Hoe veilig is mijn huis? 10 tips voor een veilig huis!

hoe veilig is mijn huis?

Hoe veilig is mijn huis?

Het is een vraag die ik mezelf best regelmatig stel!

Je hoort het regelmatig: een inbraak bij je in de straat of zelfs een woningoverval in een wijk dichtbij. Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk huisbeveiliging tegenwoordig is. Enkel je deur op slot draaien is soms niet meer genoeg. Vraag jij jezelf wel eens af: ‘Hoe veilig is mijn huis?’

Lees dan onderstaande tips!

Hoe veilig is mijn huis? Maak het inbrekers lastig!

De beste manier om inbraken te voorkomen is om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Dit kun je doen door middel van obstakels.

Maak het ze lastig!

Snijd ze al de pas bij je voortuin!

Zorg voor een goed hek!

Bijvoorbeeld met een hekwerk. Het liefst één met een goed slot. Dit is obstakel nummer 1 voor inbrekers. Hoe komen zij, zonder teveel geluid te maken, over of door je hekwerk heen?

Verlicht je tuin

Zorg er daarnaast voor dat je tuin goed is verlicht, ook ‘s nachts. Hierdoor dwing je inbrekers om zichtbaar te werk te gaan. Bovendien vergroot je zo de betrapkans. En daar houden inbrekers natuurlijk niet van. Ik ben bijvoorbeeld heel blij met onze solar tuinlampen. Die reageren ook nog eens op beweging.

Sluit ramen en deuren

Maak het inbrekers daarnaast niet te makkelijk door ramen of deuren open te laten staan. Ook geen kleine raampjes! Laat vooral ook geen sleutels in het slot.

Anders kunnen inbrekers zonder al teveel moeite binnenkomen. En ja, ook je huissleutel in de tuin verbergen onder een deurmat of bloempot, valt onder het makkelijk maken voor inbrekers.

Zie ook sleutelsteen.

Altijd thuis: fake it!

Je kunt en wilt natuurlijk niet altijd thuis zijn om op je huis te passen. Maar de truc is om inbrekers wel te laten dénken dat je altijd thuis bent. Ook al ben je dit niet.

 • Zorg voor automatische verlichting met een tijdschakelaar. Doordat er licht brandt, wek je de indruk dat er iemand thuis is. Ook als het niet zo is.
 • Ruim niet op! Laat gerust de ontbijtboel staan. Dat wekt de indruk dat er nog iemand thuis is. (Hoewel ik deze methode zelf erg lastig vind! Ik wil liever thuiskomen in een nét huis)
 • Leg waardevolle spullen uit zicht. Laat bijvoorbeeld niet je laptop pontificaal op je keukentafel liggen. Dat werkt namelijk heel motiverend om je huis binnen te dringen voor inbrekers.

Hoe veilig is mijn huis tijdens vakantie?

Ga je met vakantie? Tijdens je vakantie is je woning al gauw een doelwit van inbrekers. Het is dan ook belangrijk om in deze periode extra aandacht te besteden aan de beveiliging van je huis.

Stel jezelf de vraag: ‘Hoe veilig is mijn huis als ik op vakantie ben?’

Vraag je buren of zij de post opruimen, en de gordijnen open en dicht willen doen. En wees voorzichtig met het plaatsen van vakantiefoto’s op social media. Inbrekers kunnen dit in de gaten houden en hierdoor weten ze precies wanneer ze toe kunnen slaan.

Want inbreken in een huis waarvan je weet dat de bewoners op vakantie zijn, is natuurlijk heerlijk relaxed voor inbrekers.

Hoe veilig is mijn huis? Zorg voor goede sloten

Cruciaal in goede huisbeveiliging is hang- en sluitwerk. Plaats daarom op al je ramen en deuren veiligheidssloten die zijn voorzien van het SKG-logo. SKG is hét onafhankelijke instituut voor testen en certificatie. Hun keurmerk zegt dus echt iets.

Hoe meer sterren er bij dit logo staan, hoe beter de sloten zijn bestand tegen een inbraak.

Voor extra beveiliging kun je de deuren en ramen nog voorzien van bijvoorbeeld een kierstandhouder, een barrièrestang, dievenklauwen of raamboompjes. Goed hang- en sluitwerk levert inbrekers minuten vertraging op. Daardoor zien ze er hopelijk maar van af!

Hoe veilig is mijn huis? Alarmsysteem

Om je écht veilig te voelen in je eigen woning, kun je kiezen voor een alarmsysteem. Inbrekers zullen, wanneer ze zien dat je woning beschikt over een inbraakalarm, je woning eerder vermijden.

Doen ze toch een poging?

Dan word je in ieder geval snel gewaarschuwd. Alarmsystemen komen in veel verschillende soorten. Kies bijvoorbeeld voor camerabewaking in je tuin, zodat je je woning altijd goed in de gaten kunt houden, of voor een alarmsysteem in huis. Dit kan een stil alarm zijn, waarbij jij of een alarmcentrale wordt gebeld, of een alarm dat juist veel licht en/of lawaai maakt om inbrekers snel af te schrikken.

Een ander belangrijk alarm is een brandalarm!

Nep alarm systeem

Als je een echt alarmsysteem te duur vindt, of overdreven: er zijn ook nep alarm systemen! Die zien er echt uit, en schrikken daardoor af. Zoals deze camera:

dummycam

En hij kost maar 6,05!

Hoe veilig is mijn huis? Huisbeveiliging

Huisbeveiliging maakt niet alleen je woning veiliger, maar geeft vooral de bewoners een gevoel van veiligheid. Dat is erg belangrijk in een huis. Hierdoor kun jij met een gerust hart gaan slapen en laat je de huisbeveiliging de rest doen.

Doe de check!

Check hoe veilig je huis is op veiligwonenscan.nl. Het is makkelijke test, en je krijgt tips van Harm Alarm ; )

Hoe veilig is mijn huis: filmpje

In onderstaand filmpje helpen ze je ook op weg.

Wil je meer lezen over veilig wonen?

Lees dan ook: Tips voor veiligheid in en rondom huis

Hoe ver ga jij om je huis te beveiligen tegen inbraak? En wat vind jij van een alarmsysteem?

Similar Posts

13 Comments

 1. Ik weet er nog eentje: bazuin niet rond dat je op vakantie gaat.
  En als je dat wel doet: zeg er dan bij dat er iemand anders in je huis zit.

  Wij waren 1 1/2 maand afwezig ivm de adoptie van onze zoon.
  Familie en vrienden pasten in de weekeinden en op losse dagen op onze katten (samen met de buurvrouw die de katten eten gaf als er niemand was).
  Fijne bijkomstigheid was dat ons huis in die lange periode er toch bewoond uitzag / bewoond was.

  1. Komt zeker doordat de dagen korter worden, en we meer in het donker zitten! Dan wordt een veilig huis belangrijker. In de zomer is het zo lang licht, dan voel ik die behoefte veel minder.

 2. De achterdeur staat bijna altijd open. Handig voor als we de sleutel vergeten. Och ja, als je naar binnen wil heb je een honderdjarig enkelglas ruitje ook zo ingetikt.
  De kelderdeur zit dicht met een grendeltje, maar als je het plankje waarmee is gerepareerd is weg duwt, doe je hem zo van binnenuit open. Idem met de voordeur. Bijna niemand heeft hier een hek om zijn huis en al helemaal niet van die berlijnse muren als in Nederland. Maar ze laten hier ook gerust hun (achterlijk dure) auto met de sleutel in het slot aan de weg staan als ze even tien minuutjes weg zijn. En dat geeft me toch een veiliger gevoel dan alle sloten, keurmerken en tijdklokken die we in Nederland hadden :)

 3. Hier let ik er wel goed op. Goede sloten en aanvullende grendels, alle kanten van het huis verlicht met goede lampen en bewegingsmelders, geen ramen open, enzovoorts. Er is hier misschien niet speciaal wat te halen, maar het idee dat mensen binnen zijn geweest en de ellende/kosten die je weer hebt van raam of deur repareren… dat ben ik liever voor!

 4. Ons huis is goed beveiligd en heeft een keurmerk. Overal zitten extra sloten op. Er is hier bijna altijd iemand thuis.
  Bij ons stond in het plaatselijke krantje dat er vooral,vroeg in de avond ingebroken wordt in huizen waar het donker is. Dus dan zorgen voor licht.
  Verder staat nieuwjaarsdag op nummer 1 qua inbraken. Je zou bijna niet meer weg durven gaan. Nou, ja, voor die dag hadden we toch al geen plannen :-)

 5. Noujaaa, deze post had ik eerder willen lezen! Gisteren was er een poging tot inbraak bij onze buren. We hebben vandaag de boel meteen beter beveiligd. Of het echt helpt weet ik niet, maar het is in elk geval ontmoedigend… Bedankt voor het delen van deze tips!!

 6. Een donker huis (geen verlichting aan) is vaak direct een uitnodiging voor inbrekers. Zorg ook voor verlichting rondom het huis want inbrekers werken graag in het donker. Beveilig je huis goed want als men eenmaal binnen is geweest zijn veel mensen nog lang bang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.