Kasboek van de Hema van 1,95

kasboek hema

Ik heb eindelijk een kasboek! Van de Hema!

Huishoudboekje Hema

Telkens als ik blogs las met lijstjes van inkomsten en uitgaven, dan dacht ik bij mezelf:

‘Ik moet nodig ook een kasboek bijhouden!’

En vervolgens deed ik niets.

Ja, ik keek bij boekhandels naar mooie kasboeken. Maar die vond ik meestal te duur en te intimiderend. Toen kwam het programma Een dubbeltje op z’n kant weer op tv. En dat was het laatste duwtje dat ik nodig had. Want in dat programma moeten de kandidaten altijd een kasboek gaan bijhouden. Het doel is om zo inzicht te krijgen in hun uitgaven.

Een Dubbeltje op z’n kant kasboek

De deelnemers aan een Dubbeltje op z’n kant hebben een officieel kasboek. Een officieel kasboek heeft handige lijntjes. Hier onder zie je een voorbeeld:

kasboek

Voorbeeld binnenkant kasboek

De prijzen voor officiële kasboeken verschillen. Je moet denken aan tussen de 5 en 10 euro.

Zelf een kasboek maken met schrift Hema

Ik heb niet zo’n ingewikkeld officieel kasboek gekocht, dat ook nog eens relatief duur is. Ik heb gewoon een mooi schriftje van de Hema voor 1,95. Daarin schrijf ik mijn uitgaven en inkomsten. Je kunt kiezen voor een klein Hema schrift of boekje, of voor een A4-formaat.

Links schrijf je alle inkomsten, en rechts noteer je al je uitgaven.

Ik adviseer een schrift op A4 formaat want dan heb je veel meer ruimte. En ik zou ook nog een Hema ruitjes schrift gebruiken als kasboek. De ruitjes lenen zich erg goed voor het invullen van bedragen namelijk. Zoals deze:

hema kasboek

Als je dit ruitje te klein vindt voor je Hema kasboek, kun je ook voor een groter ruitje kiezen:

hema huishoudboekje

Mijn Hema kasboekje voelt net als een strenge ouder. Als ik thuiskom moet ik opbiechten waar ik nu weer geld aan heb uitgegeven. Het is onverbiddelijk en streng. Alleen al door dat kasboek ga ik minder geld uitgeven. Gewoon, omdat ik thuis niet wil hoeven op te schrijven dat ik van alles gekocht heb.

Mijn zakelijke kasboek

kasboek

Als zzp’er-tegen-wil-en-dank*, houd ik mijn opdrachten bij in een groot spiraalblok. Dat is mijn zakelijke kasboek.

Maar dat was vol.

Dus moest er een nieuwe komen.

Kasboek maken

Bij de boekhandel bekeek ik de serieuze, echte kasboeken. Maar ik raakte geïntimideerd door de vele vakjes en kolommen. En de prijs was ook niet fijn. Uiteindelijk kocht ik bovenstaand vrolijke spiraalblok bij Big Bazar.

Dat kan ook best als kasboek.

Links schrijf ik: de datum van een opdracht en de naam van de opdrachtgever, en helemaal rechts schrijf ik het bedrag.

Dat past beter bij mij.

Kasboek kopen Action

Een officieel kasboek kopen bij de Action kan op dit moment helaas niet. Die hebben ze nu niet in het assortiment zitten. Maar je kunt er wel prima terecht voor allerlei schriften die je als kasboek kunt gebruiken.

In 2010 deed ik ook al eens een poging een kasboek bij te houden. Zie de post hieronder!

Kasboek bijhouden voor dagelijkse uitgaven

Sinds de grote vakantie lijkt het wel alsof mijn rekening en portemonnee een slagaderlijke bloeding hebben. Het geld stroomt mijn portemonnee uit. Vooral mijn bezoekjes aan ebay.co.uk zijn daar schuldig aan, met als favoriete zoekopdrachten ‘sheepskin boots’ en ‘Laura Ashley skirt’.

Het bericht ‘Iemand heeft u overboden. Laat deze kans niet aan u voorbij gaan!’ doet mijn bloed koken van woede. Wie is de onverlaat die zo voordringt?! Ik was al aan de beurt! Meestal gooi ik deze mailtjes maar snel in de prullenbak, want ik zou niets liever doen dan dat stuk onfatsoen eens even laten zien van wie die rok al was! Iemand overbieden heeft iets als voorkruipen vind ik. Behalve als je het zelf doet…

Ik ga een kasboek kopen!

Hoe dan ook, zaterdag heb ik mezelf bij mijn oor gepakt en ferm toegesproken: ‘Dit kan zo niet langer! Vanaf nu houd je een kasboek bij, en geef je geen geld meer uit.’ Ik heb een uitprintbaar kasboek gevonden, en die doe ik in mijn mooie huishoudordner. Daarop vul ik mijn dagelijkse uitgaven in. Zie ook rekeningen betalen.

Digitaal kasboek?

