Etsy Nederland: wat je moet weten + top 20 shops!

etsy nederlandKen jij Etsy Nederland al?

Wat is Etsy?

Etsy is een wereldwijde marktplaats waar kopers en verkopers elkaar kunnen vinden. Het hoofdkantoor zit in Brooklyn New York, maar er is dus ook een Etsy Nederland. Je vindt er echt van alles.

Kleding, sieraden, hoezen voor je Ektorp bank, trouwjurken, tassen, agenda’s, planners, speelgoed, interieur decoratie, meubels, mokken, kleding, boekenleggers maar ook blog templates!

Centraal staat dat alles dat wordt aangeboden op Etsy handgemaakt, vintage (minstens 20 jaar oud) of een ‘craft supply*’ moet zijn.

Etsy Nederland

Ook in Nederland wordt Etsy steeds populairder. Het adres is niet etsy.nl maar als je dat intypt word je automatisch doorgestuurd naar etsy.com/nl! Je kunt zien dat je op Etsy Nederland bent aan het kleine Nederlandse vlaggetje rechts bovenaan de website:

Etsy Nederland

Hoe vind je Nederlandse Etsy shops?

Maar ook al ben je op Etsy Nederland, dat wil nog niet zeggen dat je dan alleen Nederlandse shops ziet. Wil je echt kopen binnen Nederland dan moet je een filter aanvinken. Volg hiervoor de volgende stappen.

 1. Klik eerst iets aan wat je leuk vindt, of gebruik de zoekbalk om iets te vinden. Ik type even Theemuts in, in de zoekbalk!etsy
 2. Nu krijg je een pagina met de zoekresultaten. In mijn geval een heleboel leuke theemuts. Links zie je dan de optie van de Filters verschijnen! Klik op Filters.etsy nederland
 3. Scroll omlaag totdat je bij Shoplocatie komt. Vink daar Nederland aan en klik rechtsonder op toepassen.
 4. Nu krijg je alleen nog producten te zien van Etsy Nederland, oftewel Nederlandse shops!filter etsy

Etsy Nederland versus bol.com en andere ketens

Het werd in 2005 opgezet door Robert Kalin, Chris Maguire, and Haim Schoppik en werd een wereldwijd succes. Het idee voor het platform ontstond doordat ze zagen dat kunstenaars moeite hadden om een platform te vinden om hun producten te verkopen.

Het grote verschil tussen Etsy en bijvoorbeeld bol.com is dat de dingen op Etsy zelfgemaakt zijn door de aanbieders. En alles wordt ook verkocht door die aanbieders, niet door Etsy zelf. Het platform fungeert als bemiddelaar. Dat laatste doet bol.com trouwens ook, maar je vindt daar niet zulke handgemaakte producten als op etsy.com.

Wat is er zo leuk aan Etsy?

Wat zo leuk is aan Etsy, is dat het een platform biedt aan individuele ontwerpers, creatievelingen, artiesten en ambachtslieden om maar even een ouderwets woord te gebruiken. Stel jij kunt bijvoorbeeld hele mooie armbanden maken en die zou je best willen verkopen.

De hele wereld tot je beschikking

Via Etsy heb je dan toegang tot een enorm publiek. Een publiek dat je met een eigen webshop of website niet zou kunnen bereiken. Het aanbod op Etsy is dus echt anders dan wat je in ‘gewone’ winkels vindt, en dat maakt het zo leuk. Wel zijn er wat kosten aan verbonden. Je betaal 20 cent per product dat je aanbiedt, en Etsy pakt 5% van de verkoopprijs.

Leuk als koper én verkoper

Als verkoper is Etsy een mogelijkheid om je producten aan veel mensen te laten zien, maar ook als koper is Etsy leuk. De producten zijn immers handgemaakt en origineel. En wat ik er verder fijn aan vind is dat ik me als koper enigszins beschermd voel door het platform.

Voordelen van Etsy op een rijtje

Voor verkopers op Etsy Nederland

 • Je bereikt een enorm publiek
 • Allerlei praktische zaken zoals afrekenen kan via Etsy Nederland
 • Alles wordt vertaald . Dus als iemand uit Portugal je een bericht stuurt in het Portugees, ontvang jij het in het Nederlands of Engels.
 • Je kunt de optie toevoegen dat mensen een product bij jou kunnen komen ophalen als ze dat willen.

Voor kopers op Etsy Nederland

 • Een origineel en leuk assortiment
 • Je bericht wordt automatisch vertaald. Je kunt dus ook ‘praten’ met anderstalige verkopers
 • Je bent als koper beschermd
 • Elke verkoper krijgt reviews in de vorm van sterren van andere kopers. Met die sterren kun je aangeven hoe tevreden je bent over het product en de service. Als koper geeft dit een goed beeld van de betrouwbaarheid en kwaliteit van producten. Lees daarom minstens 7 reviews voordat je iets koopt.
 • Je kunt door via dit platform te kopen lokale ondernemers steunen, en onafhankelijke creatieve mensen. Als het je echt gaat om lokale ondernemers, let er dan op dat je in Etsy Nederland shopt.
 • Omdat het handgemaakt is, kun je de verkoper eventuele aanpassingen laten maken. Zo wordt het precies zoals jij wenst.
 • Je kunt heel makkelijk een bericht sturen naar de eigenaar van een shop. Rechtsbovenaan staat een Contact button bij iedere webshop. Hieronder een voorbeeld van Marenne die boeken bindt!etsy nederland

Hoe werkt Etsy Nederland?

Als je naar etsy.com gaat dan zie je meteen een deel van het aanbod. Bovenaan zie je een handige zoekfunctie. Daarin type je wat je zoekt. Hieronder een screenshot van etsy.com:

etsy

Je kunt gewoon gaan winkelen! Je hoeft je dus niet te registreren. Als je iets ziet dat je wilt kopen, doe je dat gewoon in je winkelmandje en kies je afrekenen. Net als bij ‘gewone’ webshops. Als je geen account wilt aanmaken kies je voor afrekenen als gast. Ik vind dat een fijne optie, hoewel ik zelf een account heb. Het voordeel van een account vind ik dat je makkelijk kunt zien wat je zoal gekocht hebt.

500 Etsy Nederland shops

Op de website Manmade Hunt vind je overzichten van Etsy shops per land. Je vindt daar 500 shops specifiek voor Etsy Nederland! Achter elke shop staat het aantal producten dat ze per maand verkopen vermeld en ook het soort producten. Deze lijst is erg handig! Je vindt hem hier.

Top 25 Etsy Nederlandse verkopers

Hieronder de top 25 shops van Etsy Nederland oftewel  Etsy Nederlandse verkopers! Opvallend is dat de populairste shops knutselspullen verkopen!

 1. DesignMyPartyStudio Papier en feestartikelen
 2. RDDigitalPrintStudio  Papier en feestartikelen
 3. CraftyCutterSVG Kunst en verzamelitems
 4. DesignStudioTeti Papier en feestartikelen
 5. YouAreSignificant Uitnodigingen voor kinderfeestjes
 6. SotakCo Knutselspullen en tools voor knutselen
 7. Tattooray Plak tattoos
 8. LemonFreshCreations Papier en feestartikelen
 9. MyMetalPatch Accessoires
 10. YourPrintDesigns Papier en feestartikelen
 11. Teraclaynl Knutselartikelen en tools voor knutselen
 12. ReflectionsByFrank armbandjes
 13. Lukparts Elektronica en accessoires
 14. FoxyDesignStoreNL Kunst en verzamelitems
 15. Backcorner3D Trein rails, speelgoed en spelletjes
 16. AtVivHomePrints Printables
 17. Dorradesign Knutselartikelen en tools, ik zie onder andere kraaltjes en stickers
 18. JoDigitalCrafts Knutselartikelen en tools. Als ik het goed zie zijn het printables die je thuis uitprint en in elkaar zet.
 19. Nkempantiques Vintage sieraden
 20. StudiosophArt Onder andere kaarten en cadeaupapier
 21. Atergcrochet Prachtige gehaakte spullen
 22. ThisArtWorld posters voor aan de  muur
 23. OtterPatterns naaipatronen voor kleding
 24. JoyofPlanning Stickers voor je planner
 25. Crojennifer gehaakte kleding!

Mijn 7 Favoriete Etsy shops

1. BDWebdesign

Ik gebruik het platform eigenlijk het meest om blog themes te kopen. Het aanbod is groot, en vaak kun je een blog theme meteen downloaden en gebruiken. Er zijn ook blog themes die geïnstalleerd worden door de ontwerper. Die vragen iets meer geduld, maar zijn ook een prima optie.

blog theme

2. Uniqua Jewels

Behalve blog templates kocht ik ook een armbandje met geboortesteen. Helaas viel dat tegen toen ik het thuis kreeg. Ik vond het duidelijk nep en te geel en heb het teruggestuurd.

armbandje

Ik heb ook een keer een Moleskine cover van tafelzeil gekocht!

3. Tinypocketgarden Etsy Nederland

Hier kocht Teuntje sieraden voor Kerst en kettingen met bloemen of paddestoel erin gekocht

etsy nederland

4. Arestas

Teuntje kocht hier een paginahouder met haar naam erop.

etsy shop

5. Literary Emporium

Hier kocht Teuntje een pin met een quote van Shakespeare’s Midsummer’s Night Dream

etsy

6. Decoration factory Etsy Nederland

Hier kocht Teuntje een lieveheersbeestje en een klavertje vier pin.

etsy nederland

7. Malefica Crafts

Hier kocht Teuntje een ‘tote bag’ met het plaatje van het spookje in de stoel. Daarnaast briefkaarten en een kerstversiering.

etsy

Veilig bij Etsy bestellen: ook buiten de EU!

Sinds 1 juli 2021 moet je belasting betalen over pakketjes die je bestelt buiten de EU. Eén van de fijne dingen van kopen op etsy.com is dat zij die kosten al in de prijs van de producten hebben verwerkt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er nog extra kosten bij komen vanwege de belasting.

Maar let op: je kunt helaas nog wel te maken krijgen met douanekosten als je buiten de EU bestelt via het platform.

Is Etsy betrouwbaar?

Etsy is een betrouwbare site. Ze hebben zelfs een Etsy’s Purchase Protection Program. Daarmee garanderen ze dat als een product dat je hebt gekocht niet aankomt, beschadigd is of totaal anders dan verwacht je hulp kunt krijgen. Ze hebben hiervoor een speciaal stappenplan dat je kunt volgen. Stap 1 is contact opnemen met de verkoper. Mijn ervaring is dat het probleem dan meestal al meteen wordt opgelost. Is dat niet het geval, dan kun je stap 2 doen.

Let op: Etsy is een betrouwbare site, maar dat wil niet zeggen dat alle verkopers op het platform even betrouwbaar zijn.

Lees daarom altijd goed de voorwaarden van een verkoper en de reviews. Op basis van mijn ervaring durf ik gerust te stellen dat Etsy een betrouwbare site is, en dat je er veilig kunt kopen. Ik adviseer wel om een account aan te maken op Etsy als je er wat koopt. Dat geeft namelijk toegang tot hulp.

Zelf een shop beginnen op Etsy Nederland?

Voor deze post heb ik zelf ook even een shop gemaakt. Ik had al een account, dus het was in 5 minuten klaar. Je gaat naar je profiel, klikt erop, en dan klappen er verschillende opties open. Onderaan zie je ‘Sell on Etsy’. Klik daarop en volg de stappen. Ik moest eenmalig 1 USD betalen om mijn shop te starten, maar het was super simpel om te doen.

Dus heb jij een hobby, en zou je wat je maakt willen verkopen? Dan is Etsy Nederland een snelle en makkelijke start.

Wat betaal je aan Etsy?

Als koper betaal je niets aan Etsy, maar als verkoper wel. Etsy rekent 6,5% transactiekosten over de verkoopprijs (inclusief de verzendkosten). Als je de optie biedt om te betalen met via Etsy Payments betaal je daarvoor 4% + € 0,30 betalingsverwerkingskosten. Zelf betaal ik altijd via Paypal.

3 Bijzondere dingen die je kunt kopen

Je kunt echt van alles kopen op Etsy Nederland, maar hieronder 3 dingen die ik erg leuk vind. Het is inmiddels een tijd geleden, maar ik heb twee jaar buikdansles gehad. Ik had toen een rode sjaal met van die belletjes. Maar onderstaande buikdans sjaal vind ik pas echt mooi.

etsy shop

En dit bordje voor in de tuin vind ik echt prachtig! Je kunt het laten personaliseren, dus ik vind het ook een heel leuk cadeautje voor iemand.

etsy nederland

En onderstaande oorbellen zou ik zelf niet zo gauw dragen, maar ik vind ze enorm leuk en origineel. Ze zijn het perfecte cadeau voor een kattenliefhebber denk ik.

etsy oorbel

En wat te denken van deze speciale vleugels voor… schoenen?!

schoenen

Consumentenbond over Etsy

In 2020 kwam de Consumentenbond met een artikel over onveilige slaapzakjes voor baby’s. Eén van de winkels die de onveilige slaapzakjes verkochten die ze noemen is Etsy. Zoals altijd geldt dus dat je als koper kritisch moet zijn voordat je iets koopt. Lees goed de reviews van een verkoper en zijn of haar product. Zeker als de verkoper buiten de EU is.

Is Etsy Nederland betrouwbaar?

Hoewel er officieel alleen handgemaakte, vintage en knutselspullen mogen worden verkocht, wordt er helaas ook wel troep verkocht. Zo vind je er ook AliExpress zooi. Om die reden is het advies:

kijk goed voor je koopt, en lees de reviews bij een product om te voorkomen dat je een massaproduct koopt van slechte kwaliteit.

Negatieve reviews op websites

Op Trustpilot, een site waar mensen reviews kunnen plaatsen, krijgt het platform een droevige 1,7 van de 5. ‘Zeer slecht’ betekent dit. Op Nederland Review is het gemiddelde cijfer een 5,4. Maar op de site hoewerktetsy.nl nuanceren ze deze slechte score. Ze zegt dat de negatieve reviews veroorzaakt zijn doordat mensen de regels niet goed kennen, en daardoor onaangenaam verrast worden. Denk aan douanekosten.

Ook hier geldt weer: lees goed de informatie die een verkoper geeft en lees de reviews die hij of zij heeft gekregen.

Digitale producten kopen op Etsy zoals printables

Je kunt ook digitale producten kopen op het platform. Zelf koop ik er wel eens blog themes. Dat zijn ook digitale producten. Een andere vorm van digitaal product is een printable. Naomi van Journal by Naomi koopt regelmatig printables op Etsy. Die gebruikt ze voor haar journal.

Het bijzondere aan printables is dat ze een digitaal product zijn. Je koopt ze online, en vervolgens krijg je ze als download. Je hebt dan ook een kleurenprinter nodig om het maximale effect van de printables te krijgen. Maar dan is het echt erg leuk. Hieronder zie je Naomi’s filmpje en zie je haar zo’n printable in haar journal plakken.

Waar vind je Etsy Nederland?

Je kunt winkelen op etsy.com, maar er is ook een gratis Etsy app. Je kunt dus ook shoppen via je smartphone of tablet.

Betalen op Etsy Nederland

Je kunt op verschillende manieren betalen. Met iDeal, Paypal, credit card maar er zijn ook speciale Etsy cadeaukaarten! Als je niet weet wat je iemand moet geven, is zo’n cadeaubon een leuke optie. Je kunt hem gewoon online aanmaken, en vervolgens naar het emailadres van de ontvanger sturen. Je kunt kiezen uit de volgende bedragen:

 • €20
 • €50
 • €100
 • €200

Hieronder een voorbeeld van zo’n giftcard!

etsy giftcard

Etsy Nederland Samenvattend

Ben je op zoek naar een origineel cadeautje? Of ben je heel handig en weet je niet waar je toch eens heen moet met al je zelfgemaakte spullen? Dan is etsy.com wellicht iets voor jou! Op deze internationale marktplaats worden kopers en verkopers over de hele wereld bij elkaar gebracht. Geen massaal geproduceerde producten uit fabrieken, maar handgemaakte spullen en vintage vondsten.

Lees ook mijn Gnoce review.

Wat zijn jouw ervaringen met Etsy Nederland?

*craft supply = knutselspullen

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik heb zelf een Etsy winkeltje voor mijn aquarellen. Het is inderdaad een leuk platform. Veel leuk zelfgemaakt spul. En ook de digitale producten zijn leuk.
  Maar achter de schermen is het behoorlijk ingewikkeld. Een listing plaatsen is een heel werk. Er worden ook veel kosten door Etsy ingehouden.

  1. Wat vervelend dat het zoveel werk is om een listing te plaatsen Judy. Ik heb er een blik op geworpen toen ik een account aanmaakte, en zag dat je inderdaad wel een aantal handelingen moet verrichten. Het voordeel lijkt me het grote bereik.

 2. het zijn mooie spulletjes, apart
  maar ik koop er niks, want echt nodig zijn ze niet
  en ik keek eens naar de verzendingskosten en die waren heel hoog
  (mss bij.nl niet?)
  Een @->- voor jou.

 3. Ik heb nog nooit iets via Etsy gekocht, maar dat komt vooral omdat ik het idee had dat het heel ingewikkeld was. Dat valt dus wel mee, lees ik nu. Er zijn vaak mooie spullen te vinden.

 4. Ik verkoop zelf op Etsy, kaarten, gepersonaliseerde cadeaus zoals babymutsjes met naam, af en toe sieraden, het is een leuke bijverdienste. Ik koop zelf ook wel eens wat.

 5. Soms kan de levering wel tegenvallen. Ik heb 3 okt oorbellen besteld in Italië en die zouden binnen een week verzonden worden en tussen medio en eind oktober bezorgd worden. Ze zijn er helaas nog niet. Ik heb de verkoper gemaild en aangegeven dat ik een refund wil als ze deze week nog niet binnen zijn. Ik hoop van harte dat ze alsnog binnenkomen, want ik kijk er naar uit en ik vind het ook vervelend om hard te moeten zijn naar de verkoper. Maar ik mag ook voor mezelf opkomen. Ik heb geen t&t code gekregen.

 6. Ik heb er eigenlijk nog nooit gekeken. Misschien toch wel leuk als je een cadeautje zoekt. En met veel hobby’s ben ik gestopt omdat ik niet meer wist wat ik met mijn creaties moest doen. Ik zal het in mijn achterhoofd houden.

 7. Ik ben super fan van Etsy! Ik heb er recent zelfs een logo laten maken. Absoluut een aanrader (ook voor adventskalenders)!

 8. Ik kocht vroeger wel eens bedeltjes op Etsy. Maar de laatste jaren koop ik er niet meer op. Er staan wel leuke dingen op. Kan je nu ook al met bankcontact betalen?

 9. Ik heb nog nooit op Etsy gekeken, laat staan wat gekocht.
  Ik koop zoveel als mgl lokaal en zeker bij de kleine ondernemer.

 10. Ik gebruik Etsy al een hele tijd en heb nog geen een negatieve ervaring gehad. Ik vind het een top site met heel veel leuke opties voor unieke cadeaus.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.