Komkommer bewaren: zo blijft hij 3 tot 7 dagen goed!

komkommer bewaren

Komkommer bewaren.

Wat is hiervoor de beste methode?

Moet je komkommers bewaren in de koelkast?

Of kun je ook gewoon in de fruitschaal leggen?

Komkommer in koelkast?

Het antwoord is simpel:

een komkommer bewaar je buiten de koelkast, maar wel op een koele plek!

En onder ‘koel’ wordt verstaan tussen de 15 tot 20 graden celcius. De aanbevolen temperatuur in een koelkast is tussen de 3 tot 4 graden. Dus dan snap je wel dat de koelkast voor komkommers veel te koud is!

Waarom ik altijd komkommers in huis heb

Bijna altijd als ik in de supermarkt kom neem ik namelijk een paar komkommers mee. Anders dan champignons gaan komkommers namelijk een stuk langer mee, en ze zijn zo handig om in huis te hebben.

Ik gebruik ze zowel als snack, garnering en maaltijd!

6 voordelen van komkommers: waarom iedereen komkommer in huis zou moeten hebben

  1. Ik ken niemand die geen komkommer lust. Zelfs lastige eters lusten doorgaans wel komkommer. Dat komt omdat het een hele ‘rustige’ smaak is. Je zou zelfs bijna zeggen dat er niet zoveel smaak zit aan komkommers.
  2. Je kunt heerlijke salades maken met komkommer. Als ik macaroni of spaghetti kook, dan maak ik daarnaast altijd een komkommer salade. Zo weet ik zeker dat iedereen aan 250 gram groente per dag komt.
  3. Mijn jongste zoon maakt graag luxe sandwiches met verschillende lagen. Schijfjes komkommer zijn hierbij vaste prik.
  4. Komkommers zijn ook heel geschikt als tussendoortje of snack. Vertikt je kind het om fruit te eten? Dan kun je in plaats daarvan ook een paar plakjes komkommer geven.
  5. Je kunt komkommer in allerlei leuke vormen snijden. Creatieve moeders maken er graag een prachtige krokodil van om te trakteren. Maar je kunt ook met een koekjesvorm allerlei leuke vormen uit een komkommer drukken. Leuk cocktailprikkertje erin, en voila! Het staat hartstikke leuk en het is gezond.
  6. Een komkommer blijft best redelijk lang goed, mits je hem op de juiste manier bewaart.

Komkommer bewaren: hoe doe je dat?

Het Voedingscentrum is het toonaangevende instituut in Nederland als het gaat om voedsel. Wat adviseren zijn over een komkommer bewaren? Zij schrijven:

Bewaar een komkommer op een koele plek in je keuken. Zit er folie om? Laat dit dan vooral zitten: dat verlengt de houdbaarheid met een week!

Waarom komkommers niet in koelkast bewaren?

Bewaar een komkommer niet in de koelkast zegt Het Voedingscentrum. Ook niet in de groentela! Het is daar te koud voor komkommers. Bovendien drogen komkommers uit in de koelkast, worden ze slap en verliezen ze hun smaak.

P.S. Komkommer valt onder de ‘vruchtgroentes’. Deze horen geen van allen in de koelkast thuis. Denk aan tomaat, courgette en paprika.

Komkommer mag op fruitschaal

Je mag een komkommer van Het Voedingscentrum best op een fruitschaal bewaren. Maar alleen als die fruitschaal op een koele plek staat. Leg de komkommer dus niet op een schaal die in het zonnetje staat. Dan blijft een komkommer 3 tot 7 dagen goed.

komkommer bewaren

Aangesneden komkommer bewaren

Oké, een komkommer mag dus niet in de koelkast en moet je op een koele plek bewaren. Maar hoe zit dat met een aangesneden komkommer bewaren?

Volgens Het Voedingscentrum hoort een aangesneden komkommer wél in de koelkast thuis. Verpak hem in een stuk plastic folie om uitdrogen te voorkomen.

Je kunt eventuele komkommerplakjes ook bewaren in een afgesloten trommeltje in de koelkast als je liever geen folie gebruikt.

Hoe kun je zien of een komkommer nog goed is?

Ik voel altijd even aan een komkommer om te bepalen of hij nog goed is. Een komkommer hoort stevig te voelen. Soms zijn uiteinden bijvoorbeeld heel raar zacht. Soms is het genoeg om die stukken eraf te halen en kun je de rest van de komkommer nog prima eten.

Zit er schimmel op? Dan is er geen reden meer aan! Omdat een komkommer veel water bevat, kan schimmel door de hele komkommer ‘reizen’. Weggooien dus.

Komkommer bewaren voor altijd: fermenteren

Wil je jouw kommer eindeloos lang bewaren? Dan kun je de komkommer fermenteren. Dat wordt ook wel ‘ingelegde komkommer’ genoemd of komkommers ‘inmaken’. Het ziet er nog leuk uit, komkommer in een weckpot.

‘Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.’ (Bron: Voedingscentrum)

In onderstaand filmpje laat Yvette zien hoe je komkommer inweckt.

Komkommer bewaren: samenvattend

Een komkommer bewaren doe je door hem op een koele plek te leggen.

Gemiddeld blijft een komkommer 7 dagen goed.

Bewaar ze niet in de koelkast, en ook niet in de groentela van je koelkast. Komkommers kunnen daar namelijk niet goed tegen.

Koop bij voorkeur komkommers met folie eromheen, en laat dat vooral zitten totdat je hem opeet. Het folie verlengt de houdbaarheid namelijk met 7 dagen! Mensen mopperen vaak dat het onzin is dat er folie om komkommers zit, maar daar is dus een goede reden voor.

Meer bewaartips!

Hoe bewaar jij komkommer?

Geraadpleegde bronnen onder andere: De Consumentenbond, Het Voedingscentrum, Bonen & Biet, Schoonmaakbaas, Dutch Cuisine Blog, Gezond aan tafel, Made by Ellen, Jumbo, BNN Vara

Similar Posts

27 Comments

  1. Wij gebruiken ook veel komkommers. Lekker, makkelijk en het vult ook nog een beetje.

    Love As always
    Dimario

  2. Dochter en ik zijn dól op komkommer. Maar…. Hier komt’ie… echtgenoot háát komkommer! Zelfs uit een salade vist hij het.
    Nou is ‘ie ook wel een kieskeurige eter 🙈

  3. Die adviezen lees je nu bij iedereen en volgens mijn ervaring zijn ze niet waar. Dat plastic is alleen handig voor de winkel. Je merkt niet dat de komkommer al oud is, omdat die een kunstmatig stevig velletje heeft. Ik probeer komkommers te vinden zonder plastic. Is er niet anders, dan gaat het vel er thuis af en dan de koelkast in. Bij warm weer heeft mijn keuken geen koel plekje. Lang bewaren kan alleen door de komkommers in te maken. Veel potten zuur in de winkels bevatten geen augurken maar komkommers. Gemengd zuur is ook lekker en je kunt zo veel groenten houdbaar maken.

  4. Heb wel eens gelezen dat komkommer is wat de Duitsers een untergemüse noemen:
    er zit nauwelijks iets in. Krakend water zou het zijn, wel prettig in de mond maar je lichaam
    heeft er weinig aan. Al zal de schil wel wat vezels leveren.

  5. Handige weetjes. Ik proef altijd gewoon of die nog lekker is, zo weet ik precies wanneer die nog goed is. En inderdaad, gewoon lekker op de fruitschaal! Heerlijk die komkommers.

  6. Dat is een goede! Dit jaar kweek ik behalve komkommers ook courgettes. Maar komkommers zijn helemaal goed! Ik ga dit recept onthouden, maar met minder suiker. Pepers heb ik ook. Wat niet eigenlijk. Bijna zelfvoorzienend. Gefermenteerd schijnt heel goed te zijn, maar die suiker?!

  7. Een grote fout dat het Voedingscentrum niet vertelt dat je komkommers, tomaten, appelen en tropisch fruit nooit samen in een afgesloten ruimte (koelkast) samen mag bewaren. Er komt dan ethyleen vrij en dat is in de regel de nekslag voor de komkommers. Ze worden geel en dan is het vlot gedaan met ze.
    Je kan komkommers best lang goed houden in de koelkast, met of zonder plastic er omheen, maar dan moeten bovengenoemde groenten/fruit wel de koelkast uit!
    Er zal geen verzekeraar een claim betalen voor rotte komkommers als er bvb tomaten in dezelfde
    afgesloten ruimte waren vervoerd/opgeslagen.

  8. Ik moet heel vaak mijn aangesneden komkommers weggooien. Maar ik zal het eens proberen om een aangesneden komkommer in te pakken met folie en dan in de koelkast. Goede tips! En dat inwekken ga ik ook eens proberen!

  9. Ik heb ook vaak konkommers in huis. Goede tips. Ik houd van komkommer met heel veel azijn of in yoghurt met wat munt.

  10. Hier ligt vrijwel alles in de koelkast; komkommer, paprika, tomaat, courgette, mais & fruit (behalve bananen). Wij wonen in een appartement vrij hoog en het is hier in huis best wel warm, dat vindt al het groente en fruit niet zo fijn.

  11. Jaaaa, komkommers, lekker. Mijn man is er ook echt dol op en ik maak ook altijd een salade met komkommer bij pasta’s. Lekker fris! Goede tips!

  12. komkommer…ik vind het eigenlijk een beetje vulvoer, het past overal bij en in, maar smaakt naar…eee tjaaaa…niks ?

  13. Ik bewaar komkommer in de koelkast en meestal gooi ik daarna een halve weg want het gaat echt niet op hier. Die moesten ze nou eens in halve porties verkopen.

  14. Ik bewaar mijn komkommer na het aansnijden altijd in de koelkast eigenlijk. Maar ik merk wel dat ik vaak het laatste stukje moet weggooien omdat 1 grote teveel voor mijzelf is.

  15. Wat een handige weetjes heb je weer samengevoegd in je blog.
    Komkommer is ook hier niet weg te denken. Net als jij eten wij de komkommer bijna overal bij, of verwerk ik het in een salade.
    Het is daarom erg fijn dat de komkommer zo lang goed blijft.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.