Reacties

Reiskosten MBO-opleiding — 24 reacties

  1. Zijn er genoeg banen in "game design" voor MBO-ers? Computers zijn natuurlijk wel de toekomst...

    Als er enigszins hoop is, dat hij later met dit diploma ook aan het werk kan, zou ik het vooral doen. Een enthousiaste puber is honderd keer beter dan een mokkende en bokkige. En ook een volwassene is veel blijer en gelukkiger met een baan die bij hem past.

    Ik denk dat je de beste reis-oplossing al gevonden hebt. 130 euro per maand is ongeveer 6,50 euro per retourtje (ik reken op 20 retourtjes per maand).

    • Volgens de docenten op de open dag is het beroepsperspectief goed. In de opleiding tot game developer leren studenten programmeren, dus het is niet zo dat je alleen als game developer aan de slag kunt. Er liepen zelfs studenten stage bij een revalidatiecentrum!

  2. Poeh, wat een boel geld! Onze mbo dochter zit hier in de stad op de opleiding maar is begonnen in een andere stad.
    Wij hebben een geluk, mijn man is machinist en wij reizen binnen het gezin gratis.
    Nu hoorde ik trouwens dat de ov kaart eruit gaat, met ingang van 2014?

  3. Wij hebben ook jaren geleden twee jaar maandelijks 130 euro reisgeld betaald voor een zoon om naar een MBO-opleiding te kunnen. Het stomme was dat een rit naar Heerenveen veel goedkoper was dan een rit naar Zwolle terwijl de afstanden even ver waren. Maarja, die opleiding in Heerenveen was meer computers in elkaar sleutelen en dat was niet wat onze zoon in gedachten had. Hij wilde interaktieve vormgeving doen.
    De ervaring van mijn zoon is dat je bij zo'n MBO opleiding niet alleen moet doen wat ze op school van je vragen maar ook thuis van alles gaat leren mbv internet om je niveau te verhogen.
    Game development is makkelijker om aan het werk te komen dan wanneer je de illustratiekant van games kiest.

    • Goed om ervaringen van je zoon te horen! De docent op de open dag zei dat je 'er uit haalt, wat je er in stopt', doelend op de opleiding. Als je precies doet wat moet, dan studeer je goed af. Maar als je thuis zelf ook veel doet, dan wordt je echt een hele goede.

    • Onze zoon zat op zeker moment op HBO niveau door zelfstudie. Maar webdesign was toch niet waar zijn hart ligt.
      Die ligt veel meer bij het kunstzinnige deel van het ontwerpen van games. Helaas is daar weinig werk in. Maar als je aan hem vraagt wat hij wil doen dan is het enige waar hij op komt die creatieve kant.
      Hij werkt heel hard en hij houdt er rekening mee dat hij later in het buitenland gaat wonen.
      Ik vind het ook best spannend dat hij deze keuze heeft gemaakt.
      Deze tijd lijkt in zekere zin op die van de jaren '80. Bijna alle studies werden afgeraden omdat je er niet mee aan het werk zou komen. De zorg daar moest je al helemaal niet in gaan werken. Dat is nu zo ongeveer de enige sector waar je wel werk kunt vinden.
      Wij hebben tegen onze zoon gezegd dat hij moet doen wat hij het liefst wil doen en mocht het toch later niet lukken dan heeft hij iig een mbo-opleiding webdesign naast de kunstacademie en wellicht gaat hij dan nog wat anders leren.
      We zullen zien. Gelukkig kunnen we het goed met elkaar vinden, mocht hij nog langer thuis blijven wonen.

      Ook spannend voor jullie. Welke keuze jullie zoon gaat maken. Wellicht een idee om ook met oud-studenten te spreken om te horen wat zij van de opleiding vonden en of ze nog tips/trucs hebben.

  4. We hebben voor 16.50 Euro bij Arriva een OV chipkaart gekocht voot het traject Zevenaar -Doetinchem.

    Scholieren krijgen hier extra korting,het bespaart ons ongeveer 40 Euro per maand,de kaart is een maand geldig.

  5. yep hier het zelfde, gelukkig is hier in harderwijk dezelfde opleiding, alleen in zwolle is die opleiding ook maar de opzet is anders en sprak meer aan. je voelt hem al aankomen.. de opleiding strand op de reiskosten.

  6. Een aantal provincies geven reiskostentegemoetkomingen aan ouders van mbo scholieren die nog geen OV kaart krijgen. In elk geval Groningen en Limburg, dacht ik (kennis van 2 jaar geleden). Misschien eens nagaan of Gelderland dat ook biedt?

