Autosleutel kwijt: spoed! Wat nu?! 4 oplossingen!

autosleutel kwijt spoed

Ben je je autosleutel kwijt?!

Het overkwam mij, en dat is geen pretje!

Want zonder autosleutel zit je vast. Je kunt vaak je auto niet in, laat staan erin rijden.

Hieronder lees je mijn ervaring.

autosleutel kwijtAargh! Ik ben mijn autosleutel kwijt!

Ik heb echt al overal gezocht. En het stomme is: we hebben geen reservesleutel… Ooit hadden mijn man en ik allebei een autosleutel. Maar op een kwade dag kwam ik terug van de tandarts. Ik ben nogal bang voor de tandarts, en daardoor kwam ik gestresst thuis. En toen ben ik mijn sleutel verloren. Nu heb ik het dus gepresteerd om ook de autosleutel van mijn man kwijt te raken…

Kortom, nu hebben we een auto voor de deur staan waar ik niks mee kan.

Autosleutel kwijt: wat zijn de opties?

 1. Flink zoeken! En dan nog wat meer zoeken. Dit heb ik gedaan. Ik weet echt niet meer waar ik nog zou kunnen kijken. En ik baal dat ik niet zo’n autosleutel heb die je kunt fluiten, en dat hij dan terug fluit!
 2. Sleutelspecialist bellen. Via Google kwam ik terecht bij een sleutelmaker. Het gesprek verliep hoopvol totdat hij begreep dat ik niet een sleutel wilde laten bíj maken. Maar dat ik helemaal geen autosleutel meer had. Toen verwees hij me door naar de Opel dealer.
 3. Een dealer bellen die jouw merk auto verkoopt. De eerste die ik belde kon de sleutel bestellen, maar dan moest ik hem wel komen ophalen mét de auto. Toen ik uitlegde dat ik dus niet in mijn auto kan komen, adviseerde hij dat ik de auto naar hen toe zou laten slepen. Toen heb ik die meneer netjes bedankt, en heb een andere dealer gebeld.Die kon ook een sleutel bestellen en zou hem zelfs komen brengen. In totaal zou dit 200,- kosten. Aangezien de sleutel echt spoorloos is, besloot ik dat maar te doen. Maar toen had hij het chassis nummer nodig om de autosleutel te bestellen. En laat dat nou op het kentekenbewijs staan. En drie keer raden waar dat ligt. In de auto, waar ik niet meer in kan.Nou blijk je op de website van de RDW je autopapieren te kunnen inzien. Daarvoor moet je inloggen met je DigiD en het kost 4,50. Maar dan heb je ook wat. Helaas bleek de auto geregistreerd te staan op naam van mijn man. En drie keer raden wie er geen DigiD heeft. Juist, mijn man. Dus nu moeten we op een andere manier aan het chassis nummer zien te komen.

Autosleutel kwijt? Waardevolle lessen

 • Zorg dat je een reservesleutel hebt!
 • Bewaar jij je kentekenbewijs in je auto? Zorg dat dat je ergens een kopie hebt liggen, zodat je altijd over de gegevens kunt beschikken.
 • De ene dealer is de andere niet. De ene is behulpzamer dan de andere. Als de eerste die je belt niet zo behulpzaam is, is het dus de moeite waard een andere dealer te proberen!
 • Zorg dat je je kenteken weet als je de autodealer belt.
 • Zorg dat je je kentekenbewijs bij de hand hebt.
 • Zorg dat je het chassisnummer van je auto ergens apart van je kentekenbewijs hebt liggen. Dit kan genoeg zijn voor de autodealer om een nieuwe sleutel te bestellen.
 • Als je nog geen DigiD hebt, is het handig om dit aan te maken. Dit geeft je namelijk toegang tot de registratiegegevens van je auto.

De ultieme oplossing: je autosleutel terug vinden

Uiteindelijk vond mijn moeder/buurvrouw de autosleutel terug. In de grijze container! Ik heb denk ik de vuilnis uit de keuken in de grijze container gegooid, toen ik de autosleutel nog in de hand had. En ik moet de autosleutel toen met de vuilnis in de container hebben gegooid….

Hoe dom kun je zijn.

Een laatste les die je hier uit kunt leren: zoek ook op plekken waarvan je eigenlijk niet verwacht dat je sleutel er ligt.

Autosleutel kwijt: Moderne autosleutels kun je niet even laten ‘bijmaken’

Ooit was het zo dat als je je autosleutel kwijtraakte je even naar de sleutelmaker ging voor een nieuwe. Maar tegenwoordig is het niet meer zo simpel als je autosleutel kwijt is! Want in moderne autosleutels zit sinds 1998 een zogenoemde ‘transponder’. Dat is een chip die een code verstuurt als je de auto start. Zo wordt het dieven een stuk lastiger gemaakt om je auto in te komen en er mee te rijden. Maar jou helaas ook, als je je autosleutel bent kwijtgeraakt. En ik spreek uit ervaring.

Die transponder is de reden dat je niet even bij de sleutelmaker een nieuwe autosleutel kunt gaan kopen.

