Engelse Kerstpudding: authentiek Engels recept

echte engelse kerstpuddingdoor Annemieke in Engeland

'December is wat laat om een Engelse kerstpudding te maken. Volgens traditie moet een pudding enkele maanden rusten in een donkere plaats. Maar gezien de heerlijke ingrediënten, is het toch de moeite waard om het eens te proberen.

Persoonlijk gebruik ik een recept voor Engelse kerstpudding uit een heel oud kookboek waarin de hoeveelheden niet metriek zijn berekend. Uit luiheid pak ik dus een nieuwer kookboek (Delia Smith). Die recepten zijn altijd goed.

Echte Engelse kerstpudding basins

Begin ermee om echte “pudding basins” te vinden voor je Engelse kerstpudding. Dat zal in Nederland misschien niet zo eenvoudig zijn. Ze zijn diep en rond en hebben een bovenrand waar je vetvrij papier en een doek overheen trekt.

kerstpudding
Voorbeeld van een pudding basin

Dat houd je op zijn plaats door er een touwtje omheen te binden en daarvoor is die rand nodig.

De volgende hoeveelheden zijn geschikt voor ofwel 2 puddingen die over 2 schalen van 1 liter inhoud worden verdeeld of 4 schalen Engelse kerstpudding met ieder een inhoud van 570 ml. Sommige ingrediënten zul je in Nederland niet gemakkelijk vinden. Dus geef ik hier en daar een alternatief.

Wat heb je nodig voor een echte Engelse kerstpudding?

 • 225 g shredded suet (niervet) (snijd wat gewoon hard vet in heel kleine stukjes)
 • 1 goed opgestapelde grote theelepel gemengde specerijen
 • ½ theelepel geraspte nootmuskaat
 • ½ theelepel gemalen kaneel
 • 110 g zelf rijzend bakmeel;
 • 450 g zachte bruine suiker
 • 225 g witte broodkruimels (je kunt een oudbakken brood raspen of brood in stukken snijden en in een elektrische molen of food processor doen)
 • 225 g sultanarozijnen (wat groter dan gewone rozijnen, maar niet erg als je ze niet kunt vinden)
 • 225 g rozijnen
 • 560 g krenten
 • 50 g amandelen, zonder schil (goed klein hakken)
 • 50 g mixed peel (dit is de versuikerde schil van sinaasappel en citroen).( Kan hier kant en klaar worden gekocht. In kleine stukjes hakken)
 • De geraspte schil van 1 sinaasappel en 1 citroen
 • 1 geschilde appel zonder klokkenhuis, klein gehakt
 • 4 eieren
 • 150 ml gerstenwijn
 • 4 eieren
 • 150 ml donker bier
 • 4 eetlepels rum

Wat die diverse dranken betreft, ik heb ze nog nooit gebruikt, maar volsta met een royale hoeveelheid cognac. Wat ook goed smaakt is wat zwarte stroop die je aan het geheel toevoegt. Veel mensen hebben daar hun eigen ideeen over.

Hoe maak je de Engelse kerstpudding?

Doe het vet, het bakmeel, de brookkruimels, de specerijen en de suiker in een zo groot mogelijke kom. Meng steeds het nieuwe ingredient met de ingredienten die al in de kom zitten alvorens het volgende toe te voegen. Doe er nu geleidelijk al het fruit, de geraspte schillen en de noten bij. Als laatste ingredienten doe je er de appelstukjes en de versuikerde schilletjes bij.

In een andere schaal klop je de eieren en voeg je de drank toe. Giet dit over de droge ingredienten en ga nu heel hard roeren. Dit is zwaar werk en wat hulp is altijd welkom. Doe er nog wat stroop of meer drank bij indien nodig – zoiets is niet precies te berekenen – het mengsel moet net van de lepel vallen als je met de lepel hard tegen de rand van de schaal slaat.

Laat hem 's nachts staan

Als alles goed gemengd is bedek je de grote schaal of kom met een doek. Laat het ‘s nachts ergens staan. Vet de volgende dag de puddingschalen goed in en vul ze tot bovenaan op. Bedek de puddingschalen met een stuk vetvrij papier met daar boven een vierkanten katoenen doek (ik gebruik daar wat oude lakens of slopen voor). De doek moet een behoorlijk eind over de rand van de schaal hangen. Nu goed vastbinden met touw om het uitstekende randje heen. Neem nu de 4 hoeken van de doek en bind ze aan elkaar, zodat ze niet meer afhangen. Het is ook een goed idee om het touw dusdanig vast te binden dat het stevig vastzit, maar niettemin gemakkelijk ontknoopt kan worden.

Stoom de pudding 8 uur lang

Nu moeten de puddingen 8 uur lang stomen (in pannen doen, tot halve hoogte van de schaal water toevoegen, aan de kook brengen en dan op laag zetten met deksel erop). Blijf in de buurt en voorkom dat de schaal en pan droogkoken door er voortdurend een scheutje kokend water van de ketel bij te gieten. Dit veroorzaakt enorme condensatie, dus daarom is een mooie warme zomerdag de beste tijd om dit te doen. Als de pudding gekookt is, verwijder dan het papier en doek en vervang met schoon papier en schone doek.

Bewaar in een koele en donkere plaats en, wanneer de tijd aanbreekt om te eten, laat dan nogmaals 2 uur lang stomen.

Eet smakelijk van je authentieke Engelse kerstpudding!'

Lees hier Dehlia's originele recept.

Similar Posts

6 Comments

 1. Ooooh haha mijn kerst trauma!! Christmas pudding brengt heel veel herinneringen boven :) Mijn moeder was er gek op. Ze begon inderdaad al heel vroeg met de voorbereidingen en voor de saus moesten we altijd naar een Engels winkeltje. Er ging geen kerst voorbij zonder christmas pudding op tafel. En vies dat ik het vond en ik moest het elke keer weer proeven hahaha. Onze kerstavonden waren altijd zo gezellig, echt superleuk en dan verscheen die pudding altijd weer :D

 2. Het is heel veel werk en erg lekker. Overigens kun je zo ook kopen bij Engelse winkeltjes. Jamie Oliver heeft een heerlijk recept voor eventuele restjes. Een soort appel strudel met chocola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.