Reiskosten MBO-opleiding

mbo opleiding reiskosten

Mijn oudste zoon beleeft weinig plezier aan school: hij vindt het enorm saai. Dat is al zo sinds hij begon aan zijn schoolcarrière. Dit jaar doet hij eindexamen Mavo op het speciaal onderwijs, en dus was er een belangrijke vraag: Wat gaat hij na de Mavo doen?

MBO-opleiding ICT

Nou brengt hij zijn tijd graag achter de computer door. Hij zoekt allerlei dingen uit, en leert zichzelf bijvoorbeeld programmeren met behulp van youtube filmpjes. Op basis daarvan leek een opleiding in de ICT mij een goed plan.

MBO-opleiding Game Developer ROC12

En gisteren gebeurde het wonder: we waren op de open dag van het ROC12 in Ede, bij de opleiding Game Developer. En ik zag mijn zoon opleven, en zelfs enthousiast praten. Zo heb ik hem echt nog nooit gezien op school! Blij en opgelucht dat er nu eindelijk duidelijkheid was gingen we naar huis. Toegegeven, het is wel een stukje reizen van de Achterhoek naar Ede, maar mijn zoon vond dit geen punt.

Hij zal uiterlijk 6.30 op de fiets moeten stappen, en om 7.05 in de trein naar Arnhem moeten zitten. In Arnhem heeft hij 4 minuten om over te stappen op de trein naar Ede. Daar komt hij om 7.56 aan, en moet dan nog twintig minuten wandelen.

Reiskosten MBO worden niet vergoed?

Hoewel het soms líjkt alsof de reiskosten op het MBO niet worden vergoed heeft dit meer met leeftijd te maken dan met schooltype: pas vanaf 18 jaar krijg je als student namelijk een reiskostenvergoeding en studiebeurs.

Dat betekent voor MBO-studenten die meestal vanaf hun 16e studeren dat hun ouders twee jaar lang de eventuele reiskosten moeten ophoesten. Nou wordt daar een begrijpelijke verklaring voor gegeven: er zijn gewoon veel meer mbo-opleidingen dan hbo-opleidingen, en dus is het niet nodig voor mbo-studenten om ver te reizen. Er is altijd wel een mbo-opleiding in de buurt.

Reiskosten mbo: er is altijd wel een MBO-opleiding in de buurt?

Dat is ook voor ons het geval, namelijk Het Graafschapcollege in Doetinchem, dat op 8 kilometer afstand ligt, en maar een half uurtje fietsen is. Het probleem is alleen dat daar de opleiding Game Developer niet wordt aangeboden. En na de martelgang van de afgelopen 12 jaar gunnen wij onze zoon een opleiding waar hij plezier in heeft. Bovendien denken we dat hij het dan ook veel beter zal doen op school, en goed gemotiveerd zal zijn.

Dus vanochtend gingen we eens kijken aan wat voor kosten we moesten denken voor het reizen. En daar werden we niet blij van. Een gewoon dagretour is 16,40 oftewel zo’n 328 per maand. Maar je maakt dan natuurlijk gebruik van een kortingskaart of een abonnement. Helaas zijn ook die prijzen weinig vriendelijk.

NS: Jaarabonnement

We begonnen naïef met een jaarabonnement van de NS: dat heet Altijd Vrij. De kosten hiervoor zijn 309 euro per maand, oftewel 3708,- per jaar! Daar had ik maar één woord voor: Aaaarg!

Arriva jaarabonnement

Toen herinnerden we ons dat de reis van Doetinchem naar Arnhem verzorgd wordt vervoersbedrijf Arriva! Een Arriva jaarabonnement Altijd Vrij kost ‘maar’ 103 euro per maand. Dat is al stukken beter dan de 309,- die je bij de NS betaalt. Op jaarbasis rekent Arriva 1030,- en dan reis je dus twee maanden gratis.  Daar komen dan nog de kosten voor het stukje Arnhem-Ede bij.

