Interieur

Kroonluchters: stofnesten of klassieker?

kroonluchter

Als het om verlichting gaat, heb ik altijd een zwak gehad voor kroonluchters. Volgens Wikipedia is een kroonluchter een ‘veelarmige hangende lamp met een decoratieve functie die met een ketting aan het plafond is bevestigd.’

Dat klopt precies met mijn beeld van een kroonluchter.

Ik heb 3 kroonluchters in huis

Als kind hadden mijn ouders een simpele, goudkleurige kroonluchter. Misschien verklaart dat mijn liefde voor kroonluchters. Ik vind ze de meest sfeervolle lampen! Om die reden heb ik dan ook drie kroonluchters in huis. Twee in de woonkamer en eentje in de keuken.

Maar ik moet eerlijk toegeven dat die kroonluchters ook een aantal nadelen hebben. Nadelen waaraan ik van te voren niet had gedacht. Daarom leek het me leuk om de voor- en nadelen van kroonluchters op een rijtje te zetten!

Voordelen kroonluchters

 1. Kroonluchters brengen sfeer in huis..
 2. Kroonluchters kunnen heel tijdloos zijn.
 3. Er zijn kroonluchters in allerlei stijlen: met kleurtjes, goudkleurig, wit, kristal, zilverkleurig etc. Er is echt voor elk wat wils.
 4. Je kunt met verschillende types lampjes de kroonluchter een andere look geven. Zo heb je van die lampjes die er uitzien als een kaars of gekleurde lampjes.
 5. Kroonluchters kunnen een hele kamer in één keer goed verlichten.

Nadelen kroonluchters

 1. Kroonluchters zijn een soort Center Parcs voor spinnen! De verschillende armen blijken geweldig te zijn voor spinnen om hun web te weven. Ik snap ineens waarom kroonluchters een grote rol spelen in horror en spookfilms. Je kunt er uitstekend spinnenwebben overheen gooien, en dan ziet het er meteen eng uit.
 2. Kroonluchters hebben veel lampen nodig… Achteraf snap ik niet dat ik hier niet van tevoren aan heb gedacht. Maar in onze kroonluchter moeten 6 lampen. Vermenigvuldig dat keer 3 kroonluchters, en je zit meteen al aan 18 lampen.
 3. Kroonluchters zijn ‘kitsch gevoelig’. Er is een smalle lijn tussen een klassiek mooie kroonluchter. en een Zangeres Zonder Naam type kroonluchter.
 4. Kroonluchters zijn meer werk om schoon te maken. Je moet eigenlijk elke arm even afgaan.

Wat valt er zoal te kiezen op het gebied van kroonluchters?

Hoewel wel een kroonluchter dus standaard een ‘veelarmige lamp’ is, zijn ze onderling toch enorm verschillend. Hieronder laat ik een aantal kroonluchters zien die mij opvielen.

Een kroonluchter met een kap:

Ik stel me zo voor dat je bij een kroonluchter met een kap minder last hebt van viezigheid en spinnenwebben. De kap houdt denk ik wel het een en ander tegen.

Een hele moderne, rechte kroonluchter:

kroonluchter

Zelf vind ik deze helemaal niet mooi, maar hij laat wel goed zien dat kroonluchters ook geschikt zijn voor moderne interieurs.

De kroonluchter met een identiteitscrisis:

kroonluchter

Is het een kroonluchter? Is het een hanglamp? Hij wordt in ieder geval verkocht in de rubriek kroonluchters op lampen24.

Kroonluchter met aparte vorm:

Kroonluchters samengevat

Als liefhebber van kroonluchters heb ik er drie in ons huis hangen. Zo heb ik twee nadelen ontdekt van kroonluchters: het zijn stofvangers en ze vragen veel lampen. Maar sfeervol zijn ze wel! In deze post las je de voor- en nadelen van kroonluchters, en liet ik zien wat er zoal te koop is op het gebied van kroonluchters.

In antwoord op de vraag in de titel van deze post: kroonluchter zijn zowel stofnesten als klassiekers!

Bron afbeeldingen: kroonluchters van Lampen24

Hoe denk jij over kroonluchters?

Similar Posts

46 Comments

 1. Ik vind ze mooi, al hoef ik ze zelf niet. Idd vanwege de nadelen die jij noemde. Boven de eettafel heb ik drie glazen lampjes. Ik vind ze een mix van industrieel en nostalgisch. We gebruiken ze zelden maar vanwege het mooi ben ik er wel blij mee.

 2. Wij hebben ze ook, doch een antieke met glaspegels eraan.
  Ik herken het schoonmaken, wat een klus, doch doe dat 1x per jaar goed.
  Naast de kaarslampjes, zitten er onder nog kleine lampjes, lijkend op naaimachine lampjes.
  Voor mij is de kroonluchter ook een sieraad in de kamer.
  Wat ik een nadeel vind is dat je geen direct licht op de tafel hebt, hetgeen ik veel prettiger vind.
  Ik vind een kroonluchter het mooist wanneer hij brandt op zwak dimlicht.

 3. Ik ben echt gek op kroonluchters maar inderdaad ze stof vrij houden lijkt mij een niet zo’n makkelijke klus. Zelf doen wij het heel voorzichtig met een stofdoek omdat je dan de meeste stof mee kunt nemen.

 4. Helaas hebben wij geen kroonluchter, mijn man vind het maar niks. Ik hou van romantiek en zou best een mooie grote kroonluchter willen. jammer van de stof, maar dat neem ik dan voor lief.

 5. hoewel ik er geen in mijn huis wil ( vanwege dat Zangeres zonder naam effect ) kijk ik er wel altijd stiekem naar. Die eerste foto op je blog: dat vind ik een toppertje!

 6. Wij hebben in de living en salon twee antieke lusters met (led)kaarslampjes hangen. Wij hebben die lusters niet zelf gekocht maar gekregen na overlijden van een tante. Ik vind lusters wel mooi en sfeervol maar nadeel is vooral dat bij de meeste lusters de lampjes naar boven toe zitten waardoor er meer licht op het plafond schijnt of naar beneden toe. Nog nadeel is inderdaad dat het stofvangers zijn end at je nog voorzichtig moet zijn bij het afstoffen ook….

 7. Ik vind alle modellen op de foto’s prachtig maar ik kan ze niet hangen.
  Mijn interieur is heel strak modern en dat op zich zou nog niet zo een problem zijn maar mijn plafonds zijn veel te lag :-(

 8. Tja, mijn vriend heeft een antiekzaak dus je raadt het al, we hebben inderdaad een kroonluchter in huis. Soms vervloek ik het ding vanwege het schoonmaakwerk maar net als jij vind ik het ook wel erg sfeervol in huis.

 9. Ik vind kroonluchters prachtig in kastelen en museums, maar niet in ons huis hihi, Wij hebben gewone lampen maar dat zijn ook stofnesten hoor, ik ga er altijd met de stofzuiger langs om de spinnen raggen weg te halen.

 10. Ik vind inderdaad die kroonluchters met lampjes erop maar vreemd. Helemaal niet mijn smaak. Een klassieke kroonluchter vind ik dan weer wel mooi. Moest wel lachen om je opmerking ‘Center Parks voor spinnen’ want dat is het inderdaad ook.

 11. Ik vind de eerste kroonluchter het mooist. Mijn ouders hebben er ook één, een antieke met glazen pegels die m’n pa ook zelf op heeft geknapt. Die vind ik mooi, maar al dat moderne spul vind ik al snel te kitch.

  We hebben voor een jaren ’60 huis hoge plafonds, maar ik denk dat het totaal niet staat in dit huis. De kroonluchter overheerst teveel, denk ik.

 12. Center parcs voor spinnen, prachtig omschreven! Ik vind ze ook altijd prachtig staan, maar ik ben al zo’n denderende huisvrouw (niet) dus daar zou niemand gelukkig van worden behalve een groot aantal spinnen en huisstofmijt…

 13. Ik zal geen kroonluchter in mijn eigen huis hangen, maar ik vind ze ook niet lelijk. In het juiste interieur kan het echt heel erg mooi zijn. Het geeft een mooie klassieke uitstraling, mits hij er ook een beetje goed uitziet.

 14. Wij hebben in de hal een kroonluchter hangen, en inderdaad deze lamp moet ik vaker afstoffen dan alle andere lampen die ik in huis moet hangen. Toch zou ik hem niet willen missen.

 15. Mooi artikel. Ik houd er wel van. Als ik naar die van mijn ouders kroonluchters kijk die extra wit zijn zie ik zeker ook een nadeel ze worden gauw vies. Wel jammer ik houd wel van sfeervolle dingen in huis.

 16. Hele mooie kroonluchters maar ben niet zo van kroonlucters vanwege snel vies/stoffig worden. Maar in de groot huis, restaurant en hotel2x staan hem mooi en gezellig

 17. Wow die modernere kroonluchters zijn echt wel knap – ik dacht dat ik er geen fan van was van kroonluchters, maar wel als ze er zo uitzien :)

 18. Zei je nou spinnen? Bah, daar moet ik niet van weten! Ik vind een kroonluster supermooi, maar het deel over de spinnen en hun huisjes geven me eerder het gevoel dat ik zoiets nooit moet aanschaffen. Daarnaast lijkt een luster heel moeilijk om af te kuisen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.