Granny Squares haken

granny squares

Ik ben dol op granny squares. Maar granny squares haken vind ik lastig. Net als bloemen haken. Toch is vaak simpelweg een kwestie van even oefenen, en dan heb je het dóór.

Ook al schijnt het nog zo simpel te zijn. Het is niet dat ik het niet geprobeerd heb: granny squares haken. Maar je moet er best veel bij tellen vind ik. En ik raak altijd onmiddellijk de tel kwijt. 'Heb ik nou al drie stokjes gedaan, of twee?' vraag ik me dan af. En dat haakwerkje wordt alsmaar zweteriger en daardoor stroever in mijn handjes.

Toch blijven deze gehaakte verikantjes mij boeien! En stiekem wil ik het echt leren. Op internet vind je vele tutorials, en ook zijn er diverse boeken waarin granny squares haken wordt uitgelegd.

Granny squares haken instructies in Een wereld vol granny squares

Deze week vond ik in de bieb het boek van Yvonne Koop, getiteld: Een wereld vol granny squares. Met als ondertitel: 'Vierkantjes haken met thema's uit alle windstreken.' Ook hier in vond ik een tutorial voor granny squares haken.

 1. Haak een ring van 6 lossen
 2. Haak 3 stokjes
 3. Haak 3 lossen
 4. Haak 3 stokjes
 5. Haak 3 lossen
 6. Haak 3 stokjes
 7. Haak 3 lossen
 8. Haak 3 stokjes
 9. Haak  3 lossen
 10. Sluit de toer af met een halve vaste

Maar toen stond er:

'Hecht de kleur nog niet af na het sluiten van de toer met een hv, maar ga met hv over de st van de vorige toer heen tot je bij de l bent. Hecht de draad af en knoop de nieuwe kleur aan.'

Dat snapte ik niet. Dus toen heb ik de roze kleur maar gewoon gebruikt om 3 lossen te haken, en probeerde verder weer de instructies op te volgen. En dat leidde tot de wanstaltige granny square links boven in de hoek.

Waarom worden mijn granny squares nou nooit eens mooi vierkant?!

N.B. Op de site van Flow vind je ook een duidelijke uitleg voor granny squares haken, met foto's erbij.

Wat kun je er allemaal mee maken?

In dit boek over granny squares haken wordt veel meer gemaakt dan de bekende deken. Je vindt er patronen voor:

 • Oosterse granny's in een theemuts en een kimonovestje,
 • Spaanse granny's in kussens en een strandhoed,
 • Amerikaanse granny's in een poncho en een tas,
 • Zweedse granny's in een trui en wanten.
 • Hollandse granny's, zoals een traditionele gehaakte jasbeschermer, een oranje stropdas en een Delfts blauwe vlaggetjesslinger

Verder vind je patronen voor vierkante, rechthoekige, driehoekige en ronde granny's!

Filmpje met uitleg voor granny squares haken

In onderstaand filmpje wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je een 'oma's vierkantje' haakt. Het duurt ongeveer 10 minuten.

Praktische informatie

Yvonne Koop raakte geïnspireerd om granny squares te gaan haken nadat ze de eerste film van Nanny McPhee zag. In deze film komt namelijk een gehaakte sprei in beeld die gemaakt is van granny squares.

Een wereld vol granny squares is voor 14,95 te koop bij bol.com. Wat ik vooral leuk vond waren de patronen voor fietszadel, en de jasbeschermers. Alle patronen en ideeën in het boek zijn gebaseerd op granny squares. Het is een plezierig kijk en dóeboek.

granny squares haken

Zie ook Cactussen haken en Sokken haken en mijn post over een theemuts haken.

Nog veel meer boeken over granny squares haken!

Er zijn overigens nog veel meer boeken waarmee je kunt leren granny's te haken. Hieronder een handig overzicht:

Wat vind jij van Granny Squares haken?

Lees hier nog veel meer leuke hobby's! Of doe het stappenplan in de post Hobby's zoeken!

Vind je granny squares nog te moeilijk? Begin dan eerst eens met Haken voor beginners!

Similar Posts

37 Comments

 1. Als je goed naar je foto kijkt zie je dat je bovenin 4 blauwe stokjes hebt gehaakt en li en re en onder 3 blauwe stokjes. Dan kom je al nooit meer uit.

 2. Oooh, ik vind die Granny's zo leuk! Maar net als jij, kan ik er echt niets moois van maken. Snap het niet, kan de uitleg niet volgen. Misschien komt het doordat ik linkshandig ben, geen idee.

 3. Ik vind het altijd wel leuk om te zien maar voor mezelf vind ik ze niet zo leuk, zie liever ander haakwerk. Ik kan ze wel maken denk ik. Die filmpjes zijn ook erg makkelijk hoor, je ziet het zo stap voor stap.

 4. Ik heb ze vroeger in de jaren '70 wel gehaakt. Toen zag je ook van die squares met roosjes erop. Ik zou het nu niet meer weten hoe ik dat toen deed. Mijn moeder zat er destijds ook vlak naast als ik er even niet uitkwam.
  Ik ben nog niet begonnen met granny squares. Lijkt me leuk om tzt te gaan doen. Een tijdje terug vond ik bij de kringloop een haakboekje uit de jaren '70.

 5. pffff , heel herkenbaar ik heb het ook al tig keer geprobeerd,maar ik snap die uitleg nooit , ik ben ook nog eens linkshandig wat het er ook niet gemakkelijker opmaakt, mijn moeder die het allemaal wel kon is helaas overleden, ik werd geboren toen zij al 43 jaar was en tegen de tijd dat ik handwerken leuk begon te vinden en bij mij was dat vrij laat was daarvoor meer een lezer en buitenspeler, was mijn overleden moeder al aan het dementeren door een aantal hersenbloedingen en kon zij het mij niet meer leren, heel jammer.

 6. Ik haak heel veel granny's. Vooral babydekentjes. Jammer dat ik hier geen foto bij kan plaatsen, dan had je kunnen zien wat ik bedoelde ;-)

  Blijven oefenen is mijn advies. Ik heb het mezelf eerst aangeleerd door het met 1 kleur te doen. En toen ik dat goed onder de knie had ben ik overgegaan op meerdere kleuren in een granny.

  succes in ieder geval

 7. Ik ben verslaafd geweest aan die vierkantjes heb ze dan ook heel wat gemaakt.

  Volgens mij gaat het bij jou fout omdat je de blokjes van 3 stokjes boven elkaar haakt terwijl ze moeten verspringen.
  is moeilijk uit te leggen zonder het te kunnen laten zien.

  Maar het patroontje zoals hierboven beschreven klopt ook van geen kanten.
  Dus is het wel logisch dat je er niet uit komt.
  Ik ga ff proberen het te herschrijven voor je.

 8. je hebt in de eerste ronde, die blauwe, een stokje teveel gehaakt, helemaal bovenaan. Daar zit een groepje van vier inplaats van drie.
  En dan de tweede ronde, een mooi vierkantje krijg je door in elke "lus" van drie lossen, de hoekjes dus, een groepje te haken van drie stokjes, drie lossen, drie stokjes. Allemaal in die ene lus, zo krijg je een mooi hoekje. en dan zonder lossen of iets door naar de volgende lus, en daar precies hetzelfde doen. Dus geen stokjes tussen de stokjes van je eerste ronde haken.
  Ik heb ergens op mijn blog een patroontje staan van een pannenlap "model granny square", misschien heb je daar iets aan?

 9. Haak een ring van 6 losse.
  sluit de ring met een halve vaste.

  1ste toer:
  haak drie losse (die vormt het eerste stokje) .
  haak twee stokjes om de ring.
  haak 3 losse.
  haak 3 stokjes om de ring.
  haak. haak 3 losse
  haak 3 stokjes om de ring
  haak 3 losse.
  sluit de toer met 1 halve vaste in het eerste stokje van de toer.

  2de toer
  Haak 4 losse (=stokje, plus 1 losse om een gaatje te vormen)
  *haak 3 stokjes om de lus uit de vorige toer
  haak 3 losse
  haak 3 stokjes om dezelfde lus
  haak 1 losse*
  en haak de laatste keer maar 2 stokjes
  (de derde heb je al aan het begin van de toer gemaakt)
  sluit het vierkant met een halve vaste.

  nb op de rechte stukken haak je dus maar 1 losse ertussen, op de hoeken 3.
  doe je er overal 3 dan gaat het hartstikke hobbelen.