Maandtrajectkaart Arnhem-Ede

Een los kaartje is altijd duurder dan één of ander abonnement, dus onderzochten we hoe we hier ook konden besparen.  We kwamen uit op een maandtraject abonnement. De NS werkt met tariefeenheden, en het traject Arnhem-Ede telt 17 tariefeenheden. Dat komt op 107,30 per maand dus 1030,- per jaar.

Totale reiskosten per jaar om naar MBO opleiding te reizen

Dat breng het totaal aan reiskosten van onze oudste zoon op 1030,- +1030,-  = 2060,- oftewel zo’n 172 euro per maand. Maar toen kwam er nog een plan B!

Plan B: NS-jaarkaart vader omzetten naar OV-jaarkaart

Mijn man reist dagelijks van Doetinchem naar Amsterdam met een NS-jaarkaart. Die kaart kost ca. 3700,00 per jaar.

Door zijn NS-jaarkaart om te zetten naar een OV-jaarkaart ad 4297,00 kan hij voor een tweede persoon voor maar 955,50 extra óók een NS-jaarkaart kopen.

In plaats van 2060 euro per jaar betalen we voor de reiskosten van onze zoon dan maar 955,50 oftewel zo’n 80 euro per maand. Even ter herinnering: in eerste instantie kwamen we uit op 309 euro per maand!

Maar mijn man gaat ca. 600 euro per jaar meer betalen, oftewel 50 euro per maand. Die moeten we dus eigenlijk optellen bij de 80 euro. Dan komen de reiskosten voor onze zoon dus op 130 euro per maand.

Als er geen addertjes onder het gras zitten…

tarieven ns

Totale Mbo reiskosten per jaar

Als onze oudste zoon dus dagelijks naar zijn MBO-opleiding reist kost ons dat op jaarbasis: 1555,50 en per maand 130 euro. Dat is in ieder geval goedkoper dan op kamers gaan gelukkig, want daarvoor vind ik hem ook nog wel erg jong.

Update MBO reiskosten 2023

Inmiddels kunnen jongeren die een mbo-opleiding doen ook reizen met een zogenoemd studentenreisproduct!

Leestip

De  makkelijkste hbo opleiding

Dit is voor mij echt geheel nieuw terrein, dus ik hoor graag wat jullie ervaringen zijn met reiskosten, abonnementen, maandtrajecten etc!
En wat weegt zwaarder: een school die handig dichtbij is maar misschien niet de ideale opleiding biedt, of een school met een opleiding die je kind heel graag wil doen, maar waarvoor hij of zij moet reizen.

Similar Posts

24 Comments

 1. Zijn er genoeg banen in “game design” voor MBO-ers? Computers zijn natuurlijk wel de toekomst…

  Als er enigszins hoop is, dat hij later met dit diploma ook aan het werk kan, zou ik het vooral doen. Een enthousiaste puber is honderd keer beter dan een mokkende en bokkige. En ook een volwassene is veel blijer en gelukkiger met een baan die bij hem past.

  Ik denk dat je de beste reis-oplossing al gevonden hebt. 130 euro per maand is ongeveer 6,50 euro per retourtje (ik reken op 20 retourtjes per maand).

  1. Volgens de docenten op de open dag is het beroepsperspectief goed. In de opleiding tot game developer leren studenten programmeren, dus het is niet zo dat je alleen als game developer aan de slag kunt. Er liepen zelfs studenten stage bij een revalidatiecentrum!

 2. Poeh, wat een boel geld! Onze mbo dochter zit hier in de stad op de opleiding maar is begonnen in een andere stad.
  Wij hebben een geluk, mijn man is machinist en wij reizen binnen het gezin gratis.
  Nu hoorde ik trouwens dat de ov kaart eruit gaat, met ingang van 2014?

 3. Wij hebben ook jaren geleden twee jaar maandelijks 130 euro reisgeld betaald voor een zoon om naar een MBO-opleiding te kunnen. Het stomme was dat een rit naar Heerenveen veel goedkoper was dan een rit naar Zwolle terwijl de afstanden even ver waren. Maarja, die opleiding in Heerenveen was meer computers in elkaar sleutelen en dat was niet wat onze zoon in gedachten had. Hij wilde interaktieve vormgeving doen.
  De ervaring van mijn zoon is dat je bij zo’n MBO opleiding niet alleen moet doen wat ze op school van je vragen maar ook thuis van alles gaat leren mbv internet om je niveau te verhogen.
  Game development is makkelijker om aan het werk te komen dan wanneer je de illustratiekant van games kiest.