  7. Bij een abonnement betaal je ook voor de dagen en weken dat je zoon stage of vakantie heeft - probeer daar zicht op te krijgen. Heeft hij bijvoorbeeld vier of vijf dagen school? Kan een abonnement wel uit bij vier lesdagen? En kan je zoon zijn stages wel dicht(er) bij huis doen? Zijn daar blokstages bij, van meerdere weken?

    In onze woonplaats zit een MBO waar het organisatorisch rammelt en waar veel klachten over zijn. Dat is beslist niet de eerste keuze voor onze jongste, die volgend jaar ook naar het MBO gaat. Dus gaan wij ook stevig betalen vrees is want ze zal moeten bussen of treinen voor een alternatief.

  8. ik zou eerst uitzoeken of het wel 5 dagen in de week school is .Als ze maar 2-3 dagen per week naar school moeten zien de reiskosten er misschien heel anders uit.
    Verder heb je inderdaad je kinderbijslag nog tot ze 18 zijn en eventueel recht op tegemoetkoming studiekosten .
    Maar de reiskosten zijn niet het enige,hou ook rekening met boeken/laptop ed .
    Verder lijkt het me ook zinvol uit te zoeken of hij in de toekomst wat met die specifieke opleiding kan,anders hebben jullie straks bergen kosten voor een studie waar geen werk in is.
    Want helaas zijn er bergen opleidingen op mbo en hbo niveau waar je later helemaal niets mee kan

  9. een andere vraag die niet onbelangrijk lijkt in het geheel, gaat hij het volhouden om elke dag 4 uur (heen en terug) te reizen (waarbij hij ook nog een heel vroeg op moet gaan staan).

    • Dat was ook een zorg voor mij, maar in dit geval zou het feit dat mijn zoon ontzettend laconiek is juist een plus kunnen zijn. Mijn man reist ook dagelijks 5 uur met de trein, en kan dat goed aan. En mijn zoon lijkt wat dat betreft wel op mijn man. Bovendien: hij weet natuurlijk waar hij het voor doet! Voor een opleiding waaraan hij plezier beleeft.

  10. Zo, dat is pittig!! Kijk inderdaad hoeveel dagen school het in de week is en is het niet mogelijk om een deel te fietsen? Bijvoorbeeld het eerste of het laatste stuk? Dat kan ook weer flink schelen, zeker als het gaat om 5 dagen per week.

  11. Wij betalen 149 euro bij Arriva voor een jaarkaart. De kaart is het hele jaar geldig. Ik probeer om restitutie aan te vragen voor de twee maanden dat hij er niet meer reist. Dan is dat dus twee keer 149 euro minder. MAar het is ontzettend duur. Ik be nblij dat onze zoon naar een opleiding gaat en een school die leuk en goed is. Als je zoon dat echt wil zou ik het zeker doen! Over de discussie waar veel werk in is in de ICT kan ik zeggen gesp[ecialiseerde netwerkbeheerders is veel vraag naar.

  12. Zelf ben ik ooit in Ede naar school gegaan (CHE) omdat dat dichter bij huis was, en tja, ze boden de opleiding(en) aan die ik wilde doen.
    Achteraf heb ik spijt als haren op m'n hoofd dat ik niet gewoon naar Utrecht ben gegaan, zelfs met de opleidingen die gewoon in Ede aangeboden werden, want deze school sluit veel beter bij mij aan. Mijn opleiding loopt weer niet helemaal zoals het zou moeten, maar nu krijg ik gelukkig niet het gevoel dat ik achterlijk ben omdat ik het niet kan, maar word ik begeleid om een zo verstandig mogelijke keuze te maken. Niet alleen opleiding is dus belangrijk, sfeer ook.

    Mijn neefje heeft trouwens die opleiding op het ROCA12 gedaan, en volgens mij was het best een leuke opleiding en sfeer en zo - dat hij zich er als van origine vwo-leerling niet kapot verveelde en er plezier in had zegt een hoop denk ik ;-) Dus ik denk dat het een verstandige keuze is.

    • Ja, maar dat geldt ook voor de studiefinanciering op het HBO/WO. Het is een manier om het studeren te bevorderen, niet een grote zak geld die je gratis en voor niks van de overheid krijgt, zonder daar iets voor terug te doen. Zodra je je diploma haalt, wordt het bedrag wat je geleend hebt (dus ook de kosten voor OV-kaart) omgezet in een gift. Daarom heet het ook een 'prestatiebeurs'. Presteer je niks (m.a.w. maak je om wat voor reden dan ook je opleiding niet af), dan krijg je ook niks. Lijkt me niet meer dan terecht.
      De overheid gaat ervan uit dat het geld wat ze in jou geïnvesteerd hebben (dus stufi, kosten studentenOV, etc.) later terug zullen krijgen. Omdat je met je opleiding een goedbetaalde baan krijgt, waar je belasting over betaald, die weer in de zak van de overheid terecht komt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder