Ben jij bang voor inbrekers? Ikke wel!

ben jij bang voor inbrekers

Ben jij bang voor inbrekers?

Ik wel.

Soms overnacht mijn man bij zijn ouders. Ze zijn wat hulpbehoevend. Dus dan is het fijn als hun oudste zoon een nachtje blijft. Mijn man doet dan vaak ook wat boodschappen voor zijn vader.

Maar dat betekent dus dat ik alleen thuis ben.

In ons huis op het platteland.

Omringd door maisvelden, waarin je je heel goed kunt verstoppelen…

Deuren op slot?

Voordat ik ‘s avonds naar bed ga, controleer ik dan ook wel tien keer of ik écht alle deuren wel goed op slot heb. En de extra sloten. En voor de zekerheid gooi ik ook nog even alle rondslingerende kinderschoenen bij de voordeur neer. Zodat eventuele inbrekers meteen struikelen. Op dat soort avonden zou ik best een hond willen! Want aan onze twee katten hebben we natuurlijk niet veel.

Als ik ga slapen hoop ik altijd maar dat ik niet ergens in de nacht wakker word. Maar dat gebeurt dan natuurlijk juist. Zo rond een uur of half twee. En dan denk ik steeds dat ik ‘iets’ hoor. Plotseling herinner ik me dan alle enge artikelen over inbrekers. En dat ze tegenwoordig steeds gewelddadiger worden.

Vroeger braken ze bij wijze van spreken nog belééfd in. Maar nu zwaaien ze met pistolen.

Dat zijn geen fijne gedachten om te hebben, zo in het midden van de nacht. Als jij het enige bent dat tussen de inbrekers en je kinderen staat..

Hoe kiezen inbrekers een huis?

Ik vraag me altijd af: Hoe kiezen inbrekers een huis? En dan hoop ik maar dat ze ons huis niks vinden, en overslaan. Hieronder een aantal dingen waarop een inbreker let als hij of zij een huis kiest om eens lekker in te breken.

 1. Hoe is de verlichting rondom het huis? Hoe slechter, hoe beter .
 2. Zijn er mensen thuis? Zo nee, dan is het huis meteen aantrekkelijker.
 3. Valt er wat te halen bij dat huis? Een dure auto op de oprit, open gordijnen die een mooie iPad op de keukentafel laten zien zijn positief voor inbrekers.
 4. Hoe goed is een huis beveiligd?
 5. Ligt het huis uit het zicht van buren en andere mensen? (Uh-oh… hier scoren wij dus heel goed op….)
 6. Is het huis makkelijk te bereiken/ in te breken? Staat er bijvoorbeeld heel handig al een raampje open?
 7. Een schutting met horizontale planken is fijn, want die kun je makkelijk opklimmen.

Waar inbrekers liever niet tegen lopen

waar inbrekers liever niet tegen lopen

Er zijn een aantal dingen waar inbrekers liever niet tegen lopen. Zoals rondslingerend speelgoed, kleine legoblokjes, rolschaatsen om over weg te glijden kortom rommel die het inbreken bemoeilijkt. Dit is dus eigenlijk een pleidooi voor een slecht opgeruimd huis!

Wat inbrekers afschrikt

Hoe rommeliger en slechter toegankelijk, hoe minder aantrekkelijk je huis is voor een inbreker. Dit vind ik dus een lastig dilemma zeg. Want ik wil juist ‘s avonds als ik naar bed ga, het huis keurig opgeruimd achter laten. Maar voor een inbreker is dit dus juist fijn….

Huisdieren en dan vooral honden komen inbrekers ook liever niet tegen, evenals bewakingscamera’s en een alarm!

Een goed beveiligd huis schrikt een inbreker ook af. Dan is het namelijk veel meer gedoe om in te breken. Denk aan rolluiken en goede sloten.

Wat stelen inbrekers graag?

Je hoeft niet bang te zijn dat ze er met je oude fotoalbums vandoor gaan. Wat stellen inbrekers dan wel graag?

 • Sieraden
 • Contant geld
 • Elektronica zoals computers, laptops, iPads,  tablets, smartphone. Door de diefstal van een laptop is mijn middelste zusje een heleboel foto’s verloren… Die stonden namelijk op de laptop. Dan mis je toch wel even het ouderwetse papieren fotoalbum!
 • Creditcards en id-bewijzen
 • Auto’s met autosleutel
 • Fiets
 • Grasmaaier, vooral zitmaaiers (bij onze buren is er eentje gejat!)
 • Elektrische fietsen
 • Zilver en goud
 • Handtassen, want vaak zit daar meteen ook een portemonnee met creditcards en bankpasjes

Leuk filmpje met anti inbraak tips

In onderstaand filmpje geeft een ex-inbreker tips om je huis te beveiligen. Zo vertelt hij dat hij lette op schuttingen. Schuttingen met horizontale planken zijn net een trapje: ideaal om op te klimmen! Ook vertelt hij bij het zien van een foto van een hond met de tekst Betreden op eigen risico: ‘Hier ga ik niet naar binnen.’

Ook een sticker met de stelling dat er camerabewaking is, schrikt af. Rolluiken en bijverlichting zijn ook redenen voor deze ex-inbreker om een huis over te slaan.

Hoe laat komen inbrekers?

Als het zomer is, en om 5 uur het donker wijkt en ik de vogeltjes hoor, haal ik altijd opgelucht adem. ‘Nu komt er geen inbreker meer,’ denk ik dan. Maar is dat wel zo? Hoe laat komen inbrekers het liefst? Helaas is er niet een bepaald tijdstip waarop inbrekers graag actief zijn. Het hangt meer af van: vakanties (zijn mensen weg), hoe donker is het (hoe donkerder hoe beter) en of mensen thuis zijn of naar hun werk.

Op de site politie.nl vind je allemaal tips om inbraak te voorkomen.

Ben jij wel eens bang voor een inbreker? En wat doe jij om het te voorkomen?

Similar Posts

23 Comments

 1. 2 Jaar terug is er 3 keer een poging tot inbreken gedaan bij mij. Een keer via de poort. De haak was toen heel ver doorgebogen maar had het niet begeven, het slot helaas wel en moest dus vervangen worden. Ze zijn toen gestoord denk ik door de 5 bouviers die mijn buren hebben.
  De 2 poging via de voordeur, maar die is bij mij altijd op slot en op de 2 schuiven als ik via de achterdeur weg ben. Het hele kozijn was ontzet. Dit heeft de woningbouw herstelt.
  Bij de derde poging trof ik inbreker bij mijn voordeur aan en ik vroeg beleeft of ik hem kon helpen. Hij was de weg kwijt en zocht iemand. Ik heb hem vriendelijk verzocht om met het breekijzer mijn terrein (voortuin) te verlaten met de medeling dat ik de politie ging bellen.
  Nu geef ik als ik wat langer van huis ben even aan de buren door dat ik niet thuis ben. Er komt dan een hond bij hun buiten op de plaats die bij elke vreemdeling aanslaat. Andersom gebeurt het ook, dan melden de buren dat ze de hele dag weg zijn en dat de hond op de plaats zit. Ik reageer dan eerder met kijken als de hond aanslaat.

  Bij mij gaat alles op slot en op de haak/schuif. Een van mijn katten gromt bij niet bekende geluiden en mensen die voorbij lopen. Erg handig, maar geen verdediging. Ik heb 2 krukken en een loopstok bij de hand staan beneden en een spuitbus haarlak. Ik ben ook niet bang om deze te gebruiken.
  Een 20 jaar terug ben ik overvallen in de lift van de flat waar ik toen woonde. Degene die mij kwaaf wilde doen heeft 3 weken niet normaal kunnen plassen door mijn schoppen in zijn kruis. Jammer voor hem, maar dan moet hij me maar niet lastig vallen. Wel ben ik toen binnen 3 maanden verhuisd naar een andere flat omdat ik me er niet meer veilig voelde.

 2. Wij hebben een hond. Altijd gezegd dat hij de inbrekers zou helpen zo goedaardig. Een golden retriever. Tot…. er nu 9 maanden geleden erg ongure types het buurhuis huurde. Dit is een tweede huis van mensen die het niet verkocht krijgen.
  Vanaf het moment dat er iemand, af en toe, was reageerde onze hond erg agressief en heel waaks. De politie zei later dat een hond voelt als er mensen niet deugen. 3 Maanden geleden werd er een wietplantage opgerold. Vanaf dat moment hebben wij onze ‘gewone’ hond weer terug. De types zijn verdwenen. Toch reageert de hond nu veel allerter. Wat ben ik blij met hem. Dat kan ik je wel vertellen. Mag ik je vragen waarom je niet gaat voor een hond die jou en je gezin beschermt? Plek genoeg zou ik zeggen.

  1. Goede Vlijtig met Zuinigheid. Ik zou best een hond willen. Maar ik durf de stap niet zo goed te zetten. Ik ben ooit gebeten door een bouvier dus ik ben voor sommige honden een beetje bang. Bovendien wil ik het dan ook wel goed doen. En ik weet niet of het moeilijk is om een hond te houden.

   Ik heb al wel boeken zitten lezen van Cesar Milan over honden opvoeden en zo.

 3. Hier eigenlijk weiniog deuren op slot. Meestal doet iemand de deur op een slot, maar als ik wegga is alles los. Als ze binnen willen komen ze toch en extra slot is dan overbodig. Toen ik eens wat horde ‘s nachts ben ik ook gewoon gaan kijken buiten.
  Wel heb ik de gewoonte als ik “iets” zie op de dag en het lijkt vreemd, ik het nummerbord opneem en ongeveer weet wat voor auto. en de tijd. Is politie blij mee hoor als je kan helpen.
  Nog geen gun in huis,maar je weet nooit. Als het komt dan aarzel ik niet.
  Dus inbrekers bezint eer ge begint. KIjk maar naar Maaike hierboven. Goed gedaan!!
  Groet, Wilma

 4. Als ik alleen een nacht thuis ben en de hond slaat aan,dat vind ik griezelig. Ik ga dan zonder licht te maken door het raam kijken. Het was een keer een vrijend buurmeisje op onze stoep en eens een hele vroege huis aan huiskrant bezorger.

 5. Wij wonen ook in het buitengebied en ik ben niet bang, nooit geweest ook. De dichtstbijzijnde buren wonen ongeveer 300 meter verder. We hebben 6 jaar geen hond gehad en ook toen vond ik het niet erg om (‘s nachts) alleen thuis te zijn. Als nu de hond midden in de nacht blaft, roep ik een keer en dan stopt hij gelijk met blaffen en slaap ik daarna gewoon weer lekker door.

 6. Brr gelukkig nog nooit meegemaakt, maar wel een keer een bedreiging aan de deur gehad. Met drie enge types. Nu een bouwlamp aan de carport met een sensor voor beweging. En extra sloten op de deur. Deze gaan altijd dicht ‘s nachts.

 7. Ik woon in een flat in het altijd gezellige Amsterdam-Noord.
  Ik heb nooit de deur op het nachtslot. Het zou wel verstandig zijn, misschien.
  Er zit wel een stevige deur voor de galerij.

 8. Ik ben de helft van het jaar alleen met mijn kinderen ( mijn man vaart) en soms zelfs zijn de kinderen alleen ‘s nachts als ik moet werken. Daarom heb ik 2 honden, 1 rottweiler, die waarschijnlijk niks doet, maar wel aanslaat en er eng uitziet, en een dwerg pincher, die heel waaks is, en zeker zal vechten met ongure types, dat heeft hij al bewezen. Ik durf ook rustig de achterdeur open te laten als ik even weg ga overdag, geen weldenkend mens komt langs deze twee vriendjes.

  Een klein, pittig hondje is genoeg voor een ongestoorde nachtrust.

 9. Ik ben ook vaak alleen ‘s nachts, mijn man werkt in shiften. Maar 3 honden, waarvan eentje lekker doorslaapt, eentje de tv mee naar buiten draagt en eentje die gegarandeerd in je kuiten bijt, ben ik echt niet bang. En een alarm is ook mooi meegenomen, al hebben we dat eerder gedaan om de hulpdiensten op een snelle manier te kunnen verwittigen als ik een aanval doe.

 10. O, ja. Ik ben er echt doodsbang voor! (Gelukkig is manlief niet zo heel vaak weg s`nachts.) Ik controleer ook alles minimaal 10 keer voor ik ga slapen. Inderdaad die schoenen voor de deur, maar ook het traphekje gaat op het slot. ( Alsof dat ze gaat tegenhouden… ) vluchtplan zit al in mijn hoofd, maar als ik dan toch wat denk te horen, kruip ik wat dieper weg onder mijn deken. Want als ik de inbreker niet zie, dan zal hij mij toch ook niet zien…?? ;-) ( Nee, ben echt geen held! )

 11. Mijn man is vaak weg s,nachts omdat ie 24 uurs diensten draait, en hier wisseld het gevoel van dapper en bang zijn enorm. Vaak ligt het er ook aan naar wat voor tv programma ik gekeken heb.
  Maar ook hier twee honden in huis en twee katten .
  Die katten zijn eerder wakker als ze iets horen dan de honden, best vreemd maar vaak denk ik dat die beter waken dan de honden.
  Hoewel inbrekers meer ontzag hebben voor onze honden, want toen er bij onze buren ingebroken was hebben de inbrekers een plattegrond laten slingeren waar bij huizen waar ze honden hebben aangevinkt hebben met een groot kruis.
  Onze buurtjes hebben nu dus ook een hondje.

  1. Wat een slordige inbrekers zeg! Maar wel informatief! Zo leer je wat over hun manier van denken en werken. Honden zijn dus duidelijk afschrikwekkend. Ik herken wat je zegt over tv-programma’s. Als ik iets engs heb gekeken, ben ik ‘s nachts ook banger.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.