Waterkoker schoonmaken: het hoe en het waarom!

waterkoker schoonmaken

Je waterkoker schoonmaken.

Doe jij dat?

Lees nu waarom het zo belangrijk is, en hoe je het aanpakt.

Waterkoker schoonmaken: waarom zou je?

Je waterkoker schoonmaken is belangrijk omdat er in de loop van de tijd allerlei kalkaanslag in je waterkoker komt. Dit heet ketelsteen. Mijn snelkoker leek ooit, toen ik nog een lakse huisvrouw was, op een gegeven moment net een druipgrot…

Hieronder een voorbeeld van ketelsteen:

Kesselstein k.jpg
Door Stefandiller, CC BY-SA 3.0, Koppeling

Naarmate er meer kalk aan het element zit dat je water verhit, wordt de waterkoker minder efficiënt. Hij gebruikt dan meer energie om je water te verwarmen, en dat is jammer van je geld.

Hoe weet je dat het tijd is om je waterkoker schoon te maken?

Hieronder 3 signalen dat het tijd is om je waterkoker schoon te maken:

 1. Als je erin kijkt zie je dat het verwarmende element niet meer glanst, maar helemaal grauw en dof is.
 2. Je vindt regelmatig stukjes kalk in je thee.
 3. Het duurt steeds langer voor het water heet is.

Het hangt overigens erg af van de zogenoemde ‘hardheid’ van het water hoe vaak je een waterkoker moet schoonmaken. Hoe harder het water, hoe meer ketelsteen er zal zijn.

Waterkoker schoonmaken met azijn?

Mijn waterkoker schoonmaken doe ik één keer per maand met ‘gewone’ azijn. Ik gebruik dus geen schoonmaakazijn, want dat durf ik niet. Ik vrees dat schoonmaakazijn te agressief is voor de waterkoker. Gewone azijn is minder geconcentreerd, en daarmee wordt de waterkoker ook prima schoon.

Mijn methode van waterkoker schoonmaken

Ik doe precies zoveel azijn in de waterkoker dat het element dat het water verhit goed in de azijn staat. Het leuke aan je waterkoker schoonmaken is dat het een makkelijk werkje is dat weinig moeite kost, maar veel resultaat geeft. Je gooit er een beetje azijn in, gaat wat anders doen, en na een half uurtje is het verhittingselement blinkend schoon!

Let op: wel goed naspoelen!

Let op! Je moet wel even goed naspoelen na het waterkoker schoonmaken met azijn. Anders krijg je de volgende keer dat je thee zet te maken met een vieze azijnsmaak. Behalve naspoelen, laat ik de waterkoker ook een keer koken met water.

Waterkoker schoonmaken met andere middelen

Ontkalken met baking soda

Jawel, ook hiervoor kun je weer het multifunctionele middel baking soda gebruiken! Op waterkokerwijzer.nl adviseren ze 3 eetlepels baking soda. Deze doe je in je waterkoker. Vervolgens giet je er zoveel water in, tot de baking soda onder water staat. Ga daarna iets anders doen, en spoel de waterkoker na 3 uur goed om.

Waterkoker schoonmaken met citroenen

Je kunt ook citroensap gebruiken om je waterkoker schoon te maken. Hiervoor wordt een combinatie van water met citroensap geadviseerd. Je doet het mengsel in je waterkoker, en laat het zijn werk doen.

Speciale ontkalkingsmiddelen

En last but not least heb je natuurlijk nog de speciale middelen om een waterkoker schoon te maken. Bijvoorbeeld Melitta ontkalker:

waterkoker schoonmaken
3,59 bij de OnlineDrogist

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je de waterkoker schoonmaken overbodig maken? Dan kun je proberen om ketelsteen te voorkomen. Dit kun je doen door je waterkoker na gebruik meteen leeg te gieten, omdat ketelsteen ontstaat bij het afkoelen van heet water.

Of, je koopt en zogenoemd anti-kalk sponsje en doet dat in je waterkoker. Dat sponsje bindt een deel van het kalk in het water, waardoor het niet aan je waterketel hecht!

waterkoker schoonmaken

Let op: bij bol.com kost dit sponsje maar liefst 14,41 en bij Fonq voor 11,50 maar het is ook te vinden voor maar 6,95! Waarmee ik maar wil zeggen: koop dit liever niet bij bol.com maar vergelijk eerst goed de prijzen!

