Kroonluchters: stofnesten of klassieker? 5 voordelen, 4 nadelen

kroonluchter

Als het om verlichting gaat, heb ik altijd een zwak gehad voor kroonluchters. Volgens Wikipedia is dit een ‘veelarmige hangende lamp met een decoratieve functie die met een ketting aan het plafond is bevestigd.’

Dat klopt precies met mijn beeld van dit type lamp.

Ik heb er 3 in huis

Als kind hadden mijn ouders een simpele, goudkleurige versie. Misschien verklaart dat mijn liefde voor dit type lamp. Ik vind ze de meest sfeervolle lampen! Om die reden heb ik er dan ook drie in huis. Twee in de woonkamer en eentje in de keuken.

Maar ik moet eerlijk toegeven dat die ze ook een aantal nadelen hebben. Nadelen waaraan ik van te voren niet had gedacht. Daarom leek het me leuk om de voor- en nadelen van dit type lamp op een rijtje te zetten!

Voordelen kroonluchters

 1. Ze brengen sfeer in huis..
 2. Ze kunnen heel tijdloos zijn.
 3. Er zijn allerlei stijlen: met kleurtjes, goudkleurig, wit, kristal, zilverkleurig etc. Er is echt voor elk wat wils.
 4. Je kunt met verschillende types lampjes de lamp een andere look geven. Zo heb je van die lampjes die er uitzien als een kaars of gekleurde lampjes.
 5. Ze kunnen een hele kamer in één keer goed verlichten.

Nadelen kroonluchters

 1. Ze zijn een soort Center Parcs voor spinnen! De verschillende armen blijken geweldig te zijn voor spinnen om hun web te weven. Ik snap ineens waarom ze een grote rol spelen in horror en spookfilms. Je kunt er uitstekend spinnenwebben overheen gooien, en dan ziet het er meteen eng uit. Je kunt ze voorzicht met wat perslucht proberen weg te blazen. Zet dan wel eerst de lamp uit.
 2. Ze hebben veel lampen nodig… Achteraf snap ik niet dat ik hier niet van tevoren aan heb gedacht. Maar in de onze moeten 6 lampen. Vermenigvuldig dat keer 3 kroonluchters, en je zit meteen al aan 18 lampen.
 3. Ze zijn ‘kitsch gevoelig’. Er is een smalle lijn tussen een klassiek mooie kroonluchter, en een Zangeres Zonder Naam type lamp.
 4. Ze zijn meer werk om schoon te maken. Je moet eigenlijk elke arm even afgaan.

Wat valt er zoal te kiezen?

Hoewel een kroonluchter dus standaard een ‘veelarmige lamp’ is, zijn ze onderling toch enorm verschillend. Hieronder laat ik een aantal versies zien die mij opvielen.

Een versie met een kap:

Screen Shot 2018 03 28 at 13.05.03

Ik stel me zo voor dat je bij een lamp met een kap minder last hebt van viezigheid en spinnenwebben. De kap houdt denk ik wel het een en ander tegen.

Een hele moderne, rechte variant:

kroonluchter

Zelf vind ik deze helemaal niet mooi, maar hij laat wel goed zien dat dit type lamp ook geschikt is voor moderne interieurs.

De versie met een identiteitscrisis:

kroonluchter

Is het een kroonluchter? Is het een hanglamp? Hij wordt in ieder geval verkocht in de rubriek ‘kroonluchters’ op lampen24.

Aparte vorm:

Screen Shot 2018 03 28 at 13.12.49

Kroonluchters schoonmaken

Een kroonluchter schoonmaken: hoe doe je dat? Eerst goed nieuws: je kunt hem gewoon laten hangen om hem schoon te maken. Ik begin altijd met voorzichtig afstoffen met zo’n plumeau. Het beste is zo’n plumeau die het stof naar zich toetrekt. Dat scheelt jou weer werk : )

Zoals onderstaande Swiffer duster:

kroonluchter schoonmaken

Mijn ervaring is dat je dan het ergste vuil al weg hebt. In ieder geval oogt je lamp dan weer een stuk schoner, als de spinnenwebben weg zijn.