Maar wat kun je dan wel doen als je autosleutel kwijt is?

Autosleutel kwijt: oplossingen

 1. Met stip op 1: zorg dat je een reserve autosleutel hebt! Eentje voor noodgevallen. Raak je dan je autosleutel kwijt, dan kun je in ieder geval nog wel auto rijden. En je kunt dan rustig de tijd nemen om een nieuwe te bestellen. Maar goed, laten we er even vanuit gaan dat je geen reserve autosleutel hebt!
 2. Bel je autodealer. Als je geluk hebt kunnen ze een monteur langsturen die met speciale computerapparatuur je auto kan openmaken en ter plekke een nieuwe sleutel kan inprogrammeren. Dit is het meest optimistische en fijnste scenario.
 3. Lukt plan 2 niet, dan is er plan 3: bestel een nieuwe autosleutel bij je autodealer. Maar volgens de Consumentenbond zijn sleutels die je bestelt via een officiële dealer wel duurder. Dat brengt me op plan 4.
 4. Zoek een sleutelspecialist. Dat is een kwestie van het merk van je auto + autosleutel bijmaken te googelen.

Autosleutel kwijt: wat kost een nieuwe laten maken?

De kosten van een nieuwe autosleutel zijn heel verschillend. Zo rijden wij in een Renault Kangoo uit 2001. Een nieuwe sleutel voor dat type auto kost maar een tientje. Maar er zijn ook merken waarbij je voor een nieuwe autosleutel zo 200 euro moet neertellen.

Autosleutel kwijt: spoed

Oké, je moet naar een belangrijke afspraak en je bent je autosleutel kwijt. Aargh! Wat nu?! Er is spoed bij, want je wilt op tijd komen.

Je beste optie is je autodealer. Zij kunnen soms iemand sturen die de auto voor je open maakt.

Een andere optie is met spoed een nieuwe autosleutel laten bijmaken. Bij diverse bedrijven wordt een nieuwe autosleutel gemaakt terwijl je er op wacht. Bij andere kun je er eentje bestellen en dan wordt hij de volgende dag bezorgd. Maar op minimaal 3 uur moet je toch wel rekenen als je je autosleutel kwijt bent.

Autosleutel kwijt ANWB

De ANWB geeft ook een handige tip voor als je autosleutel is verdwenen: zorg dat je kopieën hebt van je kentekenbewijs en je rijbewijst/id-kaart. Als je de originele autosleutel kwijt bent, heb je die kopieën namelijk nodig om een nieuwe autosleutel mee aan te vragen.

Ben je in het buitenland je autosleutel kwijt geraakt? Dan belooft de ANWB:

‘Gebeurt dit jou in het buitenland, dan laat de ANWB Alarmcentrale die voor je uit Nederland halen.’

Autosleutel kwijt: voorkomen is beter dan genezen

Toen ik onze autosleutel had kwijtgemaakt bleek dat ik hem in de grijze container had gegooid! Een typisch en genant gevalletje van extreme verstrooidheid. Een truc om een autosleutel terug te vinden is er zo’n sleutelhanger aanhangen die je kunt fluiten. De sleutelhanger reageert dan met een piepje.

Blue tooth sleutelvinders

Maar op bol.com vind je nu ook allerlei handige blue tooth sleutelvinders. Ook bij de Action vind je die! Voor maar 1,89 koop je een zogenoemde Locatietracker met blue tooth!

autosleutel kwijt

Samenvattend: autosleutel kwijt

Als je je autosleutel weg is, is dat stomvervelend! Zeker als je geen reserve autosleutel hebt. In deze post geef ik 4 oplossingen voor dit probleem.

Mijn persoonlijke tip is: zorg dat je altijd een reservesleutel in huis hebt!

N.B. Sommige verzekeringen vergoeden een nieuwe autosleutel. Maar dat hangt af van je autoverzekering. Als je er op hebt bezuinigd is de kans klein dat een nieuwe autosleutel vergoed wordt.

Leestip

Hoeveel autosleutels heb jij in huis? En hoe voorkom je dat je je autosleutel kwijt raakt?

Similar Posts

35 Comments

 1. Ik leg mijn autosleutel altijd meteen bij thuiskomst op een tafeltje, samen met de bril, die ik tijdens het rijden op heb, een standaard gewoonte.
  Ik heb wel een reserve-sleutel, maar juist die is enigszins een probleem, want die berg ik goed op, zo goed, dat ik steevast vergeet, waar ik die dan neergelegd heb.
  Mijn logica achteraf, waarom ik iets daar neer heb gelegd, is mezelf ook niet altijd duidelijk :P
  Net gelijk maar even gecontroleerd, maar de reserve-sleutel ligt inderdaad op de plek, waar ik hem ook verwachtte.

  Huissleutels zijn ook zoiets, waar ik wel een keer een probleem mee heb gehad, ook een gevalletje van verstrooidheid, maar ik had zonder nadenken de voordeur achter me dicht te trekken om meteen tot de ontdekking te komen, dat zowel mijn autosleutels als huissleutels nog binnen lagen.
  Mijn buurman had wel een sleutel van mijn huis, maar dan zul je zien, dat die niet thuis is en daar sta je dan, je kunt geen kant op…
  Brandweer gebeld, maar die wilde niet helpen: bel maar een slotenmaker, ja, weet je hoe duur dat is, schrikbarend duur.
  Het huilen stond me nader dan het lachen en uiteindelijk heeft een buurmeisje mij geholpen door te hengelen met een kleerhangertje, waardoor gelijk ook duidelijk werd, hoe makkelijk er kan worden ingebroken.
  Sindsdien heb ik een setje sleutels in mijn tasje, maar ook een setje in mijn jaszak.

  Groetjes Lily

  1. Wat vervelend dat je jezelf had buitengesloten Lily. Ik heb dat ook een keer gedaan. Op het moment dat je de deur achter je hoort dichtvallen besef je het meteen! Ik ben toen via het keukenraam naar binnengekomen. Maar als dat niet kan, is het echt spuugvervelend zeg. Fijn dat het buurmeisje je kon helpen.

   Dingen zo goed opruimen dat je ze niet kunt weer vinden heb ik ook regelmatig. Het rare is dat je dan inderdaad je eigen gedachtengang niet meer weet!

  1. Goed van je Nancy. De oplossing is inderdaad een vaste plek. Maar zelf vergeet ik dat ook nog wel eens. Vooral met mijn schoudertas. Die heeft heel veel vakjes, maar ik vergeet altijd weer om de autosleutel in het juiste vakje te doen.

 2. Sleutels zijn bij mij echt een ramp. Ik ben in heel veel dingen georganiseerd, maar bij de keys iets minder. Ik weet nooit waar ik ze heb gelaten, of ze zitten nog in de deur.

 3. Ik ken het verhaal. Heb slechts 1 sleutel en ben zo bang deze te verliezen.. Maar er eentje bij laten maken kost meer dan 100 euro, dus ik stel Het alsmaar uit…

 4. Wij hebben een reservesleutel. Bij de vorige auto zelfs twee.
  Toevallig ben ik vanochtend eindelijk eens op pad gegaan om twee fiets sleutels bij te laten maken. Twee verschillende soorten sleutels en allebei konden ze niet maken. Dus, zelfs fiets sleutels gaat niet vanzelf. Baalde er wel van, zonde van mijn energie. Hopelijk volgende week bij een andere winkel proberen.

 5. Ik heb nog geen auto, dus ook geen sleutels om kwijt te geraken :p mijn huissleutel probeer ik wel zoveel mogelijk op dezelfde plek te leggen, anders ben ik hem gegarandeerd meteen kwijt (#verstrooid) :)

 6. Ik ben nooit mijn autosleutels kwijt. Ze liggen altijd op dezelfde plek. De reserve sleutel ligt bij alle andere reservesleutels, dus is zó te vinden….

 7. Ik ben mijn autosleutel gelukkig nog nooit kwijtgeraakt haha! We hebben ook nog een extra sleutel (2) dus hopelijk komen wij niet in de stress haha.

 8. Mijn god wat een geld. .. gelukkig heb ik altijd een reserver. Hoop niet dat ik dit ook hoeft te doen een nieuwe aan te laten maken. Maar wel handig om deze tips te weten ( mocht het me wel mis gaan haha )…

 9. Ik heb helaas geen auto dus kan mijn sleutels ook niet kwijtspelen. Reserve sleutels van thuis wel bij de vleet!

 10. Ik heb er 2 in huis, 1 op een goed verborgen plaats en 1tje aan mijn sleutelbos. Maar inderdaad wat doe je als je die kwijtgeraakt? Ik denk dat ik naar mijn garage kan bellen in zo’n geval…

 11. Ik heb geen rijbewijs haha, maar het is mijn man wel eens gebeurd dat hij zn auto sleutel op oefening in Duitsland had laten liggen. Ik ben toen met de trein na de kazerne gegaan om de reserve sleutel te brengen.

 12. Ik heb geen auto dus ik kan mijn sleutels gelukkig niet kwijtraken! Ik zou ze denk ik in een apart vakje in mijn tas stoppen om ervoor te zorgen dat ik ze niet kwijtspeel.

 13. Goed artikel! Ik zie dat de onze auto nog niet in het schema staat (Opel Mokka). Spontaan moet ik nu ook nadenken waar ik ook al weer de reservesleutel heb gelaten. Hmmmm.

 14. zucht…. sleutels. ik ben ze echt om de haverklap kwijt. Helemaal nu ik niet alleen zelf meer de sleutels op een onlogische plek neerleg, maar mijn peuter mijn voorbeeld helaas volgt. Niet zo lang geleden nog de sleutels uit de prullenbak gevist. Gelukkig rijden wij geen nieuwe auto. Geen transponder dus nog, pfoe.

  1. Als peuters iets kwijtmaken heb je echt een probleem inderdaad. Dat herinner ik me nog wel. Want hun gedachtenprocessen zijn echt onnavolgbaar : )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.