Mouwophouder: 3 soorten!
Last updated on August 5th, 2024 at 09:14 am
- Wat is een mouwophouder?
- Mouwbanden hebben twee functies
- De geschiedenis van de mouwband
- 20e eeuw: kleding informeler en kortere mouwen
- Halverwege jaren 90 van de vorige eeuw een revival!
- Waar koop ik mouwophouders?
- Mouwophouders Kruidvat
- Zelf maken
- Shirt garter oftewel overhemd bretels
- Hoe draag je ze?
- Samenvattend
Herinner jij ze nog? Mouwophouders!
Ik had ze zelfs, ergens in 1996.
Het waren een soort zilverkleurige, elastische mouwbanden die ik droeg bij een witte blouse.
Ik was vrij recent bevallen van mijn oudste dochter, en een beetje de weg kwijt op kledinggebied. Vandaar de witte blouse, een kledingstuk dat ik normaliter nooit zou kopen of dragen.
Volgens mij kocht ik ze bij Miss Etam of Promiss.
Wat is een mouwophouder?
Maar laten we eerst even vaststellen waar ik het over heb als ik het over mouwophouders heb! Eigenlijk spreekt het woord al voor zichzelf:
Een mouwophouder is een accessoire waarmee je een mouw ophoudt. Oftewel hoger op de arm vasthoudt.
Ze zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen, maar bij mannen vind ik ze mooier staan. Kijk maar eens naar deze mouwophouder van AliExpress:
Deze foto doet me denken aan vervlogen tijden, waarin mannen nog een hoed droegen! Andere termen voor dit praktische kleding accessoire zijn: mouwbanden, antislip manchet of mouwstrikken.
Mouwbanden hebben twee functies
- Een praktische functie: een mouw omhoog houden.
- Een decoratieve functie. Je kunt een mouw van een trui over overhemd oprollen, maar zo’n ophouder geeft net iets extra’s!
De geschiedenis van de mouwband
Mouwophouders werden oorspronkelijk gedragen door mannen en waren populair in het Victoriaanse tijdperk (1837-1901). Destijds had bovenkleding voor mannen lange mouwen, vooral bij formele gelegenheden.
Mouwophouders werden gebruikt om de mouwen netjes op hun plaats te houden, zodat ze niet naar beneden gleden of vuil werden tijdens dagelijkse activiteiten of werkzaamheden.
In die tijd waren de ophouders meestal gemaakt van elastisch materiaal zoals linten, zijde of kousenbanden. Ze werden rond de arm gewikkeld en vastgemaakt met behulp van knopen, haken of gespen. Soms werden ze ook versierd met borduursels, kant of andere decoratieve elementen.
20e eeuw: kleding informeler en kortere mouwen
In de 20e eeuw werden kledingstijlen informeler en werden kledingstukken met kortere mouwen populair. Hierdoor had je geen mouwbanden meer nodig en zo raakten ze langzaam maar zeker ‘uit de mode’. Tegenwoordig worden mouwophouders nog steeds af en toe gedragen. Maar dan vooral als een decoratief accessoire of als onderdeel van historische re-enactments. Ook zie je soms op traditionele bruiloften, historische kostuumfeesten of theaterproducties.
Halverwege jaren 90 van de vorige eeuw een revival!
Maar zoals ik aan het begin van deze post al schreef, maakte de ophouder een comeback in de tweede helft van de jaren 90 van de vorige eeuw. Alleen al het feit dat ik ze kocht bij volgens mij Miss Etam gaf al aan dat ze vrij populair waren, want Miss Etam is niet direct een vooruitstrevende winkel als het gaat om mode.
Waar koop ik mouwophouders?
Hieronder een overzicht van winkels waar je een mouwband kunt kopen, inclusief de winkels waar dat niet kan, maar waarvan wel gedacht wordt dat ze ze verkopen!
- Veel mensen zoeken naar mouwophouders bij de Hema, maar helaas pindakaas: de Hema verkoopt ze niet! In 2013 hadden ze ze nog wel, maar nu niet meer.
- Bij AliExpress kun je ze wel kopen, en daar zijn ze naar goed AliExpress gebruik, spotgoedkoop.
- Eulalie is een webshop waar ze fournituren, gadgets en mode accessoires verkopen. Een paar mouwbanden kost bij hen 6,95. Ze hebben echt een geweldig aanbod, en mijn favoriet zijn uiteraard deze met bloemetjes:Maar deze met kant vind ik ook geweldig:
- Fako Bijoux verkoopt ze voor rond de 5,80. Zoals deze leuke roze:
- C&A mouwophouders zijn op dit moment geen optie. Ze worden er niet verkocht.
- Action en Wibra verkopen ook geen mouwbanden
- Bij Etsy vind je ze ook.
Mouwophouders Kruidvat
Helaas, Kruidvat verkoopt ze niet op dit moment. Maar je zou als alternatief een scrunchie of Invisibobble Loop kunnen kopen bij Kruidvat en die gebruiken om je mouwen op te houden.
