|

Mac and Cheese: Bloemkool Mac n cheese verspakket van 4,99

Mac & Cheese

Ken je het gerecht Mac and Cheese?

Het wordt vaak gegeten in Amerikaanse series en films. Dit macaroni recept is makkelijk en snel klaar te maken, en staat bekend als ‘comfort food’ oftewel troostvoedsel.

Macaroni recept Mac en Cheese: traditioneel recept

In Allerhande van Albert Heijn las ik dat Mac & Cheese geen typisch Italiaans pastagerecht is, maar een Amerikaanse uitvinding. De klassieke manier van klaarmaken is met gesmolten kaas en bechamelsaus. Het recept voor traditionele Mac & Cheese van Allerhande vind je hier.

Bloemkool Mac & Cheese verspakket van Coop

Ik kocht bij de Coop een Bloemkool mac & cheese verspakket. Ik had dit verspakket daar al een paar keer eerder zien staan. In supermarkten als Albert Heijn en Jumbo heb ik het nog niet gezien. Inmiddels heb ik dit verspakket klaargemaakt!

Hieronder mijn ervaringen met dit verspakket Mac and cheese.

Mac and Cheese met groente

Toen ik het bloemkool mac & cheese verspakket uitpakte vond ik wel dat er relatief weinig groenten in zitten. Het gerecht is geschikt voor 3 tot 4 personen staat erop. Laten we even uitgaan van 3 personen.

Dan zou er dus 750 gram groenten in moeten zitten.

Maar dat was niet het geval.

Dat komt denk ik vooral doordat de bloemkool meer op een knikker leek dan op bijvoorbeeld een voetbal.

Mijn keukenweegschaaltje kan maximaal 500 gram wegen, maar ik schat in dat her bloemkool mac & cheese verspakket ongeveer 625 gram gesneden groenten bevat. (inmiddels heb ik een digitale keukenweegschaal bij de Action gekocht)

Bloemkool mac and cheese verspakket ingrediënten

Dit zit er in:

 • 1 bloemkool
 • 2 uien
 • 1 prei
 • Zakje macaroni grande 125 gram
 • Klein blikje tomatenpuree
 • 1 groentebouillonblokje

Mac and Cheese

Recept macaroni Bloemkool mac and cheese verspakket

Als ik iets nieuws probeer dan houd ik mij altijd angstvallig aan de instructies, want ik heb niet zo veel vertrouwen in mezelf als kok. Ik begin doorgaans met netjes alles te hakken en te snijden en in bakjes te doen.

Maar dit keer maakte ik de fout om alle groenten in 1 bakje te doen. Pas toen las ik dat ik éérst het gehakt rul moest braden, dan de prei toevoegen, en dat ik de bloemkool zelfs moest meekoken met de macaroni.

Lekker dan.

Ik moest dus moeizaam alle ui en prei er weer tussenuit vissen.

Macaroni recept best veel stappen

Omdat het recept nieuw voor mij was, vond ik het best even ingewikkeld om alle stappen te volgen en uit te voeren. Maar het is me wel goed gelukt al zeg ik het zelf. En ik denk dat als ik nog een keer bloemkool mac & cheese verspakket klaarmaak, het al veel makkelijker zal gaan.

Hieronder zie je stap 7: ‘Verdeel de  mac’n cheese over het gehakt en verwarm 20-30 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is.’

bloemkool Mac and Cheese verspakket

Hieronder heb ik stap 7 gedaan:

mac & cheese

Hierna moest het dus in de oven.

Nadat ik de bloemkool mac and cheese verspakket in de oven schoof en alles opruimde en afwaste voelde ik me heerlijk competent.

Ik hoefde alleen nog maar af te wachten tot het klaar was.

Hieronder het eindresultaat:

bloemkool Mac and Cheese verspakket

Macaroni recept Mac and cheese verspakket Coop: 17 stappen

Hieronder het macaroni recept voor Mac and Cheese zoals dat op het verspakket staat:

 1. Verwarm de oven voor op 200.
 2. Breng in een ruime pan water aan de kook.
 3. Maak de groenten schoon.
 4. Pel en snipper de ui.
 5. Snijd de bloemkool in roosjes en de prei in ringen.
 6. Verhit 2 eetlepels (olijf)olie in een hapjes- of braadpan en fruit de ui in 2-3 minuten glazig.
 7. Voeg het gehakt toe en bak in 5-6 minuten rul en bruin op middelhoge temperatuur.
 8. Voeg vervolgens de prei toe en bak 1-2 min.
 9. Voeg de tomatenpuree en de kerrie toe en bak het geheel nog 1-2 minuten op middelhoge temperatuur.
 10. Breng het mengsel naar wens op smaak met peper en zout.
 11. Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel (olijf)olie en verdeel het gehaktmengsel over de bodem.
 12. Kook de macaroni volgens instructie en kook de bloemkoolroosjes de laatste 3 minuten mee.
 13. Smelt de roomboter in een kookpan op lage temperatuur.
 14. Voeg de bloem toe en meng met een garde. Laat zachtjes koken tot het mengsel (de roux) loskomt van de bodem, blus af met de melk en breng al roerend weer aan de kook.
 15. Voeg de kaas en de helft van de bouillonblokje er verkruimeld door zodra de roux iets ingedikt is.
 16. Giet de macaroni en bloemkool af en meng met de kaassaus.
 17. Verdeel de mac ‘n cheese over het gehakt en verwarm 20-30 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is.

Bloemkool mac and cheese verspakket: conclusie

En toen kwam het moment suprème: was het bloemkool mac n cheese verspakket lekker? Mijn conclusie is: ‘Het is best aardig. Als ik het een cijfer zou moeten geven dan was dat een 6,8.’

Mijn jongste zoon gaf dit gerecht een 7 en mijn jongste dochter gaf het zelfs een 7,5. Zij vond het bovendien echt zogenoemd ‘comfort food’.

Het fijnste aan het bloemkool mac & cheese verspakket vind ik dat het een ovengerecht is. Dus nadat je even best wel flink druk bent met allerlei kookhandelingen, kun je daarna heerlijk achterover leunen.

Nadeel is dat het relatief weinig groenten bevat. Ook was de macaroni op sommige plekken knapperig geworden in de oven! Dat was niet zo lekker.

Recept macaroni Mac en Cheese van Jamie Oliver

Wil jij Mac and Cheese maken en zoek je een goed macaroni recept? In onderstaand filmpje laat Jamie Oliver zien hoe hij Mac & Cheese maakt.

Jamie gebruikt uien, een liter melk en bloem om de saus te maken. Het viel me op dat hij de pasta bewust maar 5 minuten kookt. Jamie legt uit dat de halfgare macaroni daardoor straks de smaak van de saus opslurpt.

Verder doet Jamie er een beetje Engelse mosterd, Worcestersaus en mango chutney in. Daarna gaat het de oven in.

Vervolgens gaat Jamie nog iets anders maken, maar ik wilde alleen maar zijn basisrecept voor Mac & Cheese!

N.B. Jamie erkent dat dit geen ‘groen’ gerecht is, maar dat je wel prima allerlei groenten in kunt verwerken.

Mac and Cheese recept op de camping

Julius Jaspers maakte een kookboek voor op de camping. Daarin staat een Mac and cheese recept voor op de camping! Dit heb je nodig:

 • 1 pak penne van 500 gram
 • 400 ml room
 • 200 gram geraspte kaas zoals Emmenthaler, gruyère, Beaufort
 • halve kleine Münster in blokjes
 • zout en peper
 • 200 gram ham van het been

Julius Jaspers brengt de room aan de kook en laat vervolgens de geraspte kaas al roeren smelten in de room.

Eerlijk gezegd vind ik het voor een camping recept nog helemaal niet zo laagdrempelig.

Cheddar saus

In dit macaroni recept voor Mac and Cheese wordt gewone kaas gebruikt. Maar een Cheddar saus is ook populair hiervoor. In plaats van gewone kaas gebruik je dan gewoon Cheddar saus. Op Allerhande vind je een makkelijk recept voor Cheddar saus. Je maakt het met 1 eetlepel bloem, 300 ml halfvolle melk, 150 gram Cheddar en 1 mespuntje nootmuskaat.

Vind je dat teveel werk?

Je kunt ook kant en klare Cheddar saus kopen.

Kaassaus maken zonder bloem

Stel je wilt kaassaus maken zonder bloem omdat je koolhydraatarm wilt eten. Dat is eigenlijk heel simpel: je volgt het gewoon het recept voor Cheddar saus maar laat de bloem weg! Om de saus toch dikker te krijgen kun je meer kaas gebruiken en de saus wat langer laten koken.

Praktische informatie

Ik kocht dit verspakket bij de Coop en het kostte 4,99. Daar kwam nog 2,50 bij voor rundergehakt. Achteraf vind ik dat een gemiste kans om er een vegetarische maaltijd van te maken. Ik had eigenlijk beter vegetarisch gehakt kunnen kopen voor dit gerecht.

Leestips

Maak jij wel eens Mac & Cheese?

Similar Posts

16 Comments

 1. Ha Nicole,

  het lijkt me een 8!
  Ik ga het maken, maar dan gewoon zelf, zonder pakket, met de ingrediënten die je hierboven schreef.
  Dank voor de tip.

  Groetjes!
  Marlou

 2. Feel good food, dat kan soms helpen.
  Bij Italianen is een pasta een voorgerecht, dan denk ik moet ik nu nog meer eten.
  Gelukkig is het goed bevallen Mac & Cheese.
  Eet het zelf eigenlijk helemaal niet meer, vreemd. Hans

 3. Het ziet er heerlijk uit! Wel heel jammer van het gebrek aan groenten. Ik heb dat gevoel bij verspakketten sowieso vaak en vermoed dat het gewoon komt omdat veel groente niet in zo’n pakket past. En ja, hoera voor ovengerechten. Alles opgeruimd als je aan tafel gaat.

 4. Ik snap nog steeds niet waarom iemand vegetarisch gehakt zou kopen, of vegetarische worst. Het smaakt niet naar wat het moet vervangen. Dat is hetzelfde als 0% bier. Het smaakt niet naar bier, dus drink gewoon iets anders… Ofwel, dit is geen gemiste kans, maar gewoon zoals het hoort.

 5. Als alleenstaande ga ik hier niet aan beginnen. Dacht ook dat mac op een hamburger sloeg. Nu vermoed ik dat het op de maccaroni slaat. Eigeblijk zijn er al teveel pasta maaltijden. Dwz in maccaroni, bami en brood zit hoofdzakelijk tarwe en in die eerste 2 ook nog eens vrijwel geen vezels. Couscous is ook tarwe, met wat meer vezels en het is sneller klaar. Maccaroni is het goedkoopst. De volkoren uitvoering kost me maar 10ct per maaltijd. Maar ik denk dat aardappels uiteindelijk gezonder zijn. Kan je ook bloemkool met prei en ui en kaas bij gooien. Zelf doe ik er dan nog wat kruiden bij.

 6. Ik maak ‘s winters vaak pasta bakes zoals ze in het Engels heten. Pasta al dente koken, groente bakken of koken of roosteren, bechamelsaus maken -met of zonder kaas – en alle door elkaar roeren en in een ovenschaal doen. Half uurtje in de oven tot er een korstje op zit. Easy peasy, heb je geen pakket of pakje of zakje voor nodig. Bij mij altijd veel meer groente dan pasta, zodat het ook nog gezond is. En de soort groente maakt eigenlijk ook niet uit, waar je maar trek in hebt!

 7. Ik heb al een paar keer zo’n groente maaltijd pakket gekocht. Ik wil wel graag waar voor mijn geld, want zoveel heb ik niet te besteden. Maar elke keer word ik teleurgesteld door het te weinig groenten erin. Ik koop het nu niet meer, het is mij echt te duur. Ik maak het in een goedkopere variant dan wel na.

  1. Jammer dat de hoeveelheid groenten zo tegenviel Diana. Bij deze vond ik het ook weinig, maar ik heb ook wel pakketten gehad waarbij ik wel tevreden was over de hoeveelheid groente.

 8. Mwah. Ik word van de ingrediënten al niet echt blij. Het is niet iets wat ik snel klaar zou maken. Ik weet lekkere en makkelijkere recepten, zonder pakket. :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.