Waterkoker ontkalken in 4 stappen!

waterkoker schoonmaken

Je waterkoker ontkalken.

Doe jij dat?

Lees nu waarom het zo belangrijk is, en hoe je het aanpakt.

Wil je gewoon meten weten hoe je jouw waterkoker ontkalkt? Dan is hier alvast het stappenplan:

waterkoker ontkalken

Waterkoker ontkalken: waarom zou je?

Je waterkoker schoonmaken is belangrijk omdat er in de loop van de tijd allerlei kalkaanslag in je waterkoker komt. Dit heet ketelsteen. Mijn snelkoker leek ooit, toen ik nog een lakse huisvrouw was, op een gegeven moment net een druipgrot...

Hieronder een voorbeeld van ketelsteen:

Kesselstein k.jpg
Door Stefandiller, CC BY-SA 3.0, Koppeling

Naarmate er meer kalk aan het element zit dat je water verhit, wordt de waterkoker minder efficiënt. Kalk geleidt namelijk slecht warmte. Dus als je snelkoker vol kalk zit, dan duurt het langer voor het water kookt.

Hij gebruikt dan meer energie om je water te verwarmen, en dat is jammer van je geld. En bij apparaten als wasmachines werkt het je waspoeder tegen. Kalkaanslag is dus een duur grapje.

Kalk in je water veroorzaakt kalk aanslag

Maar waar komt die stomme kalk dan toch vandaan? Het zit in het leidingwater! Deze kalk (= calcium) kan zich vastzetten in je apparatuur. Het ligt aan het gebied waar je woont of er veel kalk in je leidingwater zit. Je hebt twee soorten water:

 • Zacht water: weinig kalk in het water
 • Hard water: veel kalk in het water

Calcium kan overigens geen kwaad voor de gezondheid. Het schijnt water zelfs lekkerder maken.

Vraag je je nou af hoe hard het water bij jou is? Op de website van Vitens kun je je postcode invullen. En dan krijg je te zien hoe hard of zacht het water is bij jou in de buurt!

Hoe weet je dat het tijd is om je waterkoker schoon te maken? 4 signalen!

Kalk in je apparaat is niet goed voor de levensduur. Maar er is nog een reden om te ontkalken! Kalk geleidt namelijk slecht warmte. Dus als je snelkoker vol kalk zit, dan duurt het langer voor het water kookt. En bij apparaten als wasmachines werkt het je waspoeder tegen. Kalkaanslag is dus een duur grapje.

Hieronder 4 signalen dat het tijd is om je waterkoker of koffiezetapparaat schoon te maken:

 1. Als je erin kijkt zie je dat het verwarmende element niet meer glanst, maar helemaal grauw en dof is.
 2. Je vindt regelmatig stukjes kalk in je thee.
 3. Het duurt steeds langer voor het water heet is.
 4. Je koffie wordt minder lekker (als je oploskoffie maakt met behulp van je waterkoker)

Het hangt overigens erg af van de zogenoemde 'hardheid' van het water hoe vaak je een waterkoker moet schoonmaken. Hoe harder het water, hoe meer ketelsteen er zal zijn.

Waterkoker ontkalken met azijn?

Mijn tante Marietje zweert er bij. Apparaten ontkalken met azijn. Van haar heb ik geleerd regelmatig mijn koffiezetapparaat en waterkoker te ontkalken. De eerste keer dat ze in mijn waterkoker keek riep ze me bij zich. Verontwaardigd wees ze aan: 'Kijk!' Eerst snapte ik niet wat ze bedoelde. Maar toen legde ze uit dat het grijs uitgeslagen element dat het water verwarmt eigenlijk zilverkleurig hoort te zijn. Oeps.

Mijn waterkoker ontkalken doe ik sindsdien  één keer per maand met 'gewone' azijn. Ik gebruik dus geen schoonmaakazijn, want dat durf ik niet. Ik vrees dat schoonmaakazijn te agressief is voor de waterkoker. Gewone azijn is minder geconcentreerd, en daarmee wordt de waterkoker ook prima schoon.

N.B. Als je schoonmaakazijn aanlengt met water kan het geen kwaad!

Waarom helpt ontkalken met schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn lost kalk en vet op. Ik was hartstikke slecht in scheikunde, maar toch vroeg ik me af: 'Waarom lost schoonmaakazijn kalk dan op?' Mijn scheikundeleraar zou trots op me zijn! Hier is het antwoord:

'Schoonmaakzijn is een zuur en calcium is een base.'

Meer snap ik er ook niet van. Maar als iemand je vraagt waarom je schoonmaakazijn gebruikt om je waterkoker te ontkalken, dan is dat je antwoord!

Mijn methode van waterkoker ontkalken

Ik doe precies zoveel azijn in de waterkoker dat het element dat het water verhit goed in de azijn staat. Het leuke aan je waterkoker schoonmaken is dat het een makkelijk werkje is dat weinig moeite kost, maar veel resultaat geeft. Je gooit er een beetje azijn in, gaat wat anders doen, en na een half uurtje is het verhittingselement blinkend schoon!

Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn: de methodes op een rij

 • Ik doe dus meestal een klein laagje azijn in mijn waterkoker. Daarna zet ik hem aan. Als je slim bent gebruik je de warme azijn daarna voor je toilet! Zo heb je er twee keer profijt van.
 • Een andere mogelijkheid is 's avonds je snelkoker vullen met azijn, en dan de volgende morgen leeg gooien en spoelen. Maar in mijn ervaring is 30 minuten ook wel genoeg.
 • Flinke scheut schoonmaakazijn, aanlengen met water en een nacht laten staan.

Let op: wel goed naspoelen!

Let op! Je moet wel even goed naspoelen na het waterkoker ontkalken met azijn. Anders krijg je de volgende keer dat je thee zet te maken met een vieze azijnsmaak. Behalve naspoelen, laat ik de waterkoker ook een keer koken met water.

Waterkoker ontkalken met baking soda, citroen, vaatwastablet etc.

Ontkalken met baking soda

Jawel, ook hiervoor kun je weer het multifunctionele middel baking soda gebruiken! Op waterkokerwijzer.nl adviseren ze 3 eetlepels baking soda. Deze doe je in je waterkoker. Vervolgens giet je er zoveel water in, tot de baking soda onder water staat. Ga daarna iets anders doen, en spoel de waterkoker na 3 uur goed om.

Waterkoker ontkalken met citroenen

Je kunt ook citroensap gebruiken om je waterkoker schoon te maken. Hiervoor wordt een combinatie van water met citroensap geadviseerd. Je doet het mengsel in je waterkoker, en laat het zijn werk doen.

Speciale ontkalkingsmiddelen

En last but not least heb je natuurlijk nog de speciale middelen om een waterkoker schoon te maken. Bijvoorbeeld Melitta ontkalker:

waterkoker ontkalken
3,59 bij de OnlineDrogist

Waterkoker ontkalken vaatwastablet

Kun je een waterkoker ontkalken met een vaatwastablet?Ja, dat kan.

Het citroenzuur en andere ontkalkende stoffen in het vaatwastablet kunnen helpen om kalkaanslag in de waterkoker te verwijderen.

Hier is een eenvoudige manier om dit te doen:

 1. Vul de waterkoker met water tot het maximale niveau.
 2. Doe een vaatwastablet bij het water. Je kunt het tablet eventueel eerst oplossen in een beetje warm water voordat je het aan de waterkoker toevoegt.
 3. Zet de waterkoker aan en breng het water aan de kook.
 4. Laat het water met het vaatwastablet in de waterkoker zitten en laat het gedurende ongeveer 15-20 minuten staan.
 5. Giet het water uit de waterkoker en spoel de waterkoker grondig met vers water om eventuele resten van het vaatwastablet te verwijderen.
 6.  Zorg ervoor dat je de waterkoker goed naspoelt om eventuele restanten van het vaatwastablet te verwijderen voordat je hem opnieuw gebruikt.

Let op: Controleer altijd eerst de gebruiksaanwijzing van de waterkoker!

Hoe vaak waterkoker ontkalken?

Hoe vaak je je snelkoker/fluitketel/koffiezetapparaat moet ontkalken is afhankelijk van de water hardheid waar je woont. En van hoe vaak je het apparaat gebruikt. Bij mijn snelkoker kijk ik gewoon hoe het element er uit ziet. Als het dof wordt, ontkalk ik het. Ik denk zo ongeveer om de 6 weken. En dan doe ik meestal meteen ook mijn koffiezetapparaat maar even.

Let op: spoel daarna een paar keer door met gewoon water. Ik doe altijd een paar alsof ik thee zet of koffie, zodat de azijn geur verdwijnt.

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je de waterkoker ontkalken overbodig maken? Dan kun je proberen om ketelsteen te voorkomen. Dit kun je doen door je waterkoker na gebruik meteen leeg te gieten, omdat ketelsteen ontstaat bij het afkoelen van heet water.

Of, je koopt en zogenoemd anti-kalk sponsje en doet dat in je waterkoker. Dat sponsje bindt een deel van het kalk in het water, waardoor het niet aan je waterketel hecht!

waterkoker schoonmaken

Let op: bij bol.com kost dit sponsje maar liefst 14,41 en bij Fonq voor 11,50 maar het is ook te vinden voor maar 6,95! Waarmee ik maar wil zeggen: koop dit liever niet bij bol.com maar vergelijk eerst goed de prijzen!

Samenvattend

Je waterkoker ontkalken is belangrijk omdat het een behoud is voor je waterkoker en je energierekening. Zelf doe ik dit 1 keer per maand, en met gewone azijn. Ik giet een laagje in mijn waterkoker en laat dat zo'n 30 minuten staan. Meestal is het daarna al schoon.

In deze post las je ook andere manieren om je waterkoker schoon te maken.

Lees ook mijn post over mijn Kitchenaid waterkoker.

Hoe vaak, en hoe maak jij jouw waterkoker schoon?

waterkoker ontkalken

Leestips

Hoe vaak ontkalk jij je apparaten? Waarmee?

Vergelijkbare berichten

63 reacties

 1. Ik ontkalk eigenlijk veel te weinig. Bedenk me net dat er ook af en toe bij een afvoer van de cv ketel ontkalkt moet worden. Maar waar precies? Moet ik nodig eens uitzoeken want de ketel hangt er al een jaar of wat.

  Over hard en zacht water. Juist in hard water zit veel kalk en in zacht water weinig, toch?

  1. Bij cv is meestal afvoer binnenzijde vervuild (sludge) en dan kun je beste eerste deel van sifon ook meenemen :)

  2. Dankjewel, gaan we naar op zoek (geen idee wat een sludge is, maar heb het opgeslagen op mijn laptop)

  3. Ik wist wel al dat je met schoonmaakazijn kunt ontkalken. Ik doe het alleen veel te weinig. Dit is een goede reminder ;-)

 2. Hier valt het wel mee met 10dH maar vaatwasser/wasmachine hoeft nooit ontkalkt te worden want schoonmaakazijn maakt deel uit van het schoonmaakmiddel :)

 3. Grappig! Ik vergeet altijd te ontkalken. Mijn mijn nieuwe agenda die plant voor me. Dus moest ik gisteren ontkalken. Koffie en waterkoker. En waar deed ik dat mee? Schoonmaakazijn! Experiment van mezelf. En ik werd er helemaal gelukkig van. Schoon apparaat en met een goedkoop middeltje. Ik drink nu mijn koffie (Senseo) en smaakt prima! Ik deed eerst de Senseo en met dat doorgelopen schoonmaakazijn de waterkoker. En beiden daarna paar keer goed doorlopen/koken. Handje vol soda op de gootsteenafvoer, voor ik dat kokende water daar weer afvoerde. Handig die agenda ;)

 4. ik kreeg een aantal jaren geleden de tip om een schelp in het reservoir van mijn koffiezetapparaat en waterkoker te gooien tegen kalk aanslag, een beetje sceptisch volgde ik de tip op, hoe het werkt geen idee , maar het werkt ik hoef beide apparaten nooit te ontkalken, verder gebruik ik schoonmaakazijn ook om mijn toilet te ontkalken , maar dan in combinatie met baking soda dat werkt net iets effectiver

 5. Met hard en zacht water is het precies andersom: hard water = veel kalk, zacht water = weinig kalk ;-)

  Ik gebruik schoonmaakazijn regelmatig in plaats van wasverzachter, en dan ontkalkt het ook gelijk. Koffiezetapparaat en waterkoker gaan ongeveer een keer in de twee maanden.

  1. Nee, je ruikt het helemaal niet. Er zit ook geen geurtje aan van bloemen of zo (nou ja, je kan met lavendelkeur kopen, dan weer wel) maar de was gaat er absoluut niet zurig van ruiken.

  2. Lees eerst de handleiding van je wasmachine! In mijn machine mag ik absoluut geen azijn gooien, dat tast de aluminium onderdelen aan.

 6. Ik ontkalk veel te weinig, vergeet het altijd, maar volgens de regels van de Senseo mag het dus niet met schoonmaakazijn. Maar dat kan ook zijn omdat mensen dan zeker hun eigen dure middeltje kopen...
  Het is trouwens andersom hoor, zacht water bevat weinig kalk en hard water bevat veel kalk...
  Ik wens je een heerlijke zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. Sinds ik in het zuiden woon heb ik te maken met onvoorstelbaar veel kalkaanslag.
  Azijn werkt in mijn waterkoker wel, maar voor de kranen vind ik het te veel gedoe, die moet ik zo vaak ontkalken dat ik daarvoor toch een sneller antikalkmiddel gebruik.
  Had ik aan de kust jaren genoeg aan zo´n flesje, hier is het met een paar maanden op.

  Ik vind kalkrijkwater niet lekker smaken.
  Meestal zet ik drinkwater een nachtje in de koelkast, dan is die harde smaak weg.
  Ik weet niet hoe dat werkt, maar het werkt

 8. Volgens mij heeft hard water juist veel kalk. Ik doe die twee apparaturen juist met gewone azijn omdat dit produkten zijn waaruit ik drink. Voor alle kranen gebruik ik schoonmaakazijn.

 9. Ik heb net afgelopen vrijdag mijn waterkoker weer ontkalkt. Doe ik ongeveer 1 x per maand, anderhalve maand. Ligt eraan hoe vies die is.
  Heb bij mijn schoonmoeder vorige week de waterkoker ontkalkt, man!! Dat ding was nog nooit ontkalkt....Heb het een nacht laten inweken, ze heeft hem zelf nagekookt en hij blinkt er weer over. Altijd met schoonmaakazijn, goedkoop en het werkt perfect!!

 10. Hier wordt ook regelmatig ontkalkt. We hebben wel heel zacht water. In mijn koffieapparaat kun je na een jaar nog niet zien dat er kalk in zit, het heeft namelijk een doorzichtige buis waar je de kalkaanslag kan zien. Ook kan hij een signaal geven maar dat is nog nooit gebeurd in de 26 jaar dat we hem hebben. Azijn is niet erg natuur vriendelijk het blijft een zuur he. Zelf gebruik ik ook wel eens citroenzuur maar dat is veel duurder wel zuinig in gebruik. Deze week hebben we alle zeefjes van de kranen ontkalkt en je wilt niet weten hoeveel daar in zat na 15 jaar. Ik gebruik een ketel en daar heb ik altijd 2 knikkers in zodat er bijna geen kans is op kalkafzetting. Maar ik maak hem wel regelmatig schoon.

 11. oef ... apparatenontkalken doe ik echt bijna nooit. nu ik voor mijn dochter regelmatig haar speentjes en flesjes uitkook, zie ik daar wel regelmatig kalkaanslag op zitten en in de pan. Als ik het dan weer uit kook, doe ik een scheut gewone azijn in de pan erbij en spoel alles daarna goed om.

 12. Had je er niet bij kennen zetten dat zodra het gaat koken het op komt zetten als lava? Hele keuken ruikt nu naar azijn! En bedankt

 13. Ik heb de schoonmaakazijn met lavendelgeur in mijn koffieapparaat gegooid om de kalk eruit te krijgen. De kalk is weg, maar ik kan het apparaat weggooien omdat de koffie zelfs na 20 keer doorspoelen een smerige lavendelbijsmaak heeft. Ik had ook gelijk mijn waterkoker ermee schoongemaakt, die kan ik ook wegknikkeren. Geen lavendelazijn in je apparaten gieten dus!

  1. Wat vervelend Kettet. Je kunt inderdaad beter schoonmaakazijn zonder extra geurtje gebruiken. Ik kook daarna altijd een paar keer water, zodat de snelkoker weer neutraal ruikt.

 14. 'k Ontkalk regelmatig met azijn. Af en toe ook een bolletje in de wasmachine, wasverzachter gebruik ik nooit. Terwijl ik de waterketel ontkalk stop ik de filtertjes van de waterkranen daar ook in.
  Lie(f)s.

 15. Op mijn koffiezetapparaat gaat een lampje branden als die ontkalkt moet worden. Ik doe het altijd met gewone azijn. En daarna een paar keer met schoon water laten doorlopen zodat de azijngeur weg is. Doe de waterkoker dan ook gelijk.
  Eerder vergat ik het vaak maar doordat het apparaat het aangeeft niet meer.

 16. Azijn is inderdaad heerlijk spul. Echt goed voor van alles. Ontkalken, schoonmaken en zelfs in de tuin. Goede tip voor het ontkalken, want onze waterkoker is er binnenkort weer aan toe!

 17. Ik doe het ook altijd met schoonmaakazijn van de Action. Als ik weer wat aanslag zie zitten op de bodem van de waterkoker, dan gooi ik er weer wat azijn in en klaaar! Handig!

 18. Ik doe dit ook altijd! En wat ik ook ontkalk met schoonmaakazijn zijn mijn kranen. Ik vul het azijn in een plastic boterhammen zakje, knoop dit met elastiek vast aan de kraan en 30 minuten later is het kalk verdwenen!

 19. Gelukkig denkt mijn vriend aan dat soort dingen, want ik vergeet dat soort dingen altijd. Meestal doet hij het 1 keer in de 2 maanden en dan gewoon met azijn, dat werkt prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.