 10. Ach hoe simpel is het. Gewoon goed naar het verloop kijken. Daar is geen filmpje voor nodig. Door met h.v te haken overbrug je een klein stukje om weer bij het begin van je volgende ronde te komen. Het is net wat de bovenste ook meld er zitten fouten in. Als je een ronde verder bent kom je in de hoeken niet uit met jou haakwerk. Succes verder.

  1. wat voor de één simpel is kan voor een ander mega-ingewikkeld zijn.
   Wat voor de één gewoon is kan voor een ander abracadabra zijn

 11. ...ik snap nooit iets van haak-, brei- en naaipatronen. Ooit met veel moeite een rechtervoorpand van een vestje gebreid en de beschrijving voor het linkervoorpand was: brei het linkervoorpand in spiegelbeeld!
  Breien is al zo moeilijk en in spiegelbeeld breien...?
  Niks geworden, dat vestje!

 12. Hé, ik heb precies dàt boek een tijdje geleden uit de bib meegenomen en....ik ben meteen aan de granny's begonnen. Ik vond die witte kussens zo mooi (sneeuwvlokken) maar dat lukte niet, dus ik dacht: dan maar met het simpelste beginnen. Dat lukte ook niet van de eerste keer, ik had sokkenwol die in de draad al verschillende kleuren had, en dat was moeilijk om dan nog goed je stokjes enzo te zien. Dus ik heb tenslotte gewoon elke toer met verschillende kleuren (telkens andere bollen wol) gewerkt. 16 vierkantjes gehaakt en er een kussentje van gemaakt. Achterkant effen gehaakt. Het ziet er best leuk uit.
  Eens je het vast hebt hoe het moet is het echt simpel, niet opgeven dus. Groetjes uit Gent!

 13. Ik ben toevallig recentelijk begonnen met haken, en vond die patronen echt net chinees in het begin. Door de filmpjes te kijken snapte ik het wel en intussen snap ik daardoor de patronen ook en kan ik allemaal coole dingen maken! (Ben nu bezig met een amigurumi draak). Ik zou dus zeggen: eerst nadoen en vanuit daar de patronen ontcijferen!

 14. Vroeger had ik altijd gehaakt. Het is leuk werkje. Nu kan het niet meer. Vanwege pijn. Het lijkt éénvoudig om te maken. Leuke uitleg filmpje heb je daar staan. Je kan veel dingen ermee maken. Hopelijk lukt het daar om te maken.

 15. Je zou eens kunnen kijken naar een diagram van een granny. Daar wordt het stokje voor stokje uitgetekend. Ik denk als je invoerd diagram granny je genoeg voorbeelden krijgt. En anders pinterest. Mijn favoriete haakpatronen zijn ouderwetse tafelkleedjes.

 16. Ik ben fan van Granny's. Leuk om met restjes te haken. Bovendien maakt een klein foutje echt niet uit, je kan dat steeds wel corrigeren. Pinterest staat vol ideetjes en dat is helemaal gratis. Blijven oefenen hoor, het is echt niet zo moeilijk. Na een tijdje heb je het in de vingers en hoef je zelfs niet meer te tellen.

 17. Ik ben begonnen met haken toen mijn oudste dochter een muts wilde hebben, ik kende de afkortingen niet, maar met hulp van kennissen en vriendinnen kwam er een muts uit. Daarna veel geoefend met granny squares en na heel veel gekleurde lapjes heb ik er een tas voor de jongste gemaakt voor school (gevoerd met een lapje van een babydekbedovertrek) en een zwemtas (deze met tafelzeil gevoerd).
  Eenmaal de slag te pakken, is het heel goed te doen... dus net opgeven. :)

  1. Wat leuk dat je zelfs een zwemtas hebt gehaakt Nathalie. En slim om die te voeren met tafelzeil. Zo blijft het haakwerk goed beschermd tegen de natte zwemspullen natuurlijk.

 18. Ik kocht ooit de 'Granny squares bijbel', waar heel veel mooie granny squares in staan. Van makkelijk tot moeilijk. Ik haak ze graag en.. oefening baart kunst heb ik ondervonden.

 19. Ik haak wel eens kleine hartjes.
  Voordat ik de Magic loop door had:)

  Ik plak ze op een leuk kaartje met een goedendag wens en dan laat ik ze ergens achter, voor de vinder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.