Inbouwkoelkast versus een losse koelkast in de keuken

inbouwkoelkast versus losse koelkast in keuken

Wat is handiger: een inbouwkoelkast of een losse koelkast in de keuken?

In ons huis in de stad hadden we een koelkast die was ingebouwd. Hij had dezelfde kleur deurtje, en handvat als de rest van de keuken. Het nadeel vond ik dat ik er dus niks aan kon ophangen. Want zo’n keukendeurtje is nu eenmaal niet magnetisch. Dat was één van de redenen om, toen we naar het platteland verhuisden, voor een losstaande koelkast te kiezen.

Laten we de voor- en nadelen van inbouw koelkasten en losstaande koelkasten eens op een rijtje zetten!

Voordelen losstaande koelkast

 1. Het grootste voordeel wat mij betreft is dat je een losstaande koelkast nog eens op een andere plek kunt neerzetten. Wat dat betreft biedt een losstaande koelkast meer flexibiliteit.
 2. Je kunt er van alles aan ophangen met magneten, zoals kindertekeningen, afpspraken etc. : ) Nou kan dat ook als een nadeel gezien worden, want het kan wel wat rommelig ogen. Mijn eigen koelkast is helaas wel een voorbeeld van dat rommelige effect:
  koelkast
  Zijaanzicht van mijn koelkast

  losse koelkast
  Andere zij aanzicht koelkast
 3. Losstaande koelkasten zijn vaak wat goedkoper.
 4. Je hebt geen professional nodig om een losstaande koelkast te installeren. Je steekt gewoon de stekker in het stopcontact en klaar!
 5. Je kunt je koelkast eenvoudig meenemen als je gaat verhuizen.
 6. Als kinderen het huis uitgaan en je minder ruimte nodig hebt in je koelkast, kun je hem makkelijk vervangen.
 7. Er zijn tegenwoordige allemaal leuke modellen op de markt. Zelf houd ik erg van de Smeg koelkasten in fifties stijl. Stiekem droom ik van deze roze versie:

  koelkast
  799,- bij Mediamarkt

Nadelen losse koelkast in keuken

 1. Losstaande koelkasten gaan gemiddeld minder lang mee dan een ingebouwde koelkast.
 2. Een losstaande koelkast valt vaak meer op in een keuken.

Voordelen inbouw koelkast

 1. Het grootste voordeel van een inbouw koelkast is dat je hem als het ware kunt verstoppen. Omdat hij hetzelfde frontje heeft als je keukenkastjes, valt hij niet op. Het effect is een strakke, rustige keuken.
 2. Een inbouw koelkast gaat doorgaans langer mee.
 3. Meer opties qua breedte.

Nadelen inbouw koelkast

 1. Ze zijn duurder.
 2. Je hebt een professional nodig om ze te installeren.
 3. Vaak minder diep, omdat ze moeten ‘uitlijnen’ met de keukenkastjes.
 4. Langzaam maar zeker beginnen we de eindstreep van de voorbereiding van onze verhuizing naar het platteland te naderen. De houtkachel, keuken en vloeren zijn geregeld, maar nu moeten we nog een koelkast uitzoeken.
 5. Het grootste nadeel vind ik wel dat je er geen nieuwsbrieven van school en kindertekeningen op kunt plakken met magneten!

Nieuwtje op koelkastgebied: verwisselbaar frontje!

De roze koelkast van Smeg is mooi, maar wat als de kleur je gaat vervelen? Bij Bosch hebben ze daar een oplossing voor gevonden: een verwisselbaar frontje! Helemaal geweldig vind ik. In totaal kun je blijkbaar kiezen uit maar liefst 19 kleuren. Dus als een kleur je verveelt, neem je gewoon een ander frontje.

In theorie in ieder geval. Want was kost zo’n frontje eigenlijk? Ik zocht het op, en het viel me nog mee moet ik zeggen: 180,- voor een nieuw frontje. Kijk hier onder een voorbeeld dat ik vond bij Coolblue:

Screen Shot 2018 02 18 at 12.04.53

Zo’n frontje vind je door te googelen op: Bosch Vario Style deurpaneel. Wel vind ik dit modél koelkast weer erg saai.

Mijn koopcriteria voor een koelkast op een rijtje:

 • Een inhoud van méér dan 224 liter
 • Ik wil graag een koelkast met het energielabel AA, want ik heb begrepen dat die het zuinigst zijn
 • Hij moet niet te hard zoemen
 • Hij moet geen vriesvak hebben: zonde van de ruimte, en we hebben een grote diepvrieskist
 • Niet te duur!

Inbouwkoelkast vrijstaand gebruiken? Ja, dat kan, maar waarom zou je het willen?

Kun je een inbouwkoelkast vrijstaand gebruiken? In theorie zou dit wel kunnen. Maar het staat niet zo mooi waarschijnlijk. En hieronder lees je een aantal dingen waarmee je rekening moet houden:

 1. Inbouwkoelkasten zijn ontworpen om in een keukenkast of -ruimte te worden ingebouwd. De ventilatie en warmteafvoer zijn daarop afgestemd. Dus als je een inbouwkoelkast vrijstaand gebruikt, moet je zorgen voor voldoende luchtcirculatie rondom de koelkast om oververhitting te voorkomen. Plaats de koelkast niet te dicht bij muren of andere objecten die de luchtstroom kunnen belemmeren.
 2. Inbouwkoelkasten zijn bedoeld naadloos in de keukeninrichting te passen. Van de buitenkant zijn ze vaak niet eens herkenbaar als koelkast. Als je een inbouwkoelkast losstaand gebruikt dan zullen de zijkanten waarschijnlijk niet heel eh… charmant zijn.
 3. Sommige inbouwkoelkasten kunnen zijn aangesloten op de waterleiding voor ijs- en waterdispensers. Als je de koelkast losstaand gebruikt, moet je ervoor zorgen dat de wateraansluiting correct wordt afgesloten om lekkages te voorkomen.
 4. Controleer of de inbouwkoelkast verstelbare poten heeft. Dit kan handig zijn om de koelkast waterpas te zetten als deze losstaand wordt gebruikt.

Ben je van plan om inbouwkoelkast losstaand te gebruiken? Controleer dan altijd de handleiing, en vraag eventueel advies aan de fabrikant voor de zekerheid.

Inbouw koelkast vervangen door gewone koelkast

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een inbouw koelkast wilt vervangen door een gewone koelkast. Bijvoorbeeld omdat je hem niet mooi vindt, of omdat je de ruimte van de koelkast nodig hebt voor andere spullen. Of omdat je een vrijstaande koelkast op de plek van je inbouw koelkast wilt zetten.

Gewone koelkast op plek inbouw koelkast?

Dat laatste klinkt mij niet zo logisch in de oren, maar het zou kunnen. Als je op de plek van je inbouw koelkast een gewone koelkast wilt zetten is het essentieel dat je de maten goed weet! De losstaande koelkast moet op de plek van de inbouw koelkast kunnen staan.

Samenvattend

In deze post zette ik de voor- en nadelen van losstaande en inbouwkoelkasten op een rijtje. Wat mij betreft heeft een losstaande koelkast de voorkeur. Maar als je een strakke keuken wilt, is een inbouwkoelkast denk ik handiger. Want een inbouwkoelkast zie je niet!

Een leuk nieuwigheidje op koelkastgebied is het verwisselbare frontje van Bosch.

Leestip

Diepvrieskist of diepvrieskast

Rubbers koelkast schoonmaken

Lees ook mijn post over het gemak van een koeltas!

Wat heb jij: een inbouwkoelkast of een losstaande koelkast?

Similar Posts

79 Comments

 1. Wij hebben een ingebouwde. Dat had vooral ook met de beschikbare plaats in de keuken te maken en hoe we de ruimte het meest nuttig kunnen gebruiken.

  Ik vind die Smegs ook super leuk en ze zouden wel bij mijn interieur passen ook. Maar ik ben best tevreden met mijn inbouwtoestel!

 2. Bij de Smeg koelkast die wij hebben kun je aan de voorkant jammer genoeg geen magneetjes plaatsen. De deur is kunststof. Vind ik jammer!

 3. Apart dat een inbouwkoelkast langer mee gaat dan een losse…. is daar een verklaring voor? En waar zou ik deze informatie kunnen vinden? Ben nl net bezig met het uitzoeken van een nieuwe keuken…

 4. Wij hebben en losse koelkast, zo een Amerikaans groot ding, wat een onzin vond ik dit, mar at blij ben ik er nu mee. Hele soeppannen kunnen r in en nooit meer proppen.

 5. In het vorige huis een koelkast gehad van Smeg… Wat een drama dat ding, net als de vaatwasser van het genoemde merk. Nu een ingebouwde in de keuken, en een vrijstaande van Siemens in de schuur voor voorraad etc…. Nadeel van de ingebouwde: minder koelruimte, dus altijd een slag groter kopen als je voor een ingebouwde gaat!

  1. Niet alleen slecht, maar ook prijs/kwaliteitsverhouding is gewoon te duur, zeg maar een gevalletje gebakken lucht. Je mag meer verwachten bij een dergelijke prijs.

   Tot slot:
   een heleboel mensen kopen, maar kijken nooit naar de servicedienst! Dit is zeker iets om op te letten. Ook die was bij Smeg slecht,maar werd uitbesteed aan een extern bedrijf..

 6. Als je een mooie kast op maat laat maken, past elke losstaande koelkast die je wilt erin. tenzij je natuurlijk gaat voor een amerikaanse koelkast met ijsblokjes. Die vind ik ook wel wat hebben!

 7. Die roze is geweldig!! Maar inderdaad,, als je de kleur zat bent, dan zit je ermee…. Wij hebben ook een losse nu, en ben er wel blij mee! Maar was ook omdat er in de keuken verder niet echt plek voor was. Denk dat we bij een nieuwe keuken (droom droom) ook een losse houden

 8. Ooo een SMEG koelkast wil ik ook zo graag. Vind ze echt waanzinnig mooi!
  Zelf heb ik nu een ‘losse’ koelkast en heel eerlijk: ik vind deze joekel niet zo mooi.

 9. Wij hebben een lostaande koelkast idd om dezelfde reden als jij: ik wil mijn magneetjes zien hihihi vooral zoonlief vind zijn lettertjes nog zo leuk.

 10. Wij hebben een losstaande vrij grote frigo en indien deze stuk zou zijn, zou ik weer kiezen voor een losstaand model. We hebben in onze moderne keuken wel de kastruimte en stopcontact voorzien voor ‘t geval we van gedacht zouden veranderen bij vernieuwing. Nadeel van ingebouwd is volgens mij vooral dat de binnenruimte vrij klein is en dat een ingebouwde een pak duurder is of een losstaande.Ingebouwde blijft staan bij een eventuele verhuis, losstaande kun je meenemen. Wil je in de keuken en kleiner of groter model koelkast, dan kan de nog werkende koelkast gewoon verplaatst worden naar garage, berging, overloop….waar je maar plaats hebt ervoor om voorraad in te steken.
  Wij hebben een frigo in inoxlook uitvoering en hangen er geen magneetjes op. Onze vorige koelkast was een gewone witte en die hing vol met tekeningen van de kleinkinderen maar die zat ook vol met krassen omdat de kindjes soms met de magneetjes over de koelkast schoven. Sinds we de huidige frigo kochten, mogen er geen magneetjes meer ophangen om krassen te voorkomen want op inoxlook zie je die heel goed. (onderkant is al geschonden door met loopfietsjes tegen te rijden). We hebben nu wel 2 grote magneetborden in de keuken gehangen waarop de kleinkinderen hun kunstwerken kunnen tentoongesteld worden…..

 11. Wij hebben nu een losstaande. In de keuken is geen plek om er een in te bouwen. Groot voordeel van deze losstaande vind ik de door jou al genoemde grotere ruimte. Ik kan zoveel kwijt in deze koelkast. Soms vergeet ik dat ik de spullen verder naar achteren kan zetten. Ik heb bijna twintig jaar een inbouwkoelkast gehad. Dat was een z.a.nussi. Niet echt een heel goed bekend staand A-merk, maar ik ben tot nu toe heel tevreden over hun producten. De oven was na twintig jaar nog prima, net als het fornuis en de afzuigkap. De koelkast is een jaar of vijftien mee gegaan.
  Ik heb er nu een van Bosch. Ik ben blij met de ruimte, maar verder vind ik hem tegenvallen qua kwaliteit. Het materiaal is gewoon niet zoals je van een duurdere koelkast mag verwachten. Heel snel slijtageplekken, terwijl ik voorzichtig ben. De koelkast en de vriezer vallen niet altijd goed dicht. Moet je echt om denken. De koelkast geeft een alarm, de vriezer niet. Dan staat ie dus zomaar een paar uur open als je niet goed oplet. Dat is niet goed voor de spullen en je krijgt meer ijsaanslag. Dus ontdooien en dat is echt een rotklus, die ik vaak te lang uitstel. Deze koelkast heeft nl een rooster los bovenin. Daar gaat aan alle kanten en dus ook boven ijs zitten. Je kunt er niet bij om het ijs eraf te krijgen. De glasplaten gaan er moeizaam uit en de greepjes zijn daardoor al deels afgebroken. Ik zet nl een pan warm water in het vries gedeelte om het ontdooien te versnellen. Dan moet je uitkijken dat het glas niet barst. Zonder zo’n pan heet water zou het wel dan een dag duren voordat de boel ontdooid is. En een lege vriezer heb ik nooit. Ik had altijd koelkasten die helemaal afgedekt waren en in een halfuur is de boel dan netjes ontdooid, schoongemaakt, droog en kan ie weer aan.
  Onze nieuwe vaatwasser (bijna een jaar) is ook van Bosch. Hij maakt best goed schoon, is heel stil, verbruikt ook niet gek veel, maar helaas ook hier weer niet echt het meest duurzame materiaal en weer snel slijtage.

