Pasta koken tips en tricks: zo wordt het lekker!
Last updated on mei 27th, 2024 at 11:17 am
- 7 Veelgemaakte fouten bij pasta koken
- 1. Pasta in water gooien dat nog niet kookt
- 2. Pasta koken in een te kleine pan
- 3. Pasta koken zonder zout
- Pasta koken zonder plakken volgens Jamie Oliver
- 4. Pasta vergeten te roeren
- 5. Houten lepel in de pan laten staan na het roeren…
- 6. Pasta koken: te lang of te kort
- 7. Saus matcht niet met de pasta soort
- Hoeveel pasta per persoon?
- Hoeveel pasta per persoon? 100 gram pp!
- Hoeveel spaghetti per persoon? Spaghettimeter
- Hoeveel macaroni per persoon? Macaroni afmeten met cups
- Pasta koken: zo leerde ik het van mijn moeder
- Macaroning
- Ik maak macaroni met groente
- Oma’s macaroni
- 3 Veelgestelde vragen over pasta koken + antwoorden
- Pasta koken hoe lang?
- Pasta koken in melk
- Pasta koken in magnetron
- Pasta kookboek
- Passieve pasta: 53% gas besparen bij pasta koken
- Macaroni zoals je moeder het maakte
- Leestips
Pasta koken doe ik regelmatig. Wij eten denk ik minstens 3 keer per week pasta. Ik vind het erg lekker namelijk. En ik ben de kok : )
Maar bij pasta koken moet je best goed opletten. Mijn grootste valkuil is dat ik het te lang laat koken waardoor het één grote, taaie kleffe massa wordt. Er is nog meer wat je fout kunt doen bij het koken van pasta. Hieronder een handig overzicht met aandachtspunten en tips en tricks voor een lekkere pasta maaltijd.
7 Veelgemaakte fouten bij pasta koken
1. Pasta in water gooien dat nog niet kookt
Je moet pasta pas in het water doen als het goed kookt. Want als je pasta doet in water dat nog niet heet genoeg is, wordt het plakkerig en klef! Wees dus niet te ongeduldig, maar wacht rustig tot het water echt kookt bij pasta koken. Gebruik desnoods de snelkoker om het water snel aan de kook te brengen.
2. Pasta koken in een te kleine pan
Oké, deze fout maak ik best vaak: pasta koken in een te kleine pan. Ik heb namelijk een pan die aan de kleine kant is om pasta voor 7 personen in te koken. Maar de pan die deze pan opvolgt in grootte is zo groot dat hij niet in de afwasmachine past… En dus gebruik ik toch liever die kleine pan. De reden dat het niet slim is om pasta in een te kleine pan te koken is dat de verhouding water-pasta dan niet goed is.
Als je pasta in een te kleine pan met water gooit, dan duurt het relatief langer voordat het water weer kookt. Dat betekent dat de pasta langere tijd in een pan met water zit die niet kookt. En dat is slecht nieuws! Want dan wordt het dus klef. Zie ook punt 1.
3. Pasta koken zonder zout
Het advies is om vooral niet teveel zout te gebruiken in je eten. Maar anders dan aardappels, absorbeert pasta het zout in het water veel minder. En het zout in het water zorgt ervoor dat de spaghetti niet slijmerig wordt. Pasta koken mag daarom met zout.
Pasta koken zonder plakken volgens Jamie Oliver
Jamie Olivert vertelt dat vrijwel alle zout dat je in het water gooit waarin je de pasta kookt in de gootsteen zal verdwijnen. Verder geeft hij een hele slimme tip over hoe je spaghetti in de pan met kokend water moet gooien zodat het niet aan elkaar gaat kleven. Een andere goede tip van Jamie Oliver is: bewaar wat van het kookvocht. Dat kun je toevoegen weer gebruiken als je de pasta met saus mengt.
