Metamorfose zolderverdieping: met voor en na foto’s

slaapkamer
Onze slaapkamer

De metamorfose van de zolderverdieping is bijna klaar!

Zo begon ik ruim tien jaar geleden deze blogpost.

Lees hieronder de rest, met aan het eind een update anno 2021.

De donkere zolder, die eigenlijk zelden betreden werd, is omgetoverd in drie slaapkamers. Dakkapellen waren helaas te duur, maar we hebben wel 3 prachtige dakramen die voor licht zorgen.

Novilon op de vloer

Mijn ouders hebben nog Novilon dat ze ooit in 1985 legden, en dat er nog prima uitziet. Dat gaan we voor de slaapkamervloeren hergebruiken. Het Novilon ziet er uit als planken, en is dus neutraal. (Novilon is een vinyl vloer). Boven hoeft het nu eigenlijk alleen nog geverfd te worden, en de vloer gelegd, en dan is de metamorfose van de zolderverdieping klaar.

Nu starten de werkzaamheden op de eerste verdieping, want onze expert werkt net als een huisvrouw, van boven naar beneden!

Zolderverdieping metamorfose

Metamorfose zolderverdieping: na

Zoals je ziet was de zolder een kleine, donkere ruimte . Je kon er alleen komen met behulp van een vlizo-trap.

Metamorfose zolderverdieping

Metamorfose zolderverdieping: na

Alleen al door de gipsplaten oogt de ruimte groter en frisser. En het dakraam speelt natuurlijk ook een essentiële rol bij deze metamorfose van de zolderverdieping:

Metamorfose zolderverdieping

Update in 2021

Het is inmiddels 10 jaar na onze metamorfose van de zolderverdieping. De opgeknapte zolderverdieping wordt nog steeds intensief gebruikt. Wel was het er tijdens hete zomers vaak niet te harden qua temperatuur.

Mijn man ging van narigheid beneden slapen, maar ik bleef koppig in mijn eigen bed slapen. Ik probeerde het met een bevroren spafles draaglijker te maken.

Uiteindelijk bracht vaste airco in huis uitkomst!

Leestip: Plat dakraam.

Hoe ziet jouw zolderverdieping eruit? Is het nog echt een zolder, of heb je hem ook als woonruimte geannexeerd?

Similar Posts

36 Comments

 1. Een echt metamorfose. Je huis heeft er gewoon een woonlaag bij. Ik had ook jaren een soortgelijke slaapkamer met dakraam in plaats van dakkapel. Ik miste niks. :)

 2. Dat wordt vast een heerlijk huis om in te wonen!
  Mag ik je ook nog even attenderen op de nieuwste inzichten van het RIVM mbt hoofdluis.
  Je kan je de kosten van een luizenzak of cape besparen. Ik twijfelde al vaak openlijk aan het nut hiervan maar trof op school of op het plein geen bijval en veel baat het niet schaad het niet reacties. De som dat er voor ruim 2000 euro aan misschien wel zinloze zakken hing hielp ook niet. Omdat ik iemand ben die graag haar gelijk krijgt is het natuurlijk heerlijk het RIVM aan haar zijde te zien:-))
  https://www.rivm.nl/cib/actueel/nieuws/richtlijn-hoofdluis-herzien.jsp
  Dit nav een eerdere post en reactie van jou nav een blogbericht over luizen etc.

 3. Anonymous, dank voor je reactie. Ik ben inderdaad op de hoogte van de nieuwste inzichten van het Rivm, waarbij kammen centraal staat. Een hele opluchting dat het gedoe van alles op zestig graden wassen e.d. niet meer hoeft.

  Wat zullen de fabrikanten van de luizenzakken ontzettend balen!!!!

 4. Ik gebruik voor mijn cake inderdaad een glazen vorm (voor alles wat ik bak eigenlijk, ik heb geen andere) en de appels liggen idd gewoon op het deeg, een beetje erin geduwd.

 5. Wow, mooi zeg. Hier hebben we dat vorig jaar ook gedaan en zoonlief vindt het nog steeds de mooiste en fijnste kamer van de wereld en staat vaak uit z’n dakraam te kijken naar sterren of regenbogen.

  1. Een zolder op de schuur is ook handig zeg! Maar ik kan me voorstellen dat het in de winter erg koud zal zijn. En misschien bak je er in de zomer ook wel weg van de hitte?

 6. Ziet er mooi uit.
  Wij hebben geen zolder maar wel een plat dak. In de zomer dus ook niet te harden vanwege de zon die er de hele dag op staat. Dus … al meer dan twintig jaar een vaste airco. Ik zou hem niet meer willen missen!

 7. Altijd een goede investering in een woning om de zolder bij de woning te trekken.
  Nu geen zolder meer, vorige woning wel, twee slaapkamers met dakkapellen en daar boven een vliering. Hans

  1. Dat is inderdaad een potentieel nadeel van een zolder: teveel bewaren. Doordat wij er slaapkamers van hebben gemaakt, is dat probleem er niet meer : )

 8. Wow, wat een verschil! Dat is echt geweldig opgeknapt destijds en ik kan me voorstellen dat die airco een fijne toevoeging is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.