Theemuts met mandje + theebeurs met knip wassen

Theemuts

Naast een kopje koffie ‘s ochtends rond een uur of tien, drink ik verder de hele dag thee. En om die thee warm te houden gebruik ik een ouderwetse theemuts. Zo’n theemuts die je simpelweg over de pot thee zet in een theemandje.

Theemuts kopen

Maar vorige week ging de theemuts in vlammen op, omdat ik hem te dicht bij het gas had laten liggen! En het bleek nog niet mee te vallen een nieuwe te vinden. Bij de Blokker hadden ze er maar liefst twee, maar dat waren van die knipmuts varianten, en die vind ik wat omslachtig. Dan moet je elke keer die muts helemaal open maken.

Theemuts met mandje

Dus zocht ik op marktplaats en internet, en vond uiteindelijk een heuse theewinkel waar ik voor 19,95 een theemuts-met-mandje vond. En tot mijn verrassing blijkt die winkel ook nog eens bij ons in Doetinchem te zijn, en kan ik dus de verzendkosten uitsparen. Ik heb getwijfeld tussen de frisse, rood-wit geblokte muts en de romantische met bloemen, maar de bloemen hebben (uiteraard) gewonnen.

De prijs viel me niet echt mee, maar het was ook niet de duurste die ik vond. En na een paar dagen lauwe thee, wil ik echt heel graag een nieuwe muts voor mijn thee.

Theemuts met knip wassen?

Gwen vroeg in de comments of en hoe je een muts met knip kunt wassen. Op startpagina.nl heeft iemand een poging gedaan om er eentje in de wasmachine te doen.

Uit elkaar schroeven, en alleen stof wassen

Zij heeft hem eerst uit elkaar geschroefd, en alleen de stof met vulling gewassen. Maar daarna was de vulling van de muts helemaal ‘stukgeslagen’. Deze persoon zocht daarom losse theebeurs onderdelen.

Het advies dat ze krijgt, is om de vulling van de theebeurs te vervangen met nieuwe watten of polyestervezels of schuimrubbervlokken.

Dit zeggen ze bij de theewinkel

Ik heb contact opgenomen met de theewinkel, en hen de vraag hoe je een theebeurs met knip kunt wassen voorgelegd. Zij raden een theebeurs met knip wassen in de wasmachine actief af. De beugels zullen gaan roesten en de bodem uit elkaar vallen.

Als tip geven ze om met een licht vochtige spons met een paar druppels afwasmiddel de theebeurs schoon te vegen.

Theemutsen maken

theemuts

Op o.a. ebay.co.uk vind je hele leuke patronen om theemutsen te haken/breien. Als ik goed kon haken/breien dan zou ik zo’n leuke theemuts maken. Ik vind de het model links echt een schatje!

Theemuts haken gratis patroon

Houd je van haken? Lees dan ook mijn posts granny squares haken en cactussen haken! Hieronder vind je 2 links naar gratis haakpatronen voor een theemuts.

Wolplein gratis patroon

Justjen gratis patroon in het Engels:

ripple cosy 4

 

Een andere manier om zelf een theemuts te maken, die ik ooit ergens las, is twee kussentjes aan elkaar naaien.

Muts van de kringloop

theemuts

In een kringloopwinkel waar je nog niet eens kunt pinnen vond ik bovenstaande muts voor de thee met mandje voor maar 2,50. Dat is tenminste nog eens een kringloopprijsje. Dat maakt kringlopen zo leuk. Op de foto kun je zien dat zowel de muts als het mandje heel dik gevoerd zijn, en de thee dus heerlijk warm zal blijven!

Voorlopig heb ik hem in de kelder gezet, en op 21 maart haal ik de muts uit haar verbanning, en dan mag ze schitteren tot 21 september. Voor de herfst heb ik namelijk mijn huidige, bruine theemuts die ik voor maar liefst 19,95 kocht in een gewone winkel. En dan is hij ook nog veel minder dik gevoerd dan deze kringloopvondst.

Goedkope theemuts

Ik vind het niet makkelijk om leuke theemutsen te vinden. Volgens mij kampen ze met een truttig imago. Ze worden zelfs wel als scheldwoord gebruikt: ‘Wat een theemuts!’ Wellicht mede daardoor zijn ze niet overal verkrijgbaar.

Echt goedkope mutsen hebben ze soms bij de Wibra en de Xenos. Die zijn dan wel relatief dun, en er zit geen mandje bij. Maar je zou er eventueel twee op elkaar kunnen zetten, om de juiste dikte te krijgen.

Theemuts Blokker

Daarnaast kon je bij de Blokker en de Marskramer terecht voor theemutsen, hoewel ze daar vaak alleen het ‘knipmodel’ hebben. Dit type muts sluit aan de bovenkant met een knip. Anders dan een ‘gewone’ muts die je simpelweg óver de theepot heen plaatst, moet je bij een het knip model de pot ín de muts zetten. De Hema verkoopt ze wonderlijk genoeg niet. Maar op dit moment vind ik bij Blokker geen mutsen!