4. Pasta vergeten te roeren
Van mijn moeder leerde ik: als je de pasta in het kokende water hebt gegooid moet je meteen flink roeren. Dat was goed advies! Want als je niet roert, dan kleeft de pasta aan elkaar en aan de bodem van de pan. Een andere reden om een pasta als spaghetti goed te roeren is dat de spaghettislierten anders soms gaan klonteren. Ik heb wel eens gehad dat een bosje spaghetti aan de onderkant helemaal was samengesmolten omdat ik ze niet goed uit elkaar had getrokken van te voren.
5. Houten lepel in de pan laten staan na het roeren…
Deze fout maakte mijn jongste zusje ooit. Ze had braaf flink geroerd nadat ze de pasta aan het kokende water had toegevoegd, en was vervolgens even wat anders gaan doen. Maar ze had de houten lepel die ze gebruikte voor het roeren in de pan laten staan. Ik kan je vertellen dat de macaroni heeeel raar smaakte. Een beetje houtachtig. En niet op een goede manier.
6. Pasta koken: te lang of te kort
Bij pasta komt het best nauw kijken: als je de pasta te lang laat koken wordt het klef. Kook je het te kort dan is het veels te hard. De meeste pasta is gaar in een kleine 10 minuten. Dus ik zou zeggen: blijf er gewoon eventjes bij staan! Hoeveel moeite is dat nou? Ik spreek ook tegen mezelf, want ik heb nogal de neiging om ‘even mijn mail te checken’. En dan vervolgens de pasta te vergeten…
7. Saus matcht niet met de pasta soort
Pasta komt in vele vormen en maten. De vuistregel is dat je dunnere sauzen serveert bij bijvoorbeeld spaghetti. Dikkere sauzen serveer je met een steviger pasta, zoals farfalle.
Hoeveel pasta per persoon?
De vraag hoeveel pasta per persoon wordt vaak gesteld! En het stomme is: het staat meestal niet eens op de verpakking van een pak pasta. Ik dacht eigenlijk dat ze op de verpakking wel even zouden zetten hoeveel gram pasta per persoon je nodig hebt.
Maar helaas.
Gelukkig vind je hieronder het antwoord!
Hoeveel pasta per persoon? 100 gram pp!
De vuistregel voor de hoeveelheid pasta per persoon is 100 gram droge pasta pp.
De hoeveelheid wordt natuurlijk beïnvloed door de eetlust. Maar als je 100 gram aanhoudt, dan heb je een goede hoeveelheid. Op basis van wat er over blijft of juist niet, kun je de volgende wat meer of juist minder pasta per persoon klaarmaken.
Hoeveel spaghetti per persoon? Spaghettimeter
Vind je wegen lastig? Dan kun je voor spaghetti ook gebruik maken van een zogenoemde spaghettimeter! Moet je kijken hoe handig:
Hoeveel macaroni per persoon? Macaroni afmeten met cups
Ook voor andere pasta heb je handige hulpmiddeltjes, namelijk maatcups zoals deze:
Pasta koken: zo leerde ik het van mijn moeder
Mijn moeder kookte meestal aardappels, groente en vlees. De enige pasta die ik als kind kreeg was macaroni. Maar dat was dan ook het lievelingsgerecht van mij en mijn twee zussen. Als we jarig waren kozen we altijd macaroni! Mijn moeder maakte dit klaar met een gebakken uitje, stukjes draadjesvlees en een potje tomatenpuree. En lekker dat we dat vonden!
Ik schreef er ooit onderstaande herinnering over getiteld: Marcaroning.
Macaroning
‘Macaroning’ noemden mijn zusjes en ik het. Macaroni met een gebakken uitje, een blikje Del Monte tomatenpuree, en omdat het mijn moeder dat gezonder vond, draadjesvlees. Voedsel voor de Goden vonden wij het, en iedere verjaardag ‘kozen’ we dan ook Maraconing. Vooral als je dat stomme draadjesvlees er tussenuit had gegeten, en je ongehinderd de macaroni met tomatenpuree naar binnen kon schuiven! Hmmmm!
Ik maak macaroni met groente
Mijn eigen kinderen blieven maraconi niet. Misschien komt het doordat ik er champignons door heen knoei, en Macaronimix van Knorr in een poging van vitamines naar binnen te krijgen.
Oma’s macaroni
Ik heb nog lange tijd manier macaroni gekookt op mijn moeders manier of voor de kinderen: oma’s macaroni. Dat was als volgt: kook de macaroni 10 minuten en giet het daarna in een vergiet. Giet er koud water over zodat het niet gaat kleven! Gooi daarna de tomatenpuree, ui en vlees doorheen en warm de macaroni weer op!
Ik denk achteraf niet dat Jamie Oliver en Gordon Ramsay dit een goede methode vinden….
3 Veelgestelde vragen over pasta koken + antwoorden
Pasta koken hoe lang?
Jamie Oliver adviseert om gewoon op de verpakking te kijken. Zo doe ik het zelf ook altijd. Maar op de website van tijdschrift Libelle geven ze een aantal vuistregels voor hoe lang pasta moet koken. Ik vind hun kooktijden voor de meeste pasta’s wel wat aan de lange kant moet ik zeggen.
- Fusilli: 7 min.
- Penne: 11 – 14 min (Doe ik een kleine 10 minuten)
- Macaroni: 8 min (Zelf kook ik tegenwoordig de ‘snelle’ versie die in 5 minuten al gaar is. Gewone macaroni kook ik meestal 10 minuten. 8 minuten vind ik wat kort.)
- Farfalle: 13 – 15 min. (Deze kook ik meestal 10 minuten)
- Spaghetti: 11 – 13 min. (Ook dit vind ik vrij lang. Mijn spaghetti is meestal echt wel gaar in een kleine 10 minuten).
- Tagliatelle: 10 min. (Dit herken ik dan weer wel!)
- Verse pasta: 4 min. (Maak ik nooit, want volgens Sylvia Witteman is het meer werk en minder lekker schrijft ze in haar boek Armeluiseten.)
In onderstaand filmpje kookt Gordon Ramsay spaghetti in 4 minuten. Het gaat om zogenoemde angel pasta, wat een soort dunne spaghetti is. Overigens doet Gordon Ramsay van te voren een scheut olijfolie in het kokende water. Volgens Jamie hoeft dat niet.
Pasta koken in melk
Wil je graag een hele romige pasta? Kies dan voor pasta koken in melk! Op kookfans.nl adviseren ze per 90 gram macaroni ongeveer 240 milliliter melk. Je vindt daar een handig recept voor Mac and Cheese met pasta die gekookt is in melk. Lees ook mijn post over melk koken.
Pasta koken in magnetron
Pasta koken in de magnetron doe ik eigenlijk nooit, maar het kan wel. Handig als je weinig tijd hebt, of je fornuis stuk is. Op WikiHow vind je een uitstekend stappenplan voor pasta koken in magnetron. Met foto’s!
Pasta hoeft niet ingewikkeld te zijn:
Ik maak vaak apart spaghetti met boter en parmezaan voor mijn zoontje omdat hij dat het allerlekkerste vindt. Stiekem vind ik dat zelf ook.
— Sylvia Witteman (@sylviawitteman) April 12, 2015
Pasta kookboek
Zoek je een goed pasta kookboek? Hieronder een handige selectie van pasta kookboeken die je eenvoudig kunt bestellen via bol.com:
Lees ook mijn post over rijst koken!
Passieve pasta: 53% gas besparen bij pasta koken
In Genoeg magazine stond een tip die passieve pasta heet. Je brengt water aan de kook, doet de pasta erin en laat het even 2 minuten borrelen. Dan doe je de deksel erop en doe je het gas uit! De pasta is dan weliswaar iets minder snel klaar, maar je bespaart 53% gas uit. Tegenstanders vinden dat de pasta door ‘passsief koken’ gaat kleven. Dat vind ik wel een groot nadeel.
Macaroni zoals je moeder het maakte
Lees nu hoe de moeders van Huisvlijt bezoekers pasta kookten!
- Macaroni koken, daarna ui plus blokjes varkensfilet bakken toevoegen, daarna tomatenpuree mengen, echt heerlijk. (Inge)
- Hamblokjes en gesmolten kaas. Ketchup was optioneel. Jammie. (Margreet)
- Mijn moeders snelle macaroni was inderdaad met blokjes smac, tomatenpuree en gewelde nasi- en bamigroenten (half om half) En juist dat laatste maakte het heel apart en kruidig. Ik ga het ook weer ‘ns zo maken! (Liesbeth)
- Groeide op in een zelfvoorzienend gezin. Toen mijn moeder eindelijk zo avontuurlijk was om pasta te maken, deed ze een berg gare spaghetti of macaroni op een bakplaat in de oven, vermengd met tomatenpuree, macaronigroenten en gebakken orgaanvlees. Geraspte kaas erover en dat was errug lekker, zolang er maar niet te veel lever in zat. (Mens)
- Mijn moeder deed er ook een blikje smac in, een blokje maccaronikruiden, soepgroenten en een uitje en dan op tafel wat tomatenketchup er over en geraspte kaas. Nu maak ik het vaak met gebakken rauwe ham, uitje, wat soepgroenten, knoflook, peper, zout en tomatenketchup. De elleboogjes dus want door andere pasta gaat olijfolie of een witte saus, zalm of spinazie e.d Groetejs, Dagmar https://bewustconsumeren.web-log.nl/
- Bij ons thuis aten wij macaroni, een gebakken uitje en stukjes kookworst en nassi kruiden. Als laatste een beetje ketjap manis erdoor. Nog steeds eten wij op een makkelijke dag “Oma’s macaroni”. Heerlijk! Annemarie
- Mijn moeder maakte altijd een groente prutje in de keukenmachine. En dat vroor ze dan in. Met gemengde groenten, olijven (die we niet lusten) en nog wat zooi en doordat het minuscuul gehakt is proef je geen groenten. En dan gewoon pastasaus erbij. En gehakt…. En dan het liefst nog een beetje geraspte kaas… Nomnomnom. (Ioon)
- Macaroni, dat maakte mijn moeder niet, dat deed mijn vader. Uitjes, smac, tomatenpuree en paprikapoeder en een beetje knoflook. Volgens mij heeft hij het ook wel eens met cornedbeaf geprobeerd. Later kwam er paprika en een preitje bij. Ik vond het altijd wel lekker, maar zelf heb ik het nooit zo thuis gemaakt. Weleens op vakantie. Liefs, Haagje
- Hmmmm…macaroni! Vroeger thuis met gehakt, ui, paprika, prei en tomaten, + blikjes puree. Heerlijk. Tegenwoordig laat ik de prei weg, en doe ik er geraspte wortel bij. Pakjes en zakjes komen er hier niet in. ;)(Meibloempje)
- Mijn moeder had al heel vroeg de schelpjesmacaroni ontdekt, en wat ze erdoor deed weet ik echt niet, maar we kozen het allemaal als verjaardagsmenu. Zo lekker heb ik het nooit meer gegeten, wat is dat toch he, met vroeger…
Ik moet wel lachen, want hier noemden alle kleine hummels mijn macaroni “bekroning”…. Geweldig toch!? (wilmi) - Niet. Nee mijn moeder lustte destijds zelf geen macaroni. Later wel hoor, toen at ze het bij mij.. Dan zei ze welluns: Dat ik dat toch vroeger niet lusstte weetje nog. (Kniepertje)
- Mijn moeder deed het supersimpel: elleboogjesmacaroni, blikje smac, tomatenpuree en wat maggi. Dat was het. Later maakte ze het ook zo voor mijn kinderen en die vonden het lekkerder dan mijn macaroni met dingetjes en groenten erin :-) (Desiree)
- Mijn moeder was niet een echte kookprinses, soms zelfs witte macroni met een groentepakket gelukkig later een beetje tomatenpuree, En zelf maken met alle heerlijk verse ingredienten hmmm smullen. maar tja ik kwam ook uit een groot gezin van 6 kinderen. Maar pannenkoeken bakken dat deed ze met veel liefde en plezier, en die smaakte altijd naar meer Groetjes Eveline! :) Ps wat kan ik lachen om jou schrijfstijl op al je blogs.
- Geruld gehakt, of gerulde eieren als ze teveel eieren had. Wat groente (gewoon wat ze in huis had, prei, soepgroenten enz) en tomatenpuree. (Bezig Bijtje)
- ‘Vakantie-macaroni’ met tomatensaus, zakje Knorr en een blikje “smak” of “smek” (soort ham in blik). Vond t ook heul lekker maar moet er nu niet meer aan dééénken; blugh-vlees-uit-een-blikje-blugh! (Tikje Wit)
- Mijn moeder deed het met een preitje, kerriepoeder en smac. Heel vooruitstrevend en wij vonden het zalig! ;-) Later kwam de versie uit de Volkskrant met spekjes, rode paprika en rozijnen en op het bord geraspte kaas erover. Ook errug lekker… (Sandra)
- O ja, macaroni van moeders! Gebakken hamblokjes, tomatenpuree, macaroni (elleboogjes natuurlijk) en geraspte kaas. En raar… als ik het zelf net zo maak smaakt het toch anders. (Ook op de toekomst)
Leestips
Hoeveel gram macaroni per persoon en
Recept voor Hollandse macaroni
Welke pasta soort is jouw favoriet?
Gebruikte bronnen: Libelle, WikiHow, Youtube, bol.com, Sylvia Witteman, Hoelangkoken, Smulweb, Albert Heijn, Lekker en simpel, Volkskrant, Kookfans, Recepten van Domy, Groentegroente.
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Gelukkig zijn de meeste dingen hier nog niet voorgekomen! Die laatste dat wist ik niet. Ik maak eigenlijk altijd maar 1 soort saus en die gooi ik over alles heen.
Ik heb echt een dikkere saus voor Farfalle dan voor bij spaghetti. Bij farfalle eten we spinazie met spekreepkjes en kruidenkaas.
Ik breng het water altijd opnieuw aan de kook na toevoegen van de pasta en daarna gaat de pan van het vuur met een deksel erop. Duurt ietsje langer voordat de pasta gaar is, maar het maakt weer ruimte op het fornuis en het scheelt gas. Nog een tip: scheutje olie in het water (maakt niet uit welke soort): samen met 1x roeren na toevoegen zorgt dat ervoor dat de pasta nooit aan elkaar kleeft.
dat van die houten lepel ligt dan echt aan de lepel, want ik laat er expres een lepel in staan zodat de handel niet over kookt.
Daarbij kun je veel water besparen door je spagettie in een koekepan te koken, dan ligt het snel helemaal onder water.
Bouillion blokje er bij voor de smaak en je hebt uberhaubt geen saus nodig.
De meeste dingen die je noemt qua slijmerigheid wat mensen vooral vergeten is dat pasta na het koken nog afgespoeld moet worden met koud! water.
Wat een grappig idee om spaghetti in een koekenpan te koken zeg!
Over dat koud afspoelen met water zijn de meningen sterk verdeeld. Mijn moeder deed dit ook altijd. Maar ondertussen wordt dit weer afgeraden.
Pasta eet ik niet vaak omdat ik nogal koolhydraatarm eet. En ik ben er ook niet zo heel gek op.
Toevallig gisteravond Carbonara van gewone elleboog macaroni.
Een deel van de pasta heb ik apart gehouden en maak ik vandaag een salade van met tonijn als lunch.
Als ik het eet dan is het als carbonara, nep-nasi (GIYF) of spaghetti met ossobuco.
Mijn middelste zusje maakt ook wel eens salade van pasta. Ik heb dat nog nooit gegeten. Het lijkt me helemaal niet zo lekker, koude pasta…
Ik ben echt een pasta liefhebber :) van deze dingen ben ik alleen wel eens vergeten om zout in het water te doen, gelukkig was de pasta niet rampzalig geworden :)
Handige tips, vooral die van het roeren! Als we al pasta eten, is het schelpjespasta of strikjespasta (ik weet de officiële namen nu even niet).
De strikjespasta heet bij ons vlindermacaroni : )
Officieel heet het farfalle.
Handige tips! Veel pas ik al toe. Wat betreft die houten lepel, ik leg hem altijd bovenop de pan, dat zorgt ervoor dat het water niet kan overkoken. Heel handig :-)
Zo te lezen, kook ik de pasta wel op een juiste manier ;)
Beetje olie doe ik vaak erin zodat het water niet schuimt en het niet plakt.
Ik vergeet inderdaad weleens dat de pasta op het vuur staat en dan is het veel te klef… bah! Maar gelukkig gaat het meestal erg goed. Ik vind zelf spaghetti en lasagne erg lekker, maar er zijn nog zoveel meer lekkere soorten… :)
Lasagne vond ik ook altijd wel lekker. Tot ik bedacht dat het net lijkt op lappen huid en vel… Nu sla ik liever over.
Ik vind spaghetti het lekkerst. Al eten we vaker macarini omdat dar voor mij minder werk is. Spaghetti breek ik voor het koken in drie stukken. Ok, Italianen worden daar niet blij van. Ik wel want anders vind ik het teveel gehannes en geknoei.
Ik maak me niet sruk om welke saus bij welke pasta hoort en ik denk dat ik ook meer groente en saus maak dan gebruikelijk. Maakt me ook niet, wij vinden dat lekker.
Ik houd bij het koken de tijd aan die op de verpakking staat. Ik vind glutenvrije pasta wel sneller plakkerig worden dan tarwepasta, maar al dente vinden we gewoon niet lekker en ik krijg daar buikpijn van.
Bami breek ik ook in stukken, maar spaghetti niet. Ik vind het ook zo leuk om de spaghetti mijn mijn vork in de lepel te rollen.
Oeps… ik ben schuldig aan alle punten.
Die laatste tip wist ik niet, alhoewel ik altijd gewoon een samenstelling maak die wij thuis heel erg lekker vinden, maar ik wist niet dat daar een soort regel over was, haha! Zo zie je maar..
Ik zou ook gewoon doen wat je zelf lekker vind!
Mijn moeder deed ook altijd zout in het water waarin ze de spaghetti kookte. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit. En ik voeg ook aan de saus geen zout toe. Ik roer altijd een scheutje olijfolie door de spaghetti wanneer die klaar is. Dat geeft er al behoorlijk veel smaak aan.
Nooit zout aan toe gevoegd en altijd prima pasta
Geef mij maar de ouderwetse elleboog macaroni, dat blijf ik het lekkerste vinden. Tortellini kan ik ook erg waarderen. De saus is bij ons standaard op basis van tomaat, want mijn man lust niet anders.
Ha gelukkig, ik maak geen van die fouten hahaha :D
Weet je wat ook fijn is, een scheutje olijfolie door het water doen waarin je de pasta kookt. Helpt heel erg tegen het kleverige ;)
Hier wordt weinig pasta gegeten en als ik een keer pasta eet gaat het me gelukkig vrij goed af haha. Dat van de sauzen wist ik trouwens niet, nooit over nagedacht eigenlijk haha.
Liefs.x
Gelukkig maken we ook niet zoveel fouten. Oké, de spaghetti hebben we een keer te lang gekookt omdat we niet zagen dat er vlugkokend op de verpakking stond. En wat saus betreft: ook altijd maar 1 saus die we over alle pastasoorten heen doen eigenlijk.
Deze foutjes maakte ik in het verleden ook snel! Maar ik denk er steeds meer aan. Beetje olie erbij werkt ook trouwens.
Ook hier pasta liefhebbers .Zout gebruik ik nooit omdat ik zoveel mogelijk zoutloos kook .Maar ik blijf er wel altijd bij als ik pasta kook ,veel te gare pasta brrrr Ook ik doe een klein beetje olijf olie in het water tegen het kleven .De vorm maakt ons niet uit en dan een sausje maar wel met met heel veel groenten .En dat eten we dus vandaag
Elisabeth
om weer verder te lezen
Als ik dit lees dan doe ik het dus goed! Een druppel vloeibare olie tegen het kleven werkt ook :)
Een niet te kleine pan is inderdaad wel handig, die zal ik onthouden!
