Reacties

Levensduur apparaten: gaan ze echt sneller stuk? — 48 reacties

 1. Mijn langst levende apparaat is de broodrooster. Die is eigenlijk van mijn moeder, zij gaf me ooit een heel hippe felgekleurde breedbroodrooster met tientallen extra functies, oa voor stokbrood. Ik wilde die niet, ik wilde iets simpels zoals zij had, dus we ruilden. Deze oude Philllips broodrooster is van 1976, simpel,zilverkleurig,met oranje knop. Hij is bijna stuk geweest,of nou ja, de stekker, maar kwam er een handige man die dat repareerde, sinds die tijd noem ik die vriend soms gekscherend broodroosterstekkerreparatieman. O, die hippe broodrooster van mijn moeder was na een jaar of vijf stuk.

  • Dat was voor jou dus een goede ruil Greet! En wat een kwaliteit zeg! Dat het rooster na al die jaren nog steeds werkt. Hij klinkt echt heel fijn.

 2. Wow, al twee keer je vaatwasser vervangen. Dat moet een flinke tegenvaller zijn geweest. Ik ging zeven jaar geleden het huis uit en in een nieuwbouwhuis wonen. Alles nieuw dus en alles doet het nog. Mijn koelkast gaat wel steeds meer herrie maken, merk ik, dus ik ben benieuwd hoe lang die nog meegaat (geldt dan ook voor de vriezer, combi-ding).
  Ik laadde trouwens mijn telefoons altijd 's nachts op en liet ze de hele nacht aan de oplader liggen. Nu ik mijn telefoon echt leeg laat lopen en van de lader haal als ie vol is, merk ik dat dat voor de batterij echt beter is. Dat hoorde ik altijd wel, maar geloofde ik niet, maar ik heb nu mijn tweede telefoon waarbij ik het op die manier aanpak en het werkt voor mij echt.

  • Ja, dat was ook echt wel absurd. Dat vond de verkoper ook, en daarom kreeg ik een Miele zonder extra te hoeven bijbetalen, maar het was wel spuugvervelend. Je wilt toch het liefst gewoon een product dat goed werkt, en niet allemaal gedoe.

   Mijn oudste dochter waarschuwt mij ook altijd dat ik mijn smartphone niet steeds aan de oplader moet leggen, maar ik heb het idee dat hij anders leegloopt...

 3. We kochten 13 jaar geleden ons huis, dat werd gebouwd in 1968. Toen we het kochten zaten de originele keukenkastjes met oa originele dampkap er nog in. Intussen werkt die dampkap nog steeds! Bij ons is zonder twijfel dus de dampkap het oudste apparaat met zn 51 jaar!! Daarna volgt de kookplaat, 13 jaar (nieuw gekocht 13 jaar geleden) en dan zo n beetje al de rest. Alhoewel: de broodrooster kochten we tweedehands, geen idee hoe oud die is! ;-)

 4. Hoi Nicole,

  ja, dat is toch wel erg, dat apparaten met opzet van mindere kwaliteit worden gemaakt.
  Ik erfde van mijn overleden zus haar stofzuiger, een Hollandia, die toen al zo'n 15 jaar oud was.
  Daar na heb ik er nog 20 jaar mee gedaan.
  Als er iets mee was, dan repareerde Henry het. Die laat iets wat kapot is niet zomaar vallen.
  Eerst kijken of het nog aan de praat kan.

  Maar uiteindelijk... na 35 jaar was de stofzuiger toch écht dood.
  Sinds die tijd heb ik er al twee versleten... Erg he!!

  groetjes van Marlou

  .

  • Ja, dat is wel tekenend dan denk ik voor de kwaliteit van de nieuwere apparaten.... 35 jaar is een mooie tijd voor een stofzuiger. Ik vind het toch wel wat hebben als apparaten gewoon goed zijn, en lang meegaan.

  • O ja, en een Dyson stofzuiger die heel veel gebruikt is en toch al bijna zestien jaar oud is en nog goed werkt!

  • Wasdroger van 31 jaar die had ik uit voorzorg al vervangen voor zuiniger exemplaar, brandgevaar nr 1. Ook dyson is zeldzaam deze stofblazers al vaak na 5 jaar omgesmolten tot bloembak.

  • Ik heb ruim 5 jaar geleden een nieuwe koelkast gekocht van Liebherr. Volgens de verkoper maakt Liebherr de apparatuur voor Miele.

  • Koel/vrieskast luistert niet zo nauw een b- merk gaat ook met gemak 10/15 jaar mee.

 5. Mijn apparatuur gaat lang mee, als alleenstaande wordt het niet intensief gebruikt.
  Tegenvaller vond ik de dure keuken. Goedkoop merk inbouwapparatuur waarvan de vaatwasser na een jaar kapot ging. Toen ik de betreffende fabriek belde bleek de uitvoering een oeroud model dat niet eens meer te koop was.

  • Gezien het feit dat het een dure keuken was, kan ik me je teleurstelling over de vaatwasser goed voorstellen. En dat het dan ook nog een heel oud model blijkt te zijn...

 6. Deze post komt bij mij op een moment binnen dat ik net met een reparatieservice aan het bellen ben voor een wasmachine. Toepasselijker kan niet :-)

  Ik kijk even naar je lijstje met de gemiddelde duur van apparaten en dan vind ik toch dat je dat wel erg rooskleurig stelt. Mijn wasmachine is 4 jaar oud, en heeft het nu al begeven (ik draai 2 wasjes in de week). De voorganger hield het al na 3 jaar voor gezien.
  Smartphone: hield er gewoon mee op na iets meer dan 2 jaar.

  De industrie mag echt wel eens aan het werk vind ik. We praten honderduit over de energietransitie, moeten het milieu sparen etc. Ik ben het er allemaal helemaal mee eens, maar we mogen ook wel eens wat minder apparaten weggooien. Deels is dat aan de consument die de laatste snufjes wil hebben maar na de hierboven beschreven ervaringen kan ik inderdaad alleen maar zeggen dat apparaten eerder kapot gaan.
  Sterker nog: ik heb in een consumentenprogramma gezien dat er merken zijn die een chip in het apparaat plaatsen die bijhoudt hoeveel uren het apparaat heeft gewerkt. Na een tig aantal uren jaagt diezelfde chip een stroom door de elektronica en vernielt daarmee het apparaat.

  Daarbij zijn apparaten nauwelijks nog te repareren. De chips worden niet meer gesoldeerd maar geplakt. Daarna wordt er een laag overeen gespoten die je niet kunt verbreken want dan verniel je de hele printplaat. De industrie doet er dus alles aan om je zo snel mogelijk weer een nieuw apparaat te laten kopen. Het is gewoon een ziek verdienmodel als je het mij vraagt. En dan heb ik het niet eens over de prijzen. Ik kocht mijn eerste kleurenprinter van Epson voor 1.200 gulden. Nu krijg je een printer die een nog veel hogere kwaliteit afdrukken levert voor een fractie van de prijs, zo'n 0-75 euro. Je betaalt je blauw aan de inktpatronen en de printer is zo zwak dat je 'm na 2 jaar weg kunt gooien. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  • Dat is inderdaad wel toepasselijk Jo, maar wel vervelend voor jou dat je wasmachine alweer kapot is. Dat is wel heel erg snel vind ik na 4 jaar.

   Van die chips die na een aantal uren gebruik het apparaat vernielen vind ik schokkend. Wat een kapitaalvernietiging is dat zeg.

   Dankjewel voor je reactie, en hopelijk kunnen ze je wasmachine goed repareren!

 7. Mijn moeder had nog een bauknecht die 35 jaar mee ging, en toen was hij nog niet kapot. We waren thuis met 9 personen! Ik heb zelf al 2 mieles versleten (wasmachine & droger) en ben ermee gestopt; ik koop voor hetzelfde geld twee goede machines van Bosch, Miele is echt niet meer wat het geweest is helaas.

  • Helaas hoor ik dat ook, dat Miele niet meer is wat het merk was. Toch jammer dat een merk met zo'n goede naam het een beetje lijkt te laten afweten. Petje af voor de Bauknecht van je moeder, want met 9 kinderen zal die vast intensief gebruikt zijn.

 8. Ik word gewoon boos als ik lees zat ze het er om doen. Als je een koptelefoon van 8 euro bij Action haalt weet je het. Ik kocht er 1 van bijna 90 en die ging na 4 maanden kapot. Oké geld terug gehad maar als ze dat onderdeel nou ook goed maakte. Ik koop bijna niets meer nieuw het gaat kapot en dan is het wel goedkoper maar eigenlijk duurder.

  • Jeetje, een koptelefoon van 90 euro die al n 4 maanden stuken gaat is inderdaad vervelend en niet wat je verwacht. Je gaat er vaak toch vanuit dat je betaalt voor meer kwaliteit... Net wat je zegt: als iets goedkoops van de Action stuk gaat dan denk ik: 'Ach ja, dat komt ervan dat ik zoiets goedkoops kocht.'

   Geld terug is op zich netjes, maar je wilt uiteindelijk natuurlijk gewoon een product dat goed werkt en niet een probleem dat je moet oplossen.

 9. Ik vindt de gemiddelde levensduur van veel witgoed aan de hoge kant dat geld veelal voor A merken en dat haal je tegenwoordig ook niet.

  Er is nog genoeg kwaliteits spul te koop maar je moet goed zoeken en soms genoegen nemen met wat oudere items.

  Bv auto's de beste zijn in 1995 tot 2005 ongeveer dus waarom nieuwere kopen die slechter zijn ?

 10. Onze keramische kookplaat van het merk Etna, heeft 22 jaar trouwe dienst gedaan en was nog steeds niet kapot, maar toen we n nieuwe keuken kregen is er ook een nieuwe kookplaat in gegaan. Ik merk wel dat de nieuwe sneller opwarmt en afkoelt. (hij is van het merk Kuppersbusch)
  Spijt heb ik nog steeds van mijn Miele-droger, hij is niet kapot te krijgen, maar hij doet niet wat ik wil. De witte was wordt keurig droog, maar fijne was is nooit goed droog en moet dan altijd nog 20 minuten langer drogen.
  Ben altijd blij als de was weer naar buiten kan...

  • Wat vervelend dat hij de witte was goed doet, maar de fijne was niet... Hij kan het dus wel, alleen niet voor alle soorten was als ik het goed begrijp. Gelukkig gaan we het voorjaar weer in : )

 11. Toen wij gingen samen wonen ( in 1993) had mijn man al zeker 5 jaar een mixer (Moulinex) deze hebben we nog steeds en doet het prima. Nu dus al ruim 30 jaar.

 12. Toen wij vorig jaar een nieuwe koelkast kochten zei de verkoper het zelfs al tegen ons.
  Apparaten gaan minder lang mee, en helaas, worden ze zo gemaakt.
  Het is toch zonde!!

 13. Verkoper in winkel vertelde ons al dat bv wasmachine slechts 6-8 jaar meeging! We zullen zien! Hebben inmiddels eea vroeg vervangen hier, maar hebben ook apparatuur die langer draait dan gemiddeld! Veiligheid, zuinigheid, waterdicht, enz zijn zeker belangrijk dus die houden we wel in de gaten.

  • Netjes! Zo hoort het eigenlijk ook vind ik. Jammer dat het bij veel mensen in de praktijk anders uitpakt, en bij mij helaas ook... Mijn keuken is nieuwer dan de jouwe, maar veel is al vervangen.

 14. Wij kochten in september 2018 een showroomkeuken die eind november geplaatst werd in ons nieuwe huis. Er zat AEG apparatuur in en ik heb sinds eind november en nu al 6!! keer een AEG monteur over de vloer gehad. De koelkast is al vervangen, de magnetron al 2 keer gerepareerd, vaatwasser gerepareerd etc. etc. We moesten trouwens hemel en aarde bewegen omdat er op een showroomkeuken blijkbaar garantie tot de spreekwoordelijke hoek zit. Gelukkig was de keuken niet zo duur maar de greepjes gaan nu al roesten....Het apparaat wat wij het langste hebben en wat intensief gebruikt worden (2 tot 3 keer per week) is een Bosch staafmixer.

  • Oh, wat vervelend Ilona! Dat is niet wat je verwacht zeg. En die roestende greepjes.... Zelfs al is het een showroomkeuken dan nog vind ik dat niet oké.

 15. Keuken en ketel zijn in 2002 geplaatst. Ketel is net vervangen. Keuken (incl. koelkast, vaatwasser, kookplaat en oven) worden dan ook vervangen.
  Gaan dus al 17 jaar mee. Niet slecht.
  Wasmachine/droogtrommel is een jaar of twee. De vorige wasmachine is na 7 jaar 'ontploft'. De droogtrommel was pas 5 jaar oud maar omdat ik een combi wilde, ging die er ook uit.
  Smartphone is nu dik 3,5 en hapert geregeld. Toch wil ik er nog minstens een jaar mee doen.
  TV is van mijn moeder geweest. Mijn vorige was 10 jaar oud, deed het nog prima, en is de avond voordat hij naar de stort ging, door iemand uit de stapel spullen gevist. Inclusief afstandsbediening, want die had ik er aan vastgetapet. Ik ben soms aardig.
  Stofzuiger is nu tien jaar en aan vervanging toe. Maar eerst de badkamer en keuken renoveren. Dan kan de oude nog wat stofvangen.
  De vorige magnetron was 17 en deed het nog. Moest het veld ruimen vanwege zijn formaat. Te groot. Het exemplaar wat ik nu heb is een jaar of negen oud, doet het nog, maar wordt toch vervangen als de keuken eraan moet geloven. Iets met het oog.

  Veel spullen zullen vroegtijdig kapot gaan. Maar het is toch ook wel vaak dat wij iets anders, iets beters, iets mooiers willen ben ik bang.

  • Dat zie je vaker, men wil wel dat witgoed 30 jaar minimaal meegaat maar wel iedere 3 jaar een nieuwe auto willen rijden.

   Trouwens auto,s zijn wel veel beter geworden waar je begin jaren 80 in je handjes mocht knijpen als hij de 8 jaar haalde, nu wordt een goede auto met gemak 20.

 16. Ik hou echt niet van de wegwerpcultuur! Ik erger me dood aan het tempo waarop spullen tegenwoordig stuk gaan! Ik he dan ook nog wat oudjes in huis: mijn radio dateert van de jaren 80, mijn boxen en versterker ook. Ik kocht een aantal nieuwe spullen toen ik hier in 2008 kwam wonen. Daarvan werken mijn tv, dvdrecorder, wasmachine en fornuis nog. Mijn waterkoker is al aan versie nr 3, ijskast is ook al vervangen en mijn 2de microgolf is het ok aan het begeven. Ik zit aan mijn 2de pc sinds ik hier woon en mijn 2de smartphone. Fototoestel nr 2 is ook stilletjesaan aan vervanging toe helaas... en ook de stofzuiger is al vervangen. Wat me enorm opvalt is dat allerlei soorten kabels zeer snel stuk gaan. Ee kapotte kabel had ik vroeger nooit, maar van sommige electronische apparaten moest ik ze al na een paar maanden vervangen.
  Ik koop zelf alleen nieuwe dingen als ze stuk zijn en niet meer betaalbaar repareerbaar. I

 17. Mijn ervaring is dat duurdere merken meer geld in onderzoek steken om hun apparaten niet al te lang mee laten gaan. Philips begon daar al mee in de jaren '90. Om die reden koop ik graag no nonse apparaten die redelijk goedkoop zijn en beter te repareren zijn. Bij m'n Edy wasmachine (inmiddels 15 jaar) heb ik binnen een kwartier de pomp vervangen. Kostte me 30 euro. Stofzuiger doet het al 30 jaar prima. Strijkijzer is nog ouder. M'n 2e hands magnetron doet het ook al 15 jaar probleemloos. Afgelopen jaar een koel/vriezer vervangen die ruim 30 jaar was. De nieuwere neemt veel minder stroom, maar is ook van een eenvoudig merk. Dure merken maken geen kleine zuinige koel/vriescombinaties. Een TV heb ik niet, daarvoor gebruik ik m'n Laptop (gaan bij mij circa 10 jaar mee vanwege het besturingssysteem).

 18. Mijn langstlevende apparaat is voor zover ik weet de wasdroger.
  Ik kocht hem tegelijk met de wasmachine, die heb ik 2 jaar geleden moeten vervangen.

  Ik heb het blogje van de keuken ook gelezen, jammer zeg.

 19. Mijn wasmachine Turnamat van AEG begaf het na 35 jaar. Mijn Philips radio uit 1951 doet het uitstekend. Al zijn na 60 jaar wel de lampen vervangen zodat hij weer een ronde van 60 jaar mee kan.
  Dat geldt ook voor mijn Quad stereo installatie uit 1970. Recentelijk gereviseerd zodat hij weer minimaal 50 jaar probleemloos meegaat.
  Mijn Friese staartklokken van 150 jaar oud, doen het na enkele kleine reparaties, vanwege slijtage, nog steeds.
  Mijn kachels, technische hoogstandjes uit de jaren zestig, die nog steeds verkocht worden, kunnen zeker nog een generatie mee. Bij normaal gebruik gaan die namelijk niet kapot. Hooguit eens de glaasjes vervangen.
  Alle andere apparatuur is al meerdere malen vervangen. Zelfs mijn duur Laurastar strijkijzer heb ik na een jaar of twintig moeten vervangen.

 20. Net deze week de stofzuiger moeten vervangen, 20 of 22 jaar oud miele. Afwachten hoe de opvolger het gaat doen. Ik denk dat het oudste apparaat nu nog de magnetron is, 26 jaar Moulinex.

 21. Het langst levende apparaat is de elektrische citruspers die nog van schoonmama is geweest. Ik heb het lieve mens nooit gekend; ze overleed zo’n 25 jaar geleden. Haar sapcentrifuge staat hier nog steeds in de kast. Ongebruikt dus die gaat nóg wel 25 jaar mee. En echt een ramp was ons (tweede) espressoapparaat van Bosch. De eerste ging 10 jaar mee. Die krengen zijn duur! Maar - dachten wij - zo’n ding gaat járen mee. Niet dus. Twee keer laten repareren in de garantietijd. Bij de derde keer kapot hebben we ‘m buiten gegooid.

 22. Hallo, bedankt voor zo een mooi blog! I wou je vragen wat je denkt over robotstofzuigers, ik zie op sites z hoe goed deze zijn en de voordelen, maar denk je dat je robotstofzuigers zou aanraden voor je huishouden of niet? Bedankt! Sandra

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>