Theemutsen voor een ruimer budget

Mijn bruinige muts kocht ik bij de Theepotwinkel. De keuze is daar echt enorm! Maar je betaalt dan wel rond de 21 euro. Ook hebben ze daar zogenaamde theemutsen USA style, die ik echt superleuk vindt. Bij dergelijke theemutsen maakt het niet uit hoe lelijk je theepot is, want dit type trek je je theepot aan als een soort jasje. Maar ook hier hangt een prijskaartje aan van 23 euro.

Vind je theemutsen truttig? Dan is er natuurlijk altijd nog het ‘theelichtje’. Die heb je in een soort van stalen uitvoering, of van porselein. Maar ik vind dat die de thee veel minder goed warm houden, en bovendien heb je dan steeds waxinelichtjes nodig.

Zie ook mijn theemutsen make-over!

Wat zeggen jullie?

 • Ik gebruik altijd een theelichtje. Ik heb een glazen theelicht en vind het heel gezellig staan met een waxinelichtje. groetjes, (hara
 • Hier wordt heel veel kruidenthee gedronken en ik gebruik al jaren een dubbelwandige theepot. Echt ideaal, je zou ook zelf een mooie muts kunnen vilten van wol. Groet Thea
 • Tot nu toe heb ik steeds theemutsen gekregen :-) Een paar keer van mijn schoonmoeder en vorig jaar eentje van mijn buurvrouw. Ik gebruik een oude muts in combinatie met een oude koelbox plus wat handdoeken als hooikist. Groetjes, VeggieMo
 • Geen van beide. Heet water uit de waterkoker voor één kopje. Maar ik hou wel van theemutsen en op Pinterest zag heel leuke! (Jedidja)
 • Leuk he die zelfgemaakte theemutsen, wist niet dat je ze zou leuk vond ;-)Zelf heb ik een dubbelwandige theepot, maar ik vind het maken van de mutsen heel erg leuk! (Mevrouw Williams)
 • Wij gebruiken een zelfgemaakte muts. Groetjes Dreadlocks
 • Geen van beiden. Ik doe de thee in een thermoskan. Mijn moeder gebruikt een theebeurs. Die knip je aan de bovenkant dicht. Ik vind dat de thee daarin langer warm blijft dan onder een muts. (Ipie)
 • Voor mij geen muts, maar een dubbelwandige theepot met bijpassende theezeef voor losse thee. Het is een hele investering, maar het werkt perfect! Petra
 • Geen van beide op dit moment, want ik kan geen leuke muts vinden. En we drinken meestal maar 1 of 2 kopjes per avond. Maar die gehaakte theemuts is wel heel erg leuk, dus toch maar even kijken of dit wat voor mij is om te maken. En ik zal even bij je link kijken. groetjes, Janneke

Verkoopadressen op een rijtje

Wat drink jij het meest: koffie of thee?
Hoe houd jij je thee warm: met een theemuts of met een theelichtje?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik giet mijn thee altijd in een thermoskan. (Of kokend water, en dan met losse thee in een zeefje thee maken). Dan heb je de hele dag hete thee, en het is ook veilig ivm kleine kinderen.

 2. Als ik thee drink maak ik al mijn kopjes vers..
  Gebruik wel elke keer hetzelfde zakje Maar ik drink niet zovaak thee. Ik ben een echte koffieleut!

  groetjes Schuldenaar

 3. Ik had een thermoskan maar dat vond ik op een gegeven moment zo ongezellig staan. Nu gebruik ik de koffie-pot (een sjieke hoor) van mijn servies en die staat op een theelichtje. Het eerste (glazen) theelichtje heb ik uit m’n handen laten vallen en daar kon ie niet tegen (gek he!) nu gebruik ik een rechaud dat nog werkeloos in de kast stond.

 4. Hier nog een theeleut, met een dubbelwandige theepot, die ik een paar jaar geleden voor mijn verjaardag kreeg, één van het dure merk Bredemeijer, ik ben er heel blij mee en er kan bijna 11/2 liter in. Per dag gaan er 3 potten door!! Vóór deze theepot, gebruikte ik een theebuidel van de Rommelmarkt, gekocht voor 5 gulden!

