Allerhande: 70 jaar eetcultuur

kookboek

Ik leende in de bibliotheek het boek Van aardappel tot avocado van Klaartje Scheepers.  Dat gaat over het tijdschrift Allerhande en ‘zeventig jaar Nederlandse eetcultuur.’

Wat ik zo intrigerend vond was hoe blij men destijds was met bijvoorbeeld nasi uit blik. Of handige pakjes met poeder waarvan je pudding kon maken!

Tegenwoordig is dat eigenlijk not done.

Wie echt kookt, kookt zonder pakjes en zakjes.

Hoe dan ook, in dit boek kwam ik de term ‘producten met ingebouwd dienstmeisje’ tegen.

Allerhande Producten met ingebouwd dienstmeisje

De term producten met ingebouwd dienstmeisje komt van Albert Heijn jr. In zijn memoires noemt hij voorbewerkte producten zo. Allerhande probeert in de periode 1954 -1967 de Nederlandse huisvrouw te overtuigen van het gemak van kant-en-klaar producten. Klaartje Scheepers noemt:

 • Croquetten
 • Kant-en klaar roomboterdeeg
 • Nassi
 • Bahmi
 • Voorgekookte rijst
 • Instant aardappelpuree
 • Ingeblikte gehaktballen in saus
 • Puddingpoeder

Allerhande: Kies voor kant-en-klaar en blikvoer!

Als argumenten gebruikt Allerhande dat blik en diepvries met zo gezond is als vers. Daarnaast is kiezen voor blik en kant-en-klaar kiezen voor vooruitgang, aldus Allerhande. Als laatste argument noemt Allerhande dat je als moeder meer tijd hebt voor je kind. Klaartje Scheepers omschrijft een advertentie voor AH-blik:

‘Gezellig mam, vertel nog eens wat, of moet u naar de keuken? Nee lieve meid, mama heeft het weer zo geregeld dat ze voor jullie alle tijd heeft. Haar geheimpje? Kijk maar om een hoekje in de keuken. Zie je, daar staan ze al klaar: een paar forse AH-blikken vol fijne zomergroenten.’

Ik moest glimlachen om een makkelijk dagmenu van Allerhande uit die tijd:

Dagmenu uit Allerhande

Ontbijt van cornflakes of Lassie Havermout

Lunch: toastjes met schijven Smac uit blik met mayo

Avondeten: bliksoep en aan het eind bongo-oploskoffie.

Vooral die Smac vind ik kostelijk. Dat is nog erger dan koken met pakjes en zakjes volgens mij.

In 1969 is de belangrijkste boodschap van Allerhande: ‘Maak het jezelf niet te moeilijk.’ Het is oké om schildpadsoep uit blik te serveren voor een diner, en als dessert kant-en-klare botercake eventueel versierd met perzik uit… blik!

Ik kon in het boek niet precies vinden wanneer die zucht naar gemak omslaat in een kritische blik op al dat kant-en-klaar.

Over het boek Van aardappel tot avocado

allerhande

Het boek Van aardappel tot avocado leest aangenaam weg, en geeft een prachtig tijdsbeeld van het dagelijks leven in Nederland. Klaartje Scheepers is grondig te werk gegaan. Het boek is ingedeeld in drie tijdspannes: 1954-1967, 1967-1993 en tot slot van 1993 tot nu.

Maar mijn favoriete stuk is toch wel dat over ‘Producten met ingebouwd dienstmeisje.’

Wat een prachtige uitdrukking.

Van aardappel tot avocado kopen

Van aardappel tot avocado is voor 24,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Het boek is leuk voor mensen die van koken houden, mensen met een interesse voor de emancipatie van de vrouw en voor iedereen die het gewoon interessant vindt om te lezen hoe het tijdschrift Allerhande zich heeft ontwikkeld!

van aardappel tot avocado

Wat zijn jouw ervaringen met het tijdschrift Allerhande?

11 Comments

 1. izerina
  • Rianne
 2. VeggieMo
 3. Von

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.