Stap 2: kroonluchter schoonmaken met groene zeep

Maar stap 2 is om de kroonluchter schoon te maken met een sopje van groene zeep. Zorg uiteraard eerst wel dat de lamp uit staat. Gebruik lauwwarm water en doe daar een beetje groene zeep bij in. Meng het goed. Neem vervolgens een doekje, doop het in je sopje met groene zeep en maak daarmee voorzichtig de lamp schoon.

Heeft je kroonluchter onderdelen die eraf kunnen? Dan kun je die ook gewoon even in een sopje leggen om schoon te worden. Daarna droog je ze zorgvuldig af, en zet je weer terug.

N.B. Heb je een hele ingewikkelde lamp, dan zijn er ook gespecialiseerde bedrijven die je kunt inhuren om je lamp schoon te maken.

Kroonluchter lampjes

Wij kopen onze kroonluchter lampjes meestal bij de Kruidvat of bij de Action. Met andere woorden: ik koop niet speciale ‘kroonluchter lampjes’ of zo. Ik kies gewoon kaarsvormige lampjes omdat ik die het mooist vind in dit type lamp. En ik let natuurlijk op dat de fitting past bij onze lamp.

Kroonluchter lampjes kopen

Maar bij bol.com verkopen ze ook lampjes onder de noemer kroonluchter lampjes:

kroonluchter lampjes

Samengevat

Als liefhebber van kroonluchters heb ik er drie in ons huis hangen. Zo heb ik twee nadelen ontdekt van dit type lampen: het zijn stofvangers en ze vragen veel lampen. Maar sfeervol zijn ze wel! In deze post las je de voor- en nadelen, en liet ik zien wat er zoal te koop is op het gebied van dit type lampen.

In antwoord op de vraag in de titel van deze post: het zijn zowel stofnesten als klassiekers!

Bron afbeeldingen: kroonluchters van Lampen24

Hoe denk jij over dit type lamp?

Similar Posts

46 Comments

 1. Ik vind ze mooi, al hoef ik ze zelf niet. Idd vanwege de nadelen die jij noemde. Boven de eettafel heb ik drie glazen lampjes. Ik vind ze een mix van industrieel en nostalgisch. We gebruiken ze zelden maar vanwege het mooi ben ik er wel blij mee.

 2. Wij hebben ze ook, doch een antieke met glaspegels eraan.
  Ik herken het schoonmaken, wat een klus, doch doe dat 1x per jaar goed.
  Naast de kaarslampjes, zitten er onder nog kleine lampjes, lijkend op naaimachine lampjes.
  Voor mij is de kroonluchter ook een sieraad in de kamer.
  Wat ik een nadeel vind is dat je geen direct licht op de tafel hebt, hetgeen ik veel prettiger vind.
  Ik vind een kroonluchter het mooist wanneer hij brandt op zwak dimlicht.

 3. Ik ben echt gek op kroonluchters maar inderdaad ze stof vrij houden lijkt mij een niet zo’n makkelijke klus. Zelf doen wij het heel voorzichtig met een stofdoek omdat je dan de meeste stof mee kunt nemen.

 4. Helaas hebben wij geen kroonluchter, mijn man vind het maar niks. Ik hou van romantiek en zou best een mooie grote kroonluchter willen. jammer van de stof, maar dat neem ik dan voor lief.

 5. hoewel ik er geen in mijn huis wil ( vanwege dat Zangeres zonder naam effect ) kijk ik er wel altijd stiekem naar. Die eerste foto op je blog: dat vind ik een toppertje!

 6. Wij hebben in de living en salon twee antieke lusters met (led)kaarslampjes hangen. Wij hebben die lusters niet zelf gekocht maar gekregen na overlijden van een tante. Ik vind lusters wel mooi en sfeervol maar nadeel is vooral dat bij de meeste lusters de lampjes naar boven toe zitten waardoor er meer licht op het plafond schijnt of naar beneden toe. Nog nadeel is inderdaad dat het stofvangers zijn end at je nog voorzichtig moet zijn bij het afstoffen ook….

  1. Dat nadeel had ik inderdaad nog niet genoemd: het licht schijnt meer naar boven dan naar beneden. Goede aanvulling.

   Wel bijzonder trouwens zo’n erfstuk!

 7. Ik vind alle modellen op de foto’s prachtig maar ik kan ze niet hangen.
  Mijn interieur is heel strak modern en dat op zich zou nog niet zo een problem zijn maar mijn plafonds zijn veel te lag :-(

 8. Tja, mijn vriend heeft een antiekzaak dus je raadt het al, we hebben inderdaad een kroonluchter in huis. Soms vervloek ik het ding vanwege het schoonmaakwerk maar net als jij vind ik het ook wel erg sfeervol in huis.

 9. Ik vind kroonluchters prachtig in kastelen en museums, maar niet in ons huis hihi, Wij hebben gewone lampen maar dat zijn ook stofnesten hoor, ik ga er altijd met de stofzuiger langs om de spinnen raggen weg te halen.

  1. gewoon lampen hoor, van staal, een soort lange lat met lampen er aan, hier hangen de spinnen raggen ook aan.

 10. Ik vind inderdaad die kroonluchters met lampjes erop maar vreemd. Helemaal niet mijn smaak. Een klassieke kroonluchter vind ik dan weer wel mooi. Moest wel lachen om je opmerking ‘Center Parks voor spinnen’ want dat is het inderdaad ook.

 11. Ik vind de eerste kroonluchter het mooist. Mijn ouders hebben er ook één, een antieke met glazen pegels die m’n pa ook zelf op heeft geknapt. Die vind ik mooi, maar al dat moderne spul vind ik al snel te kitch.

  We hebben voor een jaren ’60 huis hoge plafonds, maar ik denk dat het totaal niet staat in dit huis. De kroonluchter overheerst teveel, denk ik.

 12. Center parcs voor spinnen, prachtig omschreven! Ik vind ze ook altijd prachtig staan, maar ik ben al zo’n denderende huisvrouw (niet) dus daar zou niemand gelukkig van worden behalve een groot aantal spinnen en huisstofmijt…

 13. Ik zal geen kroonluchter in mijn eigen huis hangen, maar ik vind ze ook niet lelijk. In het juiste interieur kan het echt heel erg mooi zijn. Het geeft een mooie klassieke uitstraling, mits hij er ook een beetje goed uitziet.

 14. Wij hebben in de hal een kroonluchter hangen, en inderdaad deze lamp moet ik vaker afstoffen dan alle andere lampen die ik in huis moet hangen. Toch zou ik hem niet willen missen.

 15. Mooi artikel. Ik houd er wel van. Als ik naar die van mijn ouders kroonluchters kijk die extra wit zijn zie ik zeker ook een nadeel ze worden gauw vies. Wel jammer ik houd wel van sfeervolle dingen in huis.

 16. Hele mooie kroonluchters maar ben niet zo van kroonlucters vanwege snel vies/stoffig worden. Maar in de groot huis, restaurant en hotel2x staan hem mooi en gezellig

 17. Wow die modernere kroonluchters zijn echt wel knap – ik dacht dat ik er geen fan van was van kroonluchters, maar wel als ze er zo uitzien :)

 18. Zei je nou spinnen? Bah, daar moet ik niet van weten! Ik vind een kroonluster supermooi, maar het deel over de spinnen en hun huisjes geven me eerder het gevoel dat ik zoiets nooit moet aanschaffen. Daarnaast lijkt een luster heel moeilijk om af te kuisen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.