Maar in deze moderne tijd is een digitaal kasboek wellicht nog beter, en dus heb ik ook een account aangemaakt bij Yunoo. Ik kon simpelweg mijn bankgegevens daarnaar toe uploaden, en zij maakten er prachtige taartdiagrammen van. Toch staat de digitale versie wat verder van mij af, en om mijn gevóel voor mijn uitgaven te behouden, gebruik ik ook mijn papieren versie.

Kasboek vermindert uitgaven

Alleen het gebruik van een kasboek schijnt je uitgaven al te verminderen! Sinds mijn moment van inkeer heb ik 4,75 uitgegeven. Drie vijftig voor een kop koffie en een ijsje voor mijn vijfwekelijkse uitje met mijn zoon Piet, en 1,75 voor een kop koffie tijdens het hardlopen. En ik heb mezelf een straatverbod opgelegd voor ebay en Marktplaats.

Maar ik vind het nu al moeilijk, en als ik niet oppas dansen mijn vingers over het toetsenbord en spellen ebay.co.uk.

Een kasboek bijhouden: hoe doe je dat?

Ben je net als ik, en vind je het best lastig om een kasboek bij te houden? Mijn ervaring is dat het begint of valt met een goed kasboek of schriftje. Vervolgens adviseer ik om elke dag op een vast moment je kasboek even bij te werken. Als je dat dagelijks doet is  het een klusje van maar 5 minuten. Kies een moment waarop je even tijd hebt. Bijvoorbeeld na de warme maaltijd.

Huisvlijt bezoekers over een kasboek

 • Ik heb een tijdje een kasboek bijgehouden op kasboek.nl maar dat werkte niet fijn vond ik. Ik ben nu ook begonnen bij Yunoo maar…. ook al vind ik het een goed en leuk progamma, de papieren versie vind ik veel leuker.
  Door alles bij te houden, waar dan ook, ga je wel bewuster met je geld om. In de winkel denk je al snel.. oeps zou ik dat wel doen?? Ik moet het dadelijk weer verantwoorden. Succes met het niet virtueel winkelen. Groetjes Schuldenaar!
 • Je moet gewoon doen wat voor jou het beste werkt. Hetzij een digitaal huishoudboekje of gewoon de papieren versie. Belangrijkste nog is dat je het consequent invult want dat is de enige manier dat je er profijt uit kunt halen.
 • Ik schrijf alles op in een schriftje…. Soms denk ik echt : waar is dat geld naartoe? en schrik ik als ik in mijn portomonnee kijk, dan neem ik mijn schriftje en weet gelijk weer waar mijn centjes naartoe zijn.. Ik vind dat het je alert houdt en bewust van je koopgedrag… liefs Vergreetmenietje
 • Ik heb het een tijdje op papier bijgehouden, op flipover papier. Het is wel zo dat omdat je alles zelf moet opschrijven het maakt dat je meer betrokken bent bij je uitgaven en je saldo.
  Nu gebruik ik een digitaal huishoudboekje. Een overzicht van dat soort programma’s staat op een website die ik gemaakt heb:
  http://www.overzicht-digitale-kasboekjes.nl  Daar staan zowel websites zoals Yunoo als offline programma’s, een aantal daarvan is gratis. (Ivar)
 • Ik doe al jaren alle boodschappen opschrijven in een schrift. Heb ook gebruik gemaakt van de digitale versie maar vind ik te onpersoonlijk. Ik leer nog steeds bij van alle mensen op de blogs die ik lees. Maar gemiddeld zit ik toch al jaren rond hetzelfde bedrag en ik zou eigenlijk niet meer hoeven te schrijven maar toch doe ik het. Geeft mij zekerheid en overzicht. (Monique)
 • Ik heb 2 verschillende block-notes 1) waarin ik mijn vaste lasten bij hou zodat ik kan zien wat betaald is en wat nog moet komen. 2) alle uitgave per dag. plus een schrift met de meterstanden. Ik kijk ook veel op tweedehands site’s maar ik ben zo op de centen gaan zitten dat ik bijna alles te duur vind haha. (Eurootje)
 • Ik heb mijn kasboek in mijn hoofd zitten. Ik ben een ontzettende krent wat uitgaven betreft en verkoop het liefst dingen via Marktplaats. Alles wat binnenkomt zet ik op een aparte rekening die voor speciale uitgaven is zoals verjaardagen/feestdagen (de kerstboom en een eventuele vakantie).
  Nou is ons budget klein en ik word gedwongen om iedere cent om te draaien, maar vind dat zelfs een uitdaging. (Tineke)
 • Ik importeer al mijn bestanden van mijn bank in een gratis programmaatje wat ik thuis op de pc heb staan. Halverwege de maand reken ik uit wat ik gemiddeld het afgelopen jaar per categorie heb uitgegeven. Aan het eind van de maand reken ik uit wat ik die maand specifiek per categorie heb uitgegeven. Dit schrijf ik inderdaad in een boekje. Geeft een goed overzicht vind ik omdat een keertje een dure maand niet hoeft te betekenen dat je gemiddeld per jaar meer hebt uitgegeven. Werkt goed voor mij. (Ineke)
 • Een tijdje terug heb ik ook de eerste stapjes van Yunoo doorgelopen. Maar ik vind het niks om mijn bankgegevens met een ‘internetprogramma’ te delen. In excell heb ik een overzicht van maandelijkse inkomsten en vaste lasten die automatisch afgeschreven worden. Per week heb ik een ‘leefbudget’ van 50 euro. Alles wat ik van dat bedrag doe, schrijf ik op de envelop en bewaar de bonnetjes erbij. Pinbetalingen heb ik mezelf ontzegd. Dat is alleen een middel in zeer ernstige noodgevallen… (Snuf)
 • Ik heb ook beide geprobeerd, maar heb inderdaad meer een band met de papierenversie. Eeven hup, hup alles erin en klaar. Op zondagavond reken ik uit hoe ik zit. Je geeft veel minder uit en het wordt zelfs leuk. heb je het boek je geld of je leven gelezen? (Spaarmoeder)
 • Ik heb geen kasboek omdat ik de financien zelf niet regel. Manlief beheert de pot. Vroeger had ik altijd de post huishoud geld deeld ie in 5 weken en kwam nooit tekort. Ik spaarde er ook altijd nog van. (Joanna)
 • Hier hetzelfde verhaal, je weet soms niet meer waar het blijft. Hier zijn we nu aan het consuminderen en dat gaat met een kasboek het beste. Ik schrijf alles op, een digitaal programma ga ik me wel eens een keer in verdiepen. Succes! (Fluitenkruid)
 • Ik heb een kasboek, zo’n schrift met een stevige kaft. Schrijf mijn uitgaven voor boodschappen op, de extra uitgaven en als laatste wekelijks de meterstanden.
  Een digitaal kasboek is niets voor mij, ik zit liever met mijn schriftje, pennetje en rekenmachine op de bank met een lekker kopje thee erbij ;) En ook ik merk dat ik minder uitgeef als ik alles netjes opschrijf. Soms komt er de klad in maar dan word ik al snel onrustig en merk ik dat het geld hier ook sneller uit mijn portemeniks verdwijnt en pak ik weer snel mijn schrift. Groetjes Isabelle
 • Een boekhoudprogramma is in jouw geval geen overbodige luxe natuurlijk. Ik zelf red met prima met een excelsheet. Ik houd al eeuwen mijn inkomsten en uitgaven bij op die manier. Zo leuk ook om terug te bladeren! (Nicky)
 • Ik gebruikte een boekhoudprogramma. Automatisch werd het één en ander berekend. Facturen maakte ik op in een tekstverwerker met rekenfuncties. Die moest ik dan wel weer extra in het boekhoudprogramma invoeren. Toch vond ik de belastingaangifte een ellendige klus. Vooral toen ze midden in het lopend boekjaar de BTW tarieven veranderden. (Vlierbloesem)
 • Met zo’n leuk spiraalblok word je tenminste nog een klein beetje blij van al die getalletjes. Groot gelijk om het zo te doen. Ik houd privé een kasboek bij en doe dat ook altijd in een gewoon schrift. Geen gedoe met al die ingewikkelde kolommen enzo. (Naomi)
 • Ik zette mijn opdrachten in een excelsheet met ofwel het aantal gewerkte uren of het afgesproken projectbedrag. Eind van de maand werd alles gefactureerd aan de hand van mijn excelsheet (die ik wel heel secuur bijhield). (Myriam)
 • Een boekhoudprogramma is altijd plus 10! Eenvoudig jaarrekening, btw opgaven, facturen sturen, facturen ontvangen. Een voorraadadministratie zal voor jou niet nodig zijn, maar rekeningen voor afschrijving laptop printer, scanner is handig. Een boekje waarin je even noteert wat er uit gegaan is, of welke facturen je nog moet verzenden is handig. Eenmaal opgeschreven, hoef je er niet meer mee in gedachten rond te lopen. (Belia)
 • Ik schrijf alles op in plaats van op de computer. In dat opzicht ben ik ouderwets. (Linda)
 • Exell is een prachtig programma waar je dat heel goed in kunt. Je moet er even wegwijs in worden maar dan kun je er echt bijna alles mee. (John)
 • Je hebt gelijk, waarom moeilijk doen als het ook eenvoudig kan. Hert past ook bij mijn lijfspreuk: Doe zoveel als noodzakelijk, en niet zoveel als mogelijk. (Sjoerd)

Leuk kasboek kopen

Onderstaande kost maar 7,99 en is nog leuk ook, met allemaal kleurtjes!

Screenshot 2023 07 27 at 14.24.39

Leestips

Heb jij een kasboek?

*Ik ben helemaal niet goed in administratieve rompslomp, en was heel gelukkig als een soort freelancer-met-opdrachten. Maar op een gegeven moest ik noodgedwongen mijn werk in de vorm van een bedrijf gieten.

42 Comments

 1. thea
 2. Carolien
 3. VeggieMo
 4. Pauline
  • Pauline
 5. Vlijtig met zuinigheid
 6. Janneke
 7. boukje
 8. johmar
 9. Marielle

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh