Help, ik ben een Bekende Nederlander: hoe zit het met jouw privacy?

privacy test

In de Consumentengids las ik dat 29% van de mensen hun online privacy niet beschermt. Die mensen zijn ongewild Bekende Nederlanders. Want bedrijven weten veel van hen. Wellicht meer dan hen lief is.

Nou heb ik diverse alarmerende boeken hierover gelezen waaronder Komt een vrouw bij de Hacker en Je hebt wel iets te verbergen, maar ik vreesde het ergste. Want hoewel geschrokken van de informatie in deze boeken, heb ik er verder weinig mee gedaan.

Dus besloot ik de gratis privacy online test te doen om te kijken hoe groot de schade is.

Online privacy check: mijn antwoorden

 1. Gebruik je Google wel eens? Of Google Maps of Gmail? Ja, ik Google echt alles! En ik heb inderdaad ook een Gmail account.
 2. Gebruik je Facebook? Ja, dagelijks. Onder andere om blogposts te promoten.
 3. Log je uit nadat je Facebook en Gmail hebt gebruikt? Nee, echt niet! Dan moet ik daarna telkens weer inloggen. Dat vind ik teveel gedoe. Bovendien kan ik nooit mijn wachtwoorden onthouden
 4. Gooi je wel eens cookies weg? Nee, want ik vind het stiekem handig dat sites mijn gegevens onthouden. Dan hoef ik niet telkens al mijn gegevens opnieuw in te typen. En soms vind ik de aanbiedingen die ik krijg ook echt wel handig.
 5. Gebruik je een adblocker? Nee, want dat vind ik niet sportief naar bloggers toe. Als bloggers advertenties op hun blog hebben, dan vind ik het prima als ze daar wat mee verdienen.

Mijn uitslag was vernietigend:

'Bedrijven smullen van jou want je deelt gratis heel veel persoonlijke gegevens met hen.'

Lekker dan!

Wat doe ik fout?

Ik laat dus een enorm digitaal spoor achter. En de reden is heel eenvoudig: gemakzucht. Ik vind het teveel gedoe om telkens helemaal in en uit te loggen. Ook al kost me dat technisch gezien misschien maar 30 seconden... Ik besloot de test nog een keer te doen en dit keer de juiste antwoorden te geven. Dus loog ik dat ik scheel zag. Zo vulde ik in dat ik nooit Google en/of Facebook gebruik. Onder mijn antwoord verscheen de opmerking dat ik tamelijk 'uniek' was, maar ze accepteerden het ; 0

Nu scoorde ik als volgt:

'Gefeliciteerd: met je online-gedrag ben je een redelijk onbekende Nederlander voor bedrijven.'

Over de online privacy test

De online privacy test van de Consumentengids bestaat uit maar 5 vragen dus je bent zo klaar. Hij is leuk om te doen, en naar aanleiding van elk antwoord krijg je meteen goede informatie. Hij is informatief en je leert er van hoe je je privacy kunt beschermen online.

Mijn conclusie over online privacy

Hoewel ik in theorie best redelijk weet wat ik moet doen om mijn online privacy te beschermen, breng ik die kennis niet echt in praktijk. Ik weet dat ik dat wel zou moeten doen, maar zoals ik al zei: ik vind het gewoon heel veel gedoe om steeds in en uit te loggen en dat formulieren zich vanzelf invullen vind ik makkelijk.

Ken je de stelling: Als iets gratis is, is de kans groot dat je met je privacy betaalt? Een goed voorbeeld hiervan is de gratis Blije Doos en andere zwangerschapsboxen. In ruil voor gratis spullen, leveren zwangeren een stuk privacy in.

Leestips

Je hebt wel iets te verbergen

Alternatieven voor whatsapp

Whatsappen via computer

Hoe zit het met jouw online privacy?

Vergelijkbare berichten

48 reacties

 1. Ik denk maar zo: als je op het internet bent geweest is er een digitaal spoor. Of je nu op facebook zit of niet, op google of niet. Internet is internet.
  Zolang ik nadenk over wat ik op het internet zwier is het voor mij oké.
  De illusie dat er privacy is sowieso belachelijk. Overal staan camera's, winkelpasjes registreren je aankopen en de belasting kent tot op de eurocent je inkomen! ;)
  Big Brother zit overal, ook buiten het internet!

 2. Ik had ook de test gedaan en bij mij kwam er uit dat ook ik om te smullen ben voor bedrijven haha Misschien hier toch maar eens iets aan gaan doen.

 3. Ik krijg dezelfde uitslag als jij. Oeps. Al log ik tegenwoordig iets vaker uit bij fb. Bij de zoekmachine duckduckgo word je niet gevolgd. Ik gebruik hem af en toe, maar ik vind bij g.oo.gle makkelijker wat ik wil weten. Tja, omdat ik dus zo makkelijk te volgen ben 'weet' dit programma wat ik wil. Best lastig. En ook moet ik even heel goed nadenken wat mijn ww is bij gmail.
  Ik maak me trouwens ook zorgen om de sleepwet. Onze overheid is al wereldkampioen afluisteren van telefoontjes. Verder laat je overal een spoor na. Je auto, je smartphone. Die laatste heb ik dan gelukkig weer niet.