Ik gebruik nu ook een grotere pan, en dat kookt toch ook wel prettiger moet ik zeggen.
Ik doe het geloof ik best aardig, alleen dat zout sla ik over.. Gelukkig lijkt het geen nadelen te hebben bij mij. Ik vind pasta in allerlei soorten en maten eigenlijk wel lekker.
als ik alle tips zo lees, dan doe ik het goed, maar ik hoor ook niemand klagen. Maar naast een goede pasta, hoort natuurlijk een heerlijke zelfgemaakte saus.
Love as always
Di Mario
Leuke tips. Ik ben niet bepaald de kok in huis, dus laat ik mijn vrouw dit eens lezen.
Dan heb ik het -per ongeluk- altijd goed gedaan. ☻
Nou, ik ben schuldig aan heel veel, zo te zien. De houten lepel laat ik nooit meer in de pasta staan. Ik deed dat namelijk (ik was nog een tiener) ook een keer en de smaak was niet zo erg, maar wat erger was, was dat de lepel na een poosje brak toen ik ermee begon te roeren. Mijn hand schoot in het kokende water. Sindsdien heb ik uiteraard nooit meer een houten lepel in een pan laten staan.
Yikes! Dat moet pijnlijk geweest zijn Naomi!
Ik ben echrh super slecht met koken dus dit gaat van pas komen!!
Handige tips Nicole.
Te lang laten koken is niet goed, daar ben ik al achter:)
Ik ben ook dol op pasta! We maken eens per week een dubbele portie, zodat we het op mijn sportavond snel kunnen opwarmen. Wij gebruiken eigenlijk altijd volkoren penne van de Lidl. 8 minuutjes, een beetje al dente, vind ik het lekkerst.
Ik vind het slim van je dat je zo vooruit plant, zodat je op een drukke dag toch lekker en gezond eten hebt met weinig moeite!
ik eet geen pasta omdat ik dat niet mag maar als ik het maak voor de rest is het water met een veel zout, water koken, pasta erin, en ik kook de pasta altijd 4 a 5 minuten langer dan op de verpakking en dan afgieten en kookvocht bewaren en niet afspoelen :D
mijn vader is italiaans dus zodoende ik het zo doe omdat ik dat vanuit de familie heb meegekregen
Wordt het dan niet een kleffe massa als je het zo lang kookt Rachel?
Ik eet graag pasta, meestal farfalle. Ideaal want ik krijg voldoende groente binnen en maak gelijk saus voor 4x, in de diepvries. Heb gelijk trek.
LOL. Ik merk ook dat ik trek krijg van lezen over eten : )
Ik hou ontzettend van pasta, maar heb het nog nooit in melk gekookt. Dat ga ik proberen!!
Ik kan helaas geen gewone pasta eten ,maar de glutenvrije variant. Gelukkig is er tegenwoordig genoeg te koop. Er zit wel veel verschil in, qua smaakbeleving. Dat is dus uitproberen welke je het lekkerst vind. Ik vind die van Semper het lekkerst (te koop bij AH)
Ik kijk nooit op de verpakking voor de bereidingstijd. Na 7 minuten begin ik te proeven zodat ik weet hoe lang de pasta nog moet koken. Ik kook een half pak spaghetti in ruim 3 liter water. Hier voeg ik 2 suikerlepels bouillon in poedervorm aan toe. Het niet afspoelen met koud water zorgt voor een goede hechting met de saus.
Kooktijden voor de diverse soorten pasta kijk ik na op de verpakking. Van droge pasta koop ik altijd hetzelfde merk (Barilla) en weet dat ik één minuutje extra moet rekenen. Makkelijk dus.
Interessant! Pasta koken in melk wil ik eens proberen, kan dat ook gewoon in haver- of amandelmelk?
Dat lijkt me wel Silke, maar ik ben geen topkok ; )
Kookles van Nicole! Eerlijk geef ik toe dat ik nog nooit pasta zelf heb gekookt. De structuur van bijvoorbeeld spaghetti is niet aan mij besteed. Ik ga dan liever voor de rijst. Waarbij ik overigens kenmerken herken. Want zonder roeren gaat rijst ook plakken.
Hier inderdaad verschillende sauzen bij verschillende pasta’s! Bechamel-gehakt-saus bij de tagliatelle, rode tomatensaus bij de spaghetti, en voor de pastasalade gebruik ik graag volkoren penne.
Dit zijn echt nuttige tips. Zelf ben ik ook dol op originele pastagerechten.
Pasta vind ik ook heerlijk.
Maar gebruik de laatste tijd courgette of aubergine als vervanger voor de pasta, let toch een beetje op de koolhydraten. En ik vind het nog lekker ook :)
Ja, ik hoor steeds vaker over courgette als spaghetti inderdaad. En ook over bloemkool als rijst.
Vroeger maakte ik ook wel iedere week pasta maar nu meestal eens in de 3 weken. Ik probeer steeds vaker koolhydraatarm te eten en daar past pasta jammer genoeg niet zo goed bij. Mijn favoriete is verse ravioli. Maar tagliatelle en penne met bolognese of roomsaus vind ik ook yummy.
Ik vind plakpasta echt heel lekker hahah, en ik doe er altijd pasta saus uit een potje koud overheen, beetje kaas erover, ham er door en voillaaa. Je kan het ook gewoon in de koelkast zetten en koud opeten
Brrrr, ik vind het een bijzondere manier om pasta te eten Mandy : )
Ik vind de verse gevulde pasta van de AH altijd erg lekker. De tip van de kleine pan kende ik nog niet
Ik hou ook echt van pasta. Het liefst eet ik het elke dag, haha. Deze veel gemaakte fouten wist ik ook niet. Weer wat geleerd!
Aangezien we een to(b)pkok in de familie hebben, wist ik al dat je met een paar simpele ingrepen je pasta echt lekker kunt maken!
Helaas mag ik geen gewone pasta eten. En de glutenvrije variant kookt net weer wat anders! Maar het zijn super goede tips
wat een goede tips. geldt het eigenlijk alleen voor verse pasta of ook voor de houdbare pasta?
Ik ben dol op pasta. Alle soorten. Heerlijk! Mijn moeder kookte nooit pasta dus we hadden dat nooit in huis. Soms kookte ik vermicelli (dat was er wel altijd) en at dat met tomatenketchup. Later kookte is zelf pasta. Dan at mijn moeder een restje van de dag ervoor. En mijn vader en ik pasta.
Handige tips! Ik kook pasta eigenlijk nooit met zout. Als je er daarna een klontje boter bij doet, plakt het ook niet gelukkig.
Het nadeel van boter zou ik dan de extra calorieën vinden.
Hmmm nu heb ik zo’n zin in alle soorten pasta! Goede tips. Hier gaat het nooit fout eigenlijk.
Leuke tips! Ik vergeet het zout best vaak haha. Ik kook dan ook niet heel vaak pasta hoor. Ik vind groentes lekkerder :)
Handig om te weten hoeveel minuten voor soorten pasta.
Ik kook onwijs graag pasta en veel dingen komen mij bekend voor als ik weleens bij iemand anders pasta eet
Toch gaat het koken van de pasta nog geregeld fout bij mij.. zo jammer haha. Ik zou het zo tof vinden om eens een kookcursus te doen in Italië om het echt goed te kunnen leren.
Das iets dat ik nog niet wist alhoewel ik al vaker pasta gekookt heb – dat je hem in de pan moet gooien – weer iets nieuws geleerd vandaag :)
Het is een makkelijke maaltijd, zegt men.
Maar ik lees toch heel veel dingen waar je rekening mee moet houden.
Gek, ik het het minder dan voorheen, verandering van maak? Hans