Samenvattend

Je waterkoker schoonmaken is belangrijk omdat het een behoud is voor je waterkoker en je energierekening. Zelf doe ik dit 1 keer per maand, en met gewone azijn. Ik giet een laagje in mijn waterkoker en laat dat zo’n 30 minuten staan. Meestal is het daarna al schoon.

In deze post las je ook andere manieren om je waterkoker schoon te maken.

Lees ook mijn post over mijn Kitchenaid waterkoker.

Hoe vaak, en hoe maak jij jouw waterkoker schoon?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik woon op een plek waar het water zeer hard is. Toen ik een tijdje terug een waterkoker kocht heb ik daar rekening mee gehouden. Ik zocht er eentje uit waarbij het verwarmingselement niet zichtbaar is. Nu is het veel gemakkelijker ontkalken. Ik doe dit elke week. Na het koken van water laat ik er een klein beetje water in zitten. Dan een scheutje gewone keukenazijn erbij. Deksel dicht. Schoon doekje er bovenop. Die gebruik ik om na een minuut of tien de waterkoker schoon te maken en hij ligt er op voor waarschuwing dat er azijn in de waterkoker zit. Na het schoonmaken en naspoelen met koud water, laat ik de waterkoker nog even open staan om de azijnlucht te laten verdwijnen.

 2. Ja, zo ziet onze waterkoker er dus uit. 🙄 Toevallig dacht ik van de week dat het echt tijd is om dat ding te ontkalken.
  Zo anti-kalk sponsje lijkt me wel wat. Maar voor nu maar eerst even met gewone azijn schoonmaken.

 3. Ergens las ik de tip: doe een schelp in uw waterkoker! Je gelooft het misschien niet, maar het werkt perfect. Niet zo schoon als met azijn, maar hij blijft veel langer schoon. Sprak mij extra aan omdat ik een voorliefde voor schelpen heb, heb vele potten vol bij elkaar gezocht ;).
  Succes en fijne dag.

 4. Ontkalken doe ik met azijn en zet de waterkoker aan. Azijn laten koken en het is direct blinkend schoon. Daarna naspoelen met water en dan nog een keer laten koken met schoon water. Je ruikt de azijn wel heel goed, maar dat verdampt ook snel.

  Groetjes, L.

 5. Ha Nicole,

  ja… ik heb dezelfde waterkoker… en… ik doe hetzelfde als jij.
  Alleen ik doe het wel met schoonmaakazijn, want ik heb hele dure appelazijn en dat vind ik dan weer zonde.
  Goed naspoelen… Eén keer koken en weggooien (of bewaren en laten afkoelen en eventueel over de tegels met gieten… ik gooi nooit zomaar water weg…)

  Groetjes!

 6. Ook eens per maand/2 maanden
  Als we onze koffiezetter ontkalken gebruik ik het eerste opvangwater zeg maar, en dat gooi ik in de waterkoker. Werkt ook prima.

 7. De waterkoker moet inderdaad regelmatig worden ontkalkt, net als het koffiezetapparaat.
  Hier gelukkig zacht water, dus als het koffiezetapparaat aangeeft dat deze moet worden gereinigd, neem ik gelijk de waterkoker mee. Hans

 8. Als ik de waterkoker schoonmaak, vul ik ‘m voor de helft met water en doe er een scheut schoonmaakzaijn bij. Driemaal achter elkaar koken – met wat tussenpozen – omspoelen en met schoon water nakoken. Ik doe het eens in de drie maanden (denk ik…)

 9. Oh, ik doe het gewoon met een borsteltje, soms lastig om overal bij te komen, en soms met azijn inderdaad… en het borsteltje is er zo eentje om babyflessen mee schoon te maken, ja die zijn weer in zwang nu ik mijn kleinzoon heb, en dochter er ooit eentje heeft laten liggen bij mij thuis, hahaha Dan kan het ook na elke kookbeurt meteen even…

  X

 10. Ik maak de waterkoker en het koffiezetapparaat ook altijd schoon met water en witte natuur azijn. Enige nadeel vind ik is dat het stinkt ;)

 11. Dat doe ik regelmatig. Thuis minder vaak dan op mijn werk waar het water schijnbaar harder is. Ik gooi er gewoon schoonmaakazijn in en zet ‘m nog aan ook. Werkt als een tierelier! Daarna inderdaad wel even na spoelen ja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.