Help, ik ben een Bekende Nederlander: hoe zit het met jouw privacy?
Last updated on August 4th, 2021 at 11:24 am
In de Consumentengids las ik dat 29% van de mensen hun online privacy niet beschermt. Die mensen zijn ongewild Bekende Nederlanders. Want bedrijven weten veel van hen. Wellicht meer dan hen lief is.
Nou heb ik diverse alarmerende boeken hierover gelezen waaronder Komt een vrouw bij de Hacker en Je hebt wel iets te verbergen, maar ik vreesde het ergste. Want hoewel geschrokken van de informatie in deze boeken, heb ik er verder weinig mee gedaan.
Dus besloot ik de gratis privacy online test te doen om te kijken hoe groot de schade is.
Online privacy check: mijn antwoorden
- Gebruik je Google wel eens? Of Google Maps of Gmail? Ja, ik Google echt alles! En ik heb inderdaad ook een Gmail account.
- Gebruik je Facebook? Ja, dagelijks. Onder andere om blogposts te promoten.
- Log je uit nadat je Facebook en Gmail hebt gebruikt? Nee, echt niet! Dan moet ik daarna telkens weer inloggen. Dat vind ik teveel gedoe. Bovendien kan ik nooit mijn wachtwoorden onthouden
- Gooi je wel eens cookies weg? Nee, want ik vind het stiekem handig dat sites mijn gegevens onthouden. Dan hoef ik niet telkens al mijn gegevens opnieuw in te typen. En soms vind ik de aanbiedingen die ik krijg ook echt wel handig.
- Gebruik je een adblocker? Nee, want dat vind ik niet sportief naar bloggers toe. Als bloggers advertenties op hun blog hebben, dan vind ik het prima als ze daar wat mee verdienen.
Mijn uitslag was vernietigend:
‘Bedrijven smullen van jou want je deelt gratis heel veel persoonlijke gegevens met hen.’
Lekker dan!
Wat doe ik fout?
Ik laat dus een enorm digitaal spoor achter. En de reden is heel eenvoudig: gemakzucht. Ik vind het teveel gedoe om telkens helemaal in en uit te loggen. Ook al kost me dat technisch gezien misschien maar 30 seconden… Ik besloot de test nog een keer te doen en dit keer de juiste antwoorden te geven. Dus loog ik dat ik scheel zag. Zo vulde ik in dat ik nooit Google en/of Facebook gebruik. Onder mijn antwoord verscheen de opmerking dat ik tamelijk ‘uniek’ was, maar ze accepteerden het ; 0
Nu scoorde ik als volgt:
‘Gefeliciteerd: met je online-gedrag ben je een redelijk onbekende Nederlander voor bedrijven.’
Over de online privacy test
De online privacy test van de Consumentengids bestaat uit maar 5 vragen dus je bent zo klaar. Hij is leuk om te doen, en naar aanleiding van elk antwoord krijg je meteen goede informatie. Hij is informatief en je leert er van hoe je je privacy kunt beschermen online.
Mijn conclusie over online privacy
Hoewel ik in theorie best redelijk weet wat ik moet doen om mijn online privacy te beschermen, breng ik die kennis niet echt in praktijk. Ik weet dat ik dat wel zou moeten doen, maar zoals ik al zei: ik vind het gewoon heel veel gedoe om steeds in en uit te loggen en dat formulieren zich vanzelf invullen vind ik makkelijk.
Ken je de stelling: Als iets gratis is, is de kans groot dat je met je privacy betaalt? Een goed voorbeeld hiervan is de gratis Blije Doos en andere zwangerschapsboxen. In ruil voor gratis spullen, leveren zwangeren een stuk privacy in.
Leestips
Hoe zit het met jouw online privacy?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Goed artikel. Leerzaam ook
Precies dezelfde uitslag als ik… te veel gedoe met in en uit loggen
Het is inderdaad zoveel gedoe. Maar ik probeer hier en daar wel dingen af te schermen en eens in de zoveel tijd verwijder ik ook cookies.