Reacties

Waterkoker ontkalken in 4 stappen! — 63 reacties

 1. Ik ontkalk eigenlijk veel te weinig. Bedenk me net dat er ook af en toe bij een afvoer van de cv ketel ontkalkt moet worden. Maar waar precies? Moet ik nodig eens uitzoeken want de ketel hangt er al een jaar of wat.

  Over hard en zacht water. Juist in hard water zit veel kalk en in zacht water weinig, toch?

 2. Hier valt het wel mee met 10dH maar vaatwasser/wasmachine hoeft nooit ontkalkt te worden want schoonmaakazijn maakt deel uit van het schoonmaakmiddel :)

 3. Grappig! Ik vergeet altijd te ontkalken. Mijn mijn nieuwe agenda die plant voor me. Dus moest ik gisteren ontkalken. Koffie en waterkoker. En waar deed ik dat mee? Schoonmaakazijn! Experiment van mezelf. En ik werd er helemaal gelukkig van. Schoon apparaat en met een goedkoop middeltje. Ik drink nu mijn koffie (Senseo) en smaakt prima! Ik deed eerst de Senseo en met dat doorgelopen schoonmaakazijn de waterkoker. En beiden daarna paar keer goed doorlopen/koken. Handje vol soda op de gootsteenafvoer, voor ik dat kokende water daar weer afvoerde. Handig die agenda ;)

 4. ik kreeg een aantal jaren geleden de tip om een schelp in het reservoir van mijn koffiezetapparaat en waterkoker te gooien tegen kalk aanslag, een beetje sceptisch volgde ik de tip op, hoe het werkt geen idee , maar het werkt ik hoef beide apparaten nooit te ontkalken, verder gebruik ik schoonmaakazijn ook om mijn toilet te ontkalken , maar dan in combinatie met baking soda dat werkt net iets effectiver

 5. Met hard en zacht water is het precies andersom: hard water = veel kalk, zacht water = weinig kalk ;-)

  Ik gebruik schoonmaakazijn regelmatig in plaats van wasverzachter, en dan ontkalkt het ook gelijk. Koffiezetapparaat en waterkoker gaan ongeveer een keer in de twee maanden.

 6. Ik ontkalk veel te weinig, vergeet het altijd, maar volgens de regels van de Senseo mag het dus niet met schoonmaakazijn. Maar dat kan ook zijn omdat mensen dan zeker hun eigen dure middeltje kopen...
  Het is trouwens andersom hoor, zacht water bevat weinig kalk en hard water bevat veel kalk...
  Ik wens je een heerlijke zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. Sinds ik in het zuiden woon heb ik te maken met onvoorstelbaar veel kalkaanslag.
  Azijn werkt in mijn waterkoker wel, maar voor de kranen vind ik het te veel gedoe, die moet ik zo vaak ontkalken dat ik daarvoor toch een sneller antikalkmiddel gebruik.
  Had ik aan de kust jaren genoeg aan zo´n flesje, hier is het met een paar maanden op.

  Ik vind kalkrijkwater niet lekker smaken.
  Meestal zet ik drinkwater een nachtje in de koelkast, dan is die harde smaak weg.
  Ik weet niet hoe dat werkt, maar het werkt

 8. Volgens mij heeft hard water juist veel kalk. Ik doe die twee apparaturen juist met gewone azijn omdat dit produkten zijn waaruit ik drink. Voor alle kranen gebruik ik schoonmaakazijn.

 9. Ik heb net afgelopen vrijdag mijn waterkoker weer ontkalkt. Doe ik ongeveer 1 x per maand, anderhalve maand. Ligt eraan hoe vies die is.
  Heb bij mijn schoonmoeder vorige week de waterkoker ontkalkt, man!! Dat ding was nog nooit ontkalkt....Heb het een nacht laten inweken, ze heeft hem zelf nagekookt en hij blinkt er weer over. Altijd met schoonmaakazijn, goedkoop en het werkt perfect!!

 10. Hier wordt ook regelmatig ontkalkt. We hebben wel heel zacht water. In mijn koffieapparaat kun je na een jaar nog niet zien dat er kalk in zit, het heeft namelijk een doorzichtige buis waar je de kalkaanslag kan zien. Ook kan hij een signaal geven maar dat is nog nooit gebeurd in de 26 jaar dat we hem hebben. Azijn is niet erg natuur vriendelijk het blijft een zuur he. Zelf gebruik ik ook wel eens citroenzuur maar dat is veel duurder wel zuinig in gebruik. Deze week hebben we alle zeefjes van de kranen ontkalkt en je wilt niet weten hoeveel daar in zat na 15 jaar. Ik gebruik een ketel en daar heb ik altijd 2 knikkers in zodat er bijna geen kans is op kalkafzetting. Maar ik maak hem wel regelmatig schoon.

 11. oef ... apparatenontkalken doe ik echt bijna nooit. nu ik voor mijn dochter regelmatig haar speentjes en flesjes uitkook, zie ik daar wel regelmatig kalkaanslag op zitten en in de pan. Als ik het dan weer uit kook, doe ik een scheut gewone azijn in de pan erbij en spoel alles daarna goed om.

 12. Had je er niet bij kennen zetten dat zodra het gaat koken het op komt zetten als lava? Hele keuken ruikt nu naar azijn! En bedankt

 13. Ik heb de schoonmaakazijn met lavendelgeur in mijn koffieapparaat gegooid om de kalk eruit te krijgen. De kalk is weg, maar ik kan het apparaat weggooien omdat de koffie zelfs na 20 keer doorspoelen een smerige lavendelbijsmaak heeft. Ik had ook gelijk mijn waterkoker ermee schoongemaakt, die kan ik ook wegknikkeren. Geen lavendelazijn in je apparaten gieten dus!

  • Wat vervelend Kettet. Je kunt inderdaad beter schoonmaakazijn zonder extra geurtje gebruiken. Ik kook daarna altijd een paar keer water, zodat de snelkoker weer neutraal ruikt.

 14. 'k Ontkalk regelmatig met azijn. Af en toe ook een bolletje in de wasmachine, wasverzachter gebruik ik nooit. Terwijl ik de waterketel ontkalk stop ik de filtertjes van de waterkranen daar ook in.
  Lie(f)s.

 15. Op mijn koffiezetapparaat gaat een lampje branden als die ontkalkt moet worden. Ik doe het altijd met gewone azijn. En daarna een paar keer met schoon water laten doorlopen zodat de azijngeur weg is. Doe de waterkoker dan ook gelijk.
  Eerder vergat ik het vaak maar doordat het apparaat het aangeeft niet meer.

 16. Azijn is inderdaad heerlijk spul. Echt goed voor van alles. Ontkalken, schoonmaken en zelfs in de tuin. Goede tip voor het ontkalken, want onze waterkoker is er binnenkort weer aan toe!

 17. Ik doe dit ook altijd! En wat ik ook ontkalk met schoonmaakazijn zijn mijn kranen. Ik vul het azijn in een plastic boterhammen zakje, knoop dit met elastiek vast aan de kraan en 30 minuten later is het kalk verdwenen!

 18. Gelukkig denkt mijn vriend aan dat soort dingen, want ik vergeet dat soort dingen altijd. Meestal doet hij het 1 keer in de 2 maanden en dan gewoon met azijn, dat werkt prima.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder