Rubbers koelkast schoonmaken in 12 stappen

rubbers koelkast schoonmaken

Maak jij de rubbers van je koelkast regelmatig schoon?

De rubbers van je koelkast schoonmaken is een belangrijk klusje.

Toch wordt het vaak vergeten.

Koelkast: vergeet rubbers koelkast schoonmaken niet

In de koelkast bewaar je je eten, dus je wilt natuurlijk wel dat het een schone plek is.

Daarom een post over je koelkast schoonmaken in 12 stappen.

Heb je geen zin om je koelkast schoon te maken?

Dat snap ik helemaal. Maar met onderstaande stappen ben je in maximaal 30 minuten klaar. En wat is nou een half uurtje?! Dus zet de kookwekker op 30 minuten, zet een leuk muziekje of podcast op en ga aan de slag.

Koelkast schoonmaken in 12 stappen

 1. Begin met je koelkast leeg te halen. Door je koelkast leeg te maken kun je overal goed bij, en kun je hem goed schoonmaken
 2. Heeft je koelkast een vriesvakje? Als er meer dan een halve centimeter ijs zit vastgekoekt, moet je het vriesvakje ontdooien. Laat het ijs smelten, en maak het vriesvak daarna schoon met een sopje. Ga dus niet op poolexpeditie met een pikhouweel om het ijs los te bikken. Daarmee beschadig je de koelkast!
 3. Kijk kritisch naar wat je uit je koelkast haalt. Is het nog goed? Zo niet, gooi het dan in de vuilnisbak.
 4. Alle producten uit de koelkast gehaald? Dan haal je nu voorzichtig alle plankjes, en houders uit de koelkast. Ook uit de koelkast deur.
 5. Maak een sopje met afwasmiddel/allesreiniger of groene zeep en leg alles daar in.
 6. Heb je een vrijstaande koelkast? Dan is dit het moment om even áchter je koelkast schoon te maken!
 7. Je kunt hetzelfde sopje gebruiken om de koelkast van binnen goed schoon te maken. Extra aandachtspunt is zijn de rubbers van de koelkastdeur. De deurrubbers worden vaak vergeten, en is helaas een bron van viezigheid. Een satéprikker of tandenborstel kunnen je helpen om er goed bij te komen.
 8. Vergeet het afvoergaatje achterin in de koelkast niet. Dat kan verstopt raken, en dan krijg je water in je koelkast. Wikkel eventueel keukenpapier/wc-papier om een satéprikker en maak daarmee voorzichtig het afvoergaatje schoon.
 9. Koelkast schoon? Was dan nu alle plankjes en houders goed af, en droog ze daarna af met een schone theedoek.
 10. Zet alle plankjes en houders terug in de schone koelkast.
 11. Zet alle etenswaren weer terug in de koelkast.
 12. Veeg de buitenkant en deurknop van je koelkast schoon

Speciale aandacht voor rubbers koelkast schoonmaken!

De rubbers van je koelkast verdienen speciale aandacht als het gaat om schoonmaken. De rubbers hebben namelijk een belangrijke functie: ze zorgen ervoor dat de koelkast luchtdicht wordt afgesloten.  Maar er kunnen zich helaas allerlei bacteriën en troep in verzamelen. Vandaar dat het belangrijk is om de rubbers van je koelkastdeur regelmatig schoon te maken.

En met regelmatig bedoel ik 1 x per maand.

Rubbers koelkast schoonmaken: dit heb je nodig

 • Warm water
 • Mild afwasmiddel
 • Zachte doek of spons
 • Oude tandenborstel (is handig om op lastige plekken te komen)
 • Eventueel een desinfecterende oplossing (verdunde bleekmiddel of azijn-wateroplossing)

Zet de koelkast deur open, zodat je er goed bij kunt en bekijk de schade! Soms zie je meteen al viezigheid in de rubbers zitten. Maar ook als je niets ziet, is schoonmaken belangrijk. Veeg met je doek voorzichtig maar stevig van begin tot eind langs het koelkast rubber. Met de tandenborstel kun je bij de hoeken komen.

Als het schoon is, ga je nog een keer met een andere vochtige doek over de rubbers van de koelkastdeur om eventueel schoonmaakmiddel te verwijderen.

Scheuren in rubbers koelkast? Hogere energierekening

Als je bij het schoonmaken ziet dat er scheuren in de rubbers van je koelkast zitten, dan betekent dit helaas dat de koelkast minder goed wordt afgesloten. Als de rubbers van de koelkastdeur beschadigd zijn of niet goed sluiten, kan er koude lucht ontsnappen en warme lucht binnendringen.  Hierdoor moet de koelkast harder werken om de gewenste temperatuur te handhaven. En dat kan weer leiden tot een hoge energierekening!

Doe de deurrubber koelkast test

Op WikiHow geven ze een handige test om te kijken of je deurrubber nog goed is, of niet:

Neem een eurobiljet en doe dat tussen de deur van de koelkast en doe de deur vervolgens dicht. Probeer het eurobiljet vervolgens langzaam tussen de deur weg te trekken. Blijft hij hangen? Dan is het rubber goed! Kun je hem er heel makkelijk uittrekken?

Dan is het verstandig om een nieuw deurrubber te kopen.

deurrubber koelkast

Gelukkig kun je losse rubbers voor koelkastdeuren bestellen. De prijzen variëren van zo’n 35 euro tot zo’n 80 euro. Een stuk goedkoper dan een nieuwe koelkast.

Algemene tips voor je koelkast schoonhouden

 • Als er iets gemorst is in je koelkast, veeg dat dan meteen even weg. Kleine moeite, en zo voorkom je aankoeken, en veel meer werk later.
 • Check dingen die je in de koelkast zet eventjes: zijn ze schoon? Als je een kleverige pot jam in de koelkast zet, máák je de koelkast ook vies.
 • Als je koelkast schoon is zal hij fris ruiken. Maar heb je toch last van geurtjes, leg dan wat gemalen koffie in een schaaltje in de koelkast. Ongebruikt kattengrit helpt ook! Of zet een bakje met baking soda in je koelkast: dat neemt vieze geurtjes op.
 • De optimale temperatuur van een koelkast is tussen de 3 en 4 graden. Er zijn speciale koelkast thermometer op de markt om je te helpen bepalen wat de temperatuur in je koelkast is.

Ben je onderweg, maar wil je spullen koel houden? Denk dan eens aan een koeltas!

Lees ook mijn post over zilveren sieraden schoonmaken.

Wat is jouw tip voor het schoonmaken van de koelkast?

25 Comments

 1. Marga SH.
  • Marga SH.
  • nadasurf
 2. MP
 3. De Zuinige Student
  • Suzanna
 4. Sylvia
 5. Marga SH.
 6. Suzanna
 7. ben katuin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh