Levensduur apparaten: gaan ze echt sneller stuk?
Last updated on February 7th, 2024 at 01:24 pm
- Waarom gaan dingen tegenwoordig sneller stuk?
- Wat kun je zelf doen om de levensduur van je spullen te verlengen?
- Er is ook goed nieuws
- Gemiddelde levensduur van apparaten op een rijtje
- Lijst economische levensduur apparaten:
- Wil je weten hoe lang jouw apparaat nog heeft?
- Is jouw apparaat veel te snel kapot?
- Mijn apparaten en hun levensduur
- Levensduur oven
- Hoe lang gaat een afzuigkap mee?
- Levensduur combimagnetron
- Levensduur apparaten: samenvatting
- Leestip
Je hoort het geregeld: spullen als apparatuur, meubels en keuken zijn tegenwoordig van veel minder goede kwaliteit dan vroeger. Met andere woorden: de levensduur van apparaten is korter geworden. Gemiddeld gaan ze zo’n 10 jaar mee. Dat is vervelend, en slecht voor het milieu. Maar het meest wonderlijke is nog wel het verhaal dat producten opzettelijk minder goed worden gemaakt. Dus dat het ook de bedoeling is dat ze eerder stuk gaan… Klopt dat? Ik besloot het eens uit te zoeken!
Volgens Industrieel ontwerper en onderzoeker Marcel den Hollander van TU Delft is de levensduur van elektronische apparaten tussen 2000 en 2005 met 20 procent verminderd. Als voorbeeld geeft hij een koptelefoon: in 2000 kon je er 10 jaar meedoen, maar in 2005 nog maar 8 jaar.
Waarom gaan dingen tegenwoordig sneller stuk?
Volgens Marcel den Hollander is het antwoord heel simpel: door producten bewust zo te maken dat ze eerder stuk gaan, zorgen ze ervoor dat mensen nieuwe moeten kopen. Door de levensduur van apparaten bewust korter te maken, valt er dus meer geld te verdienen. Als je ze jou een wasmachine verkopen waarmee je 40 jaar kunt doen, dan zien je niet gauw terug in de winkel. Veel gunstiger dus om er eentje te maken die veel eerder vervangen moet worden.
Maar er zijn ook andere verklaringen voor de kortere levensduur apparaten!
- Om een product goedkoper te maken worden losse onderdelen vaak besteld bij goedkope derde partijen. De kwaliteit is dan soms minder.
- Om vervoerskosten laag te houden worden producten zo licht mogelijk gemaakt. Dit maakt ze ook kwetsbaarder.
- Mechanische onderdelen zijn vervangen door elektronische onderdelen.
- Veel producten zijn niet meer eenvoudig te repareren zoals vroeger toen een eenvoudig leven de norm was. Je kunt sommige apparaten bijvoorbeeld niet meer makkelijk openmaken, en daardoor niet meer goed bij ‘het probleem’ komen. Fabrikanten ontmoedigen als het ware dat je zelf iets probeert te repareren.
- Op het gebied van televisies volgen de nieuwe modellen elkaar snel op. Sommige consumenten zijn hier gevoelig voor en willen graag het nieuwste model. Fabrikanten houden hier soms rekening mee en gaan er vanuit dat een tv om die reden minder lang hoeft mee te gaan.
- Steeds meer mensen kopen hun apparatuur online in plaats van bij de lokale witgoedzaak. Dat kan ertoe leiden dat een apparaat minder snel gerepareerd wordt.
Wat kun je zelf doen om de levensduur van je spullen te verlengen?
Je kunt zelf ook dingen doen om te zorgen dat je spullen langer meegaan. Eén daarvan is (helaas, want ik heb een hekel aan gebruiksaanwijzingen) is de gebruiksaanwijzing goed lezen! Zo voorkom je dat je het apparaat verkeerd behandeld. Regelmatig onderhoud, en op tijd schoonmaken is ook een behoud voor je spullen. Denk aan je wasmachine reinigen.
Als consument heb je ook een verantwoordelijkheid. Als een apparaat het nog prima doet, is het dan nodig om het te vervangen door een nieuwer model? Alleen maar omdat het nieuw is?
Er is ook goed nieuws
Vergeleken met de jaren tachtig is apparatuur relatief goedkoper geworden. Daarnaast zijn de huidige apparaten vaak veel energiezuiniger dan de oude. Dus de levensduur van apparatuur is dan wel korter, maar je bespaart geld aan je energiekosten. Dat compenseert dus weer. Je zou kunnen zeggen dat:
Je levert in op levensduur, maar krijgt terug op energiezuinig gebied.
Gemiddelde levensduur van apparaten op een rijtje
Levensduur apparaten op een rijtje:
- Vaatwasser: 8 tot 13 jaar
- Oven: 10 tot 15 jaar
- Magnetron: 9 tot 10 jaar
- Koelkast: 11 tot 19 jaar, gemiddeld zo’n 15 jaar
- Wasmachine en droogtrommel: 10 tot 14 jaar zie ook wasmachine reinigen.
- Droogtrommel: 10 tot 14 jaar
- Diepvries: 11 jaar
- eReader: 5 jaar
- Smartphone: 5 jaar
Ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel (UNETO-VNI) heeft een lijst gepubliceerd met de gemiddelde ‘economische levensduur van apparaten’. Hieronder vind je hem. Ik kreeg toestemming van Techniek Nederland om hem op Huisvlijt te zetten. In de tabel staat de gemiddelde gebruiksverwachting van 10 productgroepen bij normaal gebruik. ‘Er is onderscheid gemaakt in verschillende kwaliteitsniveaus op basis van de aankoopprijs per component.’ Ik zou zeggen print hem uit, en houd hem bij de hand!
Lijst economische levensduur apparaten:
Wil je weten hoe lang jouw apparaat nog heeft?
Wil je weten hoe lang je nog kunt doen met je vaatwasser/diepvries/koelkast/stereotoren etc.? Zoek dan het naamplaatje of het model + het serienummer op het apparaat op. Daarop vind je als het goed is de maand en het jaar dat het product is gemaakt. Je kunt dan de fabrikant bellen en vragen hoe lang het nog mee kan.
Is jouw apparaat veel te snel kapot?
Op De Consumentenbond website hebben ze een speciale pagina waar je kunt melden als je apparaat veel te snel kapot gaat. Hij heet heel treffend: Te snel kapot. Als je je probleem daar aanmeldt, belooft De Consumentenbond actie te ondernemen. Op de site Consuwijzer vind je informatie over wat je als consument kunt doen als je apparaat te snel kapot is.
Mijn apparaten en hun levensduur
Wij verhuisden 9 jaar geleden naar het platteland en kochten toen een nieuwe keuken. Laten we eens kijken hoe lang mijn apparaat meegaat/ging sinds de aanschaf 9 jaar geleden.
- Vaatwasser: al twee keer (!) vervangen. Heb nu een Miele die het goed lijkt te doen.
- Afzuigkap: al vervangen. Lees ook filter afzuigkap schoonmaken!
- Oven: al vervangen
- Inductiefornuis: doet het nog. Even afkloppen.
- Roze koffiezetapparaat van Douwe Egberts: doet het nog.
- Losse koelkast: doet het nog steeds gelukkig.
- Diepvrieskist: werkt ook nog prima.
N.B. Hoewel mijn keuken er leuk uitziet, is het een miskoop wat betreft kwaliteit. Lees ook mijn post: Waarom ik spijt heb van onze keuken.
Levensduur oven
Hoe lang gaat een oven mee? De levensduur van een oven hangt af van verschillende factoren. Zoals de kwaliteit van de oven, het merk, het onderhoud en hoe intensief de oven wordt gebruikt.
Maar over het algemeen wordt verwacht dat de levensduur van een goed onderhouden oven tussen de 10 en 15 jaar is.
Hoe lang gaat een afzuigkap mee?
Net als bij de levensduur van ovens hangt de levensduur van een afzuigkap af van de kwaliteit, merk etc. Maar de vuistregel is dat een afzuigkap tussen de 10 en 20 jaar meegaat. Dat is in principe langer dan een oven.
Levensduur combimagnetron
Een combimagnetron gaat gemiddeld 8 tot 12 jaar mee. Afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt, het merk etc.
Levensduur apparaten: samenvatting
Apparaten gaan tegenwoordig inderdaad minder lang mee dan vroeger. Dat komt onder meer door ander materiaal gebruik, en door een overgang van mechanische naar elektronische onderdelen. Maar ook wij als consument spelen een rol. Soms kopen mensen een nieuw apparaat als het oude nog niet stuk is. Gewoon omdat ze het nieuwste model willen hebben.
In deze post vind je een handige tabel waarin de gemiddelde levensduur van apparaten staat. Is jouw apparaat veel sneller stuk dan hoort? Dan kun je onder andere contact opnemen met De Consumentenbond voor hulp.
Je kunt de levensduur proberen te verlengen door zorgvuldig en voorzichtig om te gaan met een apparaat, en door het regelmatig schoon te maken. Lees ook: Vaatwasser schoonmaken.
N.B. Wist je dat waspoeder beter is om vetluis te voorkomen?
Leestip
Je waterkoker ontkalken zorgt ervoor dat hij langer meegaat!
Wat is jouw langst ‘levende’ apparaat? En welke ging snel stuk?
Geraadpleegde bronnen o.a.: Reviewed.com, Maxvandaag, Digitaltrends, Repair Aid, Consumentenbond, BBC, Medium, Umwelt Bundesambt, Radar, Techniek Nederland, Consuwijzer.
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Mijn wasmachine Turnamat van AEG begaf het na 35 jaar. Mijn Philips radio uit 1951 doet het uitstekend. Al zijn na 60 jaar wel de lampen vervangen zodat hij weer een ronde van 60 jaar mee kan.
Dat geldt ook voor mijn Quad stereo installatie uit 1970. Recentelijk gereviseerd zodat hij weer minimaal 50 jaar probleemloos meegaat.
Mijn Friese staartklokken van 150 jaar oud, doen het na enkele kleine reparaties, vanwege slijtage, nog steeds.
Mijn kachels, technische hoogstandjes uit de jaren zestig, die nog steeds verkocht worden, kunnen zeker nog een generatie mee. Bij normaal gebruik gaan die namelijk niet kapot. Hooguit eens de glaasjes vervangen.
Alle andere apparatuur is al meerdere malen vervangen. Zelfs mijn duur Laurastar strijkijzer heb ik na een jaar of twintig moeten vervangen.
Wauw, ik ben onder de indruk van je apparatuur Joannes. En wat leuk zo’n radio uit 1951 die het gewoon nog steeds doet!
Net deze week de stofzuiger moeten vervangen, 20 of 22 jaar oud miele. Afwachten hoe de opvolger het gaat doen. Ik denk dat het oudste apparaat nu nog de magnetron is, 26 jaar Moulinex.
Hier oerdegelijke Noorman ruim 21 jaar en still goinig strong :)
Het langst levende apparaat is de elektrische citruspers die nog van schoonmama is geweest. Ik heb het lieve mens nooit gekend; ze overleed zo’n 25 jaar geleden. Haar sapcentrifuge staat hier nog steeds in de kast. Ongebruikt dus die gaat nóg wel 25 jaar mee. En echt een ramp was ons (tweede) espressoapparaat van Bosch. De eerste ging 10 jaar mee. Die krengen zijn duur! Maar – dachten wij – zo’n ding gaat járen mee. Niet dus. Twee keer laten repareren in de garantietijd. Bij de derde keer kapot hebben we ‘m buiten gegooid.
Wat teleurstellend van het espressoapparaat van Bosch inderdaad. Hoe maak je nu koffie?
Hallo, bedankt voor zo een mooi blog! I wou je vragen wat je denkt over robotstofzuigers, ik zie op sites z hoe goed deze zijn en de voordelen, maar denk je dat je robotstofzuigers zou aanraden voor je huishouden of niet? Bedankt! Sandra
Ik ben dol op robot stofzuigers Sandra! Ik gebruik de mijne elke dag. Nu ook: Ik zit te bloggen en hij doet de keuken.