Waterkoker ontkalken in 4 stappen!

Last updated on March 12th, 2025 at 12:08 pm

waterkoker schoonmaken

Je waterkoker ontkalken.

Doe jij dat?

Lees nu waarom het zo belangrijk is, en hoe je het aanpakt.

Wil je gewoon meten weten hoe je jouw waterkoker ontkalkt? Dan is hier alvast het stappenplan:

waterkoker ontkalken

Waterkoker ontkalken: waarom zou je?

Je waterkoker schoonmaken is belangrijk omdat er in de loop van de tijd allerlei kalkaanslag in je waterkoker komt. Dit heet ketelsteen. Mijn snelkoker leek ooit, toen ik nog een lakse huisvrouw was, op een gegeven moment net een druipgrot…

Hieronder een voorbeeld van ketelsteen:

Kesselstein k.jpg
Door Stefandiller, CC BY-SA 3.0, Koppeling

Naarmate er meer kalk aan het element zit dat je water verhit, wordt de waterkoker minder efficiënt. Kalk geleidt namelijk slecht warmte. Dus als je snelkoker vol kalk zit, dan duurt het langer voor het water kookt.

Hij gebruikt dan meer energie om je water te verwarmen, en dat is jammer van je geld. En bij apparaten als wasmachines werkt het je waspoeder tegen. Kalkaanslag is dus een duur grapje.

Kalk in je water veroorzaakt kalk aanslag

Maar waar komt die stomme kalk dan toch vandaan? Het zit in het leidingwater! Deze kalk (= calcium) kan zich vastzetten in je apparatuur. Het ligt aan het gebied waar je woont of er veel kalk in je leidingwater zit. Je hebt twee soorten water:

  • Zacht water: weinig kalk in het water
  • Hard water: veel kalk in het water

Calcium kan overigens geen kwaad voor de gezondheid. Het schijnt water zelfs lekkerder maken.

Vraag je je nou af hoe hard het water bij jou is? Op de website van Vitens kun je je postcode invullen. En dan krijg je te zien hoe hard of zacht het water is bij jou in de buurt!

Hoe weet je dat het tijd is om je waterkoker schoon te maken? 4 signalen!

Kalk in je apparaat is niet goed voor de levensduur. Maar er is nog een reden om te ontkalken! Kalk geleidt namelijk slecht warmte. Dus als je snelkoker vol kalk zit, dan duurt het langer voor het water kookt. En bij apparaten als wasmachines werkt het je waspoeder tegen. Kalkaanslag is dus een duur grapje.

Hieronder 4 signalen dat het tijd is om je waterkoker of koffiezetapparaat schoon te maken:

  1. Als je erin kijkt zie je dat het verwarmende element niet meer glanst, maar helemaal grauw en dof is.
  2. Je vindt regelmatig stukjes kalk in je thee.
  3. Het duurt steeds langer voor het water heet is.
  4. Je koffie wordt minder lekker (als je oploskoffie maakt met behulp van je waterkoker)

Het hangt overigens erg af van de zogenoemde ‘hardheid’ van het water hoe vaak je een waterkoker moet schoonmaken. Hoe harder het water, hoe meer ketelsteen er zal zijn.

Waterkoker ontkalken met azijn?

Mijn tante Marietje zweert er bij. Apparaten ontkalken met azijn. Van haar heb ik geleerd regelmatig mijn koffiezetapparaat en waterkoker te ontkalken. De eerste keer dat ze in mijn waterkoker keek riep ze me bij zich. Verontwaardigd wees ze aan: ‘Kijk!’ Eerst snapte ik niet wat ze bedoelde. Maar toen legde ze uit dat het grijs uitgeslagen element dat het water verwarmt eigenlijk zilverkleurig hoort te zijn. Oeps.

Mijn waterkoker ontkalken doe ik sindsdien  één keer per maand met ‘gewone’ azijn. Ik gebruik dus geen schoonmaakazijn, want dat durf ik niet. Ik vrees dat schoonmaakazijn te agressief is voor de waterkoker. Gewone azijn is minder geconcentreerd, en daarmee wordt de waterkoker ook prima schoon.

N.B. Als je schoonmaakazijn aanlengt met water kan het geen kwaad!

Waarom helpt ontkalken met schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn lost kalk en vet op. Ik was hartstikke slecht in scheikunde, maar toch vroeg ik me af: ‘Waarom lost schoonmaakazijn kalk dan op?’ Mijn scheikundeleraar zou trots op me zijn! Hier is het antwoord:

‘Schoonmaakzijn is een zuur en calcium is een base.’

Meer snap ik er ook niet van. Maar als iemand je vraagt waarom je schoonmaakazijn gebruikt om je waterkoker te ontkalken, dan is dat je antwoord!

Mijn methode van waterkoker ontkalken

Ik doe precies zoveel azijn in de waterkoker dat het element dat het water verhit goed in de azijn staat. Het leuke aan je waterkoker schoonmaken is dat het een makkelijk werkje is dat weinig moeite kost, maar veel resultaat geeft. Je gooit er een beetje azijn in, gaat wat anders doen, en na een half uurtje is het verhittingselement blinkend schoon!

Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn: de methodes op een rij

  • Ik doe dus meestal een klein laagje azijn in mijn waterkoker. Daarna zet ik hem aan. Als je slim bent gebruik je de warme azijn daarna voor je toilet! Zo heb je er twee keer profijt van.
  • Een andere mogelijkheid is ‘s avonds je snelkoker vullen met azijn, en dan de volgende morgen leeg gooien en spoelen. Maar in mijn ervaring is 30 minuten ook wel genoeg.
  • Flinke scheut schoonmaakazijn, aanlengen met water en een nacht laten staan.

Let op: wel goed naspoelen!

Let op! Je moet wel even goed naspoelen na het waterkoker ontkalken met azijn. Anders krijg je de volgende keer dat je thee zet te maken met een vieze azijnsmaak. Behalve naspoelen, laat ik de waterkoker ook een keer koken met water.

Waterkoker ontkalken met baking soda, citroen, vaatwastablet etc.

Ontkalken met baking soda

Jawel, ook hiervoor kun je weer het multifunctionele middel baking soda gebruiken! Op waterkokerwijzer.nl adviseren ze 3 eetlepels baking soda. Deze doe je in je waterkoker. Vervolgens giet je er zoveel water in, tot de baking soda onder water staat. Ga daarna iets anders doen, en spoel de waterkoker na 3 uur goed om.

Waterkoker ontkalken met citroen of citroenzuur

Je kunt een waterkoker ontkalken met zowel citroen als citroenzuur, maar citroenzuur is meestal effectiever en gemakkelijker in gebruik. Hier is een korte uitleg van beide methoden:

1. Ontkalken met citroen:

  • Benodigdheden: 1-2 citroenen, water.
  • Stappen:
    1. Snijd de citroen in schijfjes.
    2. Vul de waterkoker voor de helft met water.
    3. Voeg de citroenschijfjes toe.
    4. Breng het water aan de kook en laat het daarna 30 minuten staan.
    5. Giet de inhoud weg en spoel de waterkoker goed uit met schoon water.
  • Voordelen: Natuurlijke methode, aangename geur.
  • Nadelen: Minder sterk dan citroenzuur, mogelijk herhaling nodig bij veel kalk.

2. Ontkalken met citroenzuur

citroenzuur

  • Benodigdheden: 1-2 eetlepels citroenzuurpoeder, water. Citroenzuur poeder kun je kopen bij bol.com maar ze hebben het ook bij de Praxis of Kruidvat.
  • Stappen:
    1. Vul de waterkoker voor de helft met water.
    2. Voeg 1-2 eetlepels citroenzuurpoeder toe.
    3. Breng het water aan de kook en laat het daarna 15-30 minuten staan.
    4. Giet de inhoud weg en spoel de waterkoker grondig uit met schoon water.
  • Voordelen: Zeer effectief, snel resultaat.
  • Nadelen: Sterker zuur, dus grondig spoelen is belangrijk.

Citroenzuur is meestal sneller en effectiever, vooral als de kalklaag dik is. Citroen werkt ook goed, maar kan wat meer tijd en geduld vergen.

Speciale ontkalkingsmiddelen

En last but not least heb je natuurlijk nog de speciale middelen om een waterkoker schoon te maken. Bijvoorbeeld Melitta ontkalker:

waterkoker ontkalken
3,59 bij de OnlineDrogist

Waterkoker ontkalken vaatwastablet

Kun je een waterkoker ontkalken met een vaatwastablet?Ja, dat kan.

Het citroenzuur en andere ontkalkende stoffen in het vaatwastablet kunnen helpen om kalkaanslag in de waterkoker te verwijderen.

Hier is een eenvoudige manier om dit te doen:

  1. Vul de waterkoker met water tot het maximale niveau.
  2. Doe een vaatwastablet bij het water. Je kunt het tablet eventueel eerst oplossen in een beetje warm water voordat je het aan de waterkoker toevoegt.
  3. Zet de waterkoker aan en breng het water aan de kook.
  4. Laat het water met het vaatwastablet in de waterkoker zitten en laat het gedurende ongeveer 15-20 minuten staan.
  5. Giet het water uit de waterkoker en spoel de waterkoker grondig met vers water om eventuele resten van het vaatwastablet te verwijderen.
  6.  Zorg ervoor dat je de waterkoker goed naspoelt om eventuele restanten van het vaatwastablet te verwijderen voordat je hem opnieuw gebruikt.

Let op: Controleer altijd eerst de gebruiksaanwijzing van de waterkoker!

Hoe vaak waterkoker ontkalken?

Hoe vaak je je snelkoker/fluitketel/koffiezetapparaat moet ontkalken is afhankelijk van de water hardheid waar je woont. En van hoe vaak je het apparaat gebruikt. Bij mijn snelkoker kijk ik gewoon hoe het element er uit ziet. Als het dof wordt, ontkalk ik het. Ik denk zo ongeveer om de 6 weken. En dan doe ik meestal meteen ook mijn koffiezetapparaat maar even.

Let op: spoel daarna een paar keer door met gewoon water. Ik doe altijd een paar alsof ik thee zet of koffie, zodat de azijn geur verdwijnt.

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je de waterkoker ontkalken overbodig maken? Dan kun je proberen om ketelsteen te voorkomen. Dit kun je doen door je waterkoker na gebruik meteen leeg te gieten, omdat ketelsteen ontstaat bij het afkoelen van heet water.

Of, je koopt en zogenoemd anti-kalk sponsje en doet dat in je waterkoker. Dat sponsje bindt een deel van het kalk in het water, waardoor het niet aan je waterketel hecht!

waterkoker schoonmaken

Let op: bij bol.com kost dit sponsje maar liefst 14,41 en bij Fonq voor 11,50 maar het is ook te vinden voor maar 6,95! Waarmee ik maar wil zeggen: koop dit liever niet bij bol.com maar vergelijk eerst goed de prijzen!

Samenvattend

Je waterkoker ontkalken is belangrijk omdat het een behoud is voor je waterkoker en je energierekening. Zelf doe ik dit 1 keer per maand, en met gewone azijn. Ik giet een laagje in mijn waterkoker en laat dat zo’n 30 minuten staan. Meestal is het daarna al schoon.

In deze post las je ook andere manieren om je waterkoker schoon te maken.

Lees ook mijn post over mijn Kitchenaid waterkoker.

Hoe vaak, en hoe maak jij jouw waterkoker schoon?

waterkoker ontkalken

Leestips

Hoe vaak ontkalk jij je apparaten? Waarmee?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

63 Comments

  1. Gelukkig denkt mijn vriend aan dat soort dingen, want ik vergeet dat soort dingen altijd. Meestal doet hij het 1 keer in de 2 maanden en dan gewoon met azijn, dat werkt prima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.