  1. Goed om ervaringen van je zoon te horen! De docent op de open dag zei dat je ‘er uit haalt, wat je er in stopt’, doelend op de opleiding. Als je precies doet wat moet, dan studeer je goed af. Maar als je thuis zelf ook veel doet, dan wordt je echt een hele goede.

  2. Onze zoon zat op zeker moment op HBO niveau door zelfstudie. Maar webdesign was toch niet waar zijn hart ligt.
   Die ligt veel meer bij het kunstzinnige deel van het ontwerpen van games. Helaas is daar weinig werk in. Maar als je aan hem vraagt wat hij wil doen dan is het enige waar hij op komt die creatieve kant.
   Hij werkt heel hard en hij houdt er rekening mee dat hij later in het buitenland gaat wonen.
   Ik vind het ook best spannend dat hij deze keuze heeft gemaakt.
   Deze tijd lijkt in zekere zin op die van de jaren ’80. Bijna alle studies werden afgeraden omdat je er niet mee aan het werk zou komen. De zorg daar moest je al helemaal niet in gaan werken. Dat is nu zo ongeveer de enige sector waar je wel werk kunt vinden.
   Wij hebben tegen onze zoon gezegd dat hij moet doen wat hij het liefst wil doen en mocht het toch later niet lukken dan heeft hij iig een mbo-opleiding webdesign naast de kunstacademie en wellicht gaat hij dan nog wat anders leren.
   We zullen zien. Gelukkig kunnen we het goed met elkaar vinden, mocht hij nog langer thuis blijven wonen.

   Ook spannend voor jullie. Welke keuze jullie zoon gaat maken. Wellicht een idee om ook met oud-studenten te spreken om te horen wat zij van de opleiding vonden en of ze nog tips/trucs hebben.

 4. We hebben voor 16.50 Euro bij Arriva een OV chipkaart gekocht voot het traject Zevenaar -Doetinchem.

  Scholieren krijgen hier extra korting,het bespaart ons ongeveer 40 Euro per maand,de kaart is een maand geldig.

 5. yep hier het zelfde, gelukkig is hier in harderwijk dezelfde opleiding, alleen in zwolle is die opleiding ook maar de opzet is anders en sprak meer aan. je voelt hem al aankomen.. de opleiding strand op de reiskosten.

 6. Een aantal provincies geven reiskostentegemoetkomingen aan ouders van mbo scholieren die nog geen OV kaart krijgen. In elk geval Groningen en Limburg, dacht ik (kennis van 2 jaar geleden). Misschien eens nagaan of Gelderland dat ook biedt?

 7. Bij een abonnement betaal je ook voor de dagen en weken dat je zoon stage of vakantie heeft – probeer daar zicht op te krijgen. Heeft hij bijvoorbeeld vier of vijf dagen school? Kan een abonnement wel uit bij vier lesdagen? En kan je zoon zijn stages wel dicht(er) bij huis doen? Zijn daar blokstages bij, van meerdere weken?

  In onze woonplaats zit een MBO waar het organisatorisch rammelt en waar veel klachten over zijn. Dat is beslist niet de eerste keuze voor onze jongste, die volgend jaar ook naar het MBO gaat. Dus gaan wij ook stevig betalen vrees is want ze zal moeten bussen of treinen voor een alternatief.

