze in deze ruimte vanwege hun duurzaamheid en waterbestendigheid. Ze geven de badkamer een moderne, robuuste look die zowel functioneel als esthetisch is.
Thuiswerkplek: verlichting voor productiviteit
Met de toename van thuiswerken is een goed verlichte werkplek belangrijker dan ooit. Heldere, niet-verblindende verlichting helpt om vermoeide ogen te voorkomen en verhoogt de productiviteit. Een combinatie van natuurlijk licht, algemene verlichting en gerichte taakverlichting werkt het beste. Slimme lichtsturing kan hier ook nuttig zijn, omdat je met timers en schema’s de verlichting kunt aanpassen aan je werkrooster, wat helpt om een duidelijk onderscheid te maken tussen werk- en ontspanningstijd.
Nawoord
Wij hebben in onze keuken en woonkamer kroonluchters hangen. Die vind ik mooi en sfeervol, maar ik vermoed dat er qua optimale verlichting betere lampen bestaan. In de keuken hebben we onder het aanrechtkastje boven de gootsteen van die tl-buizen. Die doe ik altijd aan als ik groente moet snijden. Wat dat betreft vind ik dat we goede verlichting hebben in onze keuken.
De verlichting in onze slaapkamer is zeker voor verbetering vatbaar. Sowieso moet daar eindelijk eens een fatsoenlijke lamp komen. Op mijn nachtkastje staat een lampje dat ik ooit bij de kringloop kocht, en dat fungeert als bedlampje. Dat werkt op zich ‘goed genoeg’. Mijn man heeft geen lampje aan zijn kant, want die leest nooit in bed.
Leestip: 11% stroomverbruik gaat naar verlichting
Op de site van Milieucentraal lees ik dat 11% van het stroomverbruik naar verlichting gaat. Dat zou neerkomen op zo’n 650 euro per jaar aan kosten om je huis te verlichten. Op milieucentraal.nl geven ze tips om hierop te bezuinigen.
Wat voor soort verlichting heb jij in jouw huis?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb overal LED verlichting, ook de tl buizen heb ik vervangen door de led variant. De LED verlichting op de werplekken zijn allemaal voorzien van regelbare daglicht-lampen.
Handig Sjoerd!
Ik houd van ‘goed licht’ en daarmee bedoel ik niet dat het sfeervol moet zijn, maar dat het gewoon echt licht moet geven. Alleen in de woonkamer heb ik een peertje dat sfeerverlichting geeft, maar verder heb ik overal vooral functioneel licht en dat bevalt me prima.
Mijn man houdt daar ook van.
Héél belangrijk, goed kunnen zien!
Lie(f)s.
Ik heb een klein huis en woon alleen. M’n verbruik voor verlichting is 4 kWh, is 1% van m’n totale stroomverbruik. Hoofdzakelijk geruik ik een bedleeslamp van 1,5 watt. Op de woonplek hangt een grotere lamp met lichtdimmer, die vaak uit is. De bedleeslamp geeft voldoende strooilicht om me veilig door de woonkamer te begeven. In de keuken heb ik een lamp die ik nooit gebruik. Daar gebruik ik alleen in de winter wel eens de lamp in de afzuigkap. Ik kook overdag en was overdag af en heb dan vrijwel geen kunstlicht nodig. Die is wel nodig in m’n douche/wc. Maar ook daar verblijf ik niet de hele dag, dus is die maar 15 minuten aan per etmaal.
Dat is echt niet veel stroom zeg. Is het dan schemerig bij jou thuis Ximaar?
Hier is alle verlichting LED. Scheelt op je energiefactuur.
Wat een goede tip om te kijken hoeveel stroom je verbruikt qua verlichting!
Verlichting is bepalend voor de sfeer in huis, daarbij moet het zeker ook functioneel zijn.
Als dat genoemde bedrag klopt dan zou je per jaar 6500 euro aan stroom kwijt zijn. Dat wordt wel heel duur :-)
Wij hadden eerst led verlichting, maar dat blijkt helemaal niet zo gezond te zijn voor bv je ogen. Ouderwetse gloeilampen bevatten een breder spectrum aan licht. Wij hebben daarom alles weer terug vervangen door gloeilampen.
Dat is een nieuw perspectief voor mij! Dankjewel voor het delen.
Ik vind verlichting in huis heel belangrijk. Bedankt voor de tips. Daar kan ik iets mee.
De luister verlichting moet bij je passen en is inderdaad afhankelijk van de ruimte waar je deze plaatst.
Gelukkig kunnen we met led verlichting veel variëren. Hans
Functioneel en gezellig.
Dat zijn bij mij de trefwoorden.
Een mooie combinatie.