Temperatuur koelkast: Heeft jouw koelkast de juiste temperatuur?

temperatuur koelkastWat is de juiste temperatuur van je koelkast?

Een koelkast houdt je voedsel koel.

Zo blijft het langer houdbaar, en voorkom je dat het bederft.

Je kunt dit makkelijk controleren met een koelkast thermometer.

Temperatuur koelkast: verschillend binnen de koelkast!

Maar wist je dat er temperatuurverschillen zijn binnen de koelkast zelf?

Het is goed om daar rekening mee te houden. Spullen die echt goed koel moeten blijven leg je bijvoorbeeld op de koudste plek. Maar dan moet je wel even weten waar dit zit natuurlijk.

Hier onder vind je alles wat je weten wilde om je koelkast optimaal te gebruiken : )

Wat je weten moet over koelkast temperaturen!

Warme lucht stijgt op. En dat betekent dat het onderin je koelkast kouder is dan bovenin je koelkast. Gebruik daarom de onderste schappen van je koelkast om dingen neer te leggen die echt goed koud moeten blijven. Zoals vleeswaren, yoghurt, melk etc.

De koudste plek in je koelkast is meteen boven je groentela.

Koudste plek koelkast

Het plankje boven je groente is de koudste plek in je koelkast. Hier leg je dus dingen neer zoals vlees en vis.

koudste plek in koelkast

Waarom zit de groentela dan onderin?

Maar dit roept vragen op. Want waarom zit de groentela dan onderin de koelkast, waar de temperatuur het laagst is? Groentes mogen immers niet superkoud bewaard worden! Dat zit zo:

Omdat de groentela afgesloten is, doet die niet mee aan de circulatie in de rest van de koelkast. Het is daar dus minder koud.

Hoe koud moet een koelkast zijn?

De ideale temperatuur van je koelkast is 4 graden. Maar er zijn maar weinig mensen die hun koelkast op deze temperatuur hebben. Het Voedingscentrum vroeg onderzoeksbureau GfK bij 326 huishoudens de temperatuur van de koelkast te checken.

Temperatuur koelkast vaak te hoog!

Slechts 18% van de koelkasten had die optimale temperatuur van 4 graden, oftewel één op de vier koelkasten. Bij 25% van de mensen was de koelkast te warm. En bij 17% was de koelkast te koud. Dat kan dus ook nog. Eerlijk gezegd dacht ik: ‘Hoe kouder hoe beter.’ Maar er bestaat zoiets als ‘lage-temperatuur bederf’! Courgettes worden bijvoorbeeld zacht, en krijgen een bobbelig vel bij te lage temperaturen.

6 Tips om je koelkast optimaal te gebruiken

 1. Bedenk voordat je de koelkastdeur open doet, wat je nodig hebt. Zodat je niet eerst nog uitgebreid staat te turen in de koelkast. Hoe langer je de koelkastdeur open hebt, hoe meer energie je verspilt.
 2. Bewaar etenswaren die snel bewaren op de koudste plek. Dat is volgens Milieucentraal direct boven je groentela. Denk aan bijvoorbeeld rauw vlees, slagroomgebak en zachte kaas.
 3. Bewaar groentes in de groentela.
 4. Gebruik een bijenwasdoek om voedsel af te dekken.
 5. Tropische fruit en groente, zoals ananas, bananen, avocado’s, mango’s, tomaat, paprika, aubergine, komkommer en dergelijke moet je juist níét in de koelkast bewaren. Daar verliezen ze namelijk hun smaak. Zie ook Hoe bewaar je bananen?
 6. Check regelmatig het rubber randje in je koelkastdeur. Dat moet strak tegen de deur geplakt zitten. Is dat niet het geval dan sluit de koelkast niet meer optimaal, en zal hij meer energie gebruiken om te koelen.

Temperatuur koelkast optimale indeling

Hieronder een handige infographic van Het Voedingscentrum waarin je ziet welk voedsel waar in de koelkast moet:

Hoe kom je achter de temperatuur van jouw koelkast?

Er zijn speciale koelkast thermometers te koop. De prijzen variëren van 3,95 tot zo’n 22,-.

Temperatuur koelkast: Onze koelkast

Wij hebben een koelkast van het merk Whirlpool. Die kochten we toen we verhuisden naar het platteland. Ik heb eens even gekeken, maar ik kan helaas niet zien wat de temperatuur is in de koelkast. We hebben hem ingesteld op ‘medium’ koel.

Maar ik ga dus nu wel een koelkast thermometer kopen. Want ik wil graag weten wat mijn koelkast temperatuur precies is.

Check ook de deurrubbers van je koelkast. Als ze stuk zijn, sluiten ze minder goed af, en gaat de temperatuur omhoog.

Lees ook mijn post over je koelkast leegmaken.

Wat is de temperatuur in jouw koelkast? Heb jij een koelkast thermometer?

Similar Posts

24 Comments

 1. Ik houd de temperatuur regelmatig in de gaten. Ik heb maar liefst 2 losse thermometers in de koelkast. Meestal is de temperatuur rond 4 graden. Eigenlijk zou elke koelkast een ingebouwde thermometer moeten hebben. Dat is veel beter.

  1. Dat vind ik ook Mama Lifestyle. Eigenlijk raar dat er niet standaard een thermometer zit ingebouwd in koelkasten!

   De jouwe heeft in ieder geval de perfecte temperatuur.

 2. Een nadeel van de 4 graden vind ik dat dan wat er vlakbij het koelelement ligt wel eens bevroren is.

  Ik heb hem nu op 6 graden en dat vind ik prima. Mijn vorige koelkast had een draaiknop hoe hoger hoe kouder. Deze heeft een ander systeem met lichtjes en die werkt precies andersom, duurde even voor ik dat door had.

  Bananen bewaar ik ook bovenin de koelkast, ze worden dan soms wat grijzig maar binnenin zijn ze prima, wel uurtje voor je ze wil eten eruit halen.

 3. Wij hebben anderhalf jaar geleden een nieuwe koelkast gekocht en daarop zit een digitale thermometer. Ik heb standaard mijn koelkast op vier graden staan en de vriezer op -18.
  Ik vind het juist wel fijn om komkommers en paprika’s in de groentelade te hebben. Als ik ze in de garage bewaar (toch een koelere plek) dan zijn ze veel sneller af. Ik heb geen smaakverschil kunnen ontdekken.
  Bananen leg ik er nooit in, want die vind ik daarna minder lekker smaken.
  Bananen worden snel overrijp. Daar moet ik nog best aan wennen hier. Waar we voorheen woonden, gebeurde dat om deze tijd van het jaar nog niet en van de hondsdagen merkte ik ook meestal niet veel. Hier moet ik echt meer aandacht aan houdbaarheid geven. Het grote voordeel van die hogere temperatuur is dat het zo vaak lekker weer is. Gisteren waren mijn ouders uit Friesland bij ons en zij vonden het ook al zo zacht en waren verbaasd toen ik vertelde dat het hier vrijdag ook zo lekker was dat ik zonder jas boodschappen kon doen (ik ben een koukleum itt hen). Zij moesten een jas aan.
  Zo’n klein land en zulke verschillen. Ik dwaal af, maar omdat het hier zo anders is, zet ik de temperaturr lager dan ik anders had gedaan. Dan had ik hem op zes graden gezet. We hebben nauwelijks dierlijke producten in de koelkast. Meestal alleen eieren.

  1. Apart dat de temperatuurverschillen binnen Nederland nog zo groot zijn inderdaad. Hoewel ik wel wist dat in Limburg de temperaturen vaak veel hoger zijn dan bijvoorbeeld aan de kust.

   Slim om daar rekening mee te houden wat betreft je koelkast.

 4. Sinds een paar jaar heb ik een Miele koelkast met temperatuurmeter die staat op vijf graden. Ik heb er nooit iets aan veranderd.
  Ik vind een Miele een hele luxe.

 5. Ik heb nog maar weinig wat in de koelkast moet…ik overweeg zelfs om hem weg te doen. Groenten maak ik gelijk op, vlees eet ik amper, fruit ligt niet in de koelkast, melk drink ik niet, en voor roomboter heb ik een butterbel…www.butterbell.com

  Groet,Greet

 6. Laat mijn koelkast nu op 4 staan en min 14.

  Bewaar wel komkommer en courgette.paprika in de groentelade
  Koop komkommers ook in aanbieding en woon alleen dus …
  Soms worden ze waterig .
  Nu is sapjes maken in dus ik maak er nu eerder sapjes van.

 7. Wij hebben de koelkast altijd lekker koel staan.. Ook omdat wij allebei een hekel hebben aan ‘lauwe’ melk – die moet echt goed koud zijn. De meeste groenten bewaren wij niet in de koelkast (zoals tomaten / komkommer / courgette / paprika) dus wat dat betreft hebben we ook nergens last van ;)

 8. Wij hebben een display op de koelkast en daar kan je ook de temperatuur mee instellen super handig! Die van ons heeft de juiste temperatuur.

 9. Tja hier ook digitale temperatuurinstelling. Ideaal!
  Als super-muts nagemeten (heb “normale” koelkast in schuur…. klopt.

  Tip: (van een deskundige)…. leg zo’n simpele plastic koelkastmeter IN een glas water in de koelkast. Dan pas weet je ook de temperatuur van je voedingsmiddelen!
  Lucht meten is niet erg functioneel en dat doen ze ook niet goed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.