 5. Ik heb een heuse (knip) theemuts. Heerlijk en absoluut niet omslachtiger dan telkes de muts op te moeten tillen om de theepot te pakken. Bovendien is hij een stuk practischer om mee te nemen in de tuin of andere plek, waar je hem dicht bij je wilt houden. Ik ben gek op theemutsen. Mijn eerste was een oudje van mijn oma, zo jammer dat deze stuk ging. Toen kreeg ik er een van DE en daarna heb ik er een op de kop getikt bij de Blokker. De prijzen zijn inderdaad niet mis (rond de 40 euro), dus wat dat betreft is een theemuts en mandjes een stuk voordeliger. Ik ben blij dat er nog iemand is die op deze “ouderwetse” manier zijn thee warm houdt. Ik ken er verder geen.

  1. Ik heb ook een ouderwetse (knip) theemuts. Prachtig ding en heel blij mee maar door veel gebruik aan de buitenkant nu wat vettig en viezig geworden. Ik had al ergens gelezen om de thee mutsen NIET in de wasmachine te doen, maar ik kan nergens vinden hoe je die dingen dan wel kunt reinigen. Heb jij misschien tips? Vr gr Gwen

  2. Ik heb zelf een ‘gewone’ theemuts dus zonder knip. Die doe ik wel in de wasmachine op 30 graden. Ze komen er wel ietwat verfomfaaid uit, maar met een beetje duwen, zijn ze daarna wel weer in vorm. Maar bij een kniptheemuts is wassen denk ik lastiger. Ik ga het eens uitzoeken!

 6. ik gruwel van sterke thee en zet het dus iedere keer vers of als ik snel genoeg mijn glas leeg heb schenk ik het water van dezelfde kook. schenk het uit de waterkoker. maar gebruik het zakje wel 2 of 3 keer..
  bij een avondje met vriendinnen zet ik mijn glazen theepot op een glazen waxinelichtjeshouder..

 7. THEE!! ;o) Hier een heuse theedrinker hoor! Het liefst in van die “foute” engelse kop en schotels geserveerd.. Héérlijk!
  En dan de thee warm houden in de muts. Want ik heb inderdaad zo’n onhandig knipding.
  Het zelf maken van zo’n optil-exemplaar staat nog op mijn lijstje!

 8. Wij hebben een domme, lelijke thermoskan. Ik drink echt niets anders dan thee, heel af en toe een slokje wijn of water. Voor als de thee uit de thermoskan op is wil ik een glazen theepot met zo’n ingebouwd glazen filter voor losse thee, want die vind ik nog lekkerder dan de zakjesvarianten. En dan een mooie houder of inderdaad een theemuts, misschien wel weer een leuk creatief projectje voor me! Lijkt me heerlijk voor de theetijd ‘s middags of een stukje avond.

 9. Koffie wordt hier het meest gebruikt, maar meestal ben ik een uur eerder uit bed dan manlief dan zet ik thee in een dubbelwandige pot. Jaren geleden aangeschaft toen ik in 1 week drie theepotten brak.

 10. Ik drink veel thee en dat gaat altijd in een thermoskan, met koffie moet ik verplicht nu aan de caffeinevrije koffie en dat is wel handig dat we daar de senseo voor hebben

 11. De dubbelwandige theepot inderdaad. Als hij gaat lekken, is het tijd ‘m schoon te maken met soda en dan giet hij weer als nieuw.
  Loonlijstmama

 12. Thee!
  Met een heuse eigengemaakte (door mijn schoonmoeder) theemuts met mandje.
  Werkt uitstekend. Bij een vriendin z’n knipmuts meegemaakt, blijft de thee langer erg heet, kun je door het hete handvat bijna niet inschenken.

 13. Mijn theelichtje heb ik bij de kringloop-stapel gelegd, toen voor de zoveelste keer mijn theepot helemaal zwart was aan de onderkant. Ik zal wel iets fout doen steeds of zo, maar toch, ik vind het zonde van dat ding ;-)
  Meestal drinken wij thee uit grote mokken van een halve liter, en dan kunnen er net goed twee mokken uit een theezakje. De theepot gebruik ik nu vooral voor als ik voor een grotere groep thee zet. Ik heb ook een thermoskan, een hele leuke met kersen er op, voor thee, maar die moet ik eerst weer eens afwassen/omspoelen denk ik, want die staat al vier jaar ongebruikt te zijn…

 14. Ik zet zelfs mijn thermoskan in een theemuts. Dan blijft de thee nog langer warm. Omdat het altijd kruidenthee is die ik gebruik, kan ik de volgende morgen nog mijn kruiden
  Thee warm drinken. En de muts heb ik zelf gevilt, van lekkere warme schapenwol , heel natuurlijk!

 15. Aaah de ouderwetse theemuts! Ik hou ervan.
  Wij hebben een leuke met een uil erop, van de Xenos.
  Maar ik zag laatst ook eentje met allemaal poezen. Oei, het is dat ik geen muts nodig heb, anders zou ik die wel willen kopen.

 16. Ik heb een grote theebeker van Stanley. Dubbelwandig en er gaat een halve liter in. als die leeg is maak ik gewoon een nieuwe.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.