Hoeveel contant geld mag je in huis hebben? € 596!

hoeveel contant geld mag je in huis hebben

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben?

En heb jij nog cash in je portmeonnee?

In het programma ‘n Dubbeltje op z’n kant adviseert Annemarie van Gaal mensen met schulden om cash te halen uit een geldautomaat. Op die manier krijgen ze meer inzicht in hun uitgaven. En je ziet ook meteen dat ze veel minder gaan uitgeven. Soms zakken uitgaven van 1400,- per maand naar 400,-!

En ik lees regelmatig posts over mensen die werken met het zogenaamde enveloppensysteem: elke envelop staat voor een categorie uitgaven. Je hebt bijvoorbeeld een envelop voor eten en drinken, een envelop voor kleding een envelop voor persoonlijke verzorging enz.

Cash verdwijnt

Maar toch verdwijnt contant geld steeds meer! Zelfs bij veel marktkraampjes kun je nu pinnen. En ik moet eerlijk zeggen, dat ik dit ook wel erg handig vind. Als ik in mijn portemonnee kijk, dan zit daar meestal niet veel meer in dan 50 cent. Soms misschien 2 euro. Veel meer zal het niet zijn. Als ik naar de kerk ga is dat wel eens lastig. Want hoe moet ik dan mijn bijdrage geven aan de collecte?

Interessante weetjes over cash en pinnen

 • Pinautomaten verdwijnen op steeds meer plekken. Zeker op het platteland. En laat ik nou net op het platteland wonen. Lekker dan.
 • Sommige winkelketens accepteren niet eens meer cash. (supermarkten Marqt, Coffee Company)
 • De NS straft je zelfs af als je cash wilt betalen. Dat kan bijna alleen maar bij de chauffeur, en dan betaal je meer!
 • Als we betalen met onze pinpas geven we al gauw 15% meer uit dan als we met cash betalen! Dat verklaart ook waarom winkeliers blij zijn met pinnen in winkels, i.p.v. contant afrekenen. Zij varen er wel bij.
 • Cash laat geen ‘spoor’na. Pinbetalingen laten een zogenaamd electronisch spoor na.
 • De overheid heeft ook het liefst zo min mogelijk cash in omloop.
 • Detailhandel Nederland en MKB-Nederland lobbyen voor betalen met pinpassen!

Pinnen i.p.v. een kasboekje bijhouden

Mijn vader is register-accountant, en ik lijk helemaal niet op hem als het om financiën gaat. Daarom adviseerde hij me juist om zoveel mogelijk te pinnen. Op die manier had ik een overzicht van al mijn uitgaven. Aangezien een kasboek bijhouden maar niet wilde lukken. Dit is voor mij ook het grootste voordeel van pinnen moet ik zeggen. Dat ik later kan zien waar ik mijn geld aan uitgaf.

Maar in de tijd dát ik een kasboekje bijgaf merkte ik wel meteen dat het werkte. Het voelde ‘directer’. Misschien moet ik het toch weer gaan doen!

Contanten in huis voor rampen

Ik heb gehoord dat het advies is om altijd wat contanten in huis te hebben. Voor bij rampen e.d. Stel dat er iets gebeurt en het electronisch betaalverkeer werkt niet meer. Dan is cash toch wel handig. Zelf heb ik nog steeds geen cash in huis. Het punt is dat ik dan toch geneigd ben om het uit te geven….

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben?

Volgens de website van de Rijksoverheid is er geen limiet  op hoeveel contant geld je in huis mag hebben. Je mag bij wijze van spreken een miljoen euro onder je matras bewaren.

Maar: je mag niet meer dan € 596 in huis hebben, zonder dat je het hoeft op te geven aan de Belastingdienst.

Alle contant geld dat je daarboven in huis hebt, moet je opgeven aan de Belastingdienst. Heb je een fiscale partner? Dan mag je € 1.192 contant geld in huis hebben.

Leestips

Gevonden Geld Annemarie van Gaal.

Gescheurd geld.

Hoeveel cash heb jij gemiddeld in je portemonnee? En heb jij een bedrag voor ‘rampen’?

Similar Posts

19 Comments

 1. Alle huishoudelijke uitgaven gaan contant. Ik pin 1x per week.
  Voor de andere zaken heb ik op papier een budget en zal ik sneller pinnen. Maar als ik bv veel kleine dingen moet dan zal ik eerst uitrekenen wat mijn budget is en dat pinnen.

  Ik heb altijd contanten in huis voor het geval dat, niet heel veel.
  In het ov kan ik het me wel voorstellen want er zijn genoeg mogelijkheden om vooraf een kaartje te kopen.

  Met pinnen ‘voel’ je veel minder dat je geld uitgeeft.

 2. In mijn portemonnee zit denk ik nog geen euro aan kleine muntjes… Als er een collectebus aan de deur komt moet ik naar boven om wat muntjes uit een spaarpotje te halen. En ja, we hebben ook was cash geld in huis, niet zo zeer voor rampen, maar gewoon als je ergens cash wilt betalen zoals in een restaurant of op een rommelmarkt… Of als ik wat in een envelopje wil doen voor een jarige… Maar inderdaad, ik pin verder zo ongeveer overal en dan voel je het niet, of het nu 10 euro is of 50……
  Fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Wij betalen zoveel mogelijk cash, dat vinden we veel prettiger.
  Dus we hebben altijd wel iets in huis. Geen hele grote bedragen hoor maar wel voldoende om de boodschappen e.d. te kunnen kopen.

 4. Ik pin bijna alles. En dat is puur gemak. Ik ben me er van bewust dat mrt cash betalen, je minder uitgeeft en probeer hier dan ook op te letten bij het pinnen. Ik geef voornamelijk geld uit aan boodschappen en andere zaken koop ik veelal online. Dan let ik weer op zaken als verzendkosten (in bulk kopen zodat je en een voorraad hebt en per item minder betaalt). Ik zoek uit waar ik dingen het goedkoopst kan krijgen.

 5. Jazeker, ik pin elke maand het totaalbedrag dat ik aan boodschappen wil uitgeven! 200 euro per maand voor 2 personen, waarvan we redelijk wat uitgeven bij de natuurwinkel. Dat motiveert me om heel goed na te denken wat ik verder nog koop ;-)

 6. ik pin t liefst alles, juist dan heb ik overzicht omdat ik pin/rekeninguitgaven bijhoud in excel. juist cashuitgaven hou ik niet bij ;) die probeer ik dus zo min mogelijk te doen.. ;)

  we hebben wel altijd cash in huis, maar dat is van de kinderen. kunnen we pakken in geval van nood en daarna zsm terugdoen. zelf na een verjaardag ofzo nog wel cash in huis, verjaardagsgeld bewaren we dan vaak in de kast en pakken dat als we cash nodig hebben. vaak geen specifiek doel met t verjaardagsgeld. t gaat erbij op de grote berg en de dingen die we heel graag willen hebben na goed nadenken, kopen we toch wel ;) (ja het is luxe, we gaan al zeg ik het zelf, goed met ons geld om, kan nog beter.. maar we werken beide en wat gemak is soms ook fijn, maar weinig uit eten en weinig ondoordachte uitgaven enz. bevalt erg goed! zoals t nu gaat)

 7. Ik heb niet echt een portemonnee. Tenminste, ik heb er wel één, maar nooit zin om die mee te nemen. Contant geld heb ik ook niet veel, soms wat van Marktplaats ofzo, dat stop ik in een pot en daar graai ik in als ik wegga en contant geld nodig denk te hebben. Ik vind het handig dat het concreet is, waardoor je makkelijker minder uitgeeft, maar het kan ook ‘zomaar’ verdwijnen en in geval van nood heb ik liever ook een pas…

 8. Ik heb een paar losse muntje in de knip. Dat zijn de plasmuntjes of voor het boodschappenkarretje.
  Verder alles met de pin. Contant geld verdwijnt bij mij zonder dat ik weet waar aan. Van pinnen ben ik mij juist veel meer bewust en natuurlijk hou ik ook een kasboekje bij.
  Ingrid

 9. Ik pin aan het begin van de maand geld en dat verdeel ik over 4-4½ week. Zo geef ik niet meer uit dan dat ik heb.
  Ik pin alleen grotere uitgave zoals laatst mijn wasmachine. Ook mijn 3 maandelijkse inkoop voor huisdieren pin ik, maar ook daar heb ik een vast bedrag voor.

  Als ik alles zou pinnen geef ik meer uit dan dat ik heb en dan kom ik echt in het rood en daar heb ik geen zin in.

  Ik heb dus altijd contant geld in huis, dus bij een storing heb ik altijd geld achter de hand om dingen te kunnen betalen.

 10. Ik vind alles pinnen ook veel makkelijker voor het kasboek en budgetoverzicht. Ik laad alle betalingen in AFAS in en hoppa!, klaar. AFAS geeft er automatisch al budgetposten aan, die moet ik alleen wel even nakijken. Zo werden alle afschrijvingen waar “BP” van British Pounds bij stond automatisch bij “brandstof” onder gebracht. Dat moest ik dus zelf even omzetten naar “vakantie”.

 11. Ik pin zoveel mogelijk. Een paar jaar geleden nog niet, ik moest echt overschakelen, maar nu vind ik het prettiger. Ik heb een aparte rekening voor het ‘huishoudgeld’ en hoop hier altijd van over te houden. Handig vind ik dat ik het overgebleven ‘huishoudgeld’ aan het einde van de maand gelijk op de spaarrekening kan storten. (Eerlijk gezegd blijft er nooit wat over, maar het idee wil ook wat ;-) )

  Soms kan ik niet pinnen, bij de kapper bijvoorbeeld en dan moet ik speciaal daarvoor naar de geldautomaat. Heel vervelend. Maar de kapster is lekker goedkoop, knippen voor 12 euro, waar vind je dat nog. Contant heb ik alleen als ik net voor de kapster gepind hebt of als ik een zegelboekje ingeleverd heb bij p.lusmarkt of J.umbo.

  Geld voor calamiteiten, had ik wel in huis, maar ging op aan andere dingen, dus dat werkt niet bij mij.

 12. Ik doe op vrijdag de wekelijkse boodschappen en dan pin ik altijd € 30,= extra. Op zaterdag ga ik dan naar de bakker in het dorp en koop daar het brood. Gemiddeld zo’n € 20,= per week. De rest van het contante geld gaat op aan kleinigheidjes en dat wat niet op is, gaat in de spaarpot (ik spaar voor een nieuw mobieltje). De rest pin ik allemaal, sinds kort kan dat ook bij de groentenboer en dat is handig!

 13. Ja, ik heb meestal wel cash bij me. Bepaalde artikelen, zoals kleding en schoenen pin ik. Bij boodschappen halen ligt het aan de hoeveelheid. Onder de 20 euro betaal ik meestal cash. Bovendien heb ik inderdaad ook wel muntgeld rondslingeren op bepaalde plekken. Ik kom vaak in ziekenhuizen met zoonlief en heb dan cash nodig voor te kunnen parkeren. En ja, ik heb ook een noodvoorraad in mijn portemonnee. Is maar 20 euro, maar net genoeg voor de basisdingen. ;-)

 14. Ik gebruik vooral nog cash als ik uitga,voor de rest pin ik alles juist voor het overzicht. Aan het eind van de maand kan ik dan precies zien hoeveel geld ik in welke categorie uitgegeven heb. Ik heb ook een budget van 286 euro wat ik mag pinnen. Daarin zitten boodschappen, benzine, zakgeld en diversen. Alleen het zakgeld wordt cash opgenomen. Alleen hoe jij bij de NS cash aan de chauffeur gaat betalen, ben ik toch wel heel benieuwd naar…. ;)

 15. Ik pin aan het begin van de maand me maandbedrag en dat splits ik weer door 4 week
  Alles wat over is gooi ik in een spaarpotje
  Je ziet dat je wel beter gaat nadenken over wat je uitgeeft al heb ik wel altijd me pinpas bij me voor het geval dat en is er altijd geld gereserveerd voor kleding aankopen en alle andere grote aankopen.
  Maar over het algemeen red ik het makkelijk met mijn cash en daardoor kan ik ook altijd sparen voor vakanties of de decembermaand

  1. Ik vind dat een goed idee. Zelf durf ik het niet zo goed, omdat ik mezelf niet vertrouw uit te komen merk ik. Ik pin alles, maar dat maakt geld zeker een stuk ongrijpbaarder.

 16. Grappig om te lezen hoe iedereen het weer anders doe. Ik pin ook liever; cash ‘brand’ in mijn zak om het zo maar te zeggen hihi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.