Koelkast schoonmaken in 12 stappen

koelkast schoonmaken
Maak je koelkast schoon in 12 stappen!

In de koelkast bewaar je je eten, dus je wilt natuurlijk wel dat het een schone plek is. Daarom een post over je koelkast schoonmaken in 12 stappen.

Heb je geen zin om je koelkast schoon te maken? Dat snap ik helemaal. Maar met onderstaande stappen ben je in maximaal 30 minuten klaar. En wat is nou een half uurtje?! Dus zet de kookwekker op 30 minuten, zet een leuk muziekje of podcast op en ga aan de slag.

Koelkast schoonmaken in 12 stappen

 1. Begin met je koelkast leeg te halen. Door je koelkast leeg te maken kun je overal goed bij, en kun je hem goed schoonmaken
 2. Heeft je koelkast een vriesvakje? Als er meer dan een halve centimeter ijs zit vastgekoekt, moet je het vriesvakje ontdooien. Laat het ijs smelten, en maak het vriesvak daarna schoon met een sopje. Ga dus niet op poolexpeditie met een pikhouweel om het ijs los te bikken. Daarmee beschadig je de koelkast!
 3. Kijk kritisch naar wat je uit je koelkast haalt. Is het nog goed? Zo niet, gooi het dan in de vuilnisbak.
 4. Alle producten uit de koelkast gehaald? Dan haal je nu voorzichtig alle plankjes, en houders uit de koelkast. Ook uit de koelkast deur.
 5. Maak een sopje met afwasmiddel/allesreiniger of groene zeep en leg alles daar in.
 6. Heb je een vrijstaande koelkast? Dan is dit het moment om even áchter je koelkast schoon te maken!
 7. Je kunt hetzelfde sopje gebruiken om de koelkast van binnen goed schoon te maken. Extra aandachtspunt is het rubber van de koelkastdeur. Dat wordt vaak vergeten, en is helaas een bron van viezigheid. Een satéprikker of tandenborstel kunnen je helpen om er goed bij te komen.
 8. Vergeet het afvoergaatje achterin in de koelkast niet. Dat kan verstopt raken, en dan krijg je water in je koelkast. Wikkel eventueel keukenpapier/wc-papier om een satéprikker en maak daarmee voorzichtig het afvoergaatje schoon.
 9. Koelkast schoon? Was dan nu alle plankjes en houders goed af, en droog ze daarna af met een schone theedoek.
 10. Zet alle plankjes en houders terug in de schone koelkast.
 11. Zet alle etenswaren weer terug in de koelkast.
 12. Veeg de buitenkant en deurknop van je koelkast schoon

Algemene tips voor je koelkast

 • Als er iets gemorst is in je koelkast, veeg dat dan meteen even weg. Kleine moeite, en zo voorkom je aankoeken, en veel meer werk later.
 • Check dingen die je in de koelkast zet eventjes: zijn ze schoon? Als je een kleverige pot jam in de koelkast zet, máák je de koelkast ook vies.
 • Als je koelkast schoon is zal hij fris ruiken. Maar heb je toch last van geurtjes, leg dan wat gemalen koffie in een schaaltje in de koelkast. Ongebruikt kattengrit helpt ook! Of zet een bakje met baking soda in je koelkast: dat neemt vieze geurtjes op.
 • De optimale temperatuur van een koelkast is tussen de 3 en 4 graden. Er zijn speciale koelkast thermometer op de markt om je te helpen bepalen wat de temperatuur in je koelkast is.

Ben je onderweg, maar wil je spullen koel houden? Denk dan eens aan een koeltas!

Lees ook mijn post over zilveren sieraden schoonmaken.

Wat is jouw tip voor het schoonmaken van de koelkast?

Similar Posts

25 Comments

 1. Als ik de koelkast schoongemaakt heb dan vet ik het rubber altijd in, dat schijnt de levensduur van rubberrand te verlengen. En zo te merken is dat inderdaad waar. Eerder hadden we een koelkast waarvan het rubber vrij snel stuk was. Deze hebben we nu al jaren en het rubber is nog prima.

     1. Let op wel zuurvrije vaseline gebruiken, mijn voorkeur geniet op zijn tijd een lapje want ook vaseline houd viezigheid vast :(

 2. De deurrubbers maak ik (net als de binnenkant) met een sodasopje schoon en daarna moet er van de fabrikant wat neutrale talkpoeder op en juist absoluut geen vettigheid…Maar die talkpoeder doe ik zelf eigenlijk nooit.

 3. Als ik de koelkast schoonmaak, doe ik dat voor het boodschappen doen. Als er minder eten inzit ben je eerder klaar.

 4. Een preventieve tip.
  Sinds een tijdje gebruik ik een oud dienblaadje in de koelkast. Op de bovenste plank staat het met alle kleine potjes erop die anders snel omvallen, of verdwijnen in de donkere krochten van de koelkast achter de grote dingen. Zo heb ik nooit meer vetplasjes die zich over de hele plank uitspreiden van een omgevallen potje zongedroogde tomaatjes en kan ik altijd dat kleine potje exquise mosterd terugvinden.

   1. Wij hebben een grote inloopkast waar het ‘s winters nooit warmer wordt dan een graad of 9. ‘s Zomers wordt het er wel wat warmer maar het blijft koel genoeg om yoghurt, boter en dergelijke in te bewaren. Ook groenten blijven er prima. Vandaag wat vleeswaren gekocht en die liggen nu in een koelbox met een paar vrieselementen (vriezer hebben we wel).

   2. We hebben de koelkast een paar maanden geleden definitief uitgezet. Wij hebben een koude kast waarin het ‘s winters nooit warmer wordt dan 9 graden. Ook nu is het er nog koel genoeg om alles behalve vlees en vis in te bewaren. Vandaag heb ik wat vleeswaren gekocht en die bewaar ik dan in een koelbox met een paar vrieselementen. Vriezer hebben we namelijk wel. Het gaat echt prima en het gekke is dat we nu minder weggooien dan voorheen met de koelkast. Toen bleef er nog wel eens wat bovenin, achteraan liggen. Ik heb er nu meer zicht op.

 5. Het rubber van de koelkast zal ik ook eens controleren en misschien toch invetten..
  Verder heb ik een tip voor wanneer je een nieuwe koelkast moet kopen. Ik heb sinds 5 jaar een koelkast met uitschuifbare laden, wat duurder, maar veel overzichtelijker. Ik ben nogal een mens van restjes, die ik weer gebruik en daardoor zie ik veel sneller wat er groeit en bloeit! Elke dag geniet ik van mijn koelkast. Vind t wel heel knap als je zonder kunt.

 6. Vaseline zorgt inderdaad ook wel voor viezigheid maar niet meer dan gewoonlijk.
  Bij mij niet tenminste. Maar ik maak de koelkast wel regelmatig schoon moet ik erbij zeggen. Dus dat scheelt natuurlijk.

 7. Zelf zou ik nooit een sateprikker gebruiken voor de rubbers omdat je ze gemakkelijk kapot prikt. Wel met talkpoeder insmeren of even spuiten met wat siliconenspray. De buitenkant doe ik altijd met autowas. Dan maak je hem lang gemakkelijk schoon en hij wordt mooi glimmend.

 8. Voor het ontdooien van het vriesvakje zet ik er vaak een schaaltje met pas gekookt water in en doe het vakje dan even dicht. Het ijs smelt dan supersnel weg en je kunt gauw gaan schoonmaken!

 9. Leuke tips hier! Ik heb een hekel aan het schoonmaken van de koelkast. Ik ben altijd heel blij als het gebeurd is en vind het veel te snel alweer nodig. Nee he, alweer schoonmaken denk ik dan. Ik doe het ook vóór het boodschappen doen.

 10. Net onze vrieskist schoon gemaakt.
  Alles er uit, emmer heet water er in. [voor sneller ontdooien ijs]
  Alle ijs los geschraapt, [plastic schraper] en er uit gehaald met motblik.
  Alles goed schoon gemaakt , wanden bodem en de rubbers.
  Droge doek er door, rubbers en randen een vinger vasaline er over.
  Alles er weer in en klaar is Ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.