Kroonluchters: stofnesten of klassieker? 5 voordelen, 4 nadelen
Last updated on May 24th, 2023 at 09:24 am
- Ik heb er 3 in huis
- Voordelen kroonluchters
- Nadelen kroonluchters
- Wat valt er zoal te kiezen?
- Kroonluchters schoonmaken
- Stap 2: kroonluchter schoonmaken met groene zeep
- Kroonluchter lampjes
- Kroonluchter lampjes kopen
- Samengevat
Als het om verlichting gaat, heb ik altijd een zwak gehad voor kroonluchters. Volgens Wikipedia is dit een ‘veelarmige hangende lamp met een decoratieve functie die met een ketting aan het plafond is bevestigd.’
Dat klopt precies met mijn beeld van dit type lamp.
Ik heb er 3 in huis
Als kind hadden mijn ouders een simpele, goudkleurige versie. Misschien verklaart dat mijn liefde voor dit type lamp. Ik vind ze de meest sfeervolle lampen! Om die reden heb ik er dan ook drie in huis. Twee in de woonkamer en eentje in de keuken.
Maar ik moet eerlijk toegeven dat die ze ook een aantal nadelen hebben. Nadelen waaraan ik van te voren niet had gedacht. Daarom leek het me leuk om de voor- en nadelen van dit type lamp op een rijtje te zetten!
Voordelen kroonluchters
- Ze brengen sfeer in huis..
- Ze kunnen heel tijdloos zijn.
- Er zijn allerlei stijlen: met kleurtjes, goudkleurig, wit, kristal, zilverkleurig etc. Er is echt voor elk wat wils.
- Je kunt met verschillende types lampjes de lamp een andere look geven. Zo heb je van die lampjes die er uitzien als een kaars of gekleurde lampjes.
- Ze kunnen een hele kamer in één keer goed verlichten.
Nadelen kroonluchters
- Ze zijn een soort Center Parcs voor spinnen! De verschillende armen blijken geweldig te zijn voor spinnen om hun web te weven. Ik snap ineens waarom ze een grote rol spelen in horror en spookfilms. Je kunt er uitstekend spinnenwebben overheen gooien, en dan ziet het er meteen eng uit. Je kunt ze voorzicht met wat perslucht proberen weg te blazen. Zet dan wel eerst de lamp uit.
- Ze hebben veel lampen nodig… Achteraf snap ik niet dat ik hier niet van tevoren aan heb gedacht. Maar in de onze moeten 6 lampen. Vermenigvuldig dat keer 3 kroonluchters, en je zit meteen al aan 18 lampen.
- Ze zijn ‘kitsch gevoelig’. Er is een smalle lijn tussen een klassiek mooie kroonluchter, en een Zangeres Zonder Naam type lamp.
- Ze zijn meer werk om schoon te maken. Je moet eigenlijk elke arm even afgaan.
Wat valt er zoal te kiezen?
Hoewel een kroonluchter dus standaard een ‘veelarmige lamp’ is, zijn ze onderling toch enorm verschillend. Hieronder laat ik een aantal versies zien die mij opvielen.
Een versie met een kap:
Ik stel me zo voor dat je bij een lamp met een kap minder last hebt van viezigheid en spinnenwebben. De kap houdt denk ik wel het een en ander tegen.
Een hele moderne, rechte variant:
Zelf vind ik deze helemaal niet mooi, maar hij laat wel goed zien dat dit type lamp ook geschikt is voor moderne interieurs.
De versie met een identiteitscrisis:
Is het een kroonluchter? Is het een hanglamp? Hij wordt in ieder geval verkocht in de rubriek ‘kroonluchters’ op lampen24.
Aparte vorm:
Kroonluchters schoonmaken
Een kroonluchter schoonmaken: hoe doe je dat? Eerst goed nieuws: je kunt hem gewoon laten hangen om hem schoon te maken. Ik begin altijd met voorzichtig afstoffen met zo’n plumeau. Het beste is zo’n plumeau die het stof naar zich toetrekt. Dat scheelt jou weer werk : )
Zoals onderstaande Swiffer duster:
Mijn ervaring is dat je dan het ergste vuil al weg hebt. In ieder geval oogt je lamp dan weer een stuk schoner, als de spinnenwebben weg zijn.
Stap 2: kroonluchter schoonmaken met groene zeep
Maar stap 2 is om de kroonluchter schoon te maken met een sopje van groene zeep. Zorg uiteraard eerst wel dat de lamp uit staat. Gebruik lauwwarm water en doe daar een beetje groene zeep bij in. Meng het goed. Neem vervolgens een doekje, doop het in je sopje met groene zeep en maak daarmee voorzichtig de lamp schoon.
Heeft je kroonluchter onderdelen die eraf kunnen? Dan kun je die ook gewoon even in een sopje leggen om schoon te worden. Daarna droog je ze zorgvuldig af, en zet je weer terug.
N.B. Heb je een hele ingewikkelde lamp, dan zijn er ook gespecialiseerde bedrijven die je kunt inhuren om je lamp schoon te maken.
Kroonluchter lampjes
Wij kopen onze kroonluchter lampjes meestal bij de Kruidvat of bij de Action. Met andere woorden: ik koop niet speciale ‘kroonluchter lampjes’ of zo. Ik kies gewoon kaarsvormige lampjes omdat ik die het mooist vind in dit type lamp. En ik let natuurlijk op dat de fitting past bij onze lamp.
Kroonluchter lampjes kopen
Maar bij bol.com verkopen ze ook lampjes onder de noemer kroonluchter lampjes:
Samengevat
Als liefhebber van kroonluchters heb ik er drie in ons huis hangen. Zo heb ik twee nadelen ontdekt van dit type lampen: het zijn stofvangers en ze vragen veel lampen. Maar sfeervol zijn ze wel! In deze post las je de voor- en nadelen, en liet ik zien wat er zoal te koop is op het gebied van dit type lampen.
In antwoord op de vraag in de titel van deze post: het zijn zowel stofnesten als klassiekers!
Bron afbeeldingen: kroonluchters van Lampen24
Hoe denk jij over dit type lamp?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik zou stofnesten zeggen! Ik vind ze wel mooi, maar heb tegenwoordig toch een andere stijl die me dus ook praktischer lijkt!
Wij hebben een vide en daarvoor ben ik nog op zoek naar een mooie grote lamp. Een kroonluchter zou daar zeker passen
Wat heb je op de vide staan verder Fleur?