Reiskosten MBO-opleiding
Last updated on July 1st, 2023 at 12:34 pm
- MBO-opleiding ICT
- MBO-opleiding Game Developer ROC12
- Reiskosten MBO worden niet vergoed?
- Reiskosten mbo: er is altijd wel een MBO-opleiding in de buurt?
- NS: Jaarabonnement
- Arriva jaarabonnement
- Maandtrajectkaart Arnhem-Ede
- Totale reiskosten per jaar om naar MBO opleiding te reizen
- Plan B: NS-jaarkaart vader omzetten naar OV-jaarkaart
- Totale Mbo reiskosten per jaar
- Update MBO reiskosten 2023
- Leestip
Mijn oudste zoon beleeft weinig plezier aan school: hij vindt het enorm saai. Dat is al zo sinds hij begon aan zijn schoolcarrière. Dit jaar doet hij eindexamen Mavo op het speciaal onderwijs, en dus was er een belangrijke vraag: Wat gaat hij na de Mavo doen?
MBO-opleiding ICT
Nou brengt hij zijn tijd graag achter de computer door. Hij zoekt allerlei dingen uit, en leert zichzelf bijvoorbeeld programmeren met behulp van youtube filmpjes. Op basis daarvan leek een opleiding in de ICT mij een goed plan.
MBO-opleiding Game Developer ROC12
En gisteren gebeurde het wonder: we waren op de open dag van het ROC12 in Ede, bij de opleiding Game Developer. En ik zag mijn zoon opleven, en zelfs enthousiast praten. Zo heb ik hem echt nog nooit gezien op school! Blij en opgelucht dat er nu eindelijk duidelijkheid was gingen we naar huis. Toegegeven, het is wel een stukje reizen van de Achterhoek naar Ede, maar mijn zoon vond dit geen punt.
Hij zal uiterlijk 6.30 op de fiets moeten stappen, en om 7.05 in de trein naar Arnhem moeten zitten. In Arnhem heeft hij 4 minuten om over te stappen op de trein naar Ede. Daar komt hij om 7.56 aan, en moet dan nog twintig minuten wandelen.
Reiskosten MBO worden niet vergoed?
Hoewel het soms líjkt alsof de reiskosten op het MBO niet worden vergoed heeft dit meer met leeftijd te maken dan met schooltype: pas vanaf 18 jaar krijg je als student namelijk een reiskostenvergoeding en studiebeurs.
Dat betekent voor MBO-studenten die meestal vanaf hun 16e studeren dat hun ouders twee jaar lang de eventuele reiskosten moeten ophoesten. Nou wordt daar een begrijpelijke verklaring voor gegeven: er zijn gewoon veel meer mbo-opleidingen dan hbo-opleidingen, en dus is het niet nodig voor mbo-studenten om ver te reizen. Er is altijd wel een mbo-opleiding in de buurt.
Reiskosten mbo: er is altijd wel een MBO-opleiding in de buurt?
Dat is ook voor ons het geval, namelijk Het Graafschapcollege in Doetinchem, dat op 8 kilometer afstand ligt, en maar een half uurtje fietsen is. Het probleem is alleen dat daar de opleiding Game Developer niet wordt aangeboden. En na de martelgang van de afgelopen 12 jaar gunnen wij onze zoon een opleiding waar hij plezier in heeft. Bovendien denken we dat hij het dan ook veel beter zal doen op school, en goed gemotiveerd zal zijn.
Dus vanochtend gingen we eens kijken aan wat voor kosten we moesten denken voor het reizen. En daar werden we niet blij van. Een gewoon dagretour is 16,40 oftewel zo’n 328 per maand. Maar je maakt dan natuurlijk gebruik van een kortingskaart of een abonnement. Helaas zijn ook die prijzen weinig vriendelijk.
NS: Jaarabonnement
We begonnen naïef met een jaarabonnement van de NS: dat heet Altijd Vrij. De kosten hiervoor zijn 309 euro per maand, oftewel 3708,- per jaar! Daar had ik maar één woord voor: Aaaarg!
Arriva jaarabonnement
Toen herinnerden we ons dat de reis van Doetinchem naar Arnhem verzorgd wordt vervoersbedrijf Arriva! Een Arriva jaarabonnement Altijd Vrij kost ‘maar’ 103 euro per maand. Dat is al stukken beter dan de 309,- die je bij de NS betaalt. Op jaarbasis rekent Arriva 1030,- en dan reis je dus twee maanden gratis. Daar komen dan nog de kosten voor het stukje Arnhem-Ede bij.
Maandtrajectkaart Arnhem-Ede
Een los kaartje is altijd duurder dan één of ander abonnement, dus onderzochten we hoe we hier ook konden besparen. We kwamen uit op een maandtraject abonnement. De NS werkt met tariefeenheden, en het traject Arnhem-Ede telt 17 tariefeenheden. Dat komt op 107,30 per maand dus 1030,- per jaar.
Totale reiskosten per jaar om naar MBO opleiding te reizen
Dat breng het totaal aan reiskosten van onze oudste zoon op 1030,- +1030,- = 2060,- oftewel zo’n 172 euro per maand. Maar toen kwam er nog een plan B!
Plan B: NS-jaarkaart vader omzetten naar OV-jaarkaart
Mijn man reist dagelijks van Doetinchem naar Amsterdam met een NS-jaarkaart. Die kaart kost ca. 3700,00 per jaar.
Door zijn NS-jaarkaart om te zetten naar een OV-jaarkaart ad 4297,00 kan hij voor een tweede persoon voor maar 955,50 extra óók een NS-jaarkaart kopen.
In plaats van 2060 euro per jaar betalen we voor de reiskosten van onze zoon dan maar 955,50 oftewel zo’n 80 euro per maand. Even ter herinnering: in eerste instantie kwamen we uit op 309 euro per maand!
Maar mijn man gaat ca. 600 euro per jaar meer betalen, oftewel 50 euro per maand. Die moeten we dus eigenlijk optellen bij de 80 euro. Dan komen de reiskosten voor onze zoon dus op 130 euro per maand.
Als er geen addertjes onder het gras zitten…
Totale Mbo reiskosten per jaar
Als onze oudste zoon dus dagelijks naar zijn MBO-opleiding reist kost ons dat op jaarbasis: 1555,50 en per maand 130 euro. Dat is in ieder geval goedkoper dan op kamers gaan gelukkig, want daarvoor vind ik hem ook nog wel erg jong.
Update MBO reiskosten 2023
Inmiddels kunnen jongeren die een mbo-opleiding doen ook reizen met een zogenoemd studentenreisproduct!
Leestip
Dit is voor mij echt geheel nieuw terrein, dus ik hoor graag wat jullie ervaringen zijn met reiskosten, abonnementen, maandtrajecten etc!
En wat weegt zwaarder: een school die handig dichtbij is maar misschien niet de ideale opleiding biedt, of een school met een opleiding die je kind heel graag wil doen, maar waarvoor hij of zij moet reizen.
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Op het HBO kreeg je vroeger een ov studentenkaart. Geldt dat niet voor het MBO??
De ov-studentenkaart krijg je pas als je 18 bent, net als studiefinanciering. Hoewel die nu geloof ik helemaal wordt afgeschaft.
Hmm en die ov kaart is ook niet zalig makend, kleine lettertjes: als je die neemt en je maakt je mbo studie niet af(geen diploma) dan moet je t terug betalen hoor!
Ja, maar dat geldt ook voor de studiefinanciering op het HBO/WO. Het is een manier om het studeren te bevorderen, niet een grote zak geld die je gratis en voor niks van de overheid krijgt, zonder daar iets voor terug te doen. Zodra je je diploma haalt, wordt het bedrag wat je geleend hebt (dus ook de kosten voor OV-kaart) omgezet in een gift. Daarom heet het ook een ‘prestatiebeurs’. Presteer je niks (m.a.w. maak je om wat voor reden dan ook je opleiding niet af), dan krijg je ook niks. Lijkt me niet meer dan terecht.
De overheid gaat ervan uit dat het geld wat ze in jou geïnvesteerd hebben (dus stufi, kosten studentenOV, etc.) later terug zullen krijgen. Omdat je met je opleiding een goedbetaalde baan krijgt, waar je belasting over betaald, die weer in de zak van de overheid terecht komt.