Kasboek van de Hema van 1,95 - Hema huishoudboekje

kasboek hema

Zoek je een Hema kasboek of een Hema huishoudboekje?

Die verkoopt de Hema helaas niet, maar het goede nieuws is dat je er wel terecht kunt voor een goed alternatief!

Lees maar mee!

Huishoudboekje Hema

Ik heb eindelijk een kasboek! Van de Hema! Telkens als ik blogs las met lijstjes van inkomsten en uitgaven, dan dacht ik bij mezelf:

'Ik moet nodig ook een kasboek bijhouden!'

En vervolgens deed ik niets.

Ja, ik keek bij boekhandels naar mooie kasboeken. Maar die vond ik meestal te duur en te intimiderend. Toen kwam het programma Een dubbeltje op z'n kant weer op tv. En dat was het laatste duwtje dat ik nodig had. Want in dat programma moeten de kandidaten altijd een kasboek gaan bijhouden. Het doel is om zo inzicht te krijgen in hun uitgaven.

Wat is een kasboek?

Een kasboek is een speciaal schrift of boek waarin je opschrijft hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel eruit gaat. Hieronder zie je een voorbeeld:

wat is een kasboek

Links schrijf je op wat er binnenkomt, dat zijn je ontvangsten. Denk bijvoorbeeld aan je salaris. Rechts noteer je je uitgaven, zoals boodschappen, kleding, hypotheek etc. Zoals je hierboven kunt zien bestaat een kasboek uit een combinatie van lijnen en hokjes. De lijnen zijn om dingen op te schrijven en de hokjes zijn voor de getallen.

Wat is het verschil tussen een kasboek en een huishoudboekje?

Een huishoudboekje is in principe uitgebreider en gaat over ál je geldzaken. Een kasboek gebruik je voor je dagelijkse inkomsten en uitgaven.

Een Dubbeltje op z'n kant kasboek

De deelnemers aan een Dubbeltje op z'n kant hebben een officieel kasboek. Een officieel kasboek heeft handige lijntjes. Hier onder zie je een voorbeeld:

kasboek
Voorbeeld binnenkant kasboek

De prijzen voor officiële kasboeken verschillen. Je moet denken aan tussen de 5 en 10 euro.

Zelf een kasboek maken met schrift Hema

Ik heb niet zo'n ingewikkeld officieel kasboek gekocht, dat ook nog eens relatief duur is. Ik heb gewoon een mooi schriftje van de Hema voor 1,95. Daarin schrijf ik mijn uitgaven en inkomsten. Je kunt kiezen voor een klein Hema schrift of boekje, of voor een A4-formaat.

Links schrijf je alle inkomsten, en rechts noteer je al je uitgaven.

Ik adviseer een schrift op A4 formaat want dan heb je veel meer ruimte. En ik zou ook nog een Hema ruitjes schrift gebruiken als kasboek. De ruitjes lenen zich erg goed voor het invullen van bedragen namelijk. Zoals deze:

hema kasboek

Als je dit ruitje te klein vindt voor je Hema kasboek, kun je ook voor een groter ruitje kiezen:

hema huishoudboekje

Mijn Hema kasboekje voelt net als een strenge ouder. Als ik thuiskom moet ik opbiechten waar ik nu weer geld aan heb uitgegeven. Het is onverbiddelijk en streng. Alleen al door dat kasboek ga ik minder geld uitgeven. Gewoon, omdat ik thuis niet wil hoeven op te schrijven dat ik van alles gekocht heb.

Mijn zakelijke kasboek

kasboek

Als zzp'er-tegen-wil-en-dank*, houd ik mijn opdrachten bij in een groot spiraalblok. Dat is mijn zakelijke kasboek.

Maar dat was vol.

Dus moest er een nieuwe komen.

Kasboek maken

Bij de boekhandel bekeek ik de serieuze, echte kasboeken. Maar ik raakte geïntimideerd door de vele vakjes en kolommen. En de prijs was ook niet fijn. Uiteindelijk kocht ik bovenstaand vrolijke spiraalblok bij Big Bazar.

Dat kan ook best als kasboek.

Links schrijf ik: de datum van een opdracht en de naam van de opdrachtgever, en helemaal rechts schrijf ik het bedrag.

Dat past beter bij mij.

Kasboek kopen Action

Een officieel kasboek kopen bij de Action kan op dit moment helaas niet. Die hebben ze nu niet in het assortiment zitten. Maar je kunt er wel prima terecht voor allerlei schriften die je als kasboek kunt gebruiken.

In 2010 deed ik ook al eens een poging een kasboek bij te houden. Zie de post hieronder!

Kasboek bijhouden voor dagelijkse uitgaven

Sinds de grote vakantie lijkt het wel alsof mijn rekening en portemonnee een slagaderlijke bloeding hebben. Het geld stroomt mijn portemonnee uit. Vooral mijn bezoekjes aan ebay.co.uk zijn daar schuldig aan, met als favoriete zoekopdrachten 'sheepskin boots' en 'Laura Ashley skirt'.

Het bericht 'Iemand heeft u overboden. Laat deze kans niet aan u voorbij gaan!' doet mijn bloed koken van woede. Wie is de onverlaat die zo voordringt?! Ik was al aan de beurt! Meestal gooi ik deze mailtjes maar snel in de prullenbak, want ik zou niets liever doen dan dat stuk onfatsoen eens even laten zien van wie die rok al was! Iemand overbieden heeft iets als voorkruipen vind ik. Behalve als je het zelf doet...

Ik ga een kasboek kopen!

Hoe dan ook, zaterdag heb ik mezelf bij mijn oor gepakt en ferm toegesproken: 'Dit kan zo niet langer! Vanaf nu houd je een kasboek bij, en geef je geen geld meer uit.' Ik heb een uitprintbaar kasboek gevonden, en die doe ik in mijn mooie huishoudordner. Daarop vul ik mijn dagelijkse uitgaven in. Zie ook rekeningen betalen.

Digitaal kasboek?

Maar in deze moderne tijd is een digitaal kasboek wellicht nog beter, en dus heb ik ook een account aangemaakt bij Yunoo. Ik kon simpelweg mijn bankgegevens daarnaartoe uploaden, en zij maakten er prachtige taartdiagrammen van. Toch staat de digitale versie wat verder van mij af, en om mijn gevóel voor mijn uitgaven te behouden, gebruik ik ook mijn papieren versie.

Kasboek vermindert uitgaven

Alleen het gebruik van een kasboek schijnt je uitgaven al te verminderen! Sinds mijn moment van inkeer heb ik 4,75 uitgegeven. Drie vijftig voor een kop koffie en een ijsje voor mijn vijfwekelijkse uitje met mijn zoon Piet, en 1,75 voor een kop koffie tijdens het hardlopen. En ik heb mezelf een straatverbod opgelegd voor ebay en Marktplaats.

Maar ik vind het nu al moeilijk, en als ik niet oppas dansen, mijn vingers over het toetsenbord en spellen ebay.co.uk.

Een kasboek bijhouden: hoe doe je dat?

Ben je net als ik, en vind je het best lastig om een kasboek bij te houden? Mijn ervaring is dat het begint of valt met een goed kasboek of schriftje. Vervolgens adviseer ik om elke dag op een vast moment je kasboek even bij te werken. Als je dat dagelijks doet is  het een klusje van maar 5 minuten. Kies een moment waarop je even tijd hebt. Bijvoorbeeld na de warme maaltijd.

Huisvlijt bezoekers over een kasboek

 • Ik heb een tijdje een kasboek bijgehouden op kasboek.nl maar dat werkte niet fijn vond ik. Ik ben nu ook begonnen bij Yunoo maar…. ook al vind ik het een goed en leuk programma, de papieren versie vind ik veel leuker.
  Door alles bij te houden, waar dan ook, ga je wel bewuster met je geld om. In de winkel denk je al snel.. Oeps, zou ik dat wel doen?? Ik moet het dadelijk weer verantwoorden. Succes met het niet virtueel winkelen. Groetjes Schuldenaar!
 • Je moet gewoon doen wat voor jou het beste werkt. Hetzij een digitaal huishoudboekje of gewoon de papieren versie. Belangrijkste nog is dat je het consequent invult, want dat is de enige manier dat je er profijt uit kunt halen.
 • Ik schrijf alles op in een schriftje…. Soms denk ik echt : waar is dat geld naartoe? en schrik ik als ik in mijn portemonnee kijk, dan neem ik mijn schriftje en weet gelijk weer waar mijn centjes naartoe zijn.. Ik vind dat het je alert houdt en bewust van je koopgedrag… liefs Vergreetmenietje
 • Ik heb het een tijdje op papier bijgehouden, op flipover papier. Het is wel zo dat omdat je alles zelf moet opschrijven het maakt dat je meer betrokken bent bij je uitgaven en je saldo.
  Nu gebruik ik een digitaal huishoudboekje. Een overzicht van dat soort programma’s staat op een website die ik gemaakt heb:
  http://www.overzicht-digitale-kasboekjes.nl  Daar staan zowel websites zoals Yunoo als offline programma’s, een aantal daarvan is gratis. (Ivar)
 • Ik doe al jaren alle boodschappen opschrijven in een schrift. Heb ook gebruik gemaakt van de digitale versie maar vind ik te onpersoonlijk. Ik leer nog steeds bij van alle mensen op de blogs die ik lees. Maar gemiddeld zit ik toch al jaren rond hetzelfde bedrag en ik zou eigenlijk niet meer hoeven te schrijven maar toch doe ik het. Geeft mij zekerheid en overzicht. (Monique)
 • Ik heb 2 verschillende block-notes 1) waarin ik mijn vaste lasten bij hou zodat ik kan zien wat betaald is en wat nog moet komen. 2) alle uitgave per dag. plus een schrift met de meterstanden. Ik kijk ook veel op tweedehands sites maar ik ben zo op de centen gaan zitten dat ik bijna alles te duur vind haha. (Eurootje)
 • Ik heb mijn kasboek in mijn hoofd zitten. Ik ben een ontzettende krent wat uitgaven betreft en verkoop het liefst dingen via Marktplaats. Alles wat binnenkomt, zet ik op een aparte rekening die voor speciale uitgaven is zoals verjaardagen/feestdagen (de kerstboom en een eventuele vakantie).
  Nou is ons budget klein en ik word gedwongen om iedere cent om te draaien, maar vind dat zelfs een uitdaging. (Tineke)
 • Ik importeer al mijn bestanden van mijn bank in een gratis programmaatje wat ik thuis op de pc heb staan. Halverwege de maand reken ik uit wat ik gemiddeld het afgelopen jaar per categorie heb uitgegeven. Aan het eind van de maand reken ik uit wat ik die maand specifiek per categorie heb uitgegeven. Dit schrijf ik inderdaad in een boekje. Geeft een goed overzicht vind ik omdat een keertje een dure maand niet hoeft te betekenen dat je gemiddeld per jaar meer hebt uitgegeven. Werkt goed voor mij. (Ineke)
 • Een tijdje terug heb ik ook de eerste stapjes van Yunoo doorgelopen. Maar ik vind het niks om mijn bankgegevens met een ‘internetprogramma’ te delen. In excel heb ik een overzicht van maandelijkse inkomsten en vaste lasten die automatisch afgeschreven worden. Per week heb ik een ‘leefbudget’ van 50 euro. Alles wat ik van dat bedrag doe, schrijf ik op de envelop en bewaar de bonnetjes erbij. Pinbetalingen heb ik mezelf ontzegd. Dat is alleen een middel in zeer ernstige noodgevallen… (Snuf)
 • Ik heb ook beide geprobeerd, maar heb inderdaad meer een band met de papieren versie. Even hup, hup alles erin en klaar. Op zondagavond reken ik uit hoe ik zit. Je geeft veel minder uit en het wordt zelfs leuk. Heb je het boek Je geld of je leven gelezen? (Spaarmoeder)
 • Ik heb geen kasboek omdat ik de financiën zelf niet regel. Manlief beheert de pot. Vroeger had ik altijd de post huishoudgeld deelt ie in 5 weken en kwam nooit tekort. Ik spaarde er ook altijd nog van. (Joanna)
 • Hier hetzelfde verhaal, je weet soms niet meer waar het blijft. Hier zijn we nu aan het consuminderen en dat gaat met een kasboek het beste. Ik schrijf alles op, een digitaal programma ga ik me wel eens een keer in verdiepen. Succes! (Fluitenkruid)
 • Ik heb een kasboek, zo’n schrift met een stevige kaft. Schrijf mijn uitgaven voor boodschappen op, de extra uitgaven en als laatste wekelijks de meterstanden.
  Een digitaal kasboek is niets voor mij, ik zit liever met mijn schriftje, pennetje en rekenmachine op de bank met een lekker kopje thee erbij ;) En ook ik merk dat ik minder uitgeef als ik alles netjes opschrijf. Soms komt er de klad in maar dan word ik al snel onrustig en merk ik dat het geld hier ook sneller uit mijn portemeniks verdwijnt en pak ik weer snel mijn schrift. Groetjes Isabelle
 • Een boekhoudprogramma is in jouw geval geen overbodige luxe natuurlijk. Ik zelf red met prima met een excelsheet. Ik houd al eeuwen mijn inkomsten en uitgaven bij op die manier. Zo leuk ook om terug te bladeren! (Nicky)
 • Ik gebruikte een boekhoudprogramma. Automatisch werd het één en ander berekend. Facturen maakte ik op in een tekstverwerker met rekenfuncties. Die moest ik dan wel weer extra in het boekhoudprogramma invoeren. Toch vond ik de belastingaangifte een ellendige klus. Vooral toen ze midden in het lopend boekjaar de BTW tarieven veranderden. (Vlierbloesem)
 • Met zo’n leuk spiraalblok word je tenminste nog een klein beetje blij van al die getalletjes. Groot gelijk om het zo te doen. Ik houd privé een kasboek bij en doe dat ook altijd in een gewoon schrift. Geen gedoe met al die ingewikkelde kolommen enzo. (Naomi)
 • Ik zette mijn opdrachten in een excelsheet met ofwel het aantal gewerkte uren of het afgesproken projectbedrag. Eind van de maand werd alles gefactureerd aan de hand van mijn excelsheet (die ik wel heel secuur bijhield). (Myriam)
 • Een boekhoudprogramma is altijd plus 10! Eenvoudig jaarrekening, btw opgaven, facturen sturen, facturen ontvangen. Een voorraadadministratie zal voor jou niet nodig zijn, maar rekeningen voor afschrijving laptop printer, scanner is handig. Een boekje waarin je even noteert wat er uit gegaan is, of welke facturen je nog moet verzenden is handig. Eenmaal opgeschreven, hoef je er niet meer mee in gedachten rond te lopen. (Belia)
 • Ik schrijf alles op in plaats van op de computer. In dat opzicht ben ik ouderwets. (Linda)
 • Excel is een prachtig programma waar je dat heel goed in kunt. Je moet er even wegwijs in worden maar dan kun je er echt bijna alles mee. (John)
 • Je hebt gelijk, waarom moeilijk doen als het ook eenvoudig kan. Het past ook bij mijn lijfspreuk: Doe zoveel als noodzakelijk, en niet zoveel als mogelijk. (Sjoerd)

Leuk kasboek kopen

Onderstaande kost maar 7,99 en is nog leuk ook, met allemaal kleurtjes!

Screenshot 2023 07 27 at 14.24.39

Samenvattend

Wil je een kasboek kopen bij de Hema? Dat kan niet, want de Hema verkoopt geen kasboeken. Best heel stom, want ze verkopen wel allerlei andere kantoorartikelen. Voor een kasboek kun je terecht bij boekwinkels en bijvoorbeeld bol.com.

Wel kun je een schrift kopen bij de Hema en dat als kasboek gebruiken.

Leestips

Heb jij een kasboek?

*Ik ben helemaal niet goed in administratieve rompslomp, en was heel gelukkig als een soort freelancer-met-opdrachten. Maar op een gegeven moment moest ik noodgedwongen mijn werk in de vorm van een bedrijf gieten.

Similar Posts

42 Comments

 1. Vroeger heb ik wel eens 'n poging gedaan een kasboek bij te houden maar om bijna elke dag te moeten noteren:

  1 pakje Drum met vloei f. 4,95

  vond ik zo confronterend dat ik niet met roken maar met het bijhouden van mijn kasboek gestopt ben ;-(
  Gelukkig ben ik inmiddels ook met roken gestopt, al bijna 14 jaar

  1. Haha! Wat een heerlijke reactie! En wat heerlijk ook dat het je toch gelukt is om te stoppen en er nu zo op kunt terugkijken :)

 2. Ik heb geen kasboek. Vroeger wel pogingen gedaan, maar daar ben ik niet voor in de wieg gelegd. Wel heb ik in excel elke maand een schema van de uitgaven en inkomsten die ik die maand krijg. Zo kan ik kijken wat ik evt. overhoud of te kort kom en daar mijn huishoudelijke uitgaven op baseren. Maar ik houd niet bij welke uitgaven ik gehad heb.

  1. Zo deed ik het ook! Veel pinnen, en dan zie je het op de bankafschriften wel. Maar toch had ik nog wel 'gaten'. Nu hoop ik dus de gaten ook in kaart te brengen.

 3. Ik heb er wel een, ook gewoon een schriftje, maar ik heb de discipline niet om het altijd bij te houden. Dus werkt het bij mij ook niet...

  1. Mijn probleem is ook discipline inderdaad. Vaak denk ik: 'Ik schrijf het later wel op,' maar dat komt er dan nooit van. Maar nu ben ik echt heel erg gemotiveerd om het goed bij te houden!

 4. Hier ook een schrift als kasboek, bevalt prima.
  Daarnaast heb ik in excel een programmaatje om de bankafschriften in te zetten zodat ook dat goed bijgehouden wordt.

 5. Ik heb een hele periode netjes een kasboek bijgehouden. Dit kwam nadat ik besloot dat ik bewuster wilde omgaan met geld uitgeven. Toen ik het een periode had gedaan (ik denk zo'n 2 jaar) en het idee had dat ik mezelf nieuwe (voor mij gezondere) gewoontes had aangeleerd m.b.t. geld wilde ik het weer loslaten en ben ik gestopt. En dat werkt nog steeds goed.

  Grappig genoeg: toen ik besloot dat ik bewuster wilde omgaan met geld uitgeven kwamen er opeens allemaal heel grote financiële tegenslagen op ons
  pad! Wat moet ik daar nou van leren? Dat ik bewust met geld om moet gaan of juist niet? ;)

 6. Ik houd in excel mijn uitgaven bij. Eén keer in de week boek ik alle bonnetjes en één keer in de maand als ik het afschrift van mijn bank krijg doe ik die boekingen.
  Weinig werk en ik vind het leuk om te doen.
  Ik weet niet of ik nu minder uit ben gaan geven. Ik was al geen shopper.
  Jaren geleden hebben we al een tijd de boekhouding bijgehouden en toen heb ik daar veel van geleerd. Op zeker moment hadden we een uitgavenpatroon dat ik aardig in mijn hoofd had. Toen onze zoons op kamers gingen en we veel meer kosten kregen was ik het overzicht kwijt. Daarom weer opnieuw met een boekhouding begonnen ;-)

 7. Als ik me voorneem 'vanaf nu altijd...' dan heb ik er al geen zin meer in. Dus in periodes dat ik wat krapper zit, of gewoon als ik het gevoel heb dat ik wat minder zicht heb op de uitgaven, pak ik een schrift en houd voor een bepaalde periode bij wat ik precies allemaal uitgeef. Bijvoorbeeld voor twee maanden. Daarna ga ik evalueren hoeveel ik waaraan heb uitgegeven en waarop bezuinigd kan worden. Dat doe ik dan en dan is het klaar.
  Heb dan namelijk het gevoel dat het 'project' gelukt is. Als ik nu mijzelf voorneem om voor altijd alles op te schrijven, is dat gedoemd om te mislukken, omdat ik er vast ooit geen tijd/ zin/ energie meer voor wil vrijmaken. Of omdat ik na een langere periode altijd concludeer dat er een behoorlijk vast ritme in mijn uitgaves zit. En dan weet ik het wel.
  Op deze manier houd ik een positief gevoel over aan een kasboek bijhouden. Ik zou dus dan ook willen aanraden om het eerst voor een maand te doen, of twee. En als je het dan nog verder wilt bijhouden weer voor een maand. Je kunt jezelf dan complimenteren voor het afronden van een taak, ipv negatief te zijn over een voornemen wat mislukte (zoals ik sommigen hierboven zie sschrijven).

  In de periodes dat ik geen kasboek bijhoud, loop ik wel regelmatig mijn 'afschriften' op internetbankieren na. Hoeveel heb ik uitgegeven aan boodschappen en andere losse dingen, hoeveel aan benzine.. En als dat veel te veel is, grijp ik weer naar mijn kasboek om een maandje bij te houden hoe dat komt.
  En inderdaad, wat jij schrijft... zo'n kasboekperiode geef ik minder uit omdat ik het dan eigenlijk niet wil opschrijven ;)

  Succes met kasboeken!!

  1. Goed idee, om er een project van te maken! Dat maakt het wat minder intimiderend inderdaad. Een maand of twee is te overzien. Ik neem me bij deze voor om het kasboek in ieder geval deze maand oktober bij te houden.

 8. In Excel zit mijn jaaroverzicht van vaste lasten en sparen.
  Mijn maandelijkse leefgeld houd ik bij in een klapper, misschien wel al 10-12 jaar. Is wel mooi om terug te kijken. Soms had je maanden van complete chaos met heel veel uitgaven.
  Als ik terugkom van boodschappen doen of de stad, schrijf ik trouw in de klapper alle uitgaven en waaraan uitgegeven. Ik heb boodschappen, hond, koopzegels, kapper, zakgeld, benzine en cadeau's. Diversen, uitgaven huis en kleding schrijf ik ook in maar gaat van een jaarbuffer af.

  1. Mijn man en ik hangen direct bij thuiskomst de bonnetjes aan de weekkalender die aan de muur hangt. Met een knijper. Een paar keer per week werk ik het even bij. De uitgaven op één bonnetje splits ik som ook nog op in categorieën. Dus als je bang bent dat je het vergeet: een vaste plek voor de bonnetjes. En dan natuurlijk niet te lang laten liggen. Maar ik vind het altijd wel leuk om even bij te werken (en dan hopelijk te zien dat we op de goede weg zijn...).

 9. Ik heb lang geleden een tijd een kasboek bijgehouden om inzicht te krijgen in mijn uitgaven.
  Ik was toen nog een best rijke jonge meid met een inkomen boven modaal, maar haalde te vaak het einde van de maand niet.
  Dankzij het kasboek kreeg ik inzicht in mijn bestedingspatroon en stond ik nooit meer rood.
  Na een tijdje zat het nieuwe patroon zo in mijn systeem dat ik geen kasboek meer nodig heb.
  Ik pin een vast bedrag per week en daar moet ik het mee doen.
  Het is niet het maximumbedrag dat ik zou kunnen besteden maar een beetje minder en zo houd ik altijd een buffer voor grote of onverwachte uitgaven

  1. Dat had ik met mijn huishoudschema van Flylady. Op een gegeven moment had ik een goed schema, en toen had ik die dagelijkse herinneringen niet meer nodig. Mijn huishouden liep toen gewoon goed.

 10. Ik heb geen kasboek, maar ga er wel aan beginnen. Mijn man is van de Excelbestanden, maar daar heb ik niet zoveel verstand van. Ik wil ook wel eens weten waar het geld naar toe gaat. Niet dat we smijten met geld, maar het zijn die kleine uitgave die ongemerkt de knip uit gaan.

 11. Ja! Zo werkt het echt! En als je dat heerlijke schriftje ziet liggen. Ga jen og creatiever met de centen om. Trouwens ik heb ook een heel klein boekje voor uitgaven die ik meteen op moet schrijven omdat ik geen bon krijg

 12. Ik hou alles bij in een spreadsheet. Een keer in de week alle bonnetjes bij elkaar zoeken en als ik ergens geen bon krijg, bakker bijv. schrijf ik het op een ander bonnetje met de datum erbij. En aan het einde van de week moet het geld wat nog in mijn beurs zit overeenkomen met mijn sheet. En dit is eigenlijk altijd goed. En ik hou dan ook nog de bankafschriften bij in een spreadsheet. Ik vind het ook gewoon heel erg leuk werk. Ik heb wel eens een schriftje bij gehouden maar ik kan nu beter de jaren vergelijken.

  1. Een spreadsheet lijkt me heel handig en overzichtelijk. Maar ik heb het handmatig opschrijven in een schriftje echt nodig. Anders blijft het voor mij te afstandelijk heb ik gemerkt. Voor mij dus ouderwets handwerk.

 13. Ik heb geen kasboek. Ooit had ik er eentje en dan schreef ik braaf wat ik gekocht had, bonnetjes erbij en klaar. Na een week keek ik er al niet eens meer naar om. Ik heb een excel bestand aangemaakt met de inkomsten en vaste maandelijkse uitgaven. Ik weet wanneer ik de grotere uitgaves heb, autoverzekering (in 1 keer betalen), gem. belastingen en wanneer de afrekening van energie komt. Ik heb een aparte betaalrekening geopend ( nav. een dubbeltje op zijn kant) en daar gaat gelijk via mn werkgever een vast bedrag heen voor mijn boodschappen. Van mijn andere betaalrekening waar dus salaris, toeslagen en kinderbijslag opgestort wordt, gaan alle vaste lasten. Het geld wat ik daarop overhou mag ik van mezelf uitgeven, uiteraard nadat ik geld naar mn spaarrekeningen heb gestort. Dit werkt voor mij het beste en af en toe ga ik even via internet kijken wat het saldo is of er iets is bij- of afgeschreven. En zo weet ik eigenlijks bijna op de cent nauwkeurig wat ik op mn rekeningen heb staan. Werkt het beste voor mij.

 14. ik heb al jaren een kasboek,gewoon een boekje met een harde kaft, voorin schrijf ik mijn vaste lasten en mijn inkomsten en daarna per maand wat ik uitgeef niet van elk artikel apart als het de boodschappen betreft, wel andere uitgaves en die duid ik dan met een letter bijvoorbeeld de boodschappen met een B, verder schrijf ik dat zelfde boekje ook mijn meterstanden op en wat ik nog graag wil veranderen in huis of wil vervangen en een klussenlijstje. zodat alle dingen bij elkaar in een boekje staan,

 15. Ik heb een online kasboek in Afas. Daarmee kun je automatisch al je pin-transacties transporteren vanaf internetbankieren, maar je kan ook het handmatig invoeren. Sinds een maand of 2 doe ik het dus handmatig, zodat ik direct als ik uit de winkel kom mijn financiën kan bijwerken (anders moet je een dag wachten, tot de bank het helemaal verwerkt heeft).

  Voor mij werkt het erg goed om het op die manier te doen :)

  1. Er zijn geloof ik best veel online kasboeken inmiddels. Ik zit bij de Rabobank en die hebben er ook eentje. Maar ik merk dat dit voor mij teveel afstand geeft. Ik heb dan toch niet echt voeling met mijn uitgaven. Het schriftje maakt het voor mij tastbaar.

 16. Zojuist je blog over het gekochte kasboek gelezen.
  Ik hou sinds een aantal weken ook (weer) een kasboek bij, ditmaal in Excel.
  En het gaat wonderbaarlijk goed.
  Ook ik heb/had er niet genoeg discipline voor, vond het te confronterend, te veel gedoe. Terwijl het vooral meer rust geeft.
  Net als dat ik het ook eindelijk vol hou om iedere week een weekmenu (ooit geïnspireerd door FlyLady) te maken, zodat ik exact weet wat ik moet inkopen, zelden tussendoor naar de supermarkt hoef en ook daardoor (véél) meer tijd én geld bespaar.
  Alles bij elkaar geeft het veel meer rust, ook al lijk je er drukker mee, terwijl het alleen maar bewustwording (en confrontatie) is.
  Ik had nog wel een vraag: Hoe gaat het nu met jouw kasboek?

  1. Ik geef het schoorvoetend toe, maar ik heb het precies 1 maand volgehouden… Toen kwam Sinterklaas en zo, en kwam de klad er in.

   Om je vraag te beantwoorden: op dit moment gaat het dus niet goed met mijn kasboek. Maar een maand lang wel.

 17. Ja mijn aantekeningenblok is mijn kasboek. Maar alleen voor de boodschappen.
  Alleen moet ik steeds heel erg zoeken, omdat er allemaal aantekeningen tussen staan. Misschien is een apart schrift nog niet zo'n gek idee.

 18. Beetje late reactie, maar beter laat dan ....
  Ik heb een excel bestand dat als kasboek fungeert. Daarin staan al mijn maandelijkse uitgaven (boodschappen, kleedgeld pubers, telefoongeld, benzinegeld, wegenbelasting, enz.) en iedere keer als het bedrag is afgeschreven pas ik het bedrag in de kolom uitgaven aan. Als het eindbedrag overeenkomt het het bedrag dat ik op mijn betaalrekening heb staan dan loop ik in de pas. Als het bedrag op mijn rekening minder is dan zal ik ergens iets moeten aanpassen.
  Helpt mij goed om inzicht in mijn financiën te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.