Theemutsen: truttig of handig? Of allebei?

TheemutsenTheemutsen.

Ze hebben een wat suf imago. Soms worden ze zelfs als scheldwoord gebruikt: 'Wat een theemuts zeg!'  Maar fijn zijn ze wel. Ik gebruik al jaren dagelijks een theemuts om mijn thee warm mee te houden.

Er zijn twee type theemutsen:

  1. Een zogenoemde knip theemuts. Dat is een theemuts waarbij je de theepot ín de theemuts zet, en hem daarna aan de bovenkant sluit met een knip. Vandaar ook de naam. Dit type theemuts wordt ook wel theebeurs genoemd, of theemuts met vlindersluiting.theebeurs
  2. Een losse theemuts. Dit is het type theemuts dat ik heb: je zet deze theemuts simpelweg op je theepot. Ik vind hem makkelijker in het gebruik dan zo'n knip theemuts.
  3. Een theemuts die je om de theepot heen doet. Dit type theemuts lijkt een beetje op een soort jas die je je theepot aandoet. Het nadeel vind ik is dat de tuit niet bedekt is, en dat de warmte via de tuit verloren gaat. Bovendien zie je dan een eventueel hele leuke theepot niet meer!

Het valt niet altijd mee om een goede theemuts te vinden. Zeker gezien het wat truttige imago. Mij maakt dat overigens niet uit, want ik houd juist van bloemetjes en patroontjes. Dus voor mij is een theemuts niet gauw 'truttig'. Niettemin, voor wie een neutrale theemuts wil, die niet truttig is, zijn er nu ook mogelijkheden!

Lees maar verder. Hieronder een overzicht van mogelijke theemutsen!

Theemutsen: dit zijn enkele mogelijkheden.

RosenbergCPH theemuts

Niemand kan deze theemuts ervan beschuldigen dat hij truttig is vind ik. Sterker nog, het lijkt net een kussen!

theemuts
37,- bij Kleur op Tafel
theemuts
29,95 bij bol.com

Kies een theemuts met een mandje!

Bovenstaande theemutsen laten zien dat een theemuts geen truttig uiterlijk hoeft te hebben. Maar wat ik bij deze modellen mis is een bijpassend theemandje. Want zonder zo'n mandje, word je thee alsnog vrij snel koud vind ik. Ik gebruik daarom altijd een theemuts in combinatie met een mandje. Je zet de theepot in het mandje dat voorzien is van een soort kussentje dat bekleed is met stof, en zet vervolgens de theemuts er bovenop. Zo blijft je thee heerlijk warm. De warmte wordt zowel van onderen als van bovenaf goed vastgehouden.

Hieronder een voorbeeld van een theemuts met mandje:

theemuts met mandje
28,50 bij De Theefabriek

Een los mandje voor een theepot kost 4,95 bij kadoideenederland.nl. N.B. Ik kwam een paar slechte ervaringen met deze webshop tegen op internet. Ik weet dus niet zeker of deze webshop betrouwbaar is.

Theemuts kopen: waar moet je op letten?

  • Niet alle theemutsen zijn even dik. Wil je je thee goed warm houden, kies dan voor een echt dikke theemuts. De dunnere houden de thee veel minder goed warm is mijn ervaring.
  • Controleer of de theemuts groot genoeg is voor je theepot.
  • Kies er eentje waar een mandje bij zit.

Alternatieven voor een theemuts

Wil je echt geen theemuts in huis hebben? Dan heb je de volgende mogelijkheden! Je kunt een speciale theelichthouder kopen, en daar je theepot opzetten. De thee wordt dan warm gehouden met behulp van een waxinelichtje dat je aansteekt. Een andere optie is je thee in een warme thermoskan doen. En last but not least: gewoon telkens een nieuw kopje thee zetten.

Zelf een theemuts maken?

Wie handig is kan natuurlijk gewoon zelf een theemuts maken. Ik vond onder andere dit patroon voor een theemuts.

Theemuts Hema?

Helaas verkoopt de Hema geen theemutsen. Een gemiste kans vind ik! Ook de Action en Xenos verkopen GEEN theemutsen helaas.

Samenvattend

Als je van thee houdt, dan is een theemuts een handige manier om je thee lekker warm te houden. In deze post kon je lezen over je opties op het gebied van theemutsen.

Lees en kijk nu ook mijn Theemuts make-over! en lees mijn post over je waterkoker schoonmaken. Want als je vaak thee zet, is het goed om dit regelmatig te doen.

Leestips

Drink jij graag thee? Hoe houd jij jouw thee warm?

Similar Posts

6 Comments

  1. Ik gebruik al jaren een zelfgemaakte theemuts. Gewoon een simpel 'zak' model van een leuk katoentje, gevoerd met een paar lagen molton. Mijn theepot staat gewoon op een onderzetter, maar ik vind het niet erg om lauwe thee te drinken en het blijft op deze manier toch langer warm dan zonder. Een theelichtje is voor mij een ramp, ik drink de hele dag door thee en ik blééf waxinelichtjes kopen ;-)

  2. Ik heb heel lang geleden een theemuts gekocht bij Liberty's in London. Uiteraard gemaakt van zo'n prachtig Libertystofje. Oudste zoon vond het fijn om het ding op zijn hoofd te zetten. Toen onze dochter werd geboren was de theemuts er nog, dat zag ik op foto's. Daarna was-ie weg. Op onverklaarbare wijze. Hoe kan je in een gewoon huis nou toch een theemuts kwijtraken. Het kan! Ik heb nooit meer een andere gewild.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.