Zelf maken
Als alternatief wordt weleens een haarelastiek genoemd. Daarmee kun je een mouw ook ophouden. Maar in de praktijk zijn de meeste haarelastiekjes hiervoor te strak, en knellen ze armen pijnlijk af. Ik raad deze methode dus niet aan, want dat lijkt me niet erg gezond.
Maar wat wel heel goed werkt is een zogenoemde Invisibobble. Trinny Woodall gebruikt die bijvoorbeeld ook om haar broekspijpen te laten opbollen! Je kunt ze ook komen onder de naam ‘spiraal elastiek’.
Je zou eventueel kunnen experimenteren met een scrunchie. Of gewoon een stuk elastiek kopen, en dat gebruiken. Nadeel van een simpel stuk elastiek is dat het niet persé leuk staat. Maar als het je puur om het praktische aspect van mouw ophouden gaat, voldoet het prima.
Shirt garter oftewel overhemd bretels
Tijdens mijn research voor deze post kwam ik ook zogenoemde shirt garters tegen met foto. Kijk maar:
Tsja… dit lijkt mij het equivalent van het dames panty kniekousje…. Praktisch, maar niet heel charmant. Deze constructie zorgt ervoor dat een overhemd lekker strak in de broek blijft zitten.
En zo heb je natuurlijk ook sokophouders:
Hoe draag je ze?
In onderstaand filmpje hoor je zowel een stukje geschiedenis als praktische tips hoe mannen ze kunnen dragen. Een eye-opener vind ik de tip dat ze erg handig zijn als je mouwen te lang zijn. Je hoeft je kledingstuk dan niet te laten verstellen, je doet gewoon mouwophouder om, en het probleem is opgelost. Net als in het Victoriaanse tijdperk dus eigenlijk.
Samenvattend
In de Victoriaanse tijd gingen mannen mouwophouders dragen om hun mouwen op de plek te houden. Daarna werd kleding efficiënter en waren ze niet meer nodig. Halverwege de jaren 90 maakten ze een comeback als mode-accessoire, en zelfs ik had ze!
Ze zijn te koop in verschillende vormen:
- Een soort mouw bretels
- Een elastische band, een soort rekarmband
- Een soort klem
In gewone winkels vind je ze echter amper meer. Je koopt ze het makkelijkst bij online winkels. Het leukste en grootste aanbod hebben ze bij Eulalie vind ik.
Ik vraag me af wat Trinny Woodall ervan zou zeggen ; )
Ik vind ze in ieder geval erg leuk, en heb zin om ze aan mijn man te geven voor zijn verjaardag!
Tip: in de populaire serie Peaky Blinders dragen mannen ze ook!
Wat vind jij van mouwophouders? Gebruik jij ze?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb ze ook in huis. Dan bandje om de arm. Leuke tips zie je hier dan. Ik gebruikt het nooit. Zijn altijd wel handig om te gebruiken als te lang zijn. Fijne dagen.
Leuk artikel, de website van eulalie heb ik direct bij mijn favorieten gezet! Ik heb een bretels dragende zoon en zelf vind heb ik ook wat dingen gezien!
Wat leuk Denise! En wat leuk dat je zoon bretels draagt. Ik vind die altijd erg mooi staan.
ik denk dat die overhemd bretels bijzonder ongemakkelijk zijn… Gelukkig draag ik geen overhemden meer.
Dit artikel roept herinneringen op aan mijn grootvader. Hij was niet zo groot en de mouwen van confectieoverhemden waren meestal te lang. Daarom droeg hij altijd mouwophouders. Niet modieus maar puur praktisch.
Wat leuk dat het herinneringen oproept Josephine! Wat dat betreft zijn mouwophouders gewoon ook heel handig en praktisch.
Mouwophouders zijn vaak een must voor de NW Europese man. Over het algemeen zijn ze langer dan 1,80 meter, wat inhoudt dat de rug- en armlengte van standaard overhemden over het algemeen wat aan de krappe kant zijn.
De lengtemaat 7 biedt hierbij uitkomst. De ruglengte is een stuk langer zodat het overhemd altijd keurig op de plaats blijft zitten. Vooral belangrijk is de mouwlengte, die bij maat 7 aanzienlijker langer is dan het standaard model. Dat is belangrijk voor mannen die overhemden dragen met een dubbel manchet, ook wel bekend als French cuffs. Dat dubbel manchet dient 1,5 tot 2,5 cm onder de mouw van het colbert uit te komen. Soms lukt dat niet omdat de mouwen aan de lange kant zijn. Met mouwophouders kun je de lengte van de mouw dan ook perfect op zijn plaats houden.
Vandaar dat ik in incidentele gevallen dan ook mouwophouders gebruik.
Ze lijken me ook echt erg handig Joannes.