 4. Mijn enige "fout" is dat ik google gebruik, al vind ik dat ze die vraag wel erg algemeen maken. Ik gebruik de zoekmachine, maar geen google maps of gmail. Ik heb een account, maar daar log ik alleen in als ik mijn blogs update (en eigenlijk wil ik mijn blogs verhuizen zodat mijn account weg kan). Verder ben ik dus heel veilig bezig, maar dat wist ik al, want dat doe ik bewust. Geen facebook (of whatsapp of instagram want die zijn eigendom van FB), geen smartphone, browser binnen een beveiligde omgeving (waardoor de cookies en andere rommel meerdere keren per dag weggegooid worden), addblocker enzovoorts. Wat betreft die privacy buiten internet (reactie hierboven): ik gebruik dus ook geen winkelpasjes en meestal contant geld. Paranoide? Vast wel, maar ik voel me er beter bij.

 5. Ernstig eigenlijk hè, dat je eigenlijk overal te traceren bent. Behalve als je telefoon gejat is, dan is het ding opeens nergens meer te vinden. Ik ben er ook bewuster mee bezig hoor, me overal afmelden enzo...

 6. 'Je bent goed bezig want je neemt maatregelen die goed zijn voor je online-privacy. Maar je lekt hier en daar nog wat data. Daardoor ben je nog steeds een bekende Nederlander voor veel online-bedrijven.'

  Ik gebruik wel eens Google Maps, Gmail en Google Analytics. Verder gebruik ik Duckduckgo. Ik heb al een tijd geen Facebook meer. Meestal log ik wel uit, gooi ik cookies weg. Over het algemeen surf ik veilig.

 7. Dat is al best wel lang zo dat alles wat je plaatst de wereld in gaat en er nooit meer vanaf komt en daar ben ik mij ook heel bewust van. Daarom deel ik ook zeker niet alles.

 8. Ik ben vorig jaar gehackt en is een keylogger op mijn computer gezet met heel nare gevolgen. Sindsdien zit mijn computer dicht gespijkerd en voor mij geen Facebook, al helemaal niet nadat ik de gebruiksvoorwaarden had gelezen!
  Cookies gooi ik regelmatig weg, gmail heb ik gekoppeld aan een ander mailaccount, dus hoef ik maar zelden op in te loggen en natuurlijk heb ik een adblocker.
  Ik ben nog van de oude stempel en winkel het liefst in fysieke winkels, waar ik iets kan vasthouden en voelen voor ik het koop, dus ik heb niets aan die aandacht vragende advertenties op een website.

  Maar wat een ander ook al schreef, op het moment, dat je Internet op gaat, laat je een spoor achter. Het enige wat je kunt doen is zo voorzichtig mogelijk zijn met je persoonlijke gegevens en alleen binnen beveiligde sites.

  Groetjes Lily

 9. Wel herkenbaar wat je schrijft. Ik denk dat veel mensen de impact van internet soms niet begrijpen en denk ow dat zal toch wel. Tot er iets gebeurd en dan is het lastig terug te draaien...

 10. ...als kleine zelfstandige (trouwens ieder bedrijf) ben je verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel verkoopt de adressen aan andere bedrijven. Wij hebben sinds 1985 'n eigen bedrijfje en het gaat steeds door terwijl ik de meeste "rotzooi" retour afzender stuur en stuurde!
  Dus ook al in de jaren tachtig van de voige eeuw speelde dit al en internet bestond hier nog niet.

 11. Ik zou ook faliekant falen voor de test, precies om dezelfde redenen als jij bovenaan de blog aangeeft. Ergens vind ik het niet erg, want het komt me ook van pas dat Google al weet waar ik graag naar kijk en welke informatie ik niet hoef te zien. Dat is dan weer de keerzijde :)

 12. Aan die privacy zitten natuurlijk wel 2 kanten, vind ik het fijn dat er misschien mensen zijn die meer van mij weten dat dat ik nodig vind? Nee, dat niet. De andere kant van het verhaal is natuurlijk wel dat het toch wel prettig is als door het bekend worden van persoonsgegevens van die mensen die iets schadelijks of geweldadigs van plan zijn , we ook voor een hoop ellende gespaard kunnen worden.

 13. Ik heb hetzelfde als jij - ik weet dat het slimmer is om alles af te sluiten en niets automatisch ingevuld te laten staan en ik daardoor niet zo anoniem ben.. maar het is zo handig!! hahaha - Misschien toch maar eens wat vaker stil bij gaan staan de komende tijd :)

 14. Ik houd hier wel rekening mee. Over het algemeen genomen vind ik dat we veel te weinig privacy hebben. Online houd ik er in die zin rekening mee dat ik er al vanuit ga dat wat ik online doe in feite niet privé is.

 15. Mmm ik gooi mijn cookies ook bijna nooit weg omdat ik het ook handig vind en op Facebook zit ik ook veel. Net als Google. Gek dat we zo veel gegevens weggeven zonder het echt te beseffen.

 16. oepsie, ik maak ook al die fouten, maar inderdaad, bij mij is het ook gemakzucht. telkens opnieuw inloggen etc vind ik ook erg lastig, dus dan maar zo. Maar misschien moet ik er toch eens goed naar gaan kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.