 12. Wat een leukerds! Ik ben alleen bang dat mijn man niet zo blij zal zijn met een roze koelkast, haha!????
  Wij hebben een inbouw koelkast, wat inderdaad mooi strak oogt, maar het mist wat versiering.
  Wij willen in de toekomst de keuken opknappen, (ik heb de mazzel met een handig man. ???? ) en dan komt er een losse koelkast, maar mét ombouw. De voorkant blijft dan zeg maar gewoon vrij, maar het omhulsel zorgt er weer voor dat het wel een geheel wordt. Het idee is er al, nu de keuken nog, haha!

 13. SMEG is echt een prachtig merk he! droom er echt al jaren van om een echte smeg koelkast in huis te halen! heb enkel jammer genoeg gehoord dat ze verre van energiezuinig zijn, jammer..

 14. Wij hebben op dit moment een ingebouwde koelkast. Wij huren een appartement dus keuze heb je niet. Maar wij zijn van plan om dit jaar onze huizenjacht te starten en dan begin ik te twijfelen tussen de 2 mogelijkheden. Handige tips voor later dus! :)

 15. de meeste hebben een losstaande koelkast denk ik. ik vind die smeg koelkasten echt geweldig. ingebouwd is denk ik wel functioneler ivm ruimte. wij hebben hier een losse van liebherr

 16. We wonen in een huurhuis, dus sowieso geen inbouwkoelkast. Vind het soms wel heel mooi, al kan ik me voorstellen dat je de magnetische deur mist. Hier hangen er ook belangrijke papieren op en tekeningen van de kinderen. Aan de andere kant wel mooi en zo’n verwisselbaar frontje vind ik ook tof.

 17. Nou dat vind ik nog best een pittig bedrag voor een frontje. Ik ben meer van inbouwkoelkasten. Ik heb al genoeg troep in de keuken zonder dat ik ook nog iets aan de koelkast ga hangen!

 18. Grappig die verwisselbare frontjes! In ons huurhuis zat al een inbouwkoelkast. Ziet er wel netjes uit, maar qua flexibiliteit gaat mijn voorkeur ook uit naar een losse koelkast.

 19. Ik heb wel een losse koelkast, tafelmodel. Maar zodra we een nieuwe keuken nemen wel een inbouw. Lekker wegwerken die handel. Al vind ik zo’n smeg wel super mooi

 20. Ik heb een ingebouwde. Mijn keuken kwam zo dus niet veel keuze maar eerlijk zou ik ook geen plaats hebben voor een losstaande

 21. Wij hebben ook een losstaande maar hebben ook een flinke keuken. Kan me voorstellen als je een kleinere keuken hebt dat een inbouw ook praktischer is. En die roze….helemaal mijn ding al komt die er hier denk ik helaas niet in haha

 22. Ik snap dat een losstaande koelkast fijn is vanwege zijn magnetische deur waarop je van alles kwijt kunt. Toch geef ik de voorkeur aan een inbouwkoelkast omdat die dan opgaat in het geheel.

 23. Wij hebben ook een losstaande koelkast en hier hangen ook afspraken, kindertekeningen en leuke magneetjes op. Het kan misschien rommelig ogen voor sommige, maar wij vinden het gezellig en een huiselijke sfeer versterken :)

 24. Ik heb een inbouw toestel bij mijn appartement gekocht en vind het ook wel fijn dat ‘ie lekker verborgen zit en minder plaats inneemt. Mijn zus heeft de mintgroene Smeg, daar ben ik ook wel verliefd op!

 25. Niet alleen slecht, maar ook prijs/kwaliteitsverhouding is gewoon te duur, zeg maar een gevalletje gebakken lucht. Je mag meer verwachten bij een dergelijke prijs.

  Tot slot:
  een heleboel mensen kopen, maar kijken nooit naar de servicedienst! Dit is zeker iets om op te letten. Ook die was bij Smeg slecht,maar werd uitbesteed aan een extern bedrijf..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.