 8. ik zou eerst uitzoeken of het wel 5 dagen in de week school is .Als ze maar 2-3 dagen per week naar school moeten zien de reiskosten er misschien heel anders uit.
  Verder heb je inderdaad je kinderbijslag nog tot ze 18 zijn en eventueel recht op tegemoetkoming studiekosten .
  Maar de reiskosten zijn niet het enige,hou ook rekening met boeken/laptop ed .
  Verder lijkt het me ook zinvol uit te zoeken of hij in de toekomst wat met die specifieke opleiding kan,anders hebben jullie straks bergen kosten voor een studie waar geen werk in is.
  Want helaas zijn er bergen opleidingen op mbo en hbo niveau waar je later helemaal niets mee kan

 9. een andere vraag die niet onbelangrijk lijkt in het geheel, gaat hij het volhouden om elke dag 4 uur (heen en terug) te reizen (waarbij hij ook nog een heel vroeg op moet gaan staan).

  1. Dat was ook een zorg voor mij, maar in dit geval zou het feit dat mijn zoon ontzettend laconiek is juist een plus kunnen zijn. Mijn man reist ook dagelijks 5 uur met de trein, en kan dat goed aan. En mijn zoon lijkt wat dat betreft wel op mijn man. Bovendien: hij weet natuurlijk waar hij het voor doet! Voor een opleiding waaraan hij plezier beleeft.

 10. Zo, dat is pittig!! Kijk inderdaad hoeveel dagen school het in de week is en is het niet mogelijk om een deel te fietsen? Bijvoorbeeld het eerste of het laatste stuk? Dat kan ook weer flink schelen, zeker als het gaat om 5 dagen per week.

 11. Wij betalen 149 euro bij Arriva voor een jaarkaart. De kaart is het hele jaar geldig. Ik probeer om restitutie aan te vragen voor de twee maanden dat hij er niet meer reist. Dan is dat dus twee keer 149 euro minder. MAar het is ontzettend duur. Ik be nblij dat onze zoon naar een opleiding gaat en een school die leuk en goed is. Als je zoon dat echt wil zou ik het zeker doen! Over de discussie waar veel werk in is in de ICT kan ik zeggen gesp[ecialiseerde netwerkbeheerders is veel vraag naar.

 12. Zelf ben ik ooit in Ede naar school gegaan (CHE) omdat dat dichter bij huis was, en tja, ze boden de opleiding(en) aan die ik wilde doen.
  Achteraf heb ik spijt als haren op m’n hoofd dat ik niet gewoon naar Utrecht ben gegaan, zelfs met de opleidingen die gewoon in Ede aangeboden werden, want deze school sluit veel beter bij mij aan. Mijn opleiding loopt weer niet helemaal zoals het zou moeten, maar nu krijg ik gelukkig niet het gevoel dat ik achterlijk ben omdat ik het niet kan, maar word ik begeleid om een zo verstandig mogelijke keuze te maken. Niet alleen opleiding is dus belangrijk, sfeer ook.

  Mijn neefje heeft trouwens die opleiding op het ROCA12 gedaan, en volgens mij was het best een leuke opleiding en sfeer en zo – dat hij zich er als van origine vwo-leerling niet kapot verveelde en er plezier in had zegt een hoop denk ik ;-) Dus ik denk dat het een verstandige keuze is.

 13. Hmm en die ov kaart is ook niet zalig makend, kleine lettertjes: als je die neemt en je maakt je mbo studie niet af(geen diploma) dan moet je t terug betalen hoor!

  1. Ja, maar dat geldt ook voor de studiefinanciering op het HBO/WO. Het is een manier om het studeren te bevorderen, niet een grote zak geld die je gratis en voor niks van de overheid krijgt, zonder daar iets voor terug te doen. Zodra je je diploma haalt, wordt het bedrag wat je geleend hebt (dus ook de kosten voor OV-kaart) omgezet in een gift. Daarom heet het ook een ‘prestatiebeurs’. Presteer je niks (m.a.w. maak je om wat voor reden dan ook je opleiding niet af), dan krijg je ook niks. Lijkt me niet meer dan terecht.
   De overheid gaat ervan uit dat het geld wat ze in jou geïnvesteerd hebben (dus stufi, kosten studentenOV, etc.) later terug zullen krijgen. Omdat je met je opleiding een goedbetaalde baan krijgt, waar je belasting over betaald, die weer in de zak van de overheid terecht komt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.