Belastingen: wat ik leerde van mijn vader

belasting

Ray Stevens is een Amerikaanse country/pop zanger. In 1993 schreef hij een ‘protestlied’ tegen belasting. Gisteren kwam dit lied voorbij op mijn smartphone tijdens het hardlopen. En het deed me denken aan het huidige kabinetsbeleid. Vooral dit zinnetje:

‘But you know you can’t run a family much less a country. With more money going out than coming in.’

Lied over belasting

Now I’d just like to say a few words about taxes

I pay another man to do my taxes
On account of that’s just one more deduction I can take
But you know the mailman brought my W-2 this morning
Yeah and this year they’re taking a third of all I make.

Now I’m just as patriotic as the next man
And you know I love that Red White and Blue
So I’m gonna help to pay this rising cost of freedom
But I’ll be danged if I’m gonna change my point of view.

Cuz every time the bureaucrats run out of money
Congress socks it to the working man
And I don’t think it’s one bit funny
How they take so much of my money
And do things with it I don’t understand.

I don’t know why they think they’ve got to squeeze us
But I’ll tell you just exactly where I stand
I believe if ten percent is good enough for Jesus
Well it oughta be enough for Uncle Sam.

Now some of these folks that we’ve been sending off to Congress
Think that all they’ve got to do – just spend and spend, huh
But you know you can’t run a family much less a country
With more money going out than coming in.

Yeah and that old debt just keeps on getting bigger
And we all gonna have to pay so don’t you laugh
Cuz pretty soon we might just look down at our paychecks
And figure out that they done started taking HALF!

Cuz every time the bureaucrats run out of money
Congress socks it to the working man
And I don’t think it’s one bit funny
How they take so much of my money
And do things with it I don’t understand.

I don’t know why they think they’ve got to squeeze us
But I’ll tell you just exactly where I stand
I believe if ten percent is good enough for Jesus
Well it oughta be enough for Uncle Sam.

I said if ten percent is good enough for Jesus
Well it oughta be enough
You know times’re getting tough
And it oughta be enough for Uncle Sam.

Belastingconsulent

Hoewel mijn vader register-accountant was, heb ik van hem helaas niet zijn talent voor cijfers geërfd. Sterker nog, mijn vader kon zich altijd weer verwonderen over de vele manieren waarop ik de mist in kon gaan met facturen maken en mijn belastingaangifte. Nu mijn vader er niet meer is huur ik hier een belastingconsulent voor in. Die is mij aanbevolen door een collega van mijn vader.

Dat is weliswaar een kostenpost, maar ik ken mijn beperkingen…. Ik vertrouw het mezelf echt niet toe om mijn belasting correct te doen. Veel te link dat ik dingen fout doe.

Maar als je handig bent met cijfers is het natuurlijk voordeliger om het zelf te doen zonder belastingconsulent. In dat geval zijn er bovendien allerlei handige cursussen die je kunt doen. Zoals de cursus Belastingwetgeving van de NTI!

Liedje over belasting luisteren

Een positieve kijk op belasting betalen

Het was mijn jongste zusje dat me wees op de positieve kanten van belasting betalen. Ze noemde bijvoorbeeld het feit dat in Nederland de wegen zo goed onderhouden zijn, en dat er openbare gebouwen zijn zoals bibliotheken waar we terecht kunnen voor boeken. Een positieve kijk op belasting betalen is dat je op die manier bijdraagt aan de maatschappij en helpt de boel op de rit te houden. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij.

Hoewel ik wel even moest glimlachen toen ik zag dat een veelgestelde vraag op Google is: ‘Hoe belasting ontduiken?’

Niet iedereen heeft zo’n positieve kijk als mijn jongste zusje ; )

Wat ik leerde van mijn vader

Eén van de dingen die ik leerde van mijn vader is dat hoe meer belasting ik moet betalen, hoe beter het mij financieel blijkbaar gaat. Wie steeds een boel geld terugkrijgt, heeft het financieel waarschijnlijk moeilijk. Het is een beetje een wonderlijke gedachtenkronkel. Mijn eerste reactie is er meestal eentje van ‘balen!’ als ik veel moet betalen. Maar dan denk ik altijd aan mijn vader. En dan denk ik: ‘Hoe meer, hoe beter het financieel met me gaat.’

Een cursus belastingaangifte?

Zou een cursus belastingaangifte iets voor mij zijn? Hr en der lees ik regelmatig op blogs over mensen die geld weten te besparen door alles zelf te doen Op dit moment biedt de NHA  de cursus Elementaire Belastingkunde aan. Het klinkt goed! Kijk maar:

‘Met de cursus Elementaire Belastingkunde van NHA vullen jaarlijks duizenden mensen zonder problemen hun eigen én andermans belastingaangifte in.’

Zeker als je best handig bent met cijfers, kan zo’n cursus je denk ik goed op weg helpen.

Leestips

Wat vind jij een reëel percentage belasting? Regel je alles zelf? Of huur je een belastinconsulent in?

Similar Posts

4 Comments

 1. En dan betalen ze in de VS nog lang zoveel belasting niet als wij hier in Nederland. De Europese bevolking betaalt ook nog verreweg het grootste deel aan sociale premies. Dat laatste vind ik niet zo’n punt als het maar op de plek komt waar het nodig is.

  Ik weet niet wat het juiste belastingpercentage is, wel dat ik vind dat we veel te veel belasting betalen. Het is zo de gemakkelijke weg voor de overheid. Makkelijker dan wat te doen aan alle mogelijk soorten fraude, de corruptie waarvan ik het idee krijg dat die in Nederland ook steeds erger wordt, de overheid moet kritischer kijken naar de uitgaven en niet overal het wiel zelf van willen uitvinden van iets dat in een ander land goed loopt en hier idioot veel geld kostte om te ontwikkelen (bv de OV-chipkaart). De zorgkosten kunnen veel lager. Het zorgstelsel dat we nu hebben heeft in andere landen ook tot een kostenexplosie geleid. Waarom niet het Nieuw-Zeelandse stelsel overgenomen?
  Een tijdje terug was er op tv een item over de verkoop van leegstaande overheidsgebouwen zoals scholen. Ach, zei die ambtenaar. Vroeger hielden we zulke gebouwen gewoon en zorgden voor het onderhoud want er was toch voldoende geld (?). Dan ben je je duidelijk niet bewust van het feit dat dat geld door anderen moet worden opgebracht. Daar moet je zuinig mee omspringen.
  Ik krijg de indruk dat we hier in Nederland met zo ongeveer de hoogste belastingdruk van de wereld zitten. Autorijden is volgens mij ook nergens zo duur vanwege de accijnzen plus btw, de bpm, de wegenbelasting. Nou, vooruit wellicht is dat in Noorwegen duurder.
  Ook weer zoiets waar politici graag mee komen. Als er iets in Nederland goedkoper is dan moet dan in evenwicht komen met Europa. Over al die dingen die hier duurder zijn hoor je ze niet.

  Gelukkig roken en drinken we niet, scheelt weer een slok op een borrel met die accijnzen ;-)

 2. Ik ben ontzettend naïef wat belasting betreft… ik kijk alleen wat er onderop mijn loonstrookje staat en niet naar wat ik allemaal moet afdragen. Dat doe ik maar 1 keer per jaar, als ik de belastingaangifte moet doen… En dan nog wil ik het eigenlijk gewoon niet weten… Scheelt me een hoop frustratie ;)

 3. Het is maar wat je ervoor terug wilt hebben. Zelf je ziekenhuiskosten betalen en minimaal of geen openbaar vervoer zoals in de USA. Het verzorgingshuis van je ouders betalen zoals in Duitsland. Geen biizonder onderwijs voor kinderen die dat nodig hebben. En zo kan ik nog even doorgaan. Geen kinderbijslag of tegemoetkoming voor thuisblijf moeders. Geen uitkering als je ziek bent. Make your choice!

  1. Het is alleen wel jammer dat we steeds meer moeten gaan betalen voor iets dat momenteel wordt uitgekleed.
   Ik las laatst dat iemand het zo beschreef: ‘je betaalt verplicht steeds meer voor een voorstelling die niet doorgaat’.
   Daar heb ik moeite mee.
   Het stelsel zoals het in de VS is spreekt me ook niet aan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.