Welke zoekmachine gebruik jij?

zoekmachineDe laptop van mijn man heeft op de een of andere manier Yahoo als standaard zoekmachine.

En dat vind ik helemaal niet fijn. Want ik heb het idee dat ik met zoekmachine Yahoo veel minder goede resultaten krijg als ik iets zoek.

Ik gebruik altijd Google om iets op te zoeken

Zelf gebruik ik dan ook altijd gewoon Google. Want als ik die gebruik heb ik het idee dat ik de best mogelijke resultaten krijg. En ik ben niet de enige in Nederland. Maar liefst 91,24% van de Nederlanders gebruikt Google als zoekmachine. 6,55% gebruikt Bing, en slechts 1,49 gebruikt Yahoo. Niet voor niets is ‘iets googelen’ een bekende uitdrukking!

De prijs van Google

Maar aan het gemak en de vakkundigheid van zoekmachine Google hangt wel een prijskaartje. En die prijs heet privacy. Want Google bewaart onze gegevens. Dat is zelfs één van de redenen dat je resultaten krijgt voorgeschoteld die je goed vindt: Google kent je zoekgedrag en voorkeuren en stemt de zoekresultaten daar op af. Kortom:

Google is watching you.

Nou kun je je daar enorm over opwinden. Maar ik vind het eigenlijk wel best. Ik vind het namelijk fijn om zoekresultaten te krijgen waar ik ook echt wat mee kan. En als ik echt anoniem iets wil opzoeken dan open ik wel een nieuw ‘incognito venster’. Dan kan ik anoniem zoeken. Maar meestal neem ik die moeite niet.

Een ander nadeel van het feit dat Google je zoekresultaten op maat probeert te geven is dat de resultaten daardoor minder neutraal zijn. Dat is vervelend als je een blog hebt en je wilt weten waar je blog staat in de zoekresultaten. Dan geeft Google je vaak een te rooskleurig beeld.

Anonieme zoekmachine: DuckDuckgo

Voel jij je onprettig bij het idee dat Google je in de gaten houdt, dan kun je kiezen voor aan anonieme zoekmachine als DuckDuckgo. DuckDuckgo bewaart je gegevens níét.

duckduckgo

Welke zoekmachine gebruik jij het meest? En hoe denk jij over Google en privacy?

Similar Posts

24 Comments

 1. Ik gebruik altijd Google, maar het valt me inderdaad altijd op dat wanneer ik bijvoorbeeld net voor kleding heb gekeken bij Zalando ik daarna bij het verder surfen reclames zie van jurkjes van Zalando. DuckDuckGo ken ik niet, maar lijkt me zeker het overwegen waard.

 2. Ik gebruik altijd Google, maar het valt me inderdaad altijd op dat wanneer ik bijvoorbeeld net voor kleding heb gekeken bij Zalando ik daarna bij het verder surfen reclames zie van jurkjes van Zalando.DuckDuckGo ken ik niet, maar lijkt me zeker het overwegen waard.

 3. Ik google ook altijd. Ben ook niet zo bezorgd over privacy. Ik ben volgens mij helemaal niet zo interessant, ik zoek geen gekke dingen op of zo. Ze mogen best weten dat ik een wolverslaving heb ????

  1. Haha! Nou, zo erg is het ook weer niet hoor :)
   Maar ik houd erg van haken en zoek dan ook veel naar patronen en bestel regelmatig mooie wol. Dus dat weet Google vast van mij!

 4. Ik gebruik altijd Google, maar mijn laptop heeft opeens Bing als standaard zoekmachine en dat vind ik echt totaal niks! Ik ken het ook helemaal niet en schakel snel weer over naar Google.

 5. Google omdat dat zo makkelijk werkt. En ik heb begrip voor die advertenties naderhand. Het geld moet ergens vandaan komen. Wat betreft de privacy denk ik dat je sowieso geen privacy hebt online.
  Ik heb geen smartphone, dus van die kant heb ik wel weer veel privacy.

 6. Ik gebruik toch ook altijd google, zelfs al is het een vette monopolist tegenwoordig. Ik klik dan nooit op de sponsored links die als eerste staan, soms wel 4 stuks. Ik weet nl dat die alleen bovenaan staan omdat ze er vet voor betalen, niet omdat ze hebben wat ik zoek. Ik klik dus op de eerste organische link, en soms ga ik ook wel verder dan de eerste pagina! Ja doemaargek.
  Ik zie aan de stats van mijn sites dat duckduckgo ook meer gebruikt wordt.

 7. Ik gebruik ook bijna altijd google. En als ik wat minder vertekende zoekresultaten wil dan open ik altijd gewoon een ander browser (standaard internet ik met mozilla, maar als ik bijv. internet explorer of chrome open, dan zijn de resultaten al anders).

  1. Volkomen hocus pocus met de algoritmes van Google. Het is ook allemaal ondoorzichtig, en als gebruiker ben je gewoon afhankelijk. Daarom is het goed dat er andere zoekmachines zijn, zelfs al zijn ze irritant! :P

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.