Stokhaken
Last updated on June 10th, 2024 at 01:46 pm
- Stokhaken
- Stokhaken: heel duidelijke, eenvoudige uitleg
- Stokhaken: de techniek
- Toch eerst maar mijn lappendeken afmaken dan
- Praktische informatie over boek Stokhaken
- Bezemsteel haken patronen
- Filmpje met uitleg van stokhaken/bezemsteel haken
k had tweeëneenhalf uur te overbruggen voordat ik zes kinderen weer moest ophalen van een techniekles, en een deel daarvan bracht ik door in de bibliotheek. Ik kijk dan altijd graag op de tafel waarop de nieuwste aanwinsten staan te pronken, en mijn oog viel op het boekje Stokhaken.
Geïntrigeerd door de titel pakte ik het op, en las de ondertitel: haken met een haaknaald en een bezemsteel!
Stokhaken
En heus, in het boek Stokhaken wordt daadwerkelijk uitgelegd hoe je prachtige haakwerken kunt maken met behulp van een bezemsteel, dikke breinaald, satéprikker, kortom alles wat de vorm van een stok heeft. Andere benamingen voor deze haaktechniek zijn:
- heksenkant
- jiffy kant
- pauwoog haken
- broomstick lace
- stokbreien
- bezemsteelhaken
Stokhaken: heel duidelijke, eenvoudige uitleg
De techniek van het stokhaken wordt aan de hand van foto’s en slechts enkele regels tekst uitgelegd. Sterker nog: het zag er zo eenvoudig uit, dat ik besloot: ‘Dat kan ik ook wel!’ Dus ik zocht het hele huis door op zoek naar een bezemsteel, maar ik had eigenlijk alleen maar mijn twistmop, en die is niet geschikt omdat aan het eind van de steel een dikke knop zit. Gelukkig vond ik een rondslingerend stuk verwarmingsbuis, en ging daarmee aan de slag.
Stokhaken: de techniek
Je begint met een ketting van 50 lossen, en die hang je vervolgens één voor éeen om de stok. Maar hoe los ik de lossen ook haakte, ik kreeg die krengen nauwelijks op de stok. Uiteindelijk had ik ze er op gewurmd, maar toen was ik wel een stuk of 15 lossen verloren: op de stok zaten er maar 35 i.p.v. 50.
Ik had geen zin om nog een keer opnieuw te beginnen, en besloot om met mijn 35 lossen aan de volgende toer te beginnen. Daarbij schuif je steeds groepjes van 5 lussen van de stok, en die haak je om met 5 vasten. Maar opnieuw liep ik er tegenop dat het allemaal zo strak zat: ik kreeg er nauwelijks beweging in. Noodgedwongen heb ik mijn inmiddels nogal zweterige werkje toen toch maar uitgehaald, en een nieuwe poging gedaan met een houten lepel. Die is namelijk een stuk dunner dan een stok.
Maar ook hier liep ik tegen dezelfde problematiek op.
Toch eerst maar mijn lappendeken afmaken dan
Nou geef ik graag instructies de schuld van mijn persoonlijk falen, maar ik blijf de instructies heel eenvoudig en duidelijk vinden. Dus het moet dan wel aan mij liggen… Blijkbaar doe ik iets niet goed.
Voorlopig dus geen stokhaken meer voor mij. En dat is eigenlijk ook niet erg, want ik ben immers nog steeds bezig met mijn lappendeken! Granny Squares haken blijft leuk. Maar zo gauw ik die af heb, ga ik het toch nog eens proberen, want de resultaten van stokhaken zien er werkelijk prachtig uit. Kijk maar:
Praktische informatie over boek Stokhaken
Het boekje Stokhaken was tot mijn verrassing vrij goedkoop: slechts 9,95 bij Bol.com. Wil je meer weten over de auteurs van het boekje, Teunie Levering en Riek Siertsema bezoek dan hun website Knitted Knots.
Bezemsteel haken patronen
Meer bezemsteel haken patronen vind je bijvoorbeeld in dit boek:
Filmpje met uitleg van stokhaken/bezemsteel haken
Lees ook mijn posts bloemen haken, sokken haken, doekjes breien en cactussen haken!
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Stokhaken is echt heel leuk om te doen hoor! En het is even zien en dan doen je het zo!
Toevallig heb ik ook van de week ook voor het eerst erover gehoord! Met dat soort technieken spoor ik altijd een filmpje op youtube op. Het lukt mij nl ook zelden met behulp van uitleg op papier. Youtube is echt een uitvinding ervoor doordat je het precies kan zien hoe of wat in praktijk.
Misschien een goede tip, even googelen op broomstick lace, en je komt uit bij een Engelstalige tutorial, met beelden, die heel goed te volgen is. Je moet er even handigheid in krijgen, maar het is heel leuk om te doen! Succes, groeten, Tineke
leuk zeg, ik dacht dat het alleen maar met een bezemsteel ging, andere stokjes ook dus. Die ga ik eens uitproberen!
Ik zie ook wel eens dat ze aan die “bezemsteel” een dunne breinaald plakken. Eerst snapte ik het niet, maar ik denk nu dat je dan altijd een gemakkelijke plek hebt waar je je haaknaald in kunt steken. Ik heb er nog geen ervaringen mee, moet ik eerlijk zeggen.
Met de haaknaald een losse door je gehaakte ketting halen en die op de stok hangen, daarna de tweede erdoor heen halen en op de stok, dan zit het helemaal niet strak. Je hangt ze immers stuk voor stuk op. Een veelvoud van vijf geeft een mooi effect. Experimenteer ook eens met vier en zes. Dat zit er ook mooi uit. Met 60 steken kun je ook rijen wisselen want dat is zowel deelbaar door 3 als 4, 5 en 6.
Bijvoorbeeld twee rijen met drie, twee met vier, tweevan vijf en twee van zes en dan weer terug twee van vijf enz. Houd je van rust doe dan steeds dezelfde hoeveelheid.
Veel plezier!
Zo klinkt het helemaal niet zo moeilijk Cobi! Bedankt!