Reacties

Kasboek van de Hema van 1,95 - Hema huishoudboekje — 48 reacties

 1. Vroeger heb ik wel eens 'n poging gedaan een kasboek bij te houden maar om bijna elke dag te moeten noteren:

  1 pakje Drum met vloei f. 4,95

  vond ik zo confronterend dat ik niet met roken maar met het bijhouden van mijn kasboek gestopt ben ;-(
  Gelukkig ben ik inmiddels ook met roken gestopt, al bijna 14 jaar

 2. Ik heb geen kasboek. Vroeger wel pogingen gedaan, maar daar ben ik niet voor in de wieg gelegd. Wel heb ik in excel elke maand een schema van de uitgaven en inkomsten die ik die maand krijg. Zo kan ik kijken wat ik evt. overhoud of te kort kom en daar mijn huishoudelijke uitgaven op baseren. Maar ik houd niet bij welke uitgaven ik gehad heb.

 3. Ik heb er wel een, ook gewoon een schriftje, maar ik heb de discipline niet om het altijd bij te houden. Dus werkt het bij mij ook niet...

  • Mijn probleem is ook discipline inderdaad. Vaak denk ik: 'Ik schrijf het later wel op,' maar dat komt er dan nooit van. Maar nu ben ik echt heel erg gemotiveerd om het goed bij te houden!

 4. Ik heb een hele periode netjes een kasboek bijgehouden. Dit kwam nadat ik besloot dat ik bewuster wilde omgaan met geld uitgeven. Toen ik het een periode had gedaan (ik denk zo'n 2 jaar) en het idee had dat ik mezelf nieuwe (voor mij gezondere) gewoontes had aangeleerd m.b.t. geld wilde ik het weer loslaten en ben ik gestopt. En dat werkt nog steeds goed.

  Grappig genoeg: toen ik besloot dat ik bewuster wilde omgaan met geld uitgeven kwamen er opeens allemaal heel grote financiële tegenslagen op ons
  pad! Wat moet ik daar nou van leren? Dat ik bewust met geld om moet gaan of juist niet? ;)

 5. Ik houd in excel mijn uitgaven bij. Eén keer in de week boek ik alle bonnetjes en één keer in de maand als ik het afschrift van mijn bank krijg doe ik die boekingen.
  Weinig werk en ik vind het leuk om te doen.
  Ik weet niet of ik nu minder uit ben gaan geven. Ik was al geen shopper.
  Jaren geleden hebben we al een tijd de boekhouding bijgehouden en toen heb ik daar veel van geleerd. Op zeker moment hadden we een uitgavenpatroon dat ik aardig in mijn hoofd had. Toen onze zoons op kamers gingen en we veel meer kosten kregen was ik het overzicht kwijt. Daarom weer opnieuw met een boekhouding begonnen ;-)

 6. Als ik me voorneem 'vanaf nu altijd...' dan heb ik er al geen zin meer in. Dus in periodes dat ik wat krapper zit, of gewoon als ik het gevoel heb dat ik wat minder zicht heb op de uitgaven, pak ik een schrift en houd voor een bepaalde periode bij wat ik precies allemaal uitgeef. Bijvoorbeeld voor twee maanden. Daarna ga ik evalueren hoeveel ik waaraan heb uitgegeven en waarop bezuinigd kan worden. Dat doe ik dan en dan is het klaar.
  Heb dan namelijk het gevoel dat het 'project' gelukt is. Als ik nu mijzelf voorneem om voor altijd alles op te schrijven, is dat gedoemd om te mislukken, omdat ik er vast ooit geen tijd/ zin/ energie meer voor wil vrijmaken. Of omdat ik na een langere periode altijd concludeer dat er een behoorlijk vast ritme in mijn uitgaves zit. En dan weet ik het wel.
  Op deze manier houd ik een positief gevoel over aan een kasboek bijhouden. Ik zou dus dan ook willen aanraden om het eerst voor een maand te doen, of twee. En als je het dan nog verder wilt bijhouden weer voor een maand. Je kunt jezelf dan complimenteren voor het afronden van een taak, ipv negatief te zijn over een voornemen wat mislukte (zoals ik sommigen hierboven zie sschrijven).

  In de periodes dat ik geen kasboek bijhoud, loop ik wel regelmatig mijn 'afschriften' op internetbankieren na. Hoeveel heb ik uitgegeven aan boodschappen en andere losse dingen, hoeveel aan benzine.. En als dat veel te veel is, grijp ik weer naar mijn kasboek om een maandje bij te houden hoe dat komt.
  En inderdaad, wat jij schrijft... zo'n kasboekperiode geef ik minder uit omdat ik het dan eigenlijk niet wil opschrijven ;)

  Succes met kasboeken!!

  • Goed idee, om er een project van te maken! Dat maakt het wat minder intimiderend inderdaad. Een maand of twee is te overzien. Ik neem me bij deze voor om het kasboek in ieder geval deze maand oktober bij te houden.

 7. In Excel zit mijn jaaroverzicht van vaste lasten en sparen.
  Mijn maandelijkse leefgeld houd ik bij in een klapper, misschien wel al 10-12 jaar. Is wel mooi om terug te kijken. Soms had je maanden van complete chaos met heel veel uitgaven.
  Als ik terugkom van boodschappen doen of de stad, schrijf ik trouw in de klapper alle uitgaven en waaraan uitgegeven. Ik heb boodschappen, hond, koopzegels, kapper, zakgeld, benzine en cadeau's. Diversen, uitgaven huis en kleding schrijf ik ook in maar gaat van een jaarbuffer af.

  • Mijn man en ik hangen direct bij thuiskomst de bonnetjes aan de weekkalender die aan de muur hangt. Met een knijper. Een paar keer per week werk ik het even bij. De uitgaven op één bonnetje splits ik som ook nog op in categorieën. Dus als je bang bent dat je het vergeet: een vaste plek voor de bonnetjes. En dan natuurlijk niet te lang laten liggen. Maar ik vind het altijd wel leuk om even bij te werken (en dan hopelijk te zien dat we op de goede weg zijn...).

 8. Ik heb lang geleden een tijd een kasboek bijgehouden om inzicht te krijgen in mijn uitgaven.
  Ik was toen nog een best rijke jonge meid met een inkomen boven modaal, maar haalde te vaak het einde van de maand niet.
  Dankzij het kasboek kreeg ik inzicht in mijn bestedingspatroon en stond ik nooit meer rood.
  Na een tijdje zat het nieuwe patroon zo in mijn systeem dat ik geen kasboek meer nodig heb.
  Ik pin een vast bedrag per week en daar moet ik het mee doen.
  Het is niet het maximumbedrag dat ik zou kunnen besteden maar een beetje minder en zo houd ik altijd een buffer voor grote of onverwachte uitgaven

  • Dat had ik met mijn huishoudschema van Flylady. Op een gegeven moment had ik een goed schema, en toen had ik die dagelijkse herinneringen niet meer nodig. Mijn huishouden liep toen gewoon goed.

 9. Ik heb geen kasboek, maar ga er wel aan beginnen. Mijn man is van de Excelbestanden, maar daar heb ik niet zoveel verstand van. Ik wil ook wel eens weten waar het geld naar toe gaat. Niet dat we smijten met geld, maar het zijn die kleine uitgave die ongemerkt de knip uit gaan.

 10. Ja! Zo werkt het echt! En als je dat heerlijke schriftje ziet liggen. Ga jen og creatiever met de centen om. Trouwens ik heb ook een heel klein boekje voor uitgaven die ik meteen op moet schrijven omdat ik geen bon krijg

 11. Ik hou alles bij in een spreadsheet. Een keer in de week alle bonnetjes bij elkaar zoeken en als ik ergens geen bon krijg, bakker bijv. schrijf ik het op een ander bonnetje met de datum erbij. En aan het einde van de week moet het geld wat nog in mijn beurs zit overeenkomen met mijn sheet. En dit is eigenlijk altijd goed. En ik hou dan ook nog de bankafschriften bij in een spreadsheet. Ik vind het ook gewoon heel erg leuk werk. Ik heb wel eens een schriftje bij gehouden maar ik kan nu beter de jaren vergelijken.

  • Een spreadsheet lijkt me heel handig en overzichtelijk. Maar ik heb het handmatig opschrijven in een schriftje echt nodig. Anders blijft het voor mij te afstandelijk heb ik gemerkt. Voor mij dus ouderwets handwerk.

 12. Ik heb geen kasboek. Ooit had ik er eentje en dan schreef ik braaf wat ik gekocht had, bonnetjes erbij en klaar. Na een week keek ik er al niet eens meer naar om. Ik heb een excel bestand aangemaakt met de inkomsten en vaste maandelijkse uitgaven. Ik weet wanneer ik de grotere uitgaves heb, autoverzekering (in 1 keer betalen), gem. belastingen en wanneer de afrekening van energie komt. Ik heb een aparte betaalrekening geopend ( nav. een dubbeltje op zijn kant) en daar gaat gelijk via mn werkgever een vast bedrag heen voor mijn boodschappen. Van mijn andere betaalrekening waar dus salaris, toeslagen en kinderbijslag opgestort wordt, gaan alle vaste lasten. Het geld wat ik daarop overhou mag ik van mezelf uitgeven, uiteraard nadat ik geld naar mn spaarrekeningen heb gestort. Dit werkt voor mij het beste en af en toe ga ik even via internet kijken wat het saldo is of er iets is bij- of afgeschreven. En zo weet ik eigenlijks bijna op de cent nauwkeurig wat ik op mn rekeningen heb staan. Werkt het beste voor mij.

 13. ik heb al jaren een kasboek,gewoon een boekje met een harde kaft, voorin schrijf ik mijn vaste lasten en mijn inkomsten en daarna per maand wat ik uitgeef niet van elk artikel apart als het de boodschappen betreft, wel andere uitgaves en die duid ik dan met een letter bijvoorbeeld de boodschappen met een B, verder schrijf ik dat zelfde boekje ook mijn meterstanden op en wat ik nog graag wil veranderen in huis of wil vervangen en een klussenlijstje. zodat alle dingen bij elkaar in een boekje staan,

 14. Ik heb een online kasboek in Afas. Daarmee kun je automatisch al je pin-transacties transporteren vanaf internetbankieren, maar je kan ook het handmatig invoeren. Sinds een maand of 2 doe ik het dus handmatig, zodat ik direct als ik uit de winkel kom mijn financiën kan bijwerken (anders moet je een dag wachten, tot de bank het helemaal verwerkt heeft).

  Voor mij werkt het erg goed om het op die manier te doen :)

  • Er zijn geloof ik best veel online kasboeken inmiddels. Ik zit bij de Rabobank en die hebben er ook eentje. Maar ik merk dat dit voor mij teveel afstand geeft. Ik heb dan toch niet echt voeling met mijn uitgaven. Het schriftje maakt het voor mij tastbaar.

 15. Zojuist je blog over het gekochte kasboek gelezen.
  Ik hou sinds een aantal weken ook (weer) een kasboek bij, ditmaal in Excel.
  En het gaat wonderbaarlijk goed.
  Ook ik heb/had er niet genoeg discipline voor, vond het te confronterend, te veel gedoe. Terwijl het vooral meer rust geeft.
  Net als dat ik het ook eindelijk vol hou om iedere week een weekmenu (ooit geïnspireerd door FlyLady) te maken, zodat ik exact weet wat ik moet inkopen, zelden tussendoor naar de supermarkt hoef en ook daardoor (véél) meer tijd én geld bespaar.
  Alles bij elkaar geeft het veel meer rust, ook al lijk je er drukker mee, terwijl het alleen maar bewustwording (en confrontatie) is.
  Ik had nog wel een vraag: Hoe gaat het nu met jouw kasboek?

 16. Ja mijn aantekeningenblok is mijn kasboek. Maar alleen voor de boodschappen.
  Alleen moet ik steeds heel erg zoeken, omdat er allemaal aantekeningen tussen staan. Misschien is een apart schrift nog niet zo'n gek idee.

 17. Beetje late reactie, maar beter laat dan ....
  Ik heb een excel bestand dat als kasboek fungeert. Daarin staan al mijn maandelijkse uitgaven (boodschappen, kleedgeld pubers, telefoongeld, benzinegeld, wegenbelasting, enz.) en iedere keer als het bedrag is afgeschreven pas ik het bedrag in de kolom uitgaven aan. Als het eindbedrag overeenkomt het het bedrag dat ik op mijn betaalrekening heb staan dan loop ik in de pas. Als het bedrag op mijn rekening minder is dan zal ik ergens iets moeten aanpassen.
  Helpt mij goed om inzicht in mijn financiën te houden.

 18. Al sinds ik op mezelf woon, houd ik een kasboek (in een schrift) bij. Heerlijk vind ik dat overzicht! Sinds kort heb ik een kasboek in Excel gemaakt. Scheelt mij een hoop rekenwerk aan het einde van de maand en blijft lekker overzichtelijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder