Stokhaken

stokhaken

k had tweeëneenhalf uur te overbruggen voordat ik zes kinderen weer moest ophalen van een techniekles, en een deel daarvan bracht ik door in de bibliotheek. Ik kijk dan altijd graag op de tafel waarop de nieuwste aanwinsten staan te pronken, en mijn oog viel op het boekje Stokhaken.

Geïntrigeerd door de titel pakte ik het op, en las de ondertitel: haken met een haaknaald en een bezemsteel!

Stokhaken

En heus, in het boek Stokhaken wordt daadwerkelijk uitgelegd hoe je prachtige haakwerken kunt maken met behulp van een bezemsteel, dikke breinaald, satéprikker, kortom alles wat de vorm van een stok heeft. Andere benamingen voor deze haaktechniek zijn:

  • heksenkant
  • jiffy kant
  • pauwoog haken
  • broomstick lace
  • stokbreien
  • bezemsteelhaken

Stokhaken: heel duidelijke, eenvoudige uitleg

De techniek van het stokhaken wordt aan de hand van foto’s en slechts enkele regels tekst uitgelegd. Sterker nog: het zag er zo eenvoudig uit, dat ik besloot: ‘Dat kan ik ook wel!’ Dus ik zocht het hele huis door op zoek naar een bezemsteel, maar ik had eigenlijk alleen maar mijn twistmop, en die is niet geschikt omdat aan het eind van de steel een dikke knop zit. Gelukkig vond ik een rondslingerend stuk verwarmingsbuis, en ging daarmee aan de slag.

Stokhaken: de techniek

Je begint met een ketting van 50 lossen, en die hang je vervolgens één voor éeen om de stok. Maar hoe los ik de lossen ook haakte, ik kreeg die krengen nauwelijks op de stok. Uiteindelijk had ik ze er op gewurmd, maar toen was ik wel een stuk of 15 lossen verloren: op de stok zaten er maar 35 i.p.v. 50.

Ik had geen zin om nog een keer opnieuw te beginnen, en besloot om met mijn 35 lossen aan de volgende toer te beginnen. Daarbij schuif je steeds groepjes van 5 lussen van de stok, en die haak je om met 5 vasten. Maar opnieuw liep ik er tegenop dat het allemaal zo strak zat: ik kreeg er nauwelijks beweging in. Noodgedwongen heb ik mijn inmiddels nogal zweterige werkje toen toch maar uitgehaald, en een nieuwe poging gedaan met een houten lepel. Die is namelijk een stuk dunner dan een stok.

Maar ook hier liep ik tegen dezelfde problematiek op.

Toch eerst maar mijn lappendeken afmaken dan

Nou geef ik graag instructies de schuld van mijn persoonlijk falen, maar ik blijf de instructies heel eenvoudig en duidelijk vinden. Dus het moet dan wel aan mij liggen… Blijkbaar doe ik iets niet goed.

Voorlopig dus geen stokhaken meer voor mij. En dat is eigenlijk ook niet erg, want ik ben immers nog steeds bezig met mijn lappendeken! Granny Squares haken blijft leuk. Maar zo gauw ik die af heb, ga ik het toch nog eens proberen, want de resultaten van stokhaken zien er werkelijk prachtig uit. Kijk maar:

stokhaken

Praktische informatie over boek Stokhaken

Het boekje Stokhaken was tot mijn verrassing vrij goedkoop: slechts 9,95 bij Bol.com. Wil je meer weten over de auteurs van het boekje, Teunie Levering en Riek Siertsema bezoek dan hun website Knitted Knots.

Lees ook mijn posts bloemen haken, sokken haken, doekjes breien en cactussen haken!

7 Comments

  1. Nien
  2. Tineke
  3. cilia
  4. Cobi Schallenberg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh