Serie Intruder: wat als je een inbreker neersteekt?

intruder

De serie Intruder is een Engelse serie over een…. intruder.

Maar het is nog veel meer dan dat.

Het is alsof de schrijvers dachten:

‘Hoe kunnen we zoveel mogelijk verschillende elementen in 1 serie proppen?’

Het resultaat is een onevenwichtige serie van 4 afleveringen.

The intruder

De avond begon zo gezellig: Sam en Rebecca hebben vrienden op bezoek. Als het  bezoek is vertrokken gaan Rebecca en hun vriendin Angela die blijft logeren, naar bed, en Sam gaat nog even werken. In eerste instantie let hij niet op de geluiden die hij hoort. Maar als hij ze nog een paar keer hoort, wordt zijn achterdocht gewekt.

En terecht, want er zijn twee inbrekers in zijn huis!

Vluchtende inbreker neersteken is geen zelfverdediging

Sam betrapt ze op heterdaad, en weet één van de inbrekers te pakken te krijgen. Die probeert via het raam te ontsnappen, waarop Sam hem neersteekt met een mes dat hij ergens had liggen. Rebecca en Angela zijn wakker geworden van het tumult en reageren geschokt als ze Sam en de gewone inbreker zien.

Rebecca wil onmiddellijk de politie bellen, maar Sam houdt haar tegen.

De inbreker hing al half uit het raam toen Sam hem neerstak, dus is het geen zelfverdediging en kan hij in de problemen komen. Hij overtuigt Rebecca en Angela ervan dat ze het moeten laten lijken alsof de inbreker hen aanviel. Uiteindelijk vertellen ze aan de politie dat het Rebecca was die de inbreker neerstak om haar man te beschermen.

Nog meer ingrediënten in het verhaal

Dit was op zich al een prima verhaal geweest, maar vervolgens blijkt dat Angela een verhouding had met Sam en een serieus drankprobleem. De politie werkt samen met een plaatselijke drugsbaron, en de vader van de vermoorde inbreker beweert heel stellig dat zijn zoon nooit iemand zou aanvallen. Hij dringt daarom aan op nader onderzoek.

Waarom laten ze het persoonlijk leven van de politie agente zien?

Daarnaast is er ook nog een halfslachtige poging om een vrouwelijke politieagente een belangrijke rol in de serie te geven of zo. Zij begeleidt de vader van de overleden inbreker en stelt vragen bij het verhaal van Rebecca en Sam. Ondertussen wordt ze steeds gebeld door haar moeder terwijl ze aan het werk is. Ik neem aan dat het de bedoeling is dat je als lezer met haar meevoelt of zo, maar het kwam op mij allemaal volstrekt irrelevant over.

Uiteindelijk is er nog wel een aardige plot twist, maar toen was ik de serie al zo zat, dat ik het amper meer kon waarderen.

De trailer van Intruder

Hieronder de trailer van deze serie:

Mijn conclusie over Intruder

Het idee van The intruder, een inbreker in je huis, vind ik leuk. Ik houd van huiselijke psychologische thrillers. Maar deze is gewoonweg een zootje en 4 afleveringen is niet genoeg om recht te doen aan de personages en hun handelingen. Misschien dat als ze er 16 afleveringen van hadden gemaakt, dat je dan als kijker langzaam meer zeker van alles ontdekte over Rebecca, Sam en Angela, maar die kans krijg je niet.

Moreel vraagstuk

Wat ik wel interessant vond aan Intruder is het vraagstuk: ben je als huiseigenaar schuldig als je een inbreker neersteekt die probeert te ontsnappen? Ik had zelf grote moeite om het zielig te vinden voor de neergestoken inbreker. Zelfs al was hij een jonge twintiger met zijn hele leven nog voor zich. Ik dacht steeds:

‘Ja, dan had je maar niet moeten inbreken! Inbreken mag niet.’

Gewond raken als je andermans spullen probeert te jatten lijkt me een risico van het vak.

Intruder kijken

Je kunt Intruder kijken op NPO Start. Als je zin hebt in dom vermaak, is het misschien wel aardig. Maar op IMDb krijgt de serie een 4,7 en daar sluit ik mij bij aan.

Kijktip

Inside man: ook een matige Engelse psychologische thriller van 4 afleveringen

Similar Posts

5 Comments

  1. De inhoud maakt me niet echt enthousiast, terwijl de serie me wel opgevallen was tussen de aankondigingen. Zelf kijk ik momenteel naar The